Τρίτη, Μαΐου 29, 2012

ΓΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΤΡΙΤΗ 5 ΙΟΥΝΗ


ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ, ΤΡΙΤΗ 5 ΙΟΥΝΗ, ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΤΕΕ, 7.00 μμ, ΝΙΚΗΣ 4
Να μη λείψει κανείς...
Από τα πλέον ακραία αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν στο πλαίσιο των αλλεπάλληλων μνημονίων, είναι η κατάργηση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων. Διακηρυγμένος στόχος των μέτρων είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της μείωσης του εργατικού κόστους, έτσι ώστε αυτό να καταστεί συγκρίσιμο με το κόστος εργασίας στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες.
Το ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων, των συμβάσεων και της συνδικαλιστικής ελευθερίας, είναι μέρος του κόστους που καλείται να πληρώσει ο εργαζόμενος λαός για να παραμείνει η χώρα σε ευρώ και ΕΕ όπως ζητούν οι τράπεζες και το κεφάλαιο με βάση τα συμφέροντα τους.
Με τη λήξη της μετενέργειας για τις συλλογικές συμβάσεις, η εργοδοσία επιτίθεται με βιαιότητα, επιδιώκοντας το σφαγιασμό των μισθών και το τσάκισμα των επιδομάτων και εκβιάζει για μειώσεις μισθών ακόμα και 40%. Σε αρκετούς κλάδους οι εργοδότες έχουν καταγγείλει τις κλαδικές συμβάσεις και απαιτούν την υπογραφή νέων με μείωση μισθών και αφαίρεση δικαιωμάτων. Σε άλλους κλάδους αρνούνται να προσέλθουν σε συζήτηση για επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων και όπου το κάνουν απαιτούν συμβάσεις με μειωμένους μισθούς. Εκτιμάται ότι ένας στους τέσσερις εργαζομένους έχει πλέον ατομική σύμβαση εργασίας, ενώ σε ισχύ παραμένουν ελάχιστες κλαδικές συμβάσεις.
Σε αυτό το τοπίο ο ΣΕΒ προκειμένου να σύρει τους εργαζόμενους σε στάση αναμονής, επέλεξε ξανά την μέθοδο του «διαλόγου» και εμφανίζεται να κάνει «παραχωρήσεις», όπως, να δεχτεί την κατάργηση της μείωσης κατά 22% του μισθού της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης και την επαναφορά της διάρκειας της μετενέργειας στους 6 μήνες, από 3. Ο ΣΕΒ ξεχνάει βέβαια να ζητήσει την κατάργηση της μείωσης κατά 32% στους νέους ενώ η πρόταση του απλά συνεπάγεται μια τρίμηνη παράταση πριν την μισθολογική ισοπέδωση. Σε αντάλλαγμα ζητάει την μείωση των αποδοχών που διασφαλίζουν όσες συμβάσεις ονομάζει «ευγενείς» (δηλαδή όλες σχεδόν εκτός της εθνικής γενικής συλλογικής) και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, δίνοντας ακόμα ένα χτύπημα στα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι εργοδότες θέλουν να καταργήσουν τη Συλλογική Σύμβαση του Σωματείου.
Στον κλάδο μας οι εργοδοτικές ενώσεις προχώρησαν σε συντεταγμένη καταγγελία των συμβάσεων που είχαν υπογραφεί στον κλάδο, τόσο αυτής του σωματείου μισθωτών τεχνικών, αλλά και του ΣΤΥΕ-ΟΣΕΤΕΕ, όσο και των συλλογικών συμβάσεων των Μηχανικών που απασχολούνται στη βιομηχανία, (πχ ΣΤΕΒ), των εργαζόμενων που απασχολούνται στη χημική βιομηχανία κλπ.
Στόχος είναι όχι μόνο η δραστική μείωση των μισθών, αλλά και η μαζική υπογραφή ατομικών συμβάσεων/συμφωνητικών και η επιβολή ατομικής εκβιαστικής διαπραγμάτευσης των συνάδελφων. Θέλουν να γενικεύσουν την ελαστική απασχόληση και την απλήρωτη εργασία. Στο στόχαστρο βρίσκονται όλοι οι εργαζόμενοι και ειδικά οι νέοι, που εκβιάζονται –όσοι δουλεύουν- σε απασχόληση χωρίς δικαιώματα, πολλές φορές χωρίς μισθό στο όνομα της «μαθητείας».
Ταυτόχρονα οι εργοδότες μέσα από την καταγγελία που έχουν στείλει στο σωματείο μας κάνουν σαφές ότι δεν θέλουν να «διαπραγματευτούν» και στόχος τους είναι να μην υπάρχει συλλογική σύμβαση για τον κλάδο.
Είναι φανερό ότι η εργοδοσία «έχει ξεφύγει»…
Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει την απαράδεκτη μεθόδευση των εργοδοτικών ενώσεων του κλάδου που επιχειρούν να καταργήσουν τη σύμβαση, που αποτέλεσε καθοριστικό όπλο στα χέρια των εργαζόμενων για τα δικαιώματά τους και τη βελτίωση της εργασιακής τους θέσης.
Μέσα στην κόλαση της ακραίας αντεργατικής επίθεσης οι εργοδότες θεωρούν ότι μπορούν επιτέλους να τελειώνουν με την ενοχλητική σύμβαση και να μετατρέψουν τους χώρους δουλειάς σε ’’εργασιακά στρατόπεδα συγκέντρωσης’’ Θέλουν να ξεμπερδέψουν με τη συλλογική σύμβαση του σωματείου, που  καλύπτει όλους τους τεχνικούς με εξαρτημένη σχέση εργασίας, δηλαδή και όσους αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Μέσα από τη σύμβαση και τη στήριξη του σωματείου πολλοί εργαζόμενοι διεκδίκησαν τα δικαιώματα τους και κέρδισαν. Η σημασία ύπαρξης σύμβασης για τους εργαζόμενους με δελτίο αποτέλεσε κατάκτηση για το σωματείο και άνοιξε δρόμους διεκδίκησης για όλο το εργατικό κίνημα. Η κατάργηση αυτή της κατάκτησης έχει πολλαπλές επιπτώσεις, όχι μόνο για τον κλάδο αλλά συνολικά, σε μια εποχή που κυριαρχεί η ελαστική εργασία.
Δεν είναι ακόμα τυχαίο ότι η εργοδοσία δεν θέλει να προσέλθει σε καμία διαπραγμάτευση με το σωματείο μισθωτών τεχνικών.
Το σωματείο, συνενώνει και υπερασπίζεται όλους τους εργαζόμενους με τυπική μισθωτή σχέση, αλλά και τους απασχολούμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Δεν αποδέχτηκε τη νομιμότητά της ελαστικής εργασίας που μας διασπούσε σε «ελεύθερους επαγγελματίες» και «κανονικούς» εργαζόμενους. Έκφρασε την αλληλεγγύη του για κάθε συνάδελφο που βρέθηκε στο στόχαστρο.
Με σταθερό μέτωπο αντιπαρατέθηκε με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, πάντα επιδιώκοντας την πιο πλατιά ενότητα με άλλα σωματεία στη βάση των κοινών συμφερόντων, των αιτημάτων και των αναγκών μας, ενάντια στις λογικές ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της «παραγωγικότητας» για την ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου.
Να μην επιτρέψουμε τη συντριβή της ζωής μας.
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποδεχτούμε καμιά μείωση μισθών, καμιά ατομική σύμβαση. Επιδιώκουμε να σπάσουμε την ατομική διαπραγμάτευση, δηλαδή την εξατομικευμένη επίθεση του εργοδότη. Είναι πολύ σημαντικό να απαντάμε οι συνάδελφοι στους εργασιακούς χώρους ως σύνολο, ως ενότητα. Δε διαλέγουμε τον ατομικό δρόμο, διαπραγματευόμαστε συλλογικά και με αξιοπρέπεια! Καλούμε τους συναδέλφους να έρθουν αμέσως σε επαφή με σωματείο σε κάθε προσπάθεια εργοδοτικής ασυδοσίας.
Δεν υπογράφουμε μειώσεις των μισθών μας. Δεν υποκύπτουμε στην τρομοκρατία του λιγότερο κακού. Όχι στην αδράνεια και την υποταγή του εργοδοτικού συνδικαλισμού, που βλέπει να διεξάγεται μια επίθεση ζωής και θανάτου για τους εργαζόμενους και προτρέπει σε υπογραφή συμβάσεων με μειωμένους μισθούς.
Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα να απαντήσουμε με αλληλεγγύη και αγωνιστική, ταξική ενότητα.
Καλούμε κάθε συνάδελφο να διαλέξει το δρόμο του αγώνα, της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης. Οργανωνόμαστε και συμμετέχουμε στο σωματείο για να αποκρούσουμε από κοινού κάθε προσπάθεια κατάργησης των καταχτήσεων μας. Πιστεύουμε ότι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και η πάλη για αξιοπρεπή κλαδική συλλογική σύμβαση είναι βασική γραμμή αντεπίθεσης της πάλης των εργαζόμενων.  Το σωματείο θα συμβάλλει στη συγκρότηση ενός μετώπου σωματείων και εργαζόμενων για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων στον κλάδο και γενικά.
Δεν μας τρομάζει η τρομοκρατία του ΣΕΒ, των κομμάτων του «μαύρου μετώπου» και της ΕΕ ότι η άμεση και μονομερής ανατροπή των Μνημονίων και της Δανειακής Σύμβασης, θα οδηγήσει σε «χάος». Στο κοινωνικό χάος οδήγησε η εφιαλτική πολιτική τους.
Τώρα είναι ώρα, το εργατικό κίνημα, να βγει ξανά στο δρόμο του αγώνα απαιτώντας να καταργηθούν τα μνημόνια, η δανειακή σύμβαση και όλο το νομοθετικό πλαίσιο που σκλαβώνει τον λαό στην δικτατορία του κεφαλαίου. Να διεκδικήσουν κατάργηση της ελαστικής εργασίας, κανονικές προσλήψεις και υπογραφή αξιοπρεπών Συλλογικών Συμβάσεων. Να πληρωθούν άμεσα όλοι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι από τις επιχειρήσεις. Με μαζικό, αποφασιστικό και συντονισμένο αγώνα να ανατρέψουμε την επίθεση, να αρνηθούμε να πληρώσουμε την κρίση και το χρέος που μας φόρτωσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: