Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2007

ΚΟΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ



Στις 28 Νοέμβρη είχε γίνει η κοινή εκδήλωση στο ΕΜΠ που είχαν συνδιοργανώσει ΕΝΑΝΤΙΑ, ΚΚΕ (μ-λ), ΚΟ Ανασύνταξη, Κομμουνιστική Ανανέωση, ΜΕΡΑ & ΟΚΔΕ Εργατική Πάλη.

Να πως κάλυψε το γεγονός το ΠΡΙΝ

Βήματα μπροστά για την κοινή δράση
Επιτυχία της συζήτησης της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στο Πολυτεχνείο

Γέμισε το Μεγάλο Αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου στην Αθήνα την περασμένη Τετάρτη από τη συμμετοχή των αγωνιστών της αντικαπιταλιστικής αντιιμπεριαλιστικής Αριστεράς αλλά και ανεξάρτητων αγωνιστών στη συζήτηση για την κοινή δράση σε φλέγοντα μέτωπα της πολιτικής συγκυρίας. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από κοινό κάλεσμα του ΜΕΡΑ και της ΕΝΑΝΤΙΑ, της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ανασύνταξη, του ΚΚΕ (μ-λ) και της Κομμουνιστικής Ανανέωσης. Η εκδήλωση ξεκίνησε με το εισαγωγικό άνοιγμα του Αλ.Βεναρδάκη ο οποίος αναφέρθηκε στις μετεκλογικές εξελίξεις στο κοινωνικό μέτωπο με τη βαθύτερη αντιδραστική στροφή, η οποία επιχειρείται να γίνει συνολικά στο αστικό πολιτικό σύστημα και η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά συνολικότερα τις χώρες της Ευρώπης και της Δύσης. Με αυτό το πρίσμα τέθηκε προς συζήτηση η κοινή δράση δυνάμεων οι οποίες αναφέρονται στη ριζοσπαστική Αριστερά σε μέτωπα τα οποία έχουν ήδη ανοίξει ή θα ανοίξουν το αμέσως προσεχές διάστημα από την κυβέρνηση. Ως τέτοια εξετάζονται το Ασφαλιστικο, η παιδεία, το περιβάλλον και η μάχη κατά της αντιδραστικής Ευρωσυνθήκης.
Ο Αντ.Δραγανίγος από το ΜΕΡΑ αναφερόμενος στην πολιτική συγκυρία είπε ότι η ΝΔ παρά τη φαινομενική της αδυναμία λόγω ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, θα επιχειρήσει να ανοίξει όλα τα μέτωπα και να βαθύνει την επίθεση. Όσο για το ΠΑΣΟΚ η επανεκλογή Παπανδρέου επιβεβαίωσε τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του κόμματος ενώ και οι άλλες πλευρές που διεκδίκησαν την ηγεσία δεν είχαν ουσιώδεις διαφωνίες στον πυρήνα της ίδιας λογικής. "Το κύριο ζήτημα για τη ριζοσπαστική Αριστερά την ερχόμενη περίοδο είναι η συμβολή της στην αγωνιστική και ταξική ενότητα των εργαζομένων για την ανάπτυξη αποφασιστικής αντίστασης με στόχο την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης", τόνισε. Αγώνες στους οποίους δεν μπορούν να συμβάλλουν τα γραφειοκρατικά και υποταγμένα συνδικάτα και οι ηγεσίες τους. Υπό αυτό το πρίσμα και η ενότητα θα πρέπει να είναι δομημένη σε στέρεη αντικαπιταλιστική βάση και να μην αλλοιθωρίζει είτε προς τον ένα, είτε προς τον άλλο πόλο της επίσημης Αριστεράς. Αυτό που χρειάζεται, κατέληξε ο ομιλητής, είναι η δημιουργία μιας πλατιάς ενότητας εργαζομένων, σωματείων, επιτροπών αγώνα και ανοιχτών συνελεύσεων που θα αφυπνίζουν συνειδήσεις και θα βάζουν τους ίδιους τους εργαζόμενους σε θέση πρωταγωνιστή για να πάρουν τους αγώνες στα χέρια τους.
Ο Θαν.Διαβολίτσης από την ΕΝΑΝΤΙΑ άσκησε κριτική στα κόμματα της "επίσημης" Αριστεράς ενώ για την "εκτός των τειχών" Αριστερά είπε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα ενωτικής και κοινής δράσης, γεγονός που υλοποιήθηκε και μέσα αποό τους αγώνες του φοιτητικού-εκπαιδευτικού κινήματος τα δυο τελευταία χρόνια, ενώ ως τέτοια ανέφερε και τον σχηματισμό της ΕΝΑΝΤΙΑ. Παράλληλα, συμφώνησε με τα μέτωπα κοινής δράσης τα οποία τέθηκαν και εισηγητικά, αλλά και στα κείμενα των εργατικών σχημάτων, Αγωνιστικών Κινήσεων Παρεμβάσεων και Συσπειρώσεων και παράλληλα πρότεινε την κοινή δράση για την Ευρωσυνθήκη και τη μάχη εναντίον της με απώτερο σκοπό την πίεση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη χώρα μας.
Ο Βασ.Θεοφανόπουλος από την Κομμουνιστική Οργάνωση Ανασύνταξη είπε ότι η κοινή δράση είναι μεν ένα ζητούμενο αλλά δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός, καθώς οι διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις των δυνάμεων οι οποίες συμμετείχαν στη συζήτηση είναι εν πολλοίς αντικρουόμενες και αλληλοαποκλειόμενες. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις σε ζητήματα όπως ο μαρξισμός ή αυτονομία για να μπορέσει να προχωρήσει η κοινή δράση.
Ο Ν.Παπαβασιλείου από το ΚΚΕ (μ-λ) συμφώνησε σε κοινή δράση μόνο για το Ασφαλιστικό. Τόνισε ότι τα υπόλοιπα ζητήματα θα πρέπει να συζητηθούν με άνεση χρόνου ώστε να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο η συζήτηση για κοινή δράση. Διαφώνησε με την πρόταση της ΕΝΑΝΤΙΑ για την Ευρωσυνθήκη με προοπτική ένα δημοψήφισμα, ενώ όπως ανέφερε διαφωνεί και με το να μπει ένα "κεντρικό καπέλο" στο θέμα του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής από τη στιγμή που υπάρχουν και δρουν κατά τόπους κινήσεις και σχήματα σε γειτονιές της Αθήνας. Παράλληλα, πρότεινε τη δημιουργία ενός συντονιστικού που θα οργανώσει τη συζήτηση για την κοινή δράση των οργανώσεων και σχημάτων της ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Ο Αντ.Βούλγαρης από την Κομμουνιστική Ανανέωση τόνισε ότι το ζητούμενο είναι η ενότητα της εργατικής τάξης και καθήκον της ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι να προωθήσει αυτή την ενότητα. Ακολούθησαν τοποθετήσεις από πολλούς συντρόφους και αγωνιστές από πολλές οργανώσεις. Αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος και ως αποτέλεσμα συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η συζήτηση.


και η Εργατική Αλληλεγγύη

"Eκδήλωση της Pιζοσπαστικής Aριστεράς

Εγινε την περασμένη Τετάρτη στο Πολυτεχνείο η κοινή εκδήλωση ΕΝΑΝΤΙΑ, ΜΕΡΑ, ΚΚΕ μ-λ, Κομμουνιστική Ανανέωση και Κ.Ο. Ανασύνταξη. Είναι δύσκολο να την ονομάσει κανείς «συζήτηση», αφού η διαδικασία περιορίστηκε σε έναν μακρύ κατάλογο ομιλιών από οργανώσεις και κόμματα της άκρας αριστεράς. Παρόλα αυτά, είναι δυνατόν να βγουν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα.

Ένα πρώτο κρατούμενο είναι ότι οι εκτιμήσεις για την εικόνα που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές έχουν συγκλίνει προς την άποψη ότι η επίθεση του Καραμανλή δεν ξεκινάει από θέση ισχύος και ότι η κρίση στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει τελειώσει. Αυτά είναι βασικά στοιχεία για να μπορεί η ριζοσπαστική αριστερά να έχει σωστή εικόνα για τις δυνατότητες της περιόδου και συνεπώς για τα καθήκοντά της.

Αυτή η θετική εξέλιξη, όμως, δεν είναι αρκετή από μόνη της για να ξεσκαλώσει αυτός ο χώρος από τα εμπόδια του σεχταρισμού που εξακολουθούν να ορθώνουν οι ηγεσίες κατά κύριο λόγο του ΝΑΡ και του ΚΚΕ μ-λ.

“Aσώματος κεφαλή”

Οι ομιλητές του ΝΑΡ (Α. Δραγανίγος ως ΜΕΡΑ, Τ. Κατίντζαρος ως ΝΑΡ) εμφανίστηκαν για άλλη μία φορά με απόψεις που απόκλειαν την ενιαιομετωπική δράση με όλο τον κόσμο που αντιστέκεται στις επιθέσεις της κυβέρνησης. Ο τρόπος που «οριοθετούν», τη ριζοσπαστική Αριστερά ως «σκληρό πυρήνα του κινήματος» καταλήγει να την θέλουν σαν μια ασώματο κεφαλή που κουβαλάει την καθαρότητά της ερήμην του κινήματος.

Αυτή η λογική προεκτείνεται μέχρι του σημείου να αποκλείουν και ολόκληρα τμήματα της ίδιας της ριζοσπαστικής Αριστεράς έξω από τον «σκληρό πυρήνα», όπως έκαναν στις εκλογές με την ΕΝΑΝΤΙΑ και το ΣΕΚ. Τα ίδια συνεχίζουν και τώρα και στα λόγια και στις πράξεις. (π.χ. στις Παρεμβάσεις Εκπαιδευτικών και στα ΕΑΑΚ).

Ο Πάνος Γκαργκάνας από τη μεριά του ΣΕΚ θύμισε ότι χρειάστηκε η ώθηση του κινήματος των καταλήψεων για να αναδειχθεί η Ενωτική Πρωτοβουλία της ΕΝΑΝΤΙΑ και τόνισε ότι η δράση για να ξεδιπλωθεί το απεργιακό κίνημα ενάντια στο Ασφαλιστικό μπορεί να δώσει νέες ευκαιρίες για να διευρυνθεί η ενότητα της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. "

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ευχαριστώ που το ανέβασες το άρθρο του ΠΡΙΝ

Ανώνυμος είπε...

η θέση της ΟΚΔΕ-Εργατική Πάλη:
http://www.okde.gr/index.php/ergatiki_pali/trexon_fillo/ekdilosi_tis_akras_aristeras.html

Ανώνυμος είπε...

"προλεταριακή σημαία":
http://www.kkeml.gr/pdf/586/08_09.pdf