Πέμπτη, Φεβρουαρίου 21, 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΜΤ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

ΒΑΘΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. εξάγγειλε με την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή τις κατευθύνσεις της «ασφαλιστικής μεταρρύθμισης». Οι τόνοι της κινδυνολογίας για το οικονομικό μέλλον των Ταμείων, και οι κορόνες υπέρ των αδυνάτων που «αδικούνται από τους βολεμένους και τις συντεχνίες» δεν μπορούν να κρύψουν την ουσία των μέτρων: τα νέα μέτρα στοχεύουν αποκλειστικά στην ανατροπή και αφαίρεση δικαιωμάτων και οδηγούν σε αύξηση των ορίων ηλικίας, σε δραματική μείωση των συντάξεων, σε υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, σε αντιδραστικές «ενοποιήσεις» ταμείων και στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του συστήματος. Χρησιμοποιούνται σαν μέσο για να φορτωθούν νέα δυσβάσταχτα βάρη στο σύνολο των εργαζόμενων (π.χ νέα αύξηση του ΦΠΑ). Την ίδια στιγμή κουβέντα για την τρομακτική αφαίμαξη των ταμείων από την εργοδοσία και το κράτος (της). Γιατί όταν μιλούν για «λίγους» δεν εννοούν φυσικά αυτούς. Προφανώς για την κυβέρνηση συντεχνίες και βολεμένοι είναι οι γυναίκες, οι ανάπηροι, οι οικοδόμοι, οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και ανασφάλεια.

Το εύρος των ασφαλιστικών ανατροπών δεν έχει όρια. Πιο συγκεκριμένα οι αλλαγές που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση και καταρρίπτουν τα «τρία ΔΕΝ» είναι οι ακόλουθες:

· Η αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 58 στα 60 χρόνια για όσους έχουν συμπληρώσει 35ετία και λαμβάνουν πλήρη σύνταξη.

· Η αύξηση κατά πέντε χρόνια της ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους έκαναν χρήση του δικαιώματος για μειωμένη σύνταξη, αφού η ποινή του 8% ανά κάθε έτος πρόωρης αποχώρησης οδηγεί σε μείωση της σύνταξης κατά 40% και ουσιαστικά κάνει απαγορευτική τη χρήση αυτής της δυνατότητας. Η διάταξη αυτή θα θίξει χιλιάδες εργαζόμενους μετά τα 55 χρόνια που έμεναν άνεργοι και κατέφευγαν σε αυτή τη δυνατότητα, έστω και αν έπαιρναν μειωμένη σύνταξη κατά 22,5%.

· Η αύξηση κατά τουλάχιστον πέντε χρόνια (στην ουσία πάνω από 10) για τις μητέρες που με ανήλικο μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν στο 50ό έτος.

· Η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και για τις τρίτεκνες που με 20 χρόνια εργασίας μπορούσαν να αποχωρήσουν χωρίς όριο ηλικίας. Η απώλεια αυτής της δυνατότητας δεν αντισταθμίζεται με το λεγόμενο «πλασματικό χρόνο» και είναι πρόκληση να γίνεται στο όνομα της μητρότητας!!

· Η μείωση της επικουρικής σύνταξης για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που τα Ταμεία τους δίνουν επικουρική σύνταξη μεγαλύτερη του 20%.

· Οι σαρωτικές ενοποιήσεις Ταμείων κύριας, επικουρικής σύνταξης και υγείας, παρά την προσπάθεια να εμφανιστούν ότι θα είναι μόνο διοικητικές, σταδιακά θα οδηγήσουν σε «ομογενοποίηση» προς τα κάτω των όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης. Ανάμεσα σε αυτές, η δημιουργία του Ταμείο Επιστημόνων με την κλοπή των αποθεματικών του. Αργά ή γρήγορα, θα μειωθούν οι παροχές και οι συντάξεις και με πρόσχημα την ανισοτιμία ασφαλισμένων που υπάγονται στο ίδιο Ταμείο ενώ θα κυριαρχήσει η λογική της ανταποδοτικότητας.

Η κυβέρνηση εμφανίζει σαν κοινωνική δικαιοσύνη την αρπαγή του 10% του λεγόμενου κοινωνικού πόρου στην ουσία των έμμεσων εργοδοτικών εισφορών, για τη δημιουργία του «Ασφαλιστικού Κεφάλαιου Αλληλεγγύης των γενεών»…Το περίφημο αυτό ταμείο «κουμπαράς», θα έχει ακόμα πόρους το 10% από τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων, 4% από τα έσοδα του ΦΠΑ. Έτσι μέσα από την δημιουργία του αυτού του «ταμείου» η κυβέρνηση επιδιώκει να προωθήσει και να «νομιμοποιήσει» (μαζί με την κλοπή των αποθεματικών των υπό ενοποίηση ταμείων), την νέα αύξηση του ΦΠΑ και το γενικό ξεπούλημα – ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων εταιρειών. Το μέτρο αυτό έχει την ίδια αξία με το 1% του ΑΕΠ για το ΙΚΑ (που προβλέπει ο Νόμος Ρέππα), το οποίο μέχρι τώρα δεν κατάφερε να δημιουργήσει ούτε ένα ευρώ αποθεματικό για το μέλλον. Είναι φανερό ότι η «λύση» του ασφαλιστικού για την κυβέρνηση δεν είναι τίποτε άλλο παρά νέα τεράστια βάρη στο σύνολο των εργαζομένων.

Την ίδια ώρα, υπολογίζεται ότι 9 δις χρωστάει σήμερα στα ταμεία μόνο το κράτος (από το 1% του Ν. Ρέππα), 5,5 δις χάνουν κάθε χρόνο τα ταμεία εξαιτίας της εισφοροδιαφυγής, 7,5 δις χρωστούν οι εργοδότες και το κράτος δεν τα εισπράττει, 2,5 δις είναι η ετήσια σπατάλη στην υγεία μετά την απελευθέρωση των φαρμάκων.

· Ταυτόχρονα μιλά για προετοιμασία κατάργησης βαρέων – ανθυγιεινών, για κατάργηση αναπηρικών συντάξεων, ενώ η δήλωση του Καραμανλή ότι δε θα θιγούν «ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα» οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι εξαιρούνται μόνο αυτοί που είναι λίγο πριν τη σύνταξη. Επίσης προωθείται σταθερά η κατεύθυνση των τριών πυλώνων δηλαδή κατώτερη σύνταξη – επαγγελματική ασφάλιση – ιδιωτική ασφάλιση, καθώς Πρωθυπουργός ονομάτισε καθαρά την ιδιωτική ασφάλιση ως βασικό πυλώνα του συστήματος.

Η κυβέρνηση αντλεί θράσος και αλαζονεία και από τη στάση του ΠΑΣΟΚ, καθώς όχι μόνο ότι έχει προϊστορία εφαρμογής αντεργατικών, αντιασφαλιστικών πολιτικών, αλλά και σήμερα συμφωνεί στην ουσία της κυβερνητικής πολιτικής. Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε υπερήφανα στην Βουλή ότι το ταμείο-αφαίμαξης των εργαζόμενων και νομιμοποίησης των ιδιωτικοποιήσεων είναι δική του πρόταση, (αλλά και της ΓΣΕΕ).

Όλα αυτά τα μέτρα αποτελούν συνέχεια και βάθεμα των προηγουμένων αντιασφαλιστικών νόμων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Ταυτίζονται με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προωθούνται από κοινού σε όλα τα κράτη-μέλη. Είναι η στρατηγική που θέλει να εξασφαλίσει την όσο γίνεται μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, δημιουργώντας φθηνούς, ανασφάλιστους, ελαστικούς και πλήρως υποταγμένους εργαζόμενους. Τα μέτρα των ιδιωτικοποιήσεων, η αύξηση των εισιτηρίων, η ακρίβεια, η λιτότητα, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αποτελούν πλευρές της ίδιας πολιτικής

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, τα μαζικά συλλαλητήρια, οι πανελλαδικές απεργίες στις 12 Δεκέμβρη και 13 Φλεβάρη, αναδεικνύουν την καθολική απόρριψη της επιχειρούμενης αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης, την άνοδο των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζόμενων και αποτελούν παρακαταθήκη για την κρίσιμη τελική αναμέτρηση με την κυβέρνηση.

Το επόμενο διάστημα απαιτεί άμεση κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενωτικούς, μαζικούς, συντονισμένους αγώνες, επόμενη πανεργατική απεργία πολύ σύντομα. Απαιτεί να υπερβούμε την πυροσβεστική λογική του υποταγμένου συνδικαλισμού των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, που δεν μπορεί και δε θέλει να διαμορφώσει ένα σχέδιο κλιμάκωσης και αγώνων. Γι αυτό αποτελεί επείγουσα αναγκαιότητα ο αγώνας να περάσει στα χέρια των ίδιων των εργαζόμενων, μέσα από την ανάπτυξη ενός πολύμορφου, οριζόντιου συντονισμού να συγκροτείται εκείνο το δυναμικό που θα δώσει τη μάχη. Για να μην περάσει η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, για να δημιουργήσουμε ένα ρήγμα στην κυβερνητική πολιτική, για κατακτήσεις προς όφελος των εργαζόμενων. Για να καταργηθούν οι Νόμοι Σιούφα και Ρέππα και ο 3518/06 γα το ΤΣΜΕΔΕ, σύνταξη με βάση τον καταληκτικό μισθό -στα 58 και 55 χρόνια για άντρες και γυναίκες αντίστοιχα, για διεύρυνση και όχι συρρίκνωση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, κατάργηση της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας των ταμείων, κατάργηση της ανασφάλιστης και ελαστικής εργασίας και των Δελτίων Παροχής Υπηρεσιών, επιστροφή στα ταμεία των κλεμμένων από το κράτος και τους εργοδότες, για να μην περάσει η αντιδραστική «ενοποίηση» των ταμείων. Για ικανοποιητικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για ριζικές αυξήσεις στους μισθούς, για κανονικές προσλήψεις ενάντια στην αποδόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ιδιαίτερα στους κλάδους των υπό ενοποίηση ταμείων, πρέπει να κυριαρχήσει ένα αγωνιστικό πλαίσιο που να τους ενώσει με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, ενάντια σε κάθε συντεχνιακή λογική. Αυτή την αναγκαιότητα πρέπει να εξυπηρετήσει το συντονιστικό των σωματείων των τεχνικών, ενώ είναι άμεσο να υπάρξει ένας ανεξάρτητος συντονισμός όλων των σωματείων των εργαζόμενων των κλάδων αυτών σε πλήρη διάκριση με τους εργοδότες και τους εκφραστές τους.

Η αναμέτρηση για το ασφαλιστικό βρίσκεται στην τελική πιο κρίσιμη φάση της. Το προχώρημα των αντεργατικών μέτρων θα κριθεί πρώτα απ΄ τους δικούς μας αγώνες.

Το Σωματείο Μισθωτών θα προτείνει στα σωματεία του κλάδου την διεξαγωγή απεργιακής κινητοποίησης στις αρχές Μάρτη και συγκέντρωση στο Υπουργείου Απασχόλησης.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)

Πλατεία Καρύτση 10, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somtechnik.gr,

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

επιτελους ανανεωθηκε η ιστοσελιδα του ΠΡΙΝ!