Αποτίμηση απολογισμός της μέχρι τώρα δράσης μας:
Η απεργία στις 12.12.07 ανέδειξε την καθολική απόρριψη της επιχειρούμενης αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης, την άνοδο των αγωνιστικών διαθέσεων όλων των εργαζόμενων και αποτελεί παρακαταθήκη για την επόμενη φάση των αγώνων . Τόσο η απεργία στις 12.12, όσο και η κινητοποίηση στις 19.12, αποτέλεσαν δύο πολύ σημαντικούς σταθμούς στην πάλη των εργαζόμενων μηχανικών. Το συντονιστικό των σωματείων, οργάνωσε τη συμμετοχή μας στις απεργίες αυτές διεκδικώντας να μην προωθηθεί η συνολική αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, να μην προχωρήσει η ενοποίηση των ταμείων – κλοπή των αποθεματικών, να καταργηθεί ο ν. 3518/06.
Ταυτόχρονα το συντονιστικό των σωματείων έχει οργανώσει μέχρι τώρα, πολύ σημαντικές κινητοποιήσεις (στο ΤΣΜΕΔΕ στις 14.11 και 27.11), όταν κανείς δεν μίλαγε για τα ζητήματα αυτά, οι οποίες ανέδειξαν όλους τους παραπάνω στόχους.
Το προχώρημα της αντιασφαλιστικής «μεταρρύθμισης»:
Κάτω από την πίεση του κινήματος και της επιτυχίας των κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση αντικατέστησε τον υπουργό Απασχόλησης, προσδοκώντας την κάμψη των αγωνιστικών αντιδράσεων και βέβαια όχι για να αναστείλει, αλλά για να συνεχίσει πιο αποτελεσματικά την αντιασφαλιστική «μεταρρύθμιση»
Πρέπει να κατανοήσουμε ωστόσο, ότι η αναμέτρηση για το ασφαλιστικό, μπαίνει τώρα στην πιο αποφασιστική της φάση, καθώς η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει την αντιασφαλιστική της πολιτική με νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί ως της αρχές Μάρτη. Ταυτόχρονα ο ν. 3518/06 για το ΤΣΜΕΔΕ συνεχίζει να υλοποιείται κανονικά, ενώ από 01.01.08 εφαρμόζεται και ο νόμος Ρέππα που περιλαμβάνει μείωση των συντάξεων στο 70%, αλλαγή της βάσης υπολογισμού των συντάξεων, ενοποιήσεις ταμείων κλπ.
Οι άξονες της «ασφαλιστικής» μεταρρύθμισης στην επόμενη αυτή φάση διαμορφώνονται ως εξής:
Ø Για τις «ενοποιήσεις» και τα αποθεματικά των ταμείων. Επικαλούμενη «στρεβλώσεις» και «αδικίες» στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, μιλώντας για «ρετιρέ» και χωρίζοντας τα Ταμεία σε «εύρωστα» ή μη, η κυβέρνηση θέλει να «ενοποιήσει» τα ταμεία και να υφαρπάξει το 10% των αποθεματικών τους. Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από τη συνάντηση που είχε χτες η υπουργός Απασχόλησης, με εκπροσώπους του ΤΕΕ. Η κυβέρνηση επιδιώκει αρχικά να παρακρατά το 10% των αποθεματικών του ενιαίου ταμείου, (εκτιμάται ότι φθάνει τα 19 εκατομμύρια ευρώ) με τελικό στόχο την «αξιοποίηση» όλων των αποθεματικών. Ταυτόχρονα η κ. Πετραλία δήλωσε ότι αποτελεί προσωπική της δέσμευση να διατηρηθεί το δικαίωμα έκδοσης εγγυητικών επιστολών από το ΤΣΜΕΔΕ ... που είναι αίτημα του ΤΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση --έστω και επιμέρους ή αποσπασματική-- για τους εργαζόμενους μηχανικούς …
Είναι βέβαιο πού θα οδηγήσει η «ενοποίηση» τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Η πείρα από αυτού του είδους τις ενοποιήσεις, δείχνει ότι αυτές οδήγησαν σε χαμηλότερες συντάξεις και αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (πχ Ταμεία Τραπεζοϋπαλλήλων), ενώ παράλληλα, απάλλαξαν τους εργοδότες από τις τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις τους στα Ταμεία.
Ø Για τη χρηματοδότηση των ταμείων. Για το ζήτημα της υποχρηματοδότησης των Ταμείων από το κράτος είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη στη Βουλή. Ξεκαθάρισε ότι το κράτος θα αποδώσει το 1% του ΑΕΠ στο ΙΚΑ, αλλά μόνο για το 2008. Ενώ το υπόλοιπο ποσό των 1,172 δισ. ευρώ που δεν αποδόθηκε την πενταετία 2003 - 2007, η κυβέρνηση θα το αποδώσει στο μέλλον με ομόλογα!!! Την ίδια ώρα, τα συνολικά χρέη του κράτους προς το ΙΚΑ, χωρίς να υπολογιστεί η υποχρηματοδότηση του 2008 και τα ποσά της πενταετίας 2003 - 2007, ξεπερνούν τα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ούτε κουβέντα φυσικά για τα εκατοντάδες εκατομμύρια € που χρωστάει η κυβέρνηση και στο ΤΣΜΕΔΕ, (που είναι και «ευγενές»…)
Ταυτόχρονα η μεγάλη κρίση στα χρηματιστήρια, τις τελευταίες μέρες υπολογίζεται ότι επιφέρει απώλειες 600 εκατ. ευρώ από τις επενδύσεις σε δομημένα ομόλογα και μετοχές στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό κάνει πιο επιτακτική την προβολή του αιτήματος για τη διασφάλιση των αποθεματικών των ταμείων και την αποδέσμευση του ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής και το Χρηματιστήριο.
Ø Για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Η πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής για ΒΑΕ έδειξε ότι η κυβέρνηση επιμένει στη βασική της επιδίωξη για αποχαρακτηρισμό μεγάλου μέρους ειδικοτήτων και επαγγελμάτων.
Ø Για τις λεγόμενες «πρόωρες» συντάξεις. Ένας ακόμα ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης είναι να χτυπηθεί το δικαίωμα των εργαζομένων μητέρων να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα. Η υπουργός Απασχόλησης τόνισε ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει το καθεστώς που υπάρχει για τις εργαζόμενες μητέρες με μια σειρά μέτρων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η γενική αύξηση των ορίων και η παραπέρα αύξηση του ποσοστού που αφαιρείται από τη σύνταξη σε περίπτωση «πρόωρης» συνταξιοδότησης. Με βάση τα ισχύοντα, για κάθε χρόνο πρόωρης αποχώρησης από την εργασία - πριν το 65ο έτος - στον ασφαλισμένο επιβάλλεται μείωση της σύνταξής του κατά 4,4%. Για πέντε χρόνια ασφάλισης αυτό σημαίνει μείωση της σύνταξης κατά 22%. Τώρα η κυβέρνηση σχεδιάζει την αύξηση της «τιμωρίας» πάνω από το 6% για κάθε έτος. Το συγκεκριμένο μέτρο αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης από 5-17 χρόνια σε πάνω από 250 χιλιάδες γυναίκες!!
Ø Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτές τις μέρες κρίθηκε παράνομη και αντισυνταγματική από το μονομελές δικαστήριο Αθηνών η διάλυση του Επικουρικού ταμείου των εργαζόμενων της Εμπορικής και η ένταξη του στο Επικουρικό του (ΕΤΕΑΜ) και στο ΕΤΑΤ (Ταμείο που λειτουργεί συμπληρωματικά για όσους εργαζόμενους είναι ασφαλισμένοι πριν το 1993). Ταυτόχρονα, το δικαστήριο θεωρεί ότι ο διαχωρισμός των εργαζομένων με κριτήριο το αν ασφαλίστηκαν πριν ή μετά την 1-1-1993 αποτελεί παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας. Κάτι που έρχεται να αμφισβητήσει το διαχωρισμό που εφάρμοσε το 1992 η κυβέρνηση της ΝΔ με το νόμο Σιούφα.
Η δική μας στάση το επόμενο διάστημα:
Το επόμενο διάστημα, με ένταση των δυνάμεών μας πρέπει να παλέψουμε για να δημιουργήσουμε ένα ρήγμα στην ασφαλιστική επιδρομή. Θεμέλιο της πάλης μας πρέπει να αποτελέσει η ανάπτυξη και διαρκής διεύρυνση του συντονισμού των σωματείων, η κοινή πάλη με όλους τους εργαζόμενους ενάντια την συνολική αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, την αντιδραστική κλοπή των αποθεματικών στο όνομα της ενοποίησης των ταμείων και την εφαρμογή του νόμου 3518 / 06 για το ΤΣΜΕΔΕ.
Ειδικότερα για τους μηχανικούς θεωρούμε ακόμα πιο επίκαιρα τα αιτήματα:
- Άμεση κατάργηση των Νόμων Σιούφα και Ρέππα και του Ν. 3518/06 για το ΤΣΜΕΔΕ.
- Πάλη ενάντια στην «ενοποίηση» και στην κατ’ ουσίαν κλοπή των αποθεματικών του ταμείου.
- Μείωση των εργατικών εισφορών με αντίστοιχη αύξηση των κρατικών και εργοδοτικών εισφορών. Εργοδοτική και κρατική εισφορά σε όλους τους κλάδους σύνταξης & στο εφάπαξ.
- Αύξηση των συντάξεων σε αξιοπρεπή επίπεδα, τουλάχιστον σε εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων.
- Όχι στην ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα στην κοινωνική ασφάλιση. Πλήρη δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
- Πλήρη και ουσιαστική ασφαλιστική εξίσωση προς τα πάνω όλων των ασφαλισμένων. Άρση της απαράδεκτης διάκρισης «παλιών» και «νέων» ασφαλισμένων χωρίς καμία επιβάρυνση τους.
- Αποδέσμευση του ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής και το Χρηματιστήριο. Διασφάλιση των αποθεματικών του Ταμείου.
- Άμεση απόδοση των χρωστούμενων του κράτους και της εργοδοσίας στο Ταμείο.
- Διασφάλιση και υπεράσπιση των πόρων του Ταμείου από τα έργα. Καμία σκέψη για εξαίρεση των κρατήσεων υπέρ ΤΣΜΕΔΕ από τα έργα με ΣΔΙΤ.
- Άμεση αναγνώριση των εργοδοτικών υποχρεώσεων (εργασιακών, ασφαλιστικών κλπ) και των δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και παρέχουν στην ουσία εξαρτημένη σχέση εργασίας.
Η δική μας δράση είναι αντίθετη με τους στόχους των εργοδοτικών οργανώσεων και οριοθετείται απέναντι στην ηγεσία του ΤΕΕ. Η ηγεσία του ΤΕΕ, με τη στάση της το προηγούμενο διάστημα, προσυπόγραψε την εφαρμογή του νόμου 3518/06. Σήμερα στο όνομα των απαράδεκτων κυβερνητικών εξαγγελιών, η ηγεσία του ΤΕΕ καλεί τις εργοδοτικές οργανώσεις σε «κοινό αγώνα». Χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε ενόψει της νέας παντεχνικής απεργίας, περιλαμβάνονται όλα τα αιτήματα των εργοδοτών (π.χ. απαράδεκτα χαμηλές τιμές των έργων, αποξένωση των εργοληπτικών εταιρειών από τα έργα κλπ), χωρίς να συμπεριλαμβάνει κανένα από τα αιτήματα των εργαζόμενων!!! Κανένας κοινός αγώνας δε μπορεί να γίνει με αυτούς που κατεδαφίζουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα και κλέβουν τις εισφορές μας,! Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους καμιά σχέση δεν έχουν με τέτοιες πρακτικές.
Με βάση τα παραπάνω προτείνονται προς τα σωματεία:
Ø Συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της 13/2 με βάση το πλαίσιο μας
Ø Απεργιακή Κινητοποίηση την ημέρα διεξαγωγής της εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για το Ασφαλιστικό που έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός, με συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Απασχόλησης και πορεία προς τη Βουλή. Η κινητοποίηση αυτή έχει εξαγγελθεί ήδη από την ΕΜΔΥΔΑΣ.
Ø Παράσταση διαμαρτυρίας συνδικαλιστών στη διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ για τη διεκδίκηση των αιτημάτων που αφορούν το νόμο 3518/06, την επόμενη εβδομάδα.
Ø Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Υπουργείο Απασχόλησης μετά την απεργία της 13/2
Ø Να επικαιροποιηθεί το ψήφισμα των σωματείων με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στο ασφαλιστικό.
Η συντονιστική ομάδα των σωματείων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου