Δευτέρα, Μαΐου 27, 2013

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΑΡΓΕΙ, ΤΩΝ ΛΙΣΤΩΝ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ..




Πριν 19 μήνες (παρά 4 μέρες, στις 31/10/2011) ψηφιζόταν από την 1η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. η απόφαση για τις οργανωτικές αρχές. Προσωπικά ήμουν ένας από τους απειροελάχιστους που την είχαν καταψηφίσει καθώς είχε πάρα πολλά κενά, αλλά θα περίμενα από όσους την είχαν υπερψηφίσει να την είχαν στηρίξει σε αυτό το διάστημα που έχει περάσει ώστε να υπάρχει μια στοιχειώδης συνέπεια λόγων και έργων. 

Ένας βασικός λόγος που με είχε οδηγήσει στην καταψήφιση ήταν η απουσία οποιασδήποτε πρόβλεψης για πειθαρχικής ποινής σε μέλη που εξαφανίζονται επί μήνες-χρόνια ή ακόμα και σε όσους στρατεύονται σε άλλο πολιτικό χώρο . Αυτό είναι κάτι που διαπίστωσε και η ΚΣΕ, και στο ανεπαρκές κατά την ταπεινή μου γνώμη ακόμα και συντακτικά/εννοιολογικά κείμενο Εκτίμηση για τη λειτουργία της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. και προτάσεις για την οργανωτική της ανασυγκρότηση κατέθεσε την ακόλουθη πρόταση που κινείται στη σωστή κατεύθυνση (αν αντιπαρέλθει κανείς το λόγο που επιλέχθηκε το 8μηνο και όχι κάποιο άλλο χρονικό διάστημα) : «Παύει να είναι μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ όποιος δεν συμμετέχει σε καμία δραστηριότητά της αδικαιολόγητα και πάνω από 8μήνες, δεν συνεισφέρει οικονομικά για το ίδιο διάστημα, στρατεύεται και υποστηρίζει άλλον πολιτικό φορέα. Αφαίρεση της ιδιότητας μέλους γίνεται από την συνέλευση της Τοπικής ή Κλαδικής Επιτροπής με ενισχυμένη πλειοψηφία 2/3 επί των παρόντων μελών. Απαιτείται επικύρωση από την ΚΣΕ. Κάθε μέλος έχει δυνατότητα να προσφύγει κατά μιας τέτοιας απόφασης στην ΚΣΕ, και εφόσον το ζητήσει και  στην Συνδιάσκεψη».

Το οργανωτικό λοιπόν της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. καταστρατηγήθηκε και καταστρατηγείται σε μόνιμη βάση όλο αυτό το διάστημα . Κλαδικές επιτροπές (άρθρο 4) πρακτικά δεν λειτουργούν πέρα από απειροελάχιστες εξαιρέσεις (Δημοσίου, Υγείας και κάνα δυο-τρεις ακόμα)… Δε νομίζω πως αυτοί οι 19 μήνες δεν ήταν αρκετοί για να έχουν συγκροτηθεί, ώστε να προβληθεί σαν δικαιολογία. Όποιος δε θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει ..

Και ας πάμε παρακάτω και συγκεκριμένα στο άρθρο 7, που αναφέρει πως «Ανώτερο όργανο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που συγκαλείται μια φορά το χρόνο και συζητά με βάση εισήγηση του απερχόμενου πανελλαδικού συντονιστικού». Σε αυτή τη φράση αποτυπώνεται ξεκάθαρα σε όσους δεν εθελοτυφλούν η παντελής αδιαφορία/αμέλεια/ανακολουθία .. Πρώτον και βασικότερο ενώ προβλέπεται να συγκαλείται μια φορά το χρόνο, ήδη είμαστε 7 μήνες εκπρόθεσμοι με συνέπεια να υπάρχει ερωτηματικό νομιμοποίησης λειτουργίας οργάνων που εκλέγονται για χ διάστημα αλλά μένουν στη θέση τους για διάστημα μεγαλύτερο, με την επέκταση θητείας να είναι πάνω από το μισό της προβλεπόμενης .. Και δεύτερο και ακόμα σημαντικότερο, η Συνδιάσκεψη υποτίθεται πως γίνεται με εισήγηση του απερχόμενου Πανελλαδικού Συντονιστικού… Όμως το Πανελλαδικό Συντονιστικό έχει να συνεδριάσει από το καλοκαίρι και συνεπώς πάμε στη 2η Συνδιάσκεψη ΠΑΡΑΤΥΠΑ, ποδοπατώντας βασικές αρχές του οργανωτικού και ακυρώνοντας το ένα από τα δυο όργανα που εκλέχθηκαν στην προηγούμενη Συνδιάσκεψη .. 

Στο άρθρο 9, αναφέρεται πως οι συνεδριάσεις της ΚΣΕ είναι ανοικτές στα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αυτό όμως στην πράξη δεν εφαρμόζεται – γιατί δεν αρκεί να μπορεί το μέλος να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση … θα πρέπει να ξέρει και που και πότε συνεδριάζει για να μπορέσει να το κάνει .. Και τουλάχιστον τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που δεν ανήκουν σε οργανώσεις μπορεί θεωρητικά να είναι ισότιμα, αλλά δεν έχουν καμιά επίσημη ενημέρωση για το χωρόχρονο των συνεδριάσεων της ΚΣΕ .
Για το Πανελλαδικό Συντονιστικό στο οποίο αναφέρεται το άρθρο 10, δε χρειάζεται να σκεφτεί κανείς πολύ χρόνο για να φτάσει στο συμπέρασμα πως είναι ένα όργανο που πολύ απλά έχει ακυρωθεί στην πράξη αφού δε συγκαλείται ποτέ. Άλλωστε είναι και ένα όργανο που μόνο κατ’ευφημισμό δικαιούται να φέρει τον τίτλο Πανελλαδικό καθώς τουλάχιστον το 85-90% των μελών του είναι από την Αττική .  

Στο άρθρο 12 η απόφαση του 2011, έλεγε πως «διερευνάται η δυνατότητα έκδοσης εφημερίδας» αλλά δε νομίζω πως έγινε ποτέ οτιδήποτε πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα … Ενώ για την αλληλεπίδραση μεταξύ του Πανελλαδικού, της ΚΣΕ και των Κλαδικών – Τοπικών Επιτροπών μπορεί να μιλάει το άρθρο 13, μπορεί να πάρθηκαν και αποφάσεις στην ΚΣΕ, αλλά δεν εφαρμόστηκαν ποτέ στην πράξη .. 

Κάτι τέτοιο φαινόταν στον ορίζοντα από τις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά .. Ας πούμε η απόφαση του οργανωτικού της 1ης Συνδιάσκεψης τελείωνε με την αποστροφή [επιμέρους διατυπώσεις, μετά από απόφαση του σώματος, παραπέμφθηκαν ομόφωνα από την επιτροπή θέσεων στην νεοεκλεγείσα ΚΣΕ για επεξεργασία και ενσωμάτωση]… Δεκαεννέα μήνες μετά δεν έχει δημοσιοποιηθεί τίποτα σχετικό δείχνοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο πως έχουν γραφτεί στο χιόνι ..

Και πολύ περισσότερο φαίνεται από το απλό γεγονός πως ενώ η ανακοίνωση του Προεδρείου της 1ης Συνδιάσκεψης το πρωί της 1ης Νοέμβρη του 2011 έλεγε πως ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της και είχαν εγκριθεί ομόφωνα τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας από την κεντρική εφορευτική επιτροπή, αυτά ΔΕΝ δημοσιοποιήθηκαν ποτέ επίσημα χωρίς να δοθεί καμιά απολύτως εξήγηση-δικαιολογία … Τα μέλη της ΚΣΕ και του Πανελλαδικού παραμένουν μέχρι και σήμερα επισήμως άγνωστα ..

Αν θέλουμε πραγματικά να πάμε στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ των μελών χρειάζονται πραγματικές τομές στη λειτουργία μας. Κι αυτό δε μπορεί να γίνεται όταν αποδεχόμαστε οργανωτικά να υπάρχουν μέλη που να εμφανίζονται μόνο στις διεργασίες πριν από κάθε συνδιάσκεψη και εξαφανίζονται το επόμενο διάστημα . Στην ΤΕ μου για παράδειγμα τα μισά περίπου μέλη δεν υπήρξαν πουθενά σε καμιά δραστηριότητα –συνελεύσεις, εκδηλώσεις, να μη μιλήσω για συνδρομές ή χρέωση κουπονιών για τις εκλογές- μέσα στο 2012 αλλά ξαναπαρουσιάστηκαν ή πρωτοεμφανίστηκαν τις βδομάδες πριν τη 2η Συνδιάσκεψη, όπως είχε γίνει και στην 1η με συνέπεια να καθορίσουν σε απόλυτο βαθμό και τα τοπικά αποτελέσματα. Δεν είναι δυνατό να ποδοπατούνται τα περισσότερα άρθρα του οργανωτικού εκτός από αυτά για το ¼ των εκλέξιμων ώστε να είναι πιο ευκολοδιαχειρίσιμες οι σταυροδοσίες όπως καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε έχει ασχοληθεί έστω και ελάχιστα με εκλογικές διαδικασίες. Από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ των μελών απέχουμε πολύ – την ΑΝΤΑΡΣΥΑ των λιστών τη ζούμε ξανά όμως, όπως τη ζήσαμε και με τον απαράδεκτο τρόπο ψηφοφορίας στην 1η Συνδιάσκεψη . Και μια που είμαστε ήδη 4 μέρες πριν τη 2η Συνδιάσκεψη, μήπως να ευαρεστηθεί η ΚΣΕ ή η επιτροπή οργανωτικού για αυτήν να ενημερώσει επίσημα και για το που θα διεξαχθεί ; Ή θα το μάθουμε με SMS το πρωί του Σαββάτου; 

Συντροφικά

Χαρίδημος Μανουσάκης, ΤΕ Αγίας Παρασκευής-Χολαργού-Παπάγου

Υ.Γ. Στη φωτό, για ευνόητους λόγους είναι το γνωστό 'Λιστόν' στην Κέρκυρα ...

2 σχόλια:

Φώντας Φ. είπε...

Σύντροφε, έφτασα στο άρθρο σου από το σφυροδρέπανο. Βρίσω πολύ σωστή την τοποθέτηση που κάνεις και θέλω να σε ρωτήσω ευθέως 1-2 πράγματα

α) Βάζεις ζητήματα οργανωτικού τύπου αλλά μάλλον δεν πιάνεις το πολιτικό κόμματι. Συνδέονται; και αν ΝΑΙ τότε πάμε στο β

β)Τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην ανταρσυα ειναι ζητήματα που πρέπει να διορθωθούν ή εκδηλώσεις άλυτων αντιφάσεων και προσπάθειας να πατήσει σε 2 βάρκες; Κοινώς θα γίνει η ανταρσυα επαναστατικό κόμμα ή αριστερό άλλοθι της νεας σοσιαλδημοκρατίας

haridimos είπε...

το οργανωτικό είναι και πολιτικό.
τα προβλήματα πρέπει να διορθωθούν (για μένα)/ κάποια έστω και στο παραπέντε γίνανε -πχ σήμερα συνεδριάζει το Πανελλαδικό .