Τρίτη, Μαΐου 05, 2009

Καταγγελία για στάση ΟΙΕΛΕ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι


Μέρα με τη μέρα χειροτερεύει η κατάσταση για τους εργαζόμενους και τη νεολαία, για τις λαϊκές οικογένειες. Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση έχει ήδη πάρει τεράστιες διαστάσεις. Φουντώνει η ανεργία, χιλάδες εργαζόμενοι απολύονται, η ακρίβεια εξανεμίζει μισθούς και συντάξεις. Ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις, καταπατώνται τα ασφαλιστικά δικαιώματα, το «κοινωνικό κράτος» διαλύεται.

Ενώ κυβέρνηση και εργοδοσία προσπαθούν να φορτώσουν στις πλάτες μας τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης, οι εργαζόμενοι αγωνίζονται καθημερινά για αξιοπρεπή δουλειά και διαβίωση.

Αυτήν ακριβώς την περίοδο απαιτείται το συνδικαλιστικό κίνημα να δώσει τη μάχη όσο γίνεται πιο αποφασιστικά, πιο δυναμικά, πιο ενωτικά, με ξεκάθαρες θέσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων. Αντί γι’αυτό, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ διατυπώνει από κοινού με το ΣΕΒ «προτάσεις για κοινές λύσεις σωτηρίας από την κρίση», ματαιώνει την πορεία της πανεργατικής απεργίας της 10ης Δεκέμβρη, δεν τολμά ούτε τη συγκέντρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς να οργανώσει. Δυστυχώς, τον ίδιο δρόμο το δρόμο της ταξικής συνεργασίας, της ήττας και της υποταγής έχει διαλέξει και η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ.

Τα τελευταία χρόνια οι εργοδότες προσπαθούν επίμονα να απαλλαγούν από τις “ενοχλητικές” Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στα φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών και Μέσης Εκπαίδευσης. Γι αυτό έχουν σύρει στα δικαστήρια αρκετές φορές τον ΣΕΦΚ και από το 2004 στήσανε εργοδοτικό σωματείο στα φροντιστήρια ΞΓ στο ν. Αττικής. Το κίτρινο σωματείο υπογράφει κάθε χρόνο ΣΣΕ, που είναι μικρότερη της αντίστοιχης πανελλαδικής. Φέτος για πρώτη φορά η εργοδοσία πέτυχε να κηρυχτεί η σύμβαση αυτή από το Υπουργείο Απασχόλησης υποχρεωτική για τον ν. Αττικής. Όμως, η πλειοψηφία της ΟΙΕΛΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) στο τελευταίο συνέδριό της αντί να συζητήσει πώς θα απαντηθούν αγωνιστικά οι προκλήσεις της εργοδοσίας προτίμησε να… διαγράψει το «Βύρωνα», το σωματείο των εργαζομένων στα φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών της Αττικής. Με αυτό τον τρόπο υπονόμευσε συνολικά τη δυνατότητα συλλογικής διεκδίκησης στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών. Το αποκορύφωμα ήταν να υπογράψει το προεδρείο της ΟΙΕΛΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΣΕ για τα φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών με αύξηση 0% και για ΑΟΡΙΣΤΗ διάρκεια.

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΟΙΕΛΕ καμία αύξηση δεν χρειάζεται στις πενιχρές αμοιβές των καθηγητών στα φροντιστήρια ΞΓ, γι’αυτό δεν δικδίκησε ούτε καν την αύξηση–κοροϊδία 4% που υπέγραψε η ΓΣΕΕ.

Εναρμονίστηκε έτσι με τις απαιτήσεις των εργοδοτών και με την κυβερνητική πολιτική των μηδενικών αυξήσεων.

Καταγγέλλουμε το προεδρείο της ΟΙΕΛΕ γιατί χωρίς να ζητήσει την γνώμη των πρωτοβάθμιων σωματείων και χωρίς να ενημερώσει κανέναν προχώρησε στα κρυφά στην υπογραφή της ΣΣΕ-αίσχος. Επειδή όμως μια τέτοια απαράδεκτη ενέργεια χρειάζεται και την κατάλληλη μεθόδευση και επειδή στο site της ΟΙΕΛΕ φιλοξενούνται μόνο οι ανακοινώσεις της ηγεσίας της κρίνουμε ότι ο κλάδος πρέπει να ενημερωθεί για τις ενέργειές της το τελευταίο διάστημα:

- Το προεδρείο της ΟΙΕΛΕ διαπραγματεύεται την υπογραφή της Πανελλαδικής ΣΣΕ για τα φροντιστήρια ΞΓ χωρίς καμιά συμμετοχή ή ενημέρωση, όχι μόνο των πρωτοβάθμιων σωματείων, αλλά και των αντιπροσώπων των παρατάξεων «Αυτόνομες Ριζοσπαστικές Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις» και ΑΣΚ(ΠΑΜΕ) που είχαν οριστεί για να συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση. Παρόλο που οι δύο συνάδελφοι δεν ενημερώνονται για καμία από τις συναντήσεις με την εργοδοτική πλευρά, το προεδρείο της ΟΙΕΛΕ έχει το θράσος μετά την αποκάλυψη της μεθόδευσής του να τους καταγγείλλει «γιατί δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις».

- Το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ ενημερώνεται στη συνεδρίαση της 25/2, όταν η Συλλογική Σύμβαση-ξεπούλημα έχει πλέον υπογραφεί και μάλιστα έπειτα από σχετική ερώτηση που έγινε από τον εκπρόσωπο των Παρεμβάσεων-Συσπειρώσεων. Τότε για πρώτη φορά η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ, για να καλύψει τη στάση της, χρησιμοποιεί την ψευδή δικαιολογία ότι «η μεσολαβήτρια του ΟΜΕΔ δεν έδωσε αύξηση».

- Χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε ότι η ΣΣΕ ήταν αποτέλε-σμα της απευθείας συνεννόησης ΟΙΕΛΕ-PALSO (Πανελ. Ομοσπ. Ιδιοκτητών Κέντρων ΞΓ) και όχι πρόταση της μεσολαβήτριας του ΟΜΕΔ. Αυτό είναι απόλυτα σαφές στην έκθεση της μεσολαβήτριας: «Στην κοινή συνάντηση στις 16-2-2009 η εργατική πλευρά ΟΙΕΛΕ και η συμμετέχουσα εργοδοτική οργάνωση PALSO συμφώνησαν στην κατάρτιση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με περιεχόμενο ταυτόσημο εκείνου της Δ.Α. 4/2008 και ζήτησαν από εμένα ως μεσολαβητή να τους διαβιβάσω σχέδιο Σ.Σ.Ε.» «Με το αρ.πρωτ. 261/17-2-2009 έγγραφό μου, το οποίο απηύθηνα σε όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη συλλογική διαφορά, ανακοίνωσα τη συμφωνία, που επήλθε στην κοινή συνάντηση της 16-2-2009 επισυνάπτοντας σχέδιο ΣΣΕ και επεσήμανα ότι, εφόσον έως την 20-2-2009 δεν μου γνωστοποιηθεί η υπογραφή ΣΣΕ, θα προχωρήσω στην υποβολή πρότασης μεσολάβησης ως προς την εργοδοτική οργάνωση, που έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις κατά τη διαδικασία μεσολάβησης και Έκθεση Άρνησης Μεσολάβησης για εκείνες τις εγροδοτικές οργανώσεις που απέχουν ουσιαστικά από την όλη διαδικασία μεσολάβησης.» «Στο πλαίσιο αυτό μου γνωστοποιήθηκε ότι ήδη την 25-2-2009 υπογράφηκε ΣΣΕ μεταξύ της ΟΙΕΛΕ και της PALSO Καμιά πρόταση λοιπόν δεν έκανε η μεσολαβήτρια αφού όλα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ PALSO - ΟΙΕΛΕ. Αλλά ακόμη και αν η πρόταση της μεσολαβήτριας ήταν αύξηση 0%, κάτι εντελώς απίθανο, θα έπρεπε η ΣΣΕ να παραπεμφθεί στη διαιτησία του ΟΜΕΔ. Είναι βέβαιο ότι τουλάχιστο μια αύξηση -πάνω από αυτή της ΓΣΣΕ- θα την παίρναμε, με βάση την πρακτική των τελευταίων χρόνων.

- Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διαδικασία διαιτησίας (2-4-2009) για τις δύο εργοδοτικές οργανώσεις που δεν είχαν προσέλθει στην προηγούμενη διαπραγμάτευση, ο ίδιος ο διαιτητής του ΟΜΕΔ εξέφρασε επίμονα την εύλογη απορία του στον ισχυρισμό της ηγεσίας της ΟΙΕΛΕ ότι η μηδενική αύξηση ήταν πρόταση της μεσολαβήτριας: «Μα πως είναι δυνατό να μην έδωσε τίποτα; Ούτε τον πληθωρισμό; Την αύξηση του κόστους ζωής; Ούτε την αύξηση της ΓΣΕΕ;» Για να καταλήξει: «Δεν έπρεπε να υπογράψετε. Θα έδινε η διαιτησία.»

- Τελικά, στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ της 17/3 και μετά τις έντονες διαμαρτυρίες, τις καταγγελίες των πρωτοβάθμιων σωματείων και το σάλο που ξεσήκωσε, το προεδρείο της ΟΙΕΛΕ αναγκάζεται να υποσχεθεί ότι θα καταγγείλει τη σύμβαση-κόλαφο για όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, όπως και έκανε. Εξακολουθεί όμως να αρνείται τη συμμετοχή των πρωτοβάθμιων σωματείων στη διαδικασία.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Η απαράδεκτη ενέργεια του προεδρείου της ΟΙΕΛΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) ξεπουλάει χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο των φροντιστηρίων και δημιουργεί ένα αρνητικό προηγούμενο. Σήμερα που εργοδότες και κυβέρνηση προσπαθούν με αφορμή την οικονομική κρίση να επιβάλλουν νέα αντεργατικά μέτρα, είναι στο χέρι μας να μην βρει κι άλλους μιμητές. Τέτοιες πρακτικές πρέπει να αποδοκιμαστούν από όλο το εργατικό κίνημα. Η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ εγκλωβισμένη στο μοντέλο του «συνετού και σώφρονος συνδικαλισμού», που έχει δηλώσει ότι ακολουθεί, δεν είναι σε θέση να υπερασπίσει ούτε τα στοιχειώδη συμφέροντα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Απαιτούμε την ευθύνη της νέας σύμβασης να την έχουν τα πρωτοβάθμια σωματεία της Ομοσπονδίας που εκπροσωπούν το χώρο των φροντιστηρίων.

Εδώ και τώρα να ακυρωθεί η απόφαση διαγραφής του «Βύρωνα» και το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ να τον κάνει δεκτό ξανά ως ισότιμο σωματείο-μέλος της Ομοσπονδίας, όπως έχει και το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση.

° Η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ για να καλύψει τη ντροπή της υπογραφής της στη σύμβαση του 0% επιδίδεται σε πόλεμο ανακοινώσεων με τα σωματεία που την κατήγγειλαν. Την ίδια στιγμή ενεργοποιεί τη μήνυση εναντίον του προέδρου και του γραμματέα του ΣΙΕΛ Αχαίας για τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν, όταν επιχείρησε να απαγορεύσει στους εκλεγμένους αντιπροσώπους του «Βύρωνα» και άλλων σωματείων την είσοδο στο τελευταίο συνέδριο. Αρνείται μάλιστα, για δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις, να συζητηθεί το θέμα στο ΔΣ της Ομοσπονδίας.

° Την ίδια στιγμή που η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ επιλέγει τη στρατηγική «μηδέν αύξηση στους εργαζόμενους – ποινικές διώξεις στους συνδικαλιστές», αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά σε προνομιακό συνομιλητή του Υπουργείου Παιδείας, σπεύδοντας να δηλώσει συμμετοχή στο διάλογο-απάτη για την παιδεία, που εξήγγειλε η κυβέρνηση προσπαθώντας να διασκεδάσει την οργή της εξεγερμένης νεολαίας του περασμένου Δεκέμβρη. Όμως, τι διάλογος μπορεί να γίνει όταν οι δαπάνες για την παιδεία μειώνονται, όταν 60 χιλιάδες παιδιά μένουν έξω από τα δημόσια νηπιαγωγεία και άλλοι τόσοι μαθητές απορί-πτονται (με τη βάση του 10) από την ανώτατη εκπαίδευση; Όταν η δημόσια εκπαίδευση παραδίνεται στους ιδιώτες, όταν οι απεργοί εκπαιδευτικοί και οι εξεγερμένοι νέοι αντιμετωπίζονται με άγρια καταστολή; Το 80% των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας είναι διορισμένοι από την κυβέρνηση και πρόεδρός του ο κ.Μπαμπινιώτης, πρόεδρος της «Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας». Τι διάλογο για την παιδεία κάνει η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ με τον πρόεδρο της «Φιλεκπαιδευτικής», όταν στα σχολεία της (Αρσάκεια) προπηλακίζονται συνδικαλιστές και εμποδίζεται η ενημέρω-ση των συναδέλφων; (Σε εξέλιξη είναι η προανακριτική διαδικασία μετά την επίσημη καταγγελία μελών του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ.)

° Στις 30 Απρίλη δικαζόταν στο ΣτΕ η προσφυγή των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων για να κηρυχτεί αντι-συνταγματικό το άρθρο 13 του ν.2986/2003, που θέτει όρια στις απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Παρά την τεράστια επιτυχία που είχε η απεργία της 29/1 για το ίδιο θέμα, όταν έκλεισαν τα ιδιωτικά σχολεία και έγινε μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ επέλεξε για τις 30/4 να μην κάνει απολύτως τίποτα. Πρότεινε μάλιστα (ΔΣ της 25/2) «να απεργήσουν μόνο τα μέλη των ΔΣ των ΣΙΕΛ». Ομολογουμένως πολύ συνετός και αποτελεσματικός συνδικαλισμός!

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Το κεφάλαιο δεν βλέπει άλλο δρόμο εξόδου από την κρίση παρά την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Τώρα είναι που πρέπει να διεκδικήσουμε σταθερή δουλειά με αξιοπρεπή αμοιβή για όλους. Να μην περιμένουμε τα χειρότερα! Να κάνουμε τα σωματεία και τις ομοσπονδίες κέντρα αγώνα για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας. Η ανάπτυξη μαζικού κινήματος είναι η πραγματική άμυνα, η μοναδική μας ελπίδα. ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ


αυτόνομες ριζοσπαστικές

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: