Κυριακή, Ιανουαρίου 04, 2015

ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΤΟ ΡΙΧΝΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΝΕΣΚΟ..

Παρακολουθώντας τη συζήτηση για την περίφημη μετωπική συμπόρευση στα ενδότερα της άλλης αριστεράς δεν ξέρω γιατί αλλά μου έρχονται οι στίχοι από το Τσικαμπούμ "στο παράλογο το ρίχνεις του Ιονέσκο ..."


Κι αυτό γιατί βλέπουμε

- το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ΣΕΚ) να ξιφουλκεί κατά της συμφωνίας με την Πρωτοβουλία για την Αριστερή Μετωπική Συμπόρευση (ΠΑΜΕΣ), η οποία έγινε με βάση την Επιστολή-κάλεσμα της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. προς όλες τις αντικαπιταλιστικές-αντιϊμπεριαλιστικές-αντιΕΕ-αντισυστημικές οργανώσεις και αγωνιστές της ριζοσπαστικής και επαναστατικής αριστεράς την οποία και στήριξε, και ήταν αποτέλεσμα της απόφασης του ΠΣΟ στις 29/11 Απόφαση του Π.Σ.Ο. της ΑΝΤΑΡΣΥΑ 29.11 - Θέσεις για την 3η Συνδιάσκεψη .. -αποτέλεσμα που δε θα μπορούσε να βγει χωρίς την υπερψήφισή του από τα μέλη του ΣΕΚ σε αυτό .. Ενώ αποτελεί και υλοποίηση της απόφασης της 2ης συνδιάσκεψης, που επίσης είχε υπερψηφίσει . (Δεν βάζω σε αυτή τη σούμα την ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, αφού ως η πιο σοβαρή οργάνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν είχε ανακολουθία στο τι υποστήριξε στη μια και στην άλλη περίπτωση, εκφράζοντας πάντα τις ενστάσεις της)
21. Άμεσο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η «μετωπική πολιτική συμπόρευση για την ανατροπή», η συμπόρευση των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής, αντι-ΕΕ, αντι-ιμπεριαλιστικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Τέτοιες δυνάμεις είναι πρώτα απ’ όλα οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες των κινημάτων, ο μαχόμενος κόσμος της Αριστεράς, οι «φυσικές πρωτοπορίες» που γεννιούνται μέσα στους ταξικούς αγώνες και νοιώθουν όλο και πιο πολύ την απόσταση ανάμεσα στις ανάγκες του αγώνα και την πολιτική και κινηματική ανεπάρκεια των ηγεσιών της ρεφορμιστικής Αριστεράς. Είναι αγωνιστές από την βάση της Αριστεράς, δυνάμεις που προσανατολίζονται στη ρήξη με την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ, με ταξική παρέμβαση στο εργατικό κίνημα.Είναι δυνάμεις με κομμουνιστική αναφορά. Δυνάμεις που θέτουν αποφασιστικά το ζήτημα της πάλης κατά του ευρώ και της ΕΕ, όπως το Σχέδιο Β’ - Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής. Είναι οι οργανώσεις της επαναστατικής και αντιιμπεριαλιστικής Αριστεράς, όπως η ΚΟΑ, το ΕΕΚ, την ΟΚΔΕ Εργατική Πάλη και άλλες οργανώσεις. Είναι τα ρεύματα αριστερής αναζήτησης που διαφοροποιούνται από τα διάφορα «πατριωτικά», διαταξικά και απολίτικα ρεύματα του αντιμνημονιακού αγώνα.
Με όλες αυτές τις δυνάμεις μας ενώνει η έμφαση στην κλιμάκωση των αγώνων, η αναζήτηση ενός σύγχρονου μεταβατικού αντικαπιταλιστικού προγράμματος, η επιμονή στην αποδέσμευση από το ευρώ και την ΕΕ, η αντιμετώπιση του ερωτήματος της εξουσίας με όρους ανατροπής και όχι διαχείρισης.
Εκτίμησή μας είναι ότι σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες για μια τέτοια συμπόρευση. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στόχο έχει να αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες στο μέγιστο δυνατό βαθμό, το ίδιο καλούμε να κάνουν και οι άλλες δυνάμεις στις οποίες απευθυνόμαστε. Όλοι θα κριθούμε, τελικά, από την ουσιαστική συμβολή σε αυτή την προσπάθεια.

 Και ούτε πέρσι είχε διαφωνήσει με την πρόταση συνεργασίας προς το ΣχέδιοΒ πριν τις ευρωεκλογές - προφανώς γιατί δεν περίμενε να γίνει αποδεκτό αυτή τη φορά από την άλλη πλευρά. Όμως νομίζω πως είναι μάλλον παράλογο να μην έχεις πρόβλημα να απευθύνεις κάλεσμα σε κάποιον αλλά να τα γυρνάς όταν ο άλλος αποδεχτεί πλήρως και χωρίς αστερίσκους τις θέσεις σου ...



 
Βλέπουμε επίσης την Αριστερή Ανασύνθεση (ΑΡΑΝ) και την Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση (ΑΡΑΣ) να απορρίπτουν το σχέδιο/πλαίσιο της πλειοψηφίας στο τελευταίο Πανελλαδικό Συντονιστικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (και πιο πριν στην ΚΣΕ), αλλά να το αποδέχονται ως μέλη της ΠΑΜΕΣ στην οποία μετέχουν παράλληλα, δικαιώνοντας μάλλον πανηγυρικά όσους κατηγορούσαν και αυτούς και τους σφους του ΝΑΡ ότι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν κοινό πλαίσιο στο τελευταίο ΠΣΟ (Σχέδιο συνθετικής εισήγησης 7 μελών του ΠΣΟ (προσπάθεια σύνθεσης μεταξύ των 2 εισηγήσεων που κατατέθηκαν) ...

Αφού εκφράσω δημόσια την ικανοποίησή μου για το γεγονός πως οι δυο οργανώσεις ήταν στα μαχαίρια πριν τη 1η Συνδιάσκεψη και παραλίγο να τίναζαν τη συνοχή του μετώπου με τα γεγονότα στην Πάτρα το 2010, ενώ σήμερα έχουν ταυτόσημες πολιτικές, δείγμα πως το μέτωπο λειτούργησε σαφέστατα βοηθητικά ωστε να γεφυρωθούν οι όποιες διαφορές τους, να σημειώσω πως μάλλον είναι πρωτόγνωρο οργανώσεις να βρίσκονται και στη μια και στην άλλη πλευρά μιας συμπόρευσης, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά ακόμα και σε πρακτικά προβλήματα.. Πχ αν τα ψηφοδέλτια γίνουν με ποσόστωση, τα μέλη των ΑΡΑΝ-ΑΡΑΣ θα μετράνε σαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή σαν ΠΑΜΕΣ ; Κι επειδή η ΠΑΜΕΣ δε φτιάχθηκε πριν ένα μήνα, αλλά εδώ και καιρό, η αντίδραση των υπόλοιπων οργανώσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε αυτό το ζήτημα δεν θα έπρεπε να μπαίνει στο τραπέζι κατόπιν εορτής αλλά με το καλημέρα ..

Η παρουσία των δυο αυτών οργανώσεων και στην ΠΑΜΕΣ, παράλληλα με την ύπαρξη εκεί και αρκετών σφων ακόμα που ήταν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέχρι  πρόσφατα (ακόμα και ως επικεφαλής του επικρατείας στις τελευταίες βουλευτικές) κάνει τις αντιδράσεις όσων μιλάνε για δεξιά στροφή, επειδή θα συνεργαστεί με τον εαυτό της και κάποιους που ήταν μαζί της ή συνεργαζόταν μαζί της μέχρι πρότινος, να είναι επίσης βγαλμένες από τον Ιονέσκο ..

Βλέπουμε επίσης, τις οργανώσεις (ΣΕΚ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος) τα μέλη των οποίων συμμετείχαν μαζί με τα μέλη του Σχεδίου Β, όχι σε εκλογές σωματείου, αλλά σε επιμελητήριο και συγκεκριμένα το Τ.Ε.Ε. πριν ένα χρόνο ΚΑΛΗ Η ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΑΛΛΑ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ (μαζί και με την ΑΡΙΣ, ενώ ΝΑΡ, ΕΚΚΕ ήταν σε άλλο συνδυασμό) , να εξεγείρονται κατά της σκέψης παρουσίας κάποιων από αυτούς στα ίδια ψηφοδέλτια στις βουλευτικές εκλογές, αλλά παράλληλα να διατυπώνουν απόψεις πως "πρέπει να παλέψουμε για μία ισχυρή ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε όλους τους χώρους της ταξικής πάλης (από το εργοστάσιο μέχρι το πανεπιστήμιο) αλλά και στις εκλογές."..  Αν είναι να υπάρχουν χωριστά ψηφοδέλτια σε ΤΕΕ, χωριστές πορείες σε ΔΕΘ, χωριστά πανώ/μπλοκ στις απεργίες, δεν έχουν γίνει και πολλά βήματα μπροστά από πχ τη Μαχόμενη Αριστερά που ήταν αποκλειστικά εκλογική συνεργασία ..

Παράλληλα,  γίνεται ζήτημα για την παράδοση των ιερών και οσίων με την απεμπόληση του ΑΝΤ από το όνομα (δεν ξέρω πως τεκμαίρεται αυτό), όταν από τις οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μόνο η ΑΡΑΣ έχει το 'Αντικαπιταλιστική' στο όνομά της, και αυτή μετέχει και στην ΠΑΜΕΣ ... Και ο Ιονέσκο έρχεται στο μυαλό ξανά, αν σκεφτούμε πως η αδελφή οργάνωση του ΣΕΚ στην Ισπανία, η 'en lucha' μετέχει στο 'Podemos' που μάλλον περισσότερο συριζοφέρνει (και στο δεξιό του) παρά ΑΝΤΑΡΣΥοφέρνει.. ενώ πχ στις εκλογές του 2011 κατέβηκε ως Izquierda Anticapitalista (ΙΣΠΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ), αλλά εκεί η απεμπόληση του Αντικαπιταλισμού δεν στοιχειοθέτησε ιεροσυλία.. Τα δικά μας είναι σύκα και ζουλάνε, τα δικά σας καρύδια και σπάνε δηλαδή ...

A και είναι επίσης παράλογο, να γίνεται στο Πριν παρουσίαση του Podemos, χωρίς να υπάρχει καν αναφορά ότι σε αυτό μετέχει/στηρίζει αδελφή οργάνωση άλλης οργάνωσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Όπως το δημοτικό σχήμα στη Νίκαια δεν υπήρχε προεκλογικά για την ίδια εφημερίδα, αλλά η εκλεγμένη σύμβουλος υπήρχε μετεκλογικά - αλλά αυτό είναι μάλλον άλλη συζήτηση..)

Πριν να κοιτάξουμε τα της συμπόρευσης, θα έπρεπε να ξεκαθαρίζουμε τα του οίκου μας..
Δε γίνεται να απευθύνεις πρόταση σε άλλους και να την αποσύρεις όταν οι άλλοι τη δέχονται ...
Δε γίνεται να εγείρεις ενστάσεις για την παρουσία κάποιων κι εδω κι εκεί, αφού έχουν συμφωνήσει με την πρόταση σου και να μην ζητάς να έχουν ξεκαθαρίσει το αν είναι εδώ ή εκεί από πριν .. Διαφορετικά δε θα έπρεπε να αποδέχεσαι την απεύθυνση σε αυτούς in the first place που λένε και στο χωριό μου..

Και κυρίως δε γίνεται να συζητάς συμπόρευση με άλλους, όταν εδώ και 18 μήνες δεν ξεκαθαρίζεις την κατάσταση με μια -τουλάχιστον θεωρητικά- οργάνωση σου.. Στο Περιστέρι στη 2η Συνδιάσκεψη, πριν τις ψηφοφορίες τα μέλη της Κομμουνιστικής Ανανέωσης αποχώρησαν (έχοντας καταθέσει εναλλακτική εισήγηση) και αναφέροντας πως θα αποφασίσουν για το αν θα παρέμεναν ή όχι στο μέτωπο στις εσωτερικές διαδικασίες που είχαν τις επόμενες από τότε μέρες. Πέρασαν 18 μήνες από τότε, η Κομμουνιστική Ανανέωση δεν έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει επίσημα για το τι αποφάσισε, οι υπόλοιπες οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν έκριναν σκόπιμο να τη ρωτήσουν, από όσο γνωρίζω ούτε συμμετέχει στην ΚΣΕ, ούτε αποστέλλονται κείμενα/εισηγήσεις κλπ στον όποιον ex officio εκπρόσωπο της στην ΚΣΕ (αντί να αντικατασταθεί από τον επόμενο στη σταυροδοσία σφο στις αρχαιρεσίες που έγιναν το 2013), ενώ συμμετέχει ενεργά στην Πρωτοβουλία των 1000, η οποία αποφάσισε να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές...
edit : τον στηρίζει και επίσημα με ανακοίνωσή της,
που υπάρχει στο site της πρωτοβουλίας, αλλά όχι στο δικό της.. Ιονέσκο λέμε...

Υ.Γ. Για πρώτη φορά μεταφέρεται για πραγματικούς-υπαρκτούς λόγους και όχι λόγω κωλυσιεργείας, τραγικής καθυστέρησης κλπ η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Θα ήταν παράλογο να συγκληθεί στις 17-18 Γενάρη για να αποφασίσει τι ψηφοδέλτια θα έπρεπε να συγκροτήσει στις 9 Γενάρη και να ψηφίσει στις 25... Προσωπικά πάντως θα προτιμούσα να γινόταν κανονικά στις 17-18 και να αποφάσιζε τότε τη στάση για τις εκλογές, να γλυτώναμε και τα έξοδα από παράβολα κλπ. Άσε που για πρώτη φορά θα τηρούσαμε τις ημερομηνίες που ανακοινώναμε .

Υ.Γ. (2) Προσωπικά επίσης δεν βρίσκω και πολλά κοινά με κάποιους που βγάζουν τις φάτσες τους σε αφίσες. Όταν όμως απευθύνεις πρόταση δεν μπορείς να την παίρνεις πίσω επειδή δε σου αρέσει η φάτσα του άλλου ή δεν την αποδέχθηκαν οι άλλοι .

Δεν υπάρχουν σχόλια: