Δευτέρα, Απριλίου 14, 2008

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ !!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ !!

Για ικανοποιητικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ενάντια στην αντιασφαλιστική επιδρομή, για να ανατρέψουμε το νόμο Πετραλιά και τους αντιασφαλιστικούς νόμους.

Οι πολύ μεγάλες απεργίες του προηγούμενου διαστήματος, τα ποτάμια οργής εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων στις συγκεντρώσεις, οι ηρωικοί απεργιακοί αγώνες τω εργαζόμενων στη ΔΕΗ, στους ΟΤΑ, στα λιμάνια και άλλων αγωνιζόμενων κλάδων, αποδεικνύουν ότι ο νόμος της ΝΔ απορρίπτεται από τους εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση ψήφισε το νόμο, στηριζόμενη στις κατευθύνσεις τη ΕΕ, στο προηγούμενο ασφαλιστικό καθεστώς των Νόμων Σιούφα, Ρέππα, στη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ. Δηλώνει ότι θα συνεχίσει την αντεργατική της πολιτική, τη λιτότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις. Σχεδιάζει την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, την αύξηση του ορίου απολύσεων, την κατάργηση του 8ώρου, τη μετατροπή των συμβάσεων από πλήρους σε μερικής απασχόλησης, την μείωση των επιδομάτων ανεργίας και των αποζημιώσεων, την επέκταση του δελτίου παροχής υπηρεσιών. Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό, είναι ακόμα σε εκκρεμότητα οι υπουργικές αποφάσεις που θα εξειδικεύσουν το νόμο, το αντίστοιχο νομοσχέδιο που θα αφορά το Δημόσιο, καθώς και τα βαρέα-ανθυγιεινά.

Στη φάση αυτή είναι κρίσιμο το ερώτημα πώς «συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην αντεργατική πολιτική για να νικήσουμε». Στις μάχες των απεργιών που δώσαμε, φάνηκε πως ο υποταγμένος συνδικαλισμός των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ όχι μόνο δεν μπορεί να απαντήσει, αλλά με τις θέσεις και την πρακτική τους συμβάλλει στην νομιμοποίηση και στο πέρασμα της κυβερνητικής πολιτικής. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η απόφαση-ντροπή για 3ωρη στάση εργασίας μέσα στην καρδιά του ασφαλιστικού ενώ πολύ σημαντικοί κλάδοι βρίσκονται σε αγώνα διαρκείας, η άρνησή τους για ενοποίηση και συντονισμό των αγωνιζόμενων κλάδων, που θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα στην κυβέρνηση, ενώ μετά την πετυχημένη απεργία στις 19/3, το μόνο πεδίο «κινητοποίησης» τους ήταν το «δημοψήφισμα».

Η ΓΣΕΕ απέδειξε πόσο βαθιά συναινετική είναι με την κυρίαρχη πολιτική όταν έτρεξε άρον-άρον να υπογράψει με το ΣΕΒ, τη νέα διετή εθνική συλλογική σύμβαση ένδειας και υποταγής στις εργοδοτικές επιταγές. Η πραγματική αύξηση για το 2008 είναι 4,48% και για το 2009 3,71%, την ίδια ώρα ο επίσημος πληθωρισμός τρέχει πάνω από 4,5%. Αυτές τις αυξήσεις-κοροϊδία η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει ως επιτυχία, ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΒ ως «υπόδειγμα κοινωνικής συναίνεσης». Η υπογραφείσα σύμβαση μόνο αισθήματα ανακούφισης δημιούργησε στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία.

Σήμερα η αγωνιστική ενότητα των εργαζομένων με περιεχόμενο αιτημάτων που θα εκφράζουν τις σύγχρονες ανάγκες μας είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ. Χρειάζεται ανυποχώρητος και αποφασιστικός αγώνας, αγώνας διάρκειας, που θα επιδιώκει πραγματική ρήξη με τους εργοδότες και την κυβέρνηση. Χρειάζεται οριζόντιος ταξικός συντονισμός των πρωτοβάθμιων σωματείων, που θα στηρίζεται στην ενεργοποίηση της βάσης των εργαζομένων και θα μπορεί να υπερβαίνει έμπρακτα τον υποταγμένο – εργοδοτικό συνδικαλισμό. Για να οργανωθεί και να ενταθεί η πάλη για αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις, για την κατάργηση, για μη εφαρμογή του νόμου Πετραλιά και των αντιασφαλιστικών νόμων.

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η προηγούμενη σύμβαση του σωματείου αποτέλεσε μια σημαντική κατάκτηση για τους εργαζόμενους στις τεχνικές εταιρείες, καθώς (για πρώτη φορά) αναγνωρίζει πλήρη εργασιακά δικαιώματα και για τους μισθωτούς με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. H αντίδραση της εργοδοσίας με τα ασφαλιστικά μέτρα κατά του σωματείου, έπεσε στο κενό. Η προσφυγή απορρίφθηκε. Κρίθηκε και στο δικαστήριο αυτό που η μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου γνωρίζει, ότι δεν είμαστε «συνεργάτες» αλλά εργαζόμενοι που αμειβόμαστε με το εκβιαστικό καθεστώς του δελτίου παροχής υπηρεσιών και έτσι η εργοδοσία οφείλει να εφαρμόσει τη σύμβαση.

Το σωματείο αμέσως κήρυξε τη σύμβαση υποχρεωτική ώστε να ισχύει για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα αν είναι μέλη του σωματείου, γεγονός που μαζί με την όλη δράση του, καθιστά το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών το πιο αντιπροσωπευτικό και το μόνο πραγματικό σωματείο στο χώρο των τεχνικών.

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στη διεκδίκηση για τις νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, στις τεχνικές εταιρείες και στις εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Η εργοδοσία και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός (Σύλλογος Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδος - ΣΤΥΕ), συμπορεύονται σε μια πρωτοφανή μεθόδευση με στόχο να άρουν την περσινή κατάκτηση. Η εργοδοσία καταλαβαίνει πως η σύμβαση αυτή αποτελεί μια νίκη για τους εργαζόμενους και βάση για τη συνέχιση του αγώνα ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, για κανονικές προσλήψεις, αλλά και για την υπογραφή αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων. Ο ΣΤΥΕ αναλαμβάνει τώρα ότι δεν μπόρεσε να κάνει η εργοδοσία.

Έτσι, αμέσως μόλις το σωματείο έστειλε πρόσκληση για διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση του 2008, οι εργοδότες ενημέρωσαν το ΣΤΥΕ, ώστε να εμποδίσει τη διαπραγμάτευση του Σωματείου μας. Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζόμενων Τεχνικών Εταιρειών Ελλάδος -ΟΣΕΤΕ (πρακτικά η διοίκηση του ΣΤΥΕ, διότι δεν είχαν καμία ενημέρωση όλα τα σωματεία που συμμετέχουν σε αυτήν), προσφεύγει δικαστικά κατά του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Ο ΣΤΥΕ στην προσφυγή του ισχυρίζεται πως αυτός είναι το αντιπροσωπευτικό σωματείο και το μόνο που έχει δικαίωμα να υπογράφει συμβάσεις, παρά το γεγονός ότι το Σωματείο μας στην Αττική, έχει υπερδιπλάσιο αριθμό ψηφισάντων. Όμως πέρα από τα μέλη που μπορεί να έχει κανείς, πόσο αντιπροσωπευτικός είναι ο ΣΤΥΕ όταν στην εκλογοαπολογιστική του συνέλευση δε συμμετέχουν πάνω από 40 μέλη, όταν δεν κηρύσσει υποχρεωτικές τις συμβάσεις του, όταν δεν κάνει κινητοποιήσεις, αλλά μόνο παρασκηνιακές συνεννοήσεις με τους εργοδότες; Χαρακτηριστικό της πρακτικής του είναι ότι προχώρησε στα κρυφά, έξω από κάθε διαδικασία διεκδίκησης και στοιχειώδους ενημέρωσης των εργαζόμενων και των άλλων σωματείων, σε παρασκηνιακή «διαπραγμάτευση» με τους εργοδότες και υπέγραψαν στα γρήγορα τη νέα διετή σύμβαση για τον κλάδο. Η σύμβαση αυτή δεν καλύπτει φυσικά τους μισθωτούς με δελτίο παροχής υπηρεσιών, ούτε δεσμεύει όλους τους εργοδότες στο βαθμό που δεν κηρύσσετε υποχρεωτική! Στην προσφυγή του ο ΣΤΥΕ αναφέρει ακόμα ότι το σωματείο μας έχει μέλη μόνο ελεύθερους επαγγελματίες, γι’ αυτό δεν δικαιούται να υπογράφει συλλογική σύμβαση, δηλαδή επικαλείται το βασικό επιχείρημα της εργοδοσίας στην αγωγή της κατά του σωματείου!!

Η πρόκληση της εργοδοσίας και του εργοδοτικού συνδικαλισμού δεν πρέπει να περάσει. Στόχο έχει την επέκταση του δελτίου παροχής υπηρεσιών, των νέων άτυπων μορφών απασχόλησης χωρίς δικαιώματα, που είναι βασική πτυχή των πολιτικών της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το επόμενο διάστημα οι εργοδότες θα μας βρουν μπροστά τους σε κάθε χώρο δουλειάς. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για ικανοποιητικές συλλογικές συμβάσεις, για τη ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ των όρων εργασίας μας σε οικονομικό σε θεσμικό επίπεδο. Η μάχη αυτή αποτελεί μια διαδικασία ενημέρωσης, ενεργητικής συμμετοχή των εργαζόμενων, κινητοποίησης στους χώρους δουλειάς.

Για την υπογραφή συμβάσεων που να καλύπτει το σύνολο των αιτημάτων μας για τις τεχνικές εταιρείες και τις εταιρείες πληροφορικής: Για ριζικές αυξήσεις που να μας ανακουφίζουν από τη φοβερή ακρίβεια και να καλύπτουν τις ανάγκες μας, 1400 ευρώ κατώτερο μισθό, με κανονικές προσλήψεις, ενάντια την ελαστική και επισφαλή εργασία, που να ισχύουν για όλους χωρίς εξαίρεση τους εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, ανεξάρτητα από το αν είναι τυπικά μισθωτοί ή με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Για τη μείωση του χρόνου εργασίας, 35ωρο 5νθήμερο 7ωρο. Για την ικανοποίηση ορισμένων σημαντικών θεσμικών αιτημάτων, όπως το κόστος της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης να επιβαρύνει τους εργοδότες, άδεια (1 ημέρα / δίμηνο) για τους εργαζόμενους που εργάζονται με υπολογιστή, ουσιαστικά μέτρα για την υγεία και ασφάλεια, προστασία του εργαζόμενου και πλήρη κάλυψη των πρόσθετων αναγκών του για εργασία εκτός έδρας στο εξωτερικό η στο εσωτερικό, κα.

Δευτέρα 14/04 ανοιχτή συζήτηση στις 7.30 στο Πολυτεχνείο

Για να οργανώσουμε την πάλη μας για τις συλλογικές συμβάσεις στις τεχνικές εταιρείες και στις εταιρείες πληροφορικής – τηλεπικοινωνιών, την παρέμβαση μας στους χώρους δουλειάς και ενόψει της απεργίας στις 16/4 που καλούν σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα.

16 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΕΑΤ

ΣΤΙΣ 9 πμ (Πινδάρου 4, Κολωνάκι )

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)

Πλατεία Καρύτση 10, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somtechnik.gr,

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

eamgr.wordpress.com