Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 18, 2008

Η απόφαση για την προσφυγή του ΣΤΥΕ

H δικαστική απόφαση για την προσφυγή του ΣΤΥΕ κατά του Σωματείου:

Ένας ακόμα σημαντικός σταθμός για τις διεκδικήσεις μας

Εκδόθηκε στις 16/9, η δικαστική απόφαση που απορρίπτει την προσφυγή του ΣΤΥΕ (Σύλλογος Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδος) κατά του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Με βάση την απόφαση το σωματείο μας θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους εργοδοτικούς φορείς, για την επόμενη συλλογική του σύμβαση στις τεχνικές εταιρείες στην Αττική. Το πρωτοφανές αντεργατικό πραξικόπημα που επιχείρησαν πίσω από τις πλάτες μας οι εργοδότες και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός (ΣΤΥΕ), έπεσε στο κενό. Κοινός στόχος, ήταν να μην διατηρηθεί σε ισχύ η περσινή μεγάλη κατάκτηση του Σωματείου μας να συμπεριληφθούν στη συλλογική του σύμβαση όλοι οι εργαζόμενοι μισθωτοί τεχνικοί και αυτοί που αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Να θυμίσουμε ότι αμέσως μόλις το σωματείο έστειλε πρόσκληση για διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση του 2008 στις εργοδοτικές οργανώσεις, η ΟΣΕΤΕΕ (πρακτικά η διοίκηση του ΣΤΥΕ, η οποία είχε στραφεί δικαστικά κατά του σωματείου άλλες δύο φορές), προσέφυγε στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή του άρθρου 15 του ν. 1264/1982, παγώνοντας έτσι τις διαδικασίες για τη σύμβαση, με το επιχείρημα ότι το σωματείο έχει μέλη ..ελεύθερους επαγγελματίες! Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι είχαν προηγηθεί ασφαλιστικά μέτρα των εργοδοτών κατά του σωματείου που και αυτά απορρίφθηκαν από το δικαστήριο.

Η απόφαση είναι, από κάθε άποψη, καταπέλτης για την άθλια πρακτική του ΣΤΥΕ. Ταυτόχρονα θέτει ξεκάθαρα το ζήτημα της κάλυψης των εργαζόμενων που αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Αναδεικνύει ακόμα, τη στάση του υποταγμένου συνδικαλισμού απέναντι σε αυτούς τους εργαζόμενους, καθώς ο ΣΤΥΕ, αλλά και μια σειρά σωματεία, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, όπως και η ΓΣΕΕ, δεν τους αναγνωρίζουν, αντίθετα αρνούνται να τους γράψουν στα σωματεία. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ και επί χρόνια Πρόεδρος του ΣΤΥΕ, είναι και μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Η απόφαση μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Ως μέλη, πέραν των μισθωτών εργαζομένων σε τεχνικές εταιρίες (σ.σ. το σωματείο μισθωτών τεχνικών) δέχεται και εργαζόμενους σε τέτοιες εταιρίες που αμείβονται με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι). Οι τελευταίοι αν και φαίνονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, κατά την κρατούσα στην αγορά εργασίας κατάσταση, είναι και αυτοί στην ουσία μισθωτοί αν και κανένα από τα πρωτοβάθμια σωματεία που συνιστούν την προσφεύγουσα (σ.σ. ΟΣΕΤΕ, ΣΤΥΕ) δεν τους δέχεται ως μέλη(…)

(….) κατά την κρίση της Επιτροπής, το καθ' ου η προσφυγή (σ.σ. Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών), είναι αντιπροσωπευτικότερο και δύναται να συνάπτει τοπικής εφαρμογής σύμβαση …».

Η απόφαση αποτελεί σημαντικό δεδικασμένο ενάντια στις συνεχείς προσφυγές του ΣΤΥΕ και αξιοποιήσιμο βήμα στον επίμονο αγώνα του σωματείου για υπογραφή αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, για την πάλη ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Το επόμενο διάστημα θα είναι περίοδος σκληρής αντιπαράθεσης με την εργοδοσία και ενόψει της διεκδίκησης της νέας συλλογικής σύμβασης. Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καλεί τα μέλη του και τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την πάλη τους. Η ικανότητα να επιβάλλουμε αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις, η υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων μας, εξαρτάται από το δικό μας διαρκή και αποφασιστικό αγώνα.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)

Πλατεία Καρύτση 10, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somtechnik.gr, τηλ: 6936760879, 6977806266

Δεν υπάρχουν σχόλια: