Δευτέρα, Μαρτίου 29, 2010

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - "ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΗ"

Στο περιθώριο της Πανελλαδικής Συνέλευσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ το Σαββατοκύριακο, έπεσε/έφτασε στα χέρια μου το νέο πόνημα του Γιώργου Αλεξάτου, το μυθιστόρημα "Πλατεία Μπελογιάνη" βασισμένο σε εναλλακτική ιστορία (δηλαδή πως το 1949 δεν ηττήθηκε ο ΔΣΕ αλλά συνθηκολόγησε, καθώς είχε ακολουθήσει ελαφρώς διαφορετική στάση το '48 κι έτσι είχαμε δυο κράτη στον Ελλαδικό χώρο, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Ελλάδας στο Βορρά - Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο, Ακαρνανία και Ιόνιο πλην Ζακύνθου- και το 'Βασίλειο της Ελλάδας' στο Νότο στο οποίο έγινε η Χούντα το '67.. Η Πλατεία Μπελογιάνη είναι η Ομόνοια, που πήρε κι επίσημα την ονομασία αυτή μετά την επανένωση του '74 έπειτα απο την πτώση της δικτατορίας, ο Χαρίλαος Φλωράκης ήταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας που δημιουργήθηκε μετά κλπ) που αναμένεται να κυκλοφορήσει το αμέσως επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Ρωγμή . Δείτε και το οπισθόφυλλο..

Το βιογραφικό του συγγραφέα από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου :

Ο Γιώργος Αλεξάτος κατάγεται απ' την Κεφαλονιά και γεννήθηκε το 1956 στον Αστακό Ακαρνανίας. Απ' τα παιδικά του χρόνια ζει στην Αθήνα και κατά καιρούς έχει ζήσει στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε νυχτερινό 7τάξιο Γυμνάσιο, εργαζόμενος ως οικοδόμος, εντάχθηκε στην Αριστερά και υπήρξε στέλεχος νεολαιίστικων, πολιτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Έχει εργαστεί και ως δημοσιογράφος και εκδότης.
Ασχολείται με τη μελέτη της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής κοινωνικής ιστορίας.
Εργογραφία


Η εργατική τάξη στην Ελλάδα. Από την πρώτη συγκρότηση στους ταξικούς αγώνες του Μεσοπολέμου. Ρωγμή, 1997.

Συνοπτική αναφορά στην ιστορία του ελληνικού εργατικού κινήματος. Γειτονιές του κόσμου, 2003.

Το τραγούδι των ηττημένων. Κοινωνικές αντιθέσεις και λαϊκό τραγούδι στη μεταπολεμική Ελλάδα. Γειτονιές του κόσμου, 2006.


Ιστορικό λεξικό του ελληνικού εργατικού κινήματος. Γειτονιές του κόσμου, 2008.



2 σχόλια:

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Υπάρχει κάτι αντίστοιχο από τρολικής άποψης: πλατεία λένιν πρώην συντάγματος, νομίζω είναι ο τίτλος, αλλά προφανώς δε μιλάμε για αυτό έτσι;

Περίμενα ρεπορτάζ με προσωπικές εκτιμήσεις από τον κεραμεικό, ή τουλάχιστον να υπάρχει κάπου γραπτά η εισήγηση.
Αλλά αφού δεν το κάνετε εσείς δεν πειράζει, θα το κάνω εγώ. έσεται ήμαρ...

haridimos είπε...

1/ όχι δεν μιλάω γι'αυτό, το βιβλίο που αναφέρω δεν πρέπει να έχει βγει ακόμα στα βιβλιοπωλεία - ίσως βγήκε τώρα με το Πάσχα .

2/ Η εισήγηση υπάρχει σε antarsya.org, όπως και του ναρ στο narnet.gr, πέρα απο αυτά όμως στο ποστ που ανέβασα το Σάββατο 27/3

http://ashtonhar.blogspot.com/2010/03/blog-post_27.html
υπάρχουν και η κεντρική εισήγηση, και αυτή του ΝΑΡ, και της Κομμουνιστικής Ανανέωσης (που δεν έχει πλέον site αφου κατέβηκαν τα geocities) και του Κ.Παπαδάκη που κατέβασε τις δικές του θέσεις .

Ρεπορταζ/προσωπικές εκτιμήσεις έπρεπε να ανεβάσω, αλλά λόγω γιορτών/δώρων κλπ το ξέχασα.
Ελπίζω μέσα στη βδομάδα να γράψω κάτι .