Τετάρτη, Αυγούστου 03, 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ INTERNETQ

Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας σε ότι αφορά μια σειρά γεγονότων που εκτυλίχθηκαν στην εταιρία InternetQ. Τόσο η εργοδοσία, όσο και διάφοροι συνοδοιπόροι της έχουν εξαπολύσει, μέσω ορισμένων ΜΜΕ, επίθεση αποσκοπώντας στη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων σε σχέση με την εργασιακή πραγματικότητα εντός της εταιρίας. Κρίνουμε λοιπόν σκόπιμο να αναφέρουμε τα πραγματικά στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας της εταιρίας αλλά και τα γεγονότα που συνέβησαν από τις 11/07 μέχρι και σήμερα.

Η ανάπτυξη της εταιρείας συνδέεται άμεσα με την ολοένα και αυξανόμενη εντατικοποίηση της εργασίας είτε μέσω απλήρωτης υπερωριακής απασχόλησης, είτε μέσω των ακυρώσεων αδειών, είτε ακόμα και μέσω πιέσεων που ασκούνταν από τους προϊσταμένους των τμημάτων για να καπνίζουμε λιγότερο. Οι πιέσεις αυτές κορυφώθηκαν στα τέλη Μαΐου όταν ζητήθηκε από μεγάλο αριθμό εργαζομένων να δουλέψουν υπερωριακά και τα σαββατοκύριακα, χωρίς να αμειφθούν, προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα project εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί και το οποίο κατά ομολογία ακόμα και των προϊσταμένων ήταν εκτός πραγματικότητας.

Στις 11/07 και ενώ μόλις είχε παρέλθει η προθεσμία για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου project απολύθηκε ο πρώτος συνάδελφος με την αιτιολογία ότι δεν είχε ολοκληρώσει τη δουλειά του εντός χρονοδιαγράμματος. Πρέπει να σημειωθεί ότι κανένας απολύτως από τους εργαζομένους που δούλευαν πάνω στο συγκεκριμένο project δεν είχε ολοκληρώσει το κομμάτι του και κανένας δεν εξαρτιόνταν από τη δουλειά του συναδέλφου που απολύθηκε. Το «λάθος» του συναδέλφου ήταν ότι αρνήθηκε να δουλέψει Σάββατα χωρίς να αμειφθεί για αυτά. Ο στόχος ήταν ξεκάθαρα ο εκφοβισμός των εργαζομένων έτσι ώστε να επιβληθεί το καθεστώς της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας. Την επόμενη μέρα ακολούθησε δεύτερη απόλυση εις βάρος συναδέλφου τρεις ώρες αφού είχε μοιράσει προκηρύξεις που καλούσαν τους συναδέλφους σε Γενική Συνέλευση στο ΕΚΑ προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της πρώτης απόλυσης. Στις 15/07 πραγματοποιήθηκαν τρεις απολύσεις ακόμα, εις βάρος εργαζόμενων οι οποίοι είχαν διαφωνήσει ανοικτά με τις δύο πρώτες απολύσεις και καλούσαν τους συναδέλφους τους σε οργανωμένη δράση απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι πέντε απολυμένοι είχαν γνωστή συνδικαλιστική δράση καθώς οι δύο ήταν μέλη του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) και οι τρεις του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ), δηλαδή των δύο κλαδικών σωματείων.

Η προσπάθεια αποσιώπησης, από τη μεριά της εργοδοσίας, του καθεστώτος της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας κατέρρευσε στις 18/07 όταν σε έλεγχο της επιθεώρησης εργασίας βρέθηκαν περίπου 30 εργαζόμενοι να δουλεύουν εκτός ωραρίου ενώ ακόμα και τα τελευταία Σάββατα υπάρχουν εργαζόμενοι που εργάζονται απλήρωτα.

Όσο για τους ισχυρισμούς περί μειωμένης απόδοσης μας, πέραν του ότι ουδέποτε μας έγινε σύσταση για κάτι τέτοιο, την καλύτερη απάντηση θα τη δώσουν οι συνάδελφοι μας οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την ποιότητα της δουλειάς μας.

Σε ότι αφορά τις 2 απεργίες που πραγματοποιήθηκαν στις 19/07 και στις 28/07 έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

  • Όσοι εργαζόμενοι επιθυμούσαν να εργαστούν εισήλθαν στους χώρους δουλειάς, δηλαδή ένας
  • Η νομιμότητα των απεργιών ήταν ξεκάθαρη, γι’ αυτό άλλωστε η εταιρία δεν κινήθηκε νομικά για να τις κηρύξει παράνομες και γι’ αυτό οι προσπάθειες της να τις σπάσει μέσω εισαγγελέα, αστυνομίας και βουλευτών έπεσαν στο κενό
  • Τα περί απειλής προπηλακισμού εις βάρος εργαζόμενων είναι γελοιότητες, σε αντίθεση με την παρουσία μισθωμένων μπράβων από την εργοδοσία
  • Η δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού μέσω του μαντρώματος των συναδέλφων μέσα σε λεωφορείο και η απόπειρα να εισέλθει στον προαύλιο χώρο της εταιρίας περνώντας πάνω από μέλη της απεργιακής περιφρούρησης είναι πραγματικότητα
  • Οι εκβιασμοί προϊσταμένων προς τους συναδέλφους να μπουν να δουλέψουν αποτελούν επίσης πραγματικότητα
  • Η αδιαφορία της εργοδοσίας να κανονίσει την επιστροφή των συναδέλφων με λεωφορείο, όπως κανόνισε και τον ερχομό τους, είναι δυστυχώς πραγματικότητα

Ο σεβασμός της εταιρίας απέναντι στους θεσμούς και στους νόμους είναι ξεκάθαρος και από τη στάση που κράτησε όταν ζήτησε αναβολή της τριμερούς συνάντησης στην επιθεώρηση εργασίας που είχε οριστεί για τις 02/08 με τη προσχηματική δικαιολογία του φόρτου εργασίας.

Στο ψευτοδίλημμα που θέτουν πως είτε θα μεταφέρουν τον κύριο όγκο εργασιών εκτός Ελλάδας είτε θα δουλεύουμε απλήρωτοι, δεν απαντάμε καν. Η απάντηση μας θα έρθει μέσα από τον οργανωμένο αγώνα με την στήριξη των σωματείων μας, αλλά και αλληλέγγυου κόσμου. Δε δεχόμαστε την καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων που οι κυβερνήσεις, η Ε.Ε. και η τρόικα προωθούν και έχουν κερδηθεί με αίμα.

ΟΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ INTERNETQ

02/08/11

Δεν υπάρχουν σχόλια: