Δευτέρα, Μαΐου 12, 2008

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΜΤ

ΜΕ ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ

Το τελευταίο διάστημα το σωματείο βρίσκεται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την εργοδοσία για τις νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, στις τεχνικές εταιρείες και στις εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Το σωματείο αγωνίστηκε και κατάφερε μέσα από την πρώτη του σύμβαση για τις τεχνικές εταιρείες, να καλύψει τους μισθωτούς που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Είναι η πρώτη σύμβαση που καλύπτει αυτούς τους εργαζόμενους, που δεν διαχωρίζει τους εργαζόμενους με πρόσληψη απ’ αυτούς με δελτίο και αποτελεί βάση ενότητας και συσπείρωσης. Γι αυτό προκάλεσε την επίθεση της εργοδοσίας, η οποία άσκησε ασφαλιστικά μέτρα κατά του σωματείου για να μην εφαρμοστεί η σύμβαση. Η απόφαση του δικαστηρίου δικαίωσε το σωματείο και αποτελεί ένα σημαντικό δεδικασμένο και βήμα ενάντια στην ευέλικτη και χωρίς δικαιώματα εργασία.

Το σωματείο κήρυξε τη σύμβαση υποχρεωτική ώστε να ισχύει για όλους τους εργαζόμενους. Παρά το γεγονός ότι στα μισθολογικά και θεσμικά ζητήματα απείχε πολύ από τις διεκδικήσεις του σωματείου, πάλεψε για την εφαρμογή της, καθώς τα τελευταία χρόνια χιλιάδες συνάδελφοι δεν έχουν πάρει αυξήσεις, απολύθηκαν χωρίς την καταβολή αποζημιώσεων, σε αρκετές περιπτώσεις οι αμοιβές είναι κάτω από τα όρια των συλλογικών συμβάσεις, ενώ η εργοδοσία προσπαθεί να αποφύγει τις ελάχιστες υποχρεώσεις (πχ πληρωμή των υπερωριών, άδειες) ακόμα για τους τυπικά μισθωτούς.

Το σωματείο στοχεύει, πατώντας στην κατάκτηση της πρώτης σύμβασης, από καλύτερες θέσεις να παλέψει για την υπογραφή της σύμβασης το 2008, για την πραγματική βελτίωση της ζωής μας σύμφωνα με τις κοινωνικές ανάγκες, αλλά για τη διεύρυνση της διατάξεις για τους μισθωτούς με δελτίο παροχής υπηρεσιών και στο χώρο της πληροφορικής. Με αυτά τα κριτήρια, συλλογικά, διαμορφώσαμε τις διεκδικήσεις μας και προτείναμε στην εργοδοσία τις νέες συμβάσεις που βασίζονται στις παρακάτω αρχές:

1. Αυξήσεις στους μισθούς τέτοιες που οι εργαζόμενοι να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια από ένα μόνο μισθό, να μας ανακουφίζουν από τη φοβερή ακρίβεια και να καλύπτουν τις ανάγκες μας. Δεν παλεύουμε για κάποιες αυξήσεις στην υπάρχουσα συλλογική σύμβαση, έχουμε άλλη λογική διεκδίκησης, όταν μάλιστα η κερδοφορία των επιχειρήσεων μεγαλώνει από την υπερεκμετάλλευση της εξειδικευμένης εργασίας μας. Διεκδικούμε για τους μηχανικούς 1840 €, για τους γεωλόγους, περιβαλλοντολόγους, τεχνολόγους 1700 €, για τους εργοδηγούς, σχεδιαστές, εργαστηριακούς υπάλληλους 1480 €.

2. Να συμπεριληφθούν στις συμβάσεις όλοι οι εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (μισθός ή Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κ.α.). Μόνιμη και σταθερή απασχόληση ενάντια στην «ευελιξία» των εργασιακών σχέσεων, κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους, που δουλεύουν με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

3. Μείωση των ωρών εργασίας (35ωρο, 5νθήμερο, 7ωρο). Ικανοποίηση άλλων θεσμικών αιτημάτων όπως άδειες για συμμετοχή σε επιμορφωτικές δραστηριότητες (πληρωμένες όταν πραγματοποιείται με εντολή ή με υπόδειξη του εργοδότη), άδεια υπολογιστή (1 ημέρα/δίμηνο), προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών και των προσωπικών δεδομένων, ουσιαστικά μέτρα για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς κλπ

Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΕΛΙΚΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η αναμέτρηση του σωματείου με την εργοδοσία έχει μεγάλη σημασία για τους όλους τους εργαζόμενους, καθώς η επέκταση των νέων άτυπων μορφών απασχόλησης χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα είναι βασική πτυχή των πολιτικών της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ. Αφορά ιδιαίτερα τις νέες γενιές εργαζομένων, που είναι τα θύματα αυτής της πολιτικής, που έχει σαν δόγμα της: «εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα-εργοδότες χωρίς υποχρεώσεις».

Αν και η ευέλικτη εργασία έχει εξαπλωθεί ραγδαία με την αδήλωτη-μαύρη εργασία, τα δελτία παροχής υπηρεσιών, τα ατομικά συμφωνητικά και τις συμβάσεις «έργου», τις απλήρωτες υπερωρίες, τις αυθαίρετες απολύσεις, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, τα stage, σήμερα κυβέρνηση και εργοδότες, σε εφαρμογή της «Πράσινη Βίβλου» της Ε.Ε. επιχειρούν να θεσμοθετήσουν την παραπέρα ελαστικοποίηση της εργασίας. Το νέο εργασιακό πρότυπο, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, προβλέπει τη δημιουργία ενός περιφερόμενου εργατικού δυναμικού, διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή στους εργοδότες, και όχι σταθερά απασχολουμένους μισθωτούς. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται οι προτάσεις της επιτροπής Κουκιάδη, οι οποίες βρίσκονται στα όρια του σύγχρονου δουλεμπορίου. Ξεκάθαρα προτείνεται η καταπάτηση κάθε εργατικού δικαιώματος, υπέρ της κινητικότητας στην αγορά εργασίας, προς όφελος της εργοδοσίας, μέσα από την αύξηση του ορίου απολύσεων, την κατάργηση του 8ώρου, τη μετατροπή των συμβάσεων από πλήρους σε μερικής απασχόλησης, την μείωση των αποζημιώσεων, την επέκταση του δελτίου παροχής υπηρεσιών και της δουλειάς με το κομμάτι.

ΘΛΙΒΕΡΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ

Τη στιγμή, που εργοδότες και κράτος πετούν στα αζήτητα το δυναμικό που απασχολείται με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ο υποταγμένος συνδικαλισμός το αφήνει ακάλυπτο, δεν το εντάσσει στα συνδικάτα, επιχειρεί να υπονομεύσει τα όποια θετικά βήματα γίνονται. Έτσι ενώ το σωματείο μας απέστειλε πρόσκληση στους εργοδότες για διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση, το εργοδοτικό σωματείο ΣΤΥΕ (Σύλλογος Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδας), σε μια απαράδεκτη και θλιβερή συμπόρευση με την εργοδοσία, επιχειρεί να εμποδίσει την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης του σωματείου. Μέσω της ομοσπονδίας του, προσέφυγε δικαστικά κατά σωματείου για να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις για τη νέα σύμβαση του σωματείου.

Πρόκειται για μια αντεργατική πρακτική, σε πλήρη συντονισμό (ακόμα και χρονικό, πέρα από τον πολιτικό που είναι προφανής) με την εργοδοτική επίθεση για να μην υπάρχει κάλυψη των μισθωτών με δελτίο. Ταυτόχρονα τα προηγούμενα χρόνια, ο ΣΤΥΕ δε ζητούσε να κηρυχθεί υποχρεωτική η σύμβαση που υπέγραφε για τους εργαζόμενους του κλάδου, ώστε να ισχύει μόνο για τα μέλη του!!

Ο ΣΤΥΕ προχώρησε στα κρυφά, έξω από κάθε διαδικασία διεκδίκησης, πληροφόρησης των εργαζομένων, σε παρασκηνιακή ‘’διαπραγμάτευση’’ με τους εργοδότες και υπέγραψαν τη νέα διετή σύμβαση εργασίας για τον κλάδο. Η σύμβαση αυτή δεν καλύπτει τους μισθωτούς με δελτίο υπηρεσιών κατ΄ επιταγή της εργοδοσίας. Λίγο καιρό πριν η ΓΣΕΕ υπέγραψε άρον άρον, τη νέα διετή εθνική συλλογική σύμβαση ένδειας και υποταγής στις εργοδοτικές επιταγές, η οποία μόνο αισθήματα ανακούφισης έφερε στην κυβέρνηση και στους εργοδότες.

ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΜΑΣ! Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΕΡΙΑ

Η δράση του σωματείου όλα αυτά τα χρόνια αναδεικνύει ότι χωρίς κινητοποίηση, χωρίς τη δημιουργία αντιστάσεων στους χώρους δουλείας, δεν πρόκειται να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Οι πραγματικές κατακτήσεις θα έρθουν με την ενημέρωση και την ενεργή συμμετοχή όλων των εργαζομένων του κλάδου, όχι με κάποιες τυπικές διαδικασίες «διαλόγου» εργαζόμενων-εργοδοτών. Θα έρθουν με τη δράση μας για διεκδικήσεις που έχουν στο επίκεντρο τα εργατικά δικαιώματα, που «σπάνε το κέλυφος» της κυρίαρχης πολιτικής, τα απαράβατα όρια της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, που φέρνουν στο προσκήνιο τις ανθρώπινες ανάγκες.

Σήμερα χρειάζεται μια γενικότερη κινητοποίηση, ένα πανεργατικό μέτωπο διεκδίκησης και πάλης. Είναι περισσότερο απαραίτητος από ποτέ ο αποφασιστικός αγώνας, ο οριζόντιος συντονισμός των πρωτοβάθμιων σωματείων, που θα στηρίζεται στην ενεργοποίηση της βάσης των εργαζομένων και θα μπορεί να υπερβαίνει έμπρακτα τον υποταγμένο εργοδοτικό συνδικαλισμό. Σα σωματείο θεωρούμε κρίσιμο ζητούμενο, τη συναδελφική αλληλεγγύη και την συμπόρευση των πρωτοβάθμιων σωματείων με κριτήριο την ανάπτυξη και το περιεχόμενο της πάλης, με γνώμονα τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζόμενων. Γι αυτό κινούμαστε και θα κινηθούμε ακόμα πιο δραστήρια στην κατεύθυνση του συντονισμού τόσο με σωματεία του χώρου, όσο και με σωματεία άλλων κλάδων.

Τρίτη 20 Μάη συνέλευση του σωματείου στις 7.00 στο πολυτεχνείο

30 Μάη, (μέρα εκδίκασης της προσφυγής του ΣΤΥΕ) συγκέντρωση στα δικαστήρια στις 9 πμ (κτίριο 6, αίθουσα 12) με 4ωρη στάση εργασίας

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)

Πλατεία Καρύτση 10, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somtechnik.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: