Κυριακή, Νοεμβρίου 30, 2008

Κατασκευαστική ΔΙΕΚΑΤ

ΔΙΕΚΑΤ: Να πληρώσει η εργοδοσία για την κρίση της

Οι εργαζόμενοι δεν είναι ούτε μέτοχοι, ούτε πιστωτές!


Εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζει σήμερα η κατασκευαστική εταιρεία ΔΙΕΚΑΤ ΑΤΕ. Μια εταιρεία που θησαύρισε για χρόνια σε δημόσια έργα, σε έργα κινητής τηλεφωνίας, που άντλησε δισεκατομμύρια από το χρηματιστήριο, αφήνει για μήνες απλήρωτο το προσωπικό της και παραπέμπει στο μέλλον για την εξόφληση των δεδουλευμένων. Πρόκειται για τη μητρική εταιρεία του ομίλου ΔΙΕΚΑΤ, που έχει άλλες έντεκα εταιρείες, πολλές από αυτές στο εξωτερικό (Αλβανία, Ρουμανία, Βουλγαρία κλπ) και μάλιστα κερδοφόρες. Στις 14/11 η εταιρεία προχώρησε σε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, ενώ έχει υποβάλλει και αίτημα για ασφαλιστικά μέτρα, για την αναστολή των ατομικών και συλλογικών μέτρων εναντίον της, δηλαδή και των εργαζόμενων που διεκδικούν τις νόμιμες αμοιβές τους. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και η εταιρεία «ΔΙΕΚΑΤ ελληνικές κατασκευές» όπου κι εκεί οι εργαζόμενοι παραμένουν έως και πέντε μήνες απλήρωτοι.

Όλα αυτά θέτουν σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο τις θέσεις εργασίας, τα δεδουλευμένα και επιτείνουν την ανασφάλεια των 150 περίπου εργαζόμενων της ΔΙΕΚΑΤ ΑΤΕ και των 430 συνολικά εργαζόμενων του ομίλου. Εδώ και καιρό αρκετοί εργαζόμενοι (τεχνίτες, οικοδόμοι, ηλεκτρονικοί τηλεπικοινωνιών κα) έχουν προχωρήσει σε απεργίες, αρνούμενοι να εκτελέσουν τα έργα της εταιρείας εφόσον παραμένουν απλήρωτοι, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας. Οι μηχανικοί και οι τεχνικοί, που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, έχουν προχωρήσει και αυτοί σε επίσχεση και καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας, διεκδικώντας το αυτονόητο, ότι είναι εργαζόμενοι και όχι πιστωτές της εταιρείας. Εργαζόμενοι στην εταιρεία «ΔΙΕΚΑΤ ελληνικές κατασκευές» διεκδικούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, από τα χρήματα που το δημόσιο χρωστάει στην εταιρεία.

Η εταιρεία επικαλείται την κρίση, προκειμένου να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους και δηλώνει πως επιδιώκει την εξυγίανσή της με περαιτέρω μείωση των εξόδων και διακανονισμό των οφειλών της... Βέβαια τα περιβόητα σχέδια «εξυγίανσης»… των εταιρειών, τα πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι, με τις χαμένες θέσεις εργασίας, την απώλεια των δεδουλευμένων, όπως έγινε μετά την Ολυμπιάδα στις εταιρείες ΕΜΠΕΔΟΣ, ΑΛΤΕ, ΜΠΑΛΑΦΑΣ κλπ. Το ίδιο γίνεται σήμερα σε πολλές εταιρείες στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών (ALTEC, Teledom, Lanet, Intracom κλπ). Σε αυτή την αθλιότητα, οι εργοδότες έχουν αρωγό, ένα ισχυρό πολιτικό και νομικό πλέγμα, που τους προστατεύει ακόμα και απέναντι στα νόμιμα δικαιώματα των εργαζόμενων.

Όμως οι υπό κατάρρευση επιχειρήσεις δεν αντιστοιχούν σε «καταρρέοντες» επιχειρηματίες. Οι πιο πολλοί, μέσα από την ασυλία που τους έδωσαν οι νόμοι και οι κυβερνήσεις, έβγαλαν δισεκατομμύρια. Οι τεχνικές εταιρείες μετά τους τεράστιους τζίρους από τα ολυμπιακά και τα μεγάλα δημόσια έργα (με τις τεράστιες υπερβάσεις στους προϋπολογισμούς τους), επεκτάθηκαν σε άλλους κερδοφόρους τομείς, όπως η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες. Πολλές κατασκευαστικές εταιρείες, αποκόμισαν τεράστια κέρδη μέσω της πώλησης ακινήτων, της επέκτασης στο εξωτερικό, τις συμβάσεις παραχώρησης. Βέβαια όλα αυτά τα κέρδη δεν τα μοιράστηκαν με τους εργαζόμενους! Παρόλο που το θησαύρισμα τόσων χρόνων, φτάνει και περισσεύει για να μη χαθεί καμία θέση εργασίας και για να δοθούν μεγάλες αυξήσεις, η εργοδοσία μας καλεί να πληρώσουμε την κρίση, με τις ανύπαρκτες αυξήσεις, τον ατελείωτο και απλήρωτο εργάσιμο χρόνο, την επέκταση του δελτίου παροχής υπηρεσιών, τις απολύσεις.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν είναι αμέτοχη! Όλα αυτά τα χρόνια με «δύναμη κρούσης» την ΟΝΕ και τον περιορισμό των ελλειμμάτων, παγώνει τα δημοσία έργα, για να προχωρήσει η πλήρης ιδιωτικοποίηση των τεχνικών έργων μέσω των Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα και των συμβάσεων παραχώρησης. Με τη μετατροπή του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας σε μοχλό ενίσχυσης της κερδοφορίας των κατασκευαστικών εταιρειών και των τραπεζών, στέλνοντας μαζικά τους δικαιούχους στις τράπεζες, με αντάλλαγμα μια «επιδότηση» του επιτοκίου. Ακολουθεί μια πολιτική που ανάγει σε κριτήριο και μέτρο για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών την ιδιωτική κερδοφορία, που ενισχύει τον ανταγωνισμό, τις εξαγορές εταιρειών και τη γιγάντωση των μεγαλύτερων κατασκευαστικών ομίλων, τσακίζοντας έτσι τα δικαιώματα όλων των εργαζόμενων στον κλάδο.

Το επόμενο διάστημα, δε χωράει καμιά αναμονή. Σήμερα κυβέρνηση και εργοδότες μας καλούν να κάνουμε θυσίες για την κρίση τους, χθες μας καλούσαν να κάνουμε θυσίες και για την ανάπτυξη τους. Εμείς, οι εργαζόμενοι, με πλήρη ανεξαρτησία απέναντι τους, πρέπει να παλέψουμε για τις δικές μας ανάγκες και δικαιώματα.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών θα βρεθεί δίπλα σε κάθε συνάδελφο στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του. Καλεί όλους τους τεχνικούς να γίνουν μέλη του σωματείου, να παλέψουμε μαζί με τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα και αλληλεγγύη.

ΜΕ ΕΝΑ ΜΑΖΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Όχι στην κοινωνικοποίηση των ζημιών. Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, να απαγορευτούν οι απολύσεις. Να πληρωθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα.. Να σταματήσει το πολιτικό και νομικό πλέγμα προστασίας των εταιρειών. Να εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι και τα δεδουλευμένα τους από τον πτωχευτικό κώδικα. Οι εργαζόμενοι δεν είναι ούτε μέτοχοι, ούτε πιστωτές!
  • Υπογραφή αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων. Διεκδικούμε ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Πρώτο μισθό για τους μηχανικούς και γεωπόνους 1840 €, για τους γεωλόγους, περιβαντολόγους και απόφοιτους ΤΕΙ 1700 €, για τους σχεδιαστές και εργοδηγούς απόφοιτους μέσης εκπαίδευσης, ΙΕΚ και εμπειροτέχνες 1480 €.
  • Κατάργηση της πληρωμής με δελτίο, κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Κατοχύρωση των δικαιωμάτων που πηγάζουν από την εξαρτημένη σχέση εργασίας στους μισθωτούς που αμείβονται με δελτίο.
  • Μείωση των ωρών εργασίας (35ωρο, 5νθήμερο, 7ωρο), σαν μέσο τόσο για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, όσο και για το χτύπημα της ανεργίας.
  • Να αυξηθούν τα επιδόματα ανεργίας στα 1400 € και να καταβάλλονται για όλη την περίοδο ανεργίας. Άμεση καταβολή επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής τους (π.χ. Δελτίο Παροχής). Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ανέργους.
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση του τεχνικού έργου, στις Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα και στις συμβάσεις παραχώρησης. Να σχεδιαστούν και να προωθηθούν δημόσια έργα βελτίωσης και ανάπτυξης των κοινωνικών υποδομών και ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, με κριτήριο τις ανάγκες των πολλών, όχι τα συμφέροντα των λίγων.


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)

Πλατεία Καρύτση 10, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somtechnik.gr, τηλ. επικοινωνίας 6936760879, 6977806266

Δεν υπάρχουν σχόλια: