Το παρακάτω είναι από το GOODnet.gr
Καταδίκη Κεφαλογιάννη στο Πλημμελειοδικείο-Κάνει λόγο για σκευωρία
23/09/08Για σκευωρία σε βάρος του έκανε λόγο ο πρώην υπουργός, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρεθύμνου χθες αργά τη νύχτα, που τον έκρινε ένοχο για τις κατηγορίες της απόπειρας υπόθαλψης εγκληματία και της προτροπής σε τέλεση αδικήματος και πιο συγκεκριμένα ψευδορκίας.
Σε βάρος του επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή. Αυτή η απόφαση αφορούσε στην καταγγελία του ενός από τους δύο αστυνομικούς της ΕΙΔ.ΑΣ.Υ.Δ.Ε., του Ειρηναίου Χαροκόπου, ο οποίος υποστήριξε πως ο πρώην υπουργός στις αρχές του 2004 τον είχε καλέσει στο γραφείο του – αφού πρώτα ο ίδιος είχε δεχθεί τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ, κ. Αρκάδιο Σπανουδάκη – προκειμένου να του ζητήσει να αλλάξει την κατάθεσή του για έναν συλληφθέντα ως ιδιοκτήτη χασισοφυτείας. Για την καταγγελία του δεύτερου αστυνομικού, ο πρώην Βουλευτής κρίθηκε αθώος. Η καταγγελία αυτή έλεγε πως ο έτερος αστυνομικός της ΕΙΔ.ΑΣ.Υ.Δ.Ε., ο Ιωάννης Βρυλλάκης, είχε δεχθεί στις αρχές Φεβρουαρίου 2004 τηλεφώνημα από κάποιον που υποστήριξε πως ήταν ο κ. Σπανουδάκης, που – όπως υποστήριξε ο ίδιος ο αστυνομικός – του ζητούσε να μην καταθέσει σε βάρος του υπόπτου ως δράστη της φυτείας.
Σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή καταδικάστηκε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου, Αρκάδιος Σπανουδάκης, που κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες της άμεσης συνέργειας σε προτροπή τέλεσης ψευδορκίας και της απλής συνέργειας σε απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία, κατηγορίες που αφορούσαν στην καταγγελία του πρώτου αστυνομικού. Και ο κ. Σπανουδάκης κρίθηκε αθώος για την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε ψευδορκία για την καταγγελία του δεύτερου αστυνομικού.
Κεφαλογιάννης: "Ήταν μια στημένη σκευωρία"
Χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις, μετά το τέλος της δικαστικής διαδικασίας, ο πρώην Υπουργός δεν έκρυψε την πικρία του για την απόφαση και σημείωσε πως επιχειρείται να αμαυρωθεί η πολιτική πορεία των 50 χρόνων.
"Ουσιαστικά σήμερα καταδικάστηκε ο κοινοβουλευτισμός. Γιατί με κατηγορούν; Γιατί σε δεδομένη στιγμή, όντας βουλευτής, με κυβέρνηση τη σημερινή αντιπολίτευση, δέχθηκα στο γραφείο μου έναν πολίτη παραπονούμενο στον οποίο έδωσα μία εξήγηση.
Το μόνο για το οποίο στεναχωρήθηκα και πικράθηκα και νιώθω οργισμένος είναι γιατί, ό,τι ο λαός μου χάρισε 50 ολόκληρα χρόνια, κρίνοντας τη συμπεριφορά μου και την αγωγή μου, την προσωπική, την οικογενειακή, την πολιτική, θέλησαν σήμερα να μου το αμαυρώσουν. Και κυρίως ο κ. Εισαγγελέας. Αλλά πρέπει να ξέρουν ότι και οι κρίνοντες κρίνονται. Έγινε προσπάθεια να αμαυρωθεί η τιμή και η υπόληψη ενός ανθρώπου, που επί 50 χρόνια είχε έναν πάλλευκο δημόσιο βίο. Θα ακολουθήσουμε τη διαδικασία της κρίσης της δικαστικής σε δεύτερο βαθμό. Ελπίζω να βρούμε εκεί δικαστικούς λειτουργούς, που πράγματι να τιμούν τη θέση τους και να αποδίδουν το δίκαιο, όπως έχουν ορκιστεί".Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο πρώην βουλευτής Ρεθύμνου έκανε λόγο για προσπάθεια σπίλωσης της τιμής και της αξιοπρέπειάς του από λίγους. Ερωτηθείς για το ποιους εννοεί, ο ίδιος σημείωσε:
"Το ποιους εννοώ, θα τους αποκαλύψουμε στην πορεία του χρόνου. Το ότι όμως μία υπόθεση, που συνέβη προ 4ετίας, την επανέφεραν με τα ίδια πρόσωπα για να δημιουργήσουν το σημερινό (σ.σ. Χθεσινό) αποτέλεσμα, επιβεβαιώνει αυτό το οποίο υποστήριξα στην απολογία μου.
Η υπόθεση είχε κλείσει. Το κλητήριο θέσπισμα λέει ότι οι αστυνομικοί έκαναν τη δουλειά τους και καταδικάστηκε ο κατηγορούμενος. Τι συνέβη και μετά από δύο χρόνια φέρνουν το θέμα στο νομαρχιακό συμβούλιο και στη συνέχεια καλούνται οι ίδιοι, που είχαν καταθέσει στη δικαιοσύνη, να καταθέσουν στον εισαγγελέα και να ξεκινήσει όλη αυτή η διαδικασία για να έχουμε το σημερινό αποτέλεσμα. Είναι μία σκευωρία. Είναι μία πολιτική δίωξη.
Η πικρία μου είναι μεγάλη γιατί προσπάθησαν και νομίζουν ότι αμαυρώνουν μια δημόσια ζωή 50 χρόνων. Πλανώνται. Εγώ κρινόμουν από το λαό. Και τώρα: ο λαός ήρθε και με στήριξε σήμερα, ανεξάρτητα αν ορισμένοι ξέχασαν τον όρκο και τη δέσμευση, που είχαν να αποδίδουν δικαιοσύνη".Ο κ. Κεφαλογιάννης υποστήριξε για μία ακόμη φορά χθες ότι δεν προσπάθησε σε καμία περίπτωση να παρέμβει στην κατάθεση του αστυνομικού. Όπως είπε, τον ρώτησε – όταν τον επισκέφθηκε στο γραφείο του – εάν ήταν σίγουρος για την ενοχή του νεαρού από τον Μυλοπόταμο. "Εφόσον μου είπε ότι ήταν σίγουρος, του είπα να κάνει τη δουλειά του", είπε ο πρώην υπουργός.
Σπανουδάκης: "Δεν θα μπορούσα να προστατεύσω έναν εγκληματία"
Αρνούμενος κάθε κατηγορία, στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου, κ. Αρκάδιος Σπανουδάκης σημείωσε το μόνο το οποίο έκανε ήταν να τηλεφωνήσει στον έναν από τους δύο αστυνομικούς της ΕΙΔ.ΑΣ.Υ.Δ.Ε. και να του ζητήσει να πάει στο γραφείο του κ. Κεφαλογιάννη. Και όλα αυτά, όπως είπε, επειδή ο πατέρας του κατηγορουμένου είχε επανειλημμένως επισκεφθεί το πολιτικό γραφείο του πρώην υπουργού, υποστηρίζοντας πως ο γιος του ήταν αθώος. Έτσι, προκειμένου να μην προκύψει αδικία σε βάρος κάποιου αθώου, έγινε η συνάντηση. Αρνήθηκε, δε, πως τηλεφώνησε στον δεύτερο αστυνομικό. Ο ίδιος κατέληξε ενώπιον του δικαστηρίου ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να συγκαλύψει έναν εγκληματία, όπως κάποιον που ασχολείται με καλλιέργεια κάνναβης.
Για πιέσεις έκαναν λόγο οι αστυνομικοί
Βασικοί μάρτυρες στη χθεσινή διαδικασία ήταν τρεις αστυνομικοί της ΕΙΔ.ΑΣ.Υ.Δ.Ε. Ρεθύμνου, οι δύο από τους οποίους βρίσκονταν στην επιχείρηση της ανακάλυψης της χασισοκαλλιέργειας στους Δαφνέδες Μυλοποτάμου τον Σεπτέμβριο του 2003.
Πρώτος κατέθεσε ο Μανούσος Γιανναδάκης, ο οποίος ήταν εκείνος που αναφέρθηκε σε πολιτικές παρεμβάσεις στο Νομαρχιακό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου του 2006. Σύμφωνα με την καταγγελία, η οποία οδήγησε ουσιαστικά στη χθεσινή διαδικασία, ο κ. Κεφαλογιάννης είχε ζητήσει από δύο αστυνομικούς να αλλάξουν την κατάθεσή τους σχετικά με την ενοχή του χασισοκαλλιεργητή (ο οποίος τελικά καταδικάστηκε). Η καταγγελία του αστυνομικού βασιζόταν στα όσα του είχαν πει οι δύο συνάδελφοί του, που – σύμφωνα με τους ίδιους – δέχθηκαν τις παρεμβάσεις.
Δεύτερος κατέθεσε ο αστυνομικός, Ειρηναίος Χαροκόπος, που υποστήριξε ότι στις αρχές του 2004 του τηλεφώνησε ο κ. Σπανουδάκης ζητώντας του να επισκεφθεί τον κ. Κεφαλογιάννη στο γραφείο του. Εκεί πήγε την επόμενη ημέρα, όπου σε μία συνομιλία ενάμιση μόλις λεπτού ο πρώην υπουργός τον ρώτησε αν ήταν σίγουρος για την ενοχή του κατηγορουμένου. Ο ίδιος υποστήριξε πως ο πρώην υπουργός γνώριζε ότι ήταν ένοχος ο κατηγορούμενος και του ζήτησε να αρνηθεί την εμπλοκή του στην υπόθεση.
Τρίτος κατέθεσε ο αστυνομικός, Ιωάννης Βρυλλάκης, ο οποίος υποστήριξε πως στις αρχές Φεβρουαρίου, και λίγο πριν επισκεφθεί μαζί με το συνάδελφό του για μία ακόμη φορά την ανακρίτρια, του τηλεφώνησε ο κ. Σπανουδάκης, ζητώντας του να μην αναγνωρίσει τον κατηγορούμενο ως ιδιοκτήτη της φυτείας.
Ως μάρτυρες κατέθεσαν ακόμα ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ρεθύμνου, κ. Νίκος Νικολακάκης, ο δήμαρχος Λάμπης, κ. Γιάννης Ταταράκης, η υπάλληλος του πολιτικού γραφείου του κ. Κεφαλογιάννη, κα Θεοδώρα Φωτάκη και ο δημοσιογράφος και εκδότης, κ. Γιάννης Καλαϊτζάκης. Οι τρεις τελευταίοι σημείωσαν ότι ήταν παρόντες τη στιγμή της συνομιλίας του πρώην υπουργού με τον αστυνομικό.Παύει από σύμβουλος
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης δεν θα ασκεί πλέον καθήκοντα ατύπου συμβούλου του κ. Κ. Καραμανλή, μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης της Δικαιοσύνης και έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία στο Εφετείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου