Τρίτη, Μαΐου 07, 2019

ΜΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΒΑΔΙΖΕΙ ΠΛΕΟΝ ΧΩΡΙΣΤΑ, ΑΣ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΑΖΙ..
Στην 4η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πριν ένα χρόνο και κάτι (αντιπαρέρχομαι το γεγονός πως υπερψηφίστηκε ξαναμανά σε αυτήν η διάταξη πως διεξάγεται κάθε χρόνο ενώ γίνεται στην καλύτερη περίπτωση κάθε δυο..) αποφασίστηκε εν χορδαίς και οργάνοις με 90% η παρακάτω προσθήκη στο οργανωτικό
β) Οι ΤΕ και ΚΕ  συζητούν και τοποθετούνται πάνω στις πολιτικές αποφάσεις των οργάνων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η αλληλεπίδραση, η αμφίδρομη επικοινωνία και η μεταφορά αποφάσεων μεταξύ των οργάνων  και των Τοπικών και Κλαδικών Επιτροπών προωθείται με τη δημοσιοποίηση και συζήτηση όλων των πολιτικών αποφάσεων από και προς όλα τα όργανα και τις επιτροπές. (Προσθήκες-τροποποιήσεις στις καταστατικές αρχές λειτουργίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.)

Όμως η ΚΣΕ (μια που το ΠΣΟ δεν συνεδρίασε από το Φλεβάρη και μετά) αποφάσισε να αρνηθεί τη συνεργασία με το ΕΕΚ, με το οποίο είχε υπάρξει κοινή εκλογική κάθοδος το Σεπτέμβρη του 2015, στις τελευταίες δηλαδή εθνικές εκλογές.. Και μάλιστα στα πλαίσια της αμφίδρομης επικοινωνίας όπως ψηφίστηκε στην 4η Συνδιάσκεψη, ούτε τα μέλη της ενημέρωσε γιατί αρνήθηκε, ούτε φυσικά ζήτησε τη γνώμη τους και πολύ περισσότερο δεν απάντησε ποτέ και στο ΕΕΚ το οποίο έχει δημοσιοποιήσει τόσο την πρότασή του (EEK Προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ) όσο και μετά την απόρριψή της πρότασής του.. (ΠOIOI KAI ΓIATI ΣTHN ANTAPΣYA ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕEΚ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΚΑΘΟΔΟ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ).Το γεγονός πως ανάλογο γεγονός συνέβη και πριν τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 και δεν απαντήθηκαν ποτέ οι τότε ανακοινώσεις του ΕΕΚ (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΕΕΚ) μάλλον προδιαθέτουν για ανάλογη ολιγωρία και τώρα. Και φυσικά το να παρουσιάζεται σαν δικαιολογία πως το ΕΕΚ δεν έχει κοινή στάση με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε διάφορα ζητήματα όπως πχ το εργατικό, όταν η ίδια η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι διαιρεμένη στο εσωτερικό της ακούγεται περισσότερο σαν ανέκδοτο..

 

 
Πριν μερικές βδομάδες συμπληρώθηκαν 10 χρόνια (ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΑΘΗΝΑΪΔΑ) από την δημιουργία της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., του μακροβιότερου και σίγουρα πιο επιτυχημένου εγχειρήματος της εκτός των τειχών αριστεράς στην Ελλάδα. Παρά τις αποφάσεις/ανακοινώσεις για μια εορταστικού τύπου εκδήλωση για το γεγονός, που είχε προαναγγελθεί ακόμα και στις αρχές Απρίλη

Μεγάλος σταθμός αναδεικνύεται η Κυριακή 14 Απριλίου, που θα πραγματοποιηθεί κεντρική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (σε πανεπιστημιακή σχολή στο κέντρο της Αθήνας) για τα 10 χρόνια ζωής και αγώνων του μετώπου, αλλά και για την παρέμβαση στις ευρωεκλογές.
 οι οργανώσεις που απαρτίζουν το -από τα πάνω πλέον- μέτωπο αποφάσισαν τελικά να τιμήσουν την επέτειο με ξεχωριστά & αντιπαραθετικά ψηφοδέλτια σε δήμους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) αλλά και σε αυτόνομα 'κατεβάσματα' σε άλλους που είτε δεν έχουν το χρίσμα του μετώπου είτε την σιωπηλή ανοχή του παρά τις παραινέσεις/ευχολόγια του τελευταίου ΠΣΟ, εκθέτοντας σαφέστατα τη λειτουργία της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

Νωρίτερα φυσικά φρόντισαν να αντιπαρατεθούν μεταξύ τους για τον τρόπο που έγιναν οι συνελεύσεις περιφερειακών σχημάτων (τα οποία φυσικά καμιά οργανωτική σχέση δεν έχουν με την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. και η ίδια και οι οργανώσεις της μόνο παραινέσεις συμμετοχής ή μη θα έπρεπε να κάνουν και όχι παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας τους.) Κορυφαίο παράδειγμα αυτό της Κρήτης, όπου την ώρα που υπογραφόταν η σύμβαση για το νέο -καταστροφικό για την περιοχή- αεροδρόμιο στο Καστέλλι, οι οργανώσεις του μετώπου προτίμησαν να ανταλλάσουν χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων..

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι φυσικά κεραυνός εν αιθρία, αλλά φυσιολογική κατάληξη μιας σειράς επίμονων και επιτυχημένων προσπαθειών των οργανώσεων να τελματώσουν το μέτωπο και να το περιορίσουν σε εκλογικό και όχι για όλες τις κάλπες.. Γιατί όλη αυτή τη δεκαετία υπάρχουν χωριστά καλέσματα σε απεργιακές συγκεντρώσεις, στη ΔΕΘ και αλλού από τις οργανώσεις του μετώπου, χωριστά κατεβάσματα σε πάμπολλα σωματεία και διατυπώνονταν μόνο ευχολόγια για τον τερματισμό αυτής της κατάστασης.. Γιατί το 2014 επειδή υπήρξαν τα ίδια φαινόμενα και για να μην αγγίξει η ηγεσία του μετώπου τα προβλήματα σε Νίκαια, Πάτρα, Γιάννενα και αλλού δεν ανακοίνωσε ποτέ επίσημη στήριξη για σχήματα σε δημοτικές εκλογές πέρα από Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Πειραιά, βάζοντας το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι και πετώντας το μπαλάκι στις κατά τόπους τοπικές επιτροπές.. Έτσι ήταν η μοναδική συλλογικότητα που δεν είχε δημοσιοποιήσει κεντρικά τα σχήματα που στήριζαν τα μέλη της. Ε φέτος πήγαμε στο αμέσως επόμενο επίπεδο..
 
Ένα-δύο-τρία-πολλά ψηφοδέλτια με στήριξη οργανώσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε κάθε δήμο..Πάλι καλά που στις περιφερειακές η αντίθεση πήγε μέχρι τη σιωπηλή στήριξη σε κάποιες περιπτώσεις και δεν είχαμε αντιπαραθετικά ψηφοδέλτια..

Φυσικά καμιά οργάνωση δεν σκέφτηκε πως αντί να υπάρχουν αντιπαραθετικά κατεβάσματα σε δήμους και αποχές σε περιφέρειες, θα ήταν προτιμότερο να συγκέντρωναν δυνάμεις ώστε να συγκροτηθεί ψηφοδέλτιο του χώρου στην 13η περιφέρεια της χώρας, το Νότιο Αιγαίο.. Ειδικά φέτος που μειώθηκε το κόστος συμμετοχής στις περιφερειακές στο 1/3 μια που το παράβολο για τους συμβούλους έπεσε στα 50 ευρώ, όσο είναι και στις δημοτικές..   

Όταν βρίσκονται 150δες για διπλά ψηφοδέλτια σε μεγάλους δήμους, είναι λίγο δύσκολο να πει κανείς πως δεν μπορούσαν να βρεθούν 80 για Κυκλάδες-Δωδεκάννησα, που χρειάζονται και λιγότερα τυπωμένα ψηφοδέλτια επίσης.. Επίσης όταν οι οργανώσεις του μετώπου επιδίδονται σε αγώνα για πολλαπλούς/αντιπαραθετικούς συνδυασμούς φαντάζει λίγο κάπως να συνυπογράφουν σαν μέτωπο κοινή καταγγελία για τις δυσκολίες που βάζει η πολιτεία στις τοπικές εκογές.. (Κοινή Καταγγελία οργανώσεων της Αριστεράς. Αντιδημοκρατικοί και απαγορευτικοί οι όροι συμμετοχής στις τοπικές εκλογές) .  Οι ίδιοι απαγορευτικοί-αντιδημοκρατικοί όροι συμμετοχής όμως θεσπίστηκαν πρόσφατα και πχ στα αθλητικά σωματεία/συλλόγους με τον 4603/2019, αλλά καμιά οργάνωση από όσες υπέγραψαν την καταγγελία δεν θεώρησε τότε σκόπιμο να διαμαρτυρηθεί..


 Ας ελπίσουμε τουλάχιστον να πάρει συγκεκριμένη θέση για τις περιφερειακές εκλογές στο Νότιο Αιγαίο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε αντίθεση με το ότι δεν έκανε στις προηγούμενες δυο φορές..Βέβαια το γεγονός πως μαθαίνουμε από το site του ΝΑΡ (!!!) ποια σχήματα στηρίζει στις περιφέρειες η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, χωρίς να έχει βγει επίσημη ανακοίνωση του μετώπου ή έστω να έχουν ενημερωθεί σχετικά τα μέλη της, μόνο για κάτι τέτοιο δε συνηγορεί...

Οι Περιφερειακές Κινήσεις σε όλη τη χώρα που στηρίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (narnet.gr)

 
Μια λοιπόν που πλέον η ΑΝΤΑΡΣΥΑ υλοποιοεί κι εφαρμόζει το πρώτο σκέλος της ρήσης των κλασσικών για τη λειτουργία των μετώπων "Βαδίζουμε χωριστά, χτυπάμε μαζί"  καθώς οι οργανώσεις της βαδίζουν σαφέστατα χωριστά, τουλάχιστον ας προσπαθήσουν να χτυπάνε μαζί...
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: