Παρασκευή, Ιουνίου 05, 2009

Συνέντευξη Σύλβιας Κοιλάκου - Εποχή


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΣΥΛΒΙΑ ΚΟΙΛΑΚΟΥ
31.05.09
Η λύση των προβλημάτων βρίσκεται στην επαναστατική προοπτική

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν συγκροτήθηκε μόνο για τις εκλογές


Τη συνέντευξη πήρε
ο Π. Εγγλέζος

* ΑΝΤΑΡΣΥΑ: ένα καινούριο σχήμα;

- Είναι μια νέα απόπειρα, μια συνεργασία της αντικαπιταλιστικής αριστεράς με στόχο να αναμετρηθεί με τα καθήκοντα που θέτει η καπιταλιστική κρίση, με όρους αντικαπιταλιστικής πάλης και ανατροπής. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συγκροτήθηκε από δυνάμεις και αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής αριστεράς. Οι δυνάμεις αυτές δεν είναι χθεσινές. Έχουν δράσει στα κινήματα, πρωτοστάτησαν στο φοιτητικό και εργατικό κίνημα. Στους αγώνες των δασκάλων και του εκπαιδευτικού κινήματος, τις προσπάθειες συγκρότησης νέων εργατικών σωματείων, κυρίως των ευέλικτα εργαζόμενων. Στην εξέγερση του Δεκέμβρη. Είναι δυνάμεις, που έρχονται από την περίοδο των αγώνων της μεταπολίτευσης, δυνάμεις, που κράτησαν ψηλά τη σημαία την περίοδο του 1989 ενάντια στην υποταγή και τον τζανετακισμό.

* Κάποιος θα πει ότι είναι εκλογική συνεργασία. Εσείς πως το ορίζετε;

- Η προσπάθεια που κάνουμε δεν έχει πρώτα και κύρια αναφορά στις εκλογές. Ξεκινήσαμε με στόχο το διάλογο και την κοινή δράση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς για να ανταποκριθούμε, με όρους κοινωνικούς και ταξικούς, στα καθήκοντα της περιόδου. Και αυτό το κάνουμε με όρους ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος και επαναστατικής προοπτικής.

* Να επιμείνω στην ερώτησή μου. Έστω ως προοπτική, υπάρχει περίπτωση να δούμε να μετεξελίσσεται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ενιαίο πολιτικό φορέα ή θα παραμείνει ένα συμμαχικό σχήμα;

- Το σχήμα δεν συγκροτήθηκε μέσα από πολιτικά γραφεία. Συγκροτήθηκε με ανοιχτές διαδικασίες με τη μεγάλη συγκέντρωση στο Σπόρτιγκ, με τις τοπικές και κλαδικές συναντήσεις και συνελεύσεις, τη συνάντηση στην Αθηναίδα. Ήταν μια ανοιχτή διαδικασία. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν μόνο ένα μέτωπο οργανώσεων. Ο στόχος της είναι να εγγράψει πολύ περισσότερα πράγματα το επόμενο διάστημα.

* Άρα, αν καταλαβαίνω σωστά, λες ότι είναι ανοιχτή η προοπτική ενοποίησης του σχήματος;

- Θέλουμε να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά. Επιδιώκουμε να έχει τοπική και κλαδική δημοκρατική συγκρότηση, με αποφασιστικό χαρακτήρα, για να δοθεί χώρος σε όλο το δυναμικό και ιδιαίτερα το ανένταχτο να καθορίσει τη φυσιογνωμία και την πορεία του εγχειρήματος. Και βεβαίως να απαντήσει στα ερωτήματα των εργαζόμενων τι γίνεται μετά τον καπιταλισμό, στα ζητήματα μιας σύγχρονης επαναστατικής προοπτικής.

* ΝΑΡ και ΣΕΚ μπορούν αν συνυπάρξουν;

- Δεν κρύβουμε πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, οι οποίες μπορεί να συζητηθούν δημιουργικά στις διαδικασίες του ενωτικού εγχειρήματος. Παρά όλα αυτά, όλοι όσοι συναποτελούν το εγχείρημά, έχουν κοινές δράσεις στο παρελθόν με σημαντικά αποτελέσματα. Υπάρχουν συγκλίσεις στα στους κοινωνικούς αγώνες. Αν κάποιος παρατηρήσει τις θέσεις των επιμέρους οργανώσεων θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν κοινές αναφορές και προσεγγίσεις σε ότι αφορά την επαναστατική προοπτική, τον υπαρκτό σοσιαλισμό, αλλά και στο μέλλον της αριστεράς. Άλλωστε, θέλουμε να ανοίξει ο διάλογος για όλα αυτά τα ζητήματα.

* Αναζητώντας την πολιτική ταυτότητα του σχήματος, μου έκανε εντύπωση ότι αναφέρθηκες αποκλειστικά στα ζητήματα της εργασίας. Στις άλλες διαιρετικές τομές ποια είναι η απάντηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ;

- Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν βρεθεί πολλές φορές σε κινήματα πόλης, έχουν ανοίξει ζητήματα ελεύθερων χώρων, έχουν δώσει μάχες σε γειτονιές και σε πολλές πόλεις της χώρας. Έχουν συμπορευτεί ενάντια στις πολιτικές της καταστολής, του πολέμου, του ρατσισμού.

* Ο Μ. Γλέζος πριν δέκα περίπου μέρες πρότεινε κοινό ψηφοδέλτιο των δυνάμεων της αριστεράς. Πως είδες την πρόταση;

- Επικοινωνεί με τις αναζητήσεις του κόσμου της αριστεράς. Από τη μεριά του ΚΚΕ θεωρήθηκε ως ανέκδοτο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η ενότητα της αριστεράς επιτυγχάνεται μέσα από τον ίδιο. Επιδιώκουμε να γίνει πράξη πρώτα απ΄ όλα η κοινή δράση στο μαζικό κίνημα όλης της Αριστεράς στη βάση αρχών.

* Δεν θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να έχουν μια κοινή πορεία και κοινή εκλογική έκφραση;

- Θέλουμε μια ενωμένη αριστερά, αλλά θέλουμε μια άλλη αριστερά. Μια αριστερά που θα αποβάλει στοιχεία διαχείρισης και κυβερνητισμού, αλλά και στοιχεία του σεχταρισμού. Που δεν θα ανακυκλώνει αποτυχημένες εκφυλιστικές πολιτικές του παρελθόντος

* Ο ΣΥΡΙΖΑ κατ΄ επανάληψη έχει αποσαφηνίσει τη θέση του στα ζητήματα αυτά και ενδεχομένως να του κοστίζει και εκλογικά.

- Ο φιλοκυβερνητισμός και η διαχείριση δεν έχει να κάνει μόνο, με τη στάση του απέναντι στο σημερινό ΠΑΣΟΚ. Έχει να κάνει με τη στάση του απέναντι στο ζήτημα της διακυβέρνησης. Όταν, για παράδειγμα, μιλάει για μια άλλη διακυβέρνηση, για μια αριστερή διακυβέρνηση, χωρίς να θέτει το ζήτημα της επαναστατικής ρήξης, στην ουσία ακολουθεί μια διαχειριστική πολιτική.

* Πως μπορείς να μου φέρεις ένα παράδειγμα για το τι είναι επαναστατική τομή;

- Πιστεύουμε πως η λύση των προβλημάτων βρίσκεται στην επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού, δεν συμφωνούμε με αντιλήψεις που βλέπουν, το σοσιαλισμό ως συνεχή καλυτέρευση του καπιταλισμού. Στην πράξη διαπιστώνουμε τη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, τόσο στη ΓΣΕΕ όσο και σε ομοσπονδίες, αλλά και σε μια σειρά δήμους και νομαρχίες.

* Εκτιμάτε ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων, κοινή πορεία; Γιατί αυτό σημαίνει συγκυβέρνηση.

- Βλέπουμε κοινή πορεία. Για παράδειγμα, η στάση της ΓΣΕΕ και των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στη μεγάλη απεργία στις 10 Δεκέμβρη, εν μέσω της εξέγερσης της νεολαίας. Στην πραγματικότητα η ΓΣΕΕ επιχείρησε να ακυρώσει το συλλαλητήριο και αυτό έγινε με τη συναίνεση και των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν ακολούθησαν διαφορετική πρακτική.

* Μα οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε διαφορετικό χώρο και μάλιστα πραγματοποίησαν πορεία για να φτάσουν στην πλατεία Συντάγματος.

- Έκαναν προσυγκέντρωση στα Χαυτεία, μακριά από το χώρο συγκέντρωσης των πρωτοβάθμιων σωματείων.

* Πορεύτηκαν αυτόνομα, χωρίς την παρουσία της ΠΑΣΚΕ.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάλεσε τους εργαζόμενους στο Μουσείο, που βρίσκονταν τα πρωτοβάθμια σωματεία και εκπαιδευτικές ομοσπονδίες. Ανάλογη στάση είχε και στην Πρωτομαγιά, παρά τη ξεχωριστή προσυγκέντρωση, στην πραγματικότητα στήριξε τη ΓΣΕΕ. Έχουμε μια σειρά άλλα παραδείγματα, όπως τη συμμετοχή στο προεδρείο της ΓΣΕΕ. Το βλέπουμε στην πραγματικότητα, το βλέπουμε και στις διακηρύξεις. Δεν κάνει βήματα για την υπέρβαση του υποταγμένου συνδικαλισμού. Από την άλλη μιλάει για την αριστερή, εναλλακτική, την άλλη διακυβέρνηση. Δεν έχει σημασία αν κάνει κριτική στο ΠΑΣΟΚ, αφού θα επιθυμούσε να συγκυβερνήσει με ένα άλλο ΠΑΣΟΚ. Η αριστερά στην Ελλάδα πάσχει από τη λογική του κυβερνητισμού.

* Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα της διακυβέρνησης; Μένουν αδιάφορες; Έστω και ως προοπτική. Προφανώς έχει να κάνει και με τους συσχετισμούς και τους αγώνες, όπως λεει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά δεν το βλέπουν σε μια πορεία;

- Η αριστερά δεν μπορεί να διαπαιδαγωγεί τους εργαζόμενους με τη διακυβέρνηση. Είναι άλλο το ζήτημα της εξουσίας των εργαζόμενων και άλλο το ζήτημα της διακυβέρνησης στα πλαίσια του συστήματος. Το ζήτημα της εξουσίας έχει σχέση με τη δυναμική του κινήματος. Γι αυτό παλεύουμε για ένα πολιτικό κίνημα ανατροπής και ρήξης, που θα αποτελεί ένα μαζικό πολιτικό εκβιασμό απέναντι στις αστικές κυβερνήσεις και στο κεφαλαίο. Θέτουμε την ανάγκη εισβολής των εργαζομένων στο πολιτικό προσκήνιο.

* Οι πολιτικές και ιδεολογικές συγγένειες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο πλαίσιο της Ευρώπης ποιες είναι; Είναι το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα της Γαλλίας, είναι κάποιες άλλες δυνάμεις; Το αναφέρω, καθώς βλέπουμε ότι μια σειρά ευρωπαϊκά σχήματα έχουν συντροφικές σχέσεις και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

- Ο Συνασπισμός είναι ενταγμένος στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν έχει σχέση με διαχειριστική και φιλοευρωπαική πολιτική του ΚΕΑ

* Για παράδειγμα έγινε κοινή εκδήλωση στην Αθήνα του ΣΥΡΙΖΑ με το πορτογαλικό Μπλόκο και το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα.

- Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρακολουθεί τις διεργασίες που γίνονται στην αντικαπιταλιστική αριστερά στην Ευρώπη, παρακολουθεί το εγχείρημα του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος. Θα επιδιώξουμε την κοινή δράση με την αντικαπιταλιστική αριστερά στην Ευρώπη, με κριτήριο, την αναζήτηση μιας κοινής στρατηγικής ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ.

* ΤΟ ΚΚΕ μ.λ., θέλοντας να είναι, όπως λεει, συνεπή με την άποψή του για αποδέσμευση από την Ε.Ε. απέχει από την εκλογική διαδικασία. Γνωρίζουμε ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει την ίδια άποψη ως προς την αποδέσμευση. Γιατί δεν καταλήγει στην αποχή;

- Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μιλάει για αποδέσμευση και διάλυση της ΕΕ από τη σκοπιά ενός νέου διεθνισμού και μιας επαναστατικής εξουσίας. Μέσα από τη συμμετοχή μας στις ευρωεκλογές επιδιώκουμε να αποτελέσουν βήμα βαθύτερης καταδίκης της αντιδραστικής πολιτικής της Ε.Ε., της κυβέρνησης της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Θέλουμε να συμβάλουμε στη δημιουργία καλύτερων όρων για νικηφόρους αγώνες. Συνεπώς, τις ευρωεκλογές τις αντιμετωπίζουμε ως πεδίο πάλης για τις απόψεις μας.

* Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ;

- Η δυναμική της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι μεγαλύτερη από το άθροισμα των οργανώσεων και θέλουμε αυτό να εκφραστεί.

* Η ΟΚΔΕ αποχώρησε από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με κριτική ότι πρόκειται για εκλογικίστικο σχήμα. Έχει βάση η κριτική;

- Επιδιώκουμε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να είναι μια διαρκής και ανοιχτή διαδικασία, στην οποία θα κρίνεται η συμβολή όλων των τάσεων και των ρευμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: