Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2013

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Με την αρχική τελική πρόταση του σχεδίου 'Αθηνά' (που μπορείτε να δείτε εδώ) το Υπουργείο προχωρούσε στην κατάργηση μεταξύ άλλων και των τέσσερα τμήματα Αυτοματισμού στα ΤΕΙ Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Χαλκίδας και Μεσολογγίου .
Οι περισσότεροι από 2000 σπουδαστές των 4 τμημάτων έδωσαν μια μεγάλη μάχη, και στο δρόμο, και ηλεκτρονικά : δείτε ενδεικτικά και
Λέμε ΟΧΙ στην κατάργηση των τμημάτων Αυτοματισμού ΑΤΕΙ
http://www.ipetitions.com/petition/autom-ateithe

άρθρο του φίλου & δάσκαλου μου Δημήτρη Καλλιγερόπουλου με τίτλο 'Καταργείται ...ο Αυτοματισμός"

που οδήγησε στη σημερινή τελική πρόταση να παραμένουν στο μηχανογραφικό δελτίο τα τμήματα σε Πειραιά & Θεσσαλονίκη. Σίγουρα δεν είναι ότι το καλύτερο, αλλά είναι μια μικρή νίκη γιατί θα συνεχίσουν να υπάρχουν τα τμήματα .

Βέβαια, μπορεί να είμαστε ήδη 30 χρόνια μετά τον 1404/83 που έλεγε  στο άρθρο 25..

γ) Στους πτυχιούχους των ΤΕΙ αναγνωρίζονται επαγγελματικά δικαιώματα, που καθορίζονται με προεδρικά διατάγματα, τα οποία εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, μετά από γνώμη του Σ.Τ.Ε., το αργότερο έξι μήνες πριν από την αποφοίτηση των πρώτων σπουδαστών Τ.Ε.Ι. για τις υπάρχουσες ειδικότητες και προκειμένου για νέες ειδικότητες, ταυτόχρονα με τη δημιουργία τους ή με την ίδρυση αντίστοιχων τμημάτων.
Με ίδια προεδρικά διατάγματα καθορίζονται οι προϋποθέσεις και κάθε λεπτομέρεια για τη χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος όπου αυτή απαιτείται. 
 και το πρώτο τμήμα Αυτοματισμού λειτούργησε το Σεπτέμβρη του 1987 (ήμουν στους πρώτους πουτ μπήκαν και βγήκαν με πτυχίο :-) άρα θα έπρεπε να υπάρχουν επαγγελματικά δικαιώματα για Μηχανικούς Αυτοματισμούς ΤΕ από τότε, ή έστω από τον Μάρτη του 1988 που υπογράφηκε το προεδρικό διάταγμα ίδρυσης του τμήματος (που λειτουργούσε ήδη κάτι μήνες...).

Όσο για τους λόγους πίσω από την επιχείρηση εξοβελισμού του Αυτοματισμού σαν γνωστικό αντικείμενο...

Επιστολή φοιτήτριας του τμήματος Αυτοματισμού του Α.Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης 13/3/2013

 

Καλησπέρα,
Είμαι φοιτήτρια του τμήματος Αυτοματισμού του Α.Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης. Με αφορμή την επικείμενη κατάργηση των τμημάτων Αυτοματισμού ανά την Ελλάδα ο σύλλογος Αυτοματιστών αποφάσισε να διερευνήσει τις αιτίες αυτής της απόφασης.
Στο πρώτο σχέδιο νόμου που δημοσιεύθηκε στις αρχές του Φεβρουαρίου, το τμήμα Αυτοματισμού έμενε άθικτο από όλες τις απόψεις. Στο τροποποιημένο όμως νομοσχέδιο που δημοσιέυθηκε την περασμένη εβδομάδα ,ανακοινώθηκε πως τα τμηματα Αυτοματισμού(Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Χαλκίδα) θα καταργηθουν το 2018 και το μεσοδιάστημα θα θεωρηθεί μεταβατική περίοδος. Φυσικά το παράλογο ήταν οτι δεν τέθηκε προς διαβούλευση ,όπως το πρωτο σχέδιο νόμου, με αποτέλεσμα να ερχόμαστε προ τετελεσμένων γεγονότων λίγες ώρες πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου. Συνεπώς ο Αυτοματισμός ως γνωστικό πεδίο στον Ελληνικό εκπαιδευτικό ορίζοντα καταργείται. Αυτό συντάραξε την ακαδημαϊκή κοινότητα καθώς ο Αυτοματισμός είναι ένα  βιώσιμο τμήμα με πολύ μεγάλη ζήτηση και βέβαιη επαγγελματική αποκατάσταση λόγω υψηλής απορρόφησης σε πολλόυς τομείς της βιομηχανίας. Η κατάργησή του αποτελεί εκκίνηση της αποβιομηχανοποίησης της χώρας και διακοπή της τεχνολογικής της ανάπτυξης. Τα ποσοσοστά ανεργίας των αποφοίτων ανέρχονται μόνο στο 3,6% εν τω μέσω της κρίσης (πηγή: http://repository.edulll.gr/edulll/bitstream/10795/1185/2/1185.pdf). Συνεπώς δεν μπορεί να αποτελέσει υποψήφιο τμήμα προς κατάργηση για το οικονομικό όφελος της χώρας.
Τη μελέτη του νομοσχεδίου ανέλαβε η ΕΕΟ GROUP A.E. η οποία ανήκει στον όμιλο ΑΚΜΗ. Εντελώς "τυχαία" στον ίδιο όμιλο ανήκει και το Athens Metropolitan College το οποίο διατηρεί πολυτεχνική σχολή που στο πρόγραμμα σπουδών αναφέρει οτι ειδικεύεται πέραν των άλλων και στον Αυτοματισμό. Πέραν αυτού, το ΙΕΚ ΑΚΜΗ Πάτρας διαθέτει τμήμα Αυτοματισμού. Αν λοιπόν καταργηθούν τα τμήματα του αυτοματισμού ο εν λόγω όμιλος θα έχει την αποκλειστικότητα. Κρίνουμε λοιπόν την απόφαση αυτή η οποία πάρθηκε "κάτω απο το τραπέζι", ύποπτη. Η ανάθεση της μελέτης του νομοσχεδίου από το Υπουργείο Παιδείας στον προαναφερθέν όμιλο φέρει ως αποτέλεσμα απροκάλυπτα, τον προσανατολισμό προς την ιδιωτικοποίηση ιδρυμάτων προς όφελος κερδοσκόπων παρά την "τακτοποίηση" των ιδρυμάτων τα οποία δεν πληρούν τα κριτήρια βιωσιμότητας. Θα επιθυμούσαμε την διερεύνηση του θέματος καθώς και τη δημοσιοποίηση του. Βοηθήστε μας στον αγώνα μας.
Ευχαριστώ
Υ.Γ. Δεν θέλω να βάζω links από την νέου ΑΦΜ Ελευθεροτυπία, αλλά δεν βρήκα και αλλού σχετικά άρθρα .. τα bold & italics είναι δικά μου, ενώ η φωτό από την κινητοποίηση στο υπουργείο την περασμένη βδομάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: