Τρίτη, Ιουνίου 21, 2011

ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΣΕ ΣΣΕ/ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕΦΚ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ 21/6


ΑΠΟΦΑΣΗ
της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΦΚ
17 Ιούνη


Όλοι/ες την Τρίτη 21 Ιούνη στις 18:00
στη συγκέντρωση έξω από τα γραφεία των εργοδοτών

Σόλωνος 142

Οι εργοδότες καταγγέλλουν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) και απαιτούν 26-38% μείωση μισθού, κατάργηση διακοπών Πάσχα, ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και ακύρωση των κατακτήσεων του κλάδου. Επιχειρούν να εφαρμοστεί ο χουντικός νόμος 3899/2010 της κατοχικής κυβέρνησης που καταργεί τις ΣΣΕ...
Να είμαστε όλοι/ες εκεί.
Να υπερασπιτούμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
(ΣΕΦΚ)

Μέλος ΟΙΕΛΕ
Ανδρέα Λόντου 6, 10681 Αθήνα
τηλ. 210-3820537, 6977652768, 6938204777
e-mail: sefk@sefk.gr, www.sefk.gr

Απόφαση
της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΦΚ
17 Ιούνη 2011

Σταθερά πιστοί στην προσπάθειά τους να επιβάλουν συνθήκη εργασιακού μεσαίωνα οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων του νομού Αττικής προχώρησαν σε καταγγελία της συλλογικής σύμβασης που οι ίδιοι είχαν συνυπογράψει μόλις ένα χρόνο πριν. Επικαλούνται την επιδείνωση των οικονομικών τους, όμως στην πραγματικότητα θέλουν να μην υπάρχει κανενός είδους σύμβαση και συλλογικά δικαιώματα στον κλάδο μας.
Θέλουν να εκμεταλλευτούν το νέο θεσμικό καθεστώς για τις συλλογικές συμβάσεις που ψήφισε η κυβέρνηση της Τρόικα και του Μνημονίου και το οποίο ενισχύει τη θέση των εργοδοτών. Ειδικότερα, ξεκινώντας τώρα εκ νέου διαπραγμάτευση και προσφυγή στη μεσολάβηση και τη διαιτησία (η οποία πλέον ορίζει μόνο το ωρομίσθιο ενώ τα θεσμικά παραμένουν σε διαπραγμάτευση) επιδιώκουν με παρελκυστική τακτική να εξασφαλίσουν ότι μετά από 6 μήνες –τόσο παρατείνεται η ισχύς μιας σύμβασης που έχει καταγγελθεί– δεν θα ισχύουν πλέον οι θεσμικές ρυθμίσεις της ΣΣΕ (αργίες, 45λεπτο, αμοιβές διακοπών κ.λπ.). Ανάλογες μεθοδεύσεις γίνονται και σε άλλους χώρους και η κίνηση αυτή αποτελεί συντονισμένη κίνηση του ΣΕΒ.
Με απύθμενο θράσος απαιτούν:
•   μείωση 33,6% στο μισθό λέγοντας ότι «οι καθηγητές στα φροντιστήρια έχουν τις υψηλότερες αποδοχές σήμερα στην Ελλάδα»
•   ο μισθός από 1175€ να κατέβει στα 880, αποσιωπώντας ότι οι καθηγητές εργάζονται 9-10 μήνες και ο βασικός μισθός διά 12 θα είναι κάτω και από τον βασικό μισθό της ΕΓΣΣΕ.
•   ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης: παράβαση του όρου ότι «η συνδικαλιστική δραστηριότητα δεν πρέπει να αποσκοπεί στη δυσφήμιση του φροντιστηρίου και δεν πρέπει να δυσχεραίνει τη λειτουργία του» θεωρείται μονομερής καταγγελία της σύμβασης και οδηγεί στην απόλυση.
•           κατάργηση των διακοπών Πάσχα.
•   απόλυση των καθηγητών αμέσως μόλις κριθεί ο καθηγητής ότι δεν «ανταποκρίνεται πλήρως στις μαθησιακές απορίες και ερωτήσεις των μαθητών»
•           την αύξηση της διδακτικής ώρας από τα 45 λεπτά στα 50
•   να μην πληρώνουν το επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών, «εφόσον αυτό δεν είναι σχετικό με το γνωστικό αντικείμενο που διδάσκουν».
•           να πληρώνουν το μισθό στις 10 του επόμενου μήνα και όχι στις 5.
•           οι καθηγητές να επιτηρούν τους μαθητές στα διαλείμματα
•   να ενημερώνουν τους καθηγητές αν θα δουλέψουν την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά στις 15 Σεπτεμβρίου και όχι στις 10 Ιούλη
•           να απολύεται ο καθηγητής, αν απουσιάσει 3 φορές «αδικαιολόγητα».
Η κίνησή τους αυτή μπορεί και πρέπει να πέσει στο κενό. Η ΣΣΕ στον κλάδο μας δεν ήταν ποτέ απλώς θέμα τυπικής νομιμότητας, αλλά πάνω από όλα αφετηρία συλλογικής δράσης και διεκδίκησης να εφαρμόζεται παντού. Διαφορετικά θα είχε καταντήσει «πουκάμισο αδειανό» εδώ και πολλά χρόνια. Όπως ακριβώς καταφέραμε να επιβάλουμε ότι θα υπάρξει ΣΣΕ στον κλάδο, σε εποχές που οι εργοδότες θεωρούσαν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, έτσι και τώρα με τη μαζική μας δράση μπορούμε να αποτρέψουμε τα σχέδια τους. Ας μην ξεχνάμε τη δύναμή μας! Χωρίς εμάς τα φροντιστήρια ούτε να λειτουργήσουν μπορούν, ούτε να διαφημίσουν «επιτυχίες» στις εξετάσεις.
Οι εργοδότες πρέπει να καταλάβουν ότι διαλέγοντας το δρόμο της σύγκρουσης με το ΣΕΦΚ για άλλη μια φορά θα αποτύχουν. Ας θυμηθούν πώς απέτυχε η προσπάθεια να επιβληθεί το μπλοκάκι, πώς έπεσε το κενό η προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, πώς απέτυχαν και στο παρελθόν να αμφισβητήσουν τη συλλογική σύμβαση και τη δυνατότητα του ΣΕΦΚ να την υπογράφει, πώς υποχρεώθηκαν να πάρουν πίσω εκδικητικές απολύσεις. Στο τέλος αυτοί θα βρεθούν χαμένοι.
Πρώτα από όλα, ξεκινώντας από τη μαζική συγκέντρωση την Τρίτη 21/06 στις 7.00 έξω από τα γραφεία των εργοδοτών όπου θα γίνει η πρώτη συνάντηση με τους εργοδότες προχωράμε σε συνεχείς κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, αφισοκολλήσεις, μοίρασμα υλικού, ενημέρωση της κοινής γνώμης και ιδίως των μαθητών και των γονέων, έτσι ώστε να είναι ασφυκτική η πίεση να κάνουν πίσω από την καταγγελία της ΣΣΕ.
Έπειτα κάνουμε σαφές ότι η σύμβαση ισχύει και είναι υποχρεωτική, με ισχύ νόμου, για όλους τους εργοδότες την επόμενη χρονιά. Οι συμβάσεις το Σεπτέμβρη υποχρεωτικά υπογράφονται με βάση την ΣΣΕ. Κανείς δεν μπορεί την παραβεί. Ο ΣΕΦΚ έχει δείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τους παραβατικούς εργοδότες, αυτούς που απασχολούν ανασφάλιστους εργαζομένους, αυτούς που πληρώνουν κάτω από τη σύμβαση, που είναι ανοιχτοί Κυριακές και αργίες, που δεν καταβάλουν δώρα κι επιδόματα, που εισφοροδιαφεύγουν δηλώνοντας στο ΙΚΑ τις μισές ώρες από όσες πραγματικά απασχολούν τους εργαζομένους τους.
Τέλος, σε αυτό τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι μας. Αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία υπάρχει πραγματικός ξεσηκωμός. Οι άνθρωποι αναζητούν δρόμους συλλογικής αντίστασης. Η αλληλεγγύη ξαναγυρνά και υποχωρεί η παθητικότητα και η εξατομίκευση. Αυτό είναι το μήνυμα των πλατειών και των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων. Μπορούμε να βρούμε συμπαράσταση, βοήθεια και αγωνιστική συμπόρευση.
Καλούμε έτσι όλες κι όλους τους εργαζομένους στον κλάδο να συσπειρωθούν γύρω από το σωματείο. Εάν οι εργοδότες αισθανθούν ότι έχουν απέναντί τους ένα κλάδο συσπειρωμένο, με αξιοπρέπεια και αγωνιστικότητα, εάν γνωρίζουν ότι οι εργαζόμενοι θα διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και θα πουν όχι στη συνθήκη του εργασιακού μεσαίωνα, εάν δουν μπροστά τους ανθρώπους που αρνούνται τη συνθήκη εθελοδουλείας θα αναγκαστούν να κάνουν πίσω.
Καλούμε τους άλλους εργαζομένους, τους γονείς και τους μαθητές να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Μπροστά μας είναι μια μεγάλη μάχη. Μια μάχη δύσκολη. Όμως, καμιά μάχη από όσες έδωσε το σωματείο δεν ήταν εύκολη. Με ενότητα, συλλογικότητα, αλληλεγγύη και συσπείρωση γύρω από το σωματείο μπορούμε και αυτή τη φορά να βγούμε νικητές. Ποτέ άλλοτε το σύνθημα του σωματείου δεν ήταν τόσο επίκαιρο:

Δυναμώνουμε το σωματείο, αλλάζουμε τη ζωή μας

Όλοι/ες την Τρίτη 21/06 στις 6.00
στη συγκέντρωση έξω από τα γραφεία των εργοδοτών Σόλωνος 142

Δεν υπάρχουν σχόλια: