Κυριακή, Ιουνίου 12, 2011

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ GODOT & ΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ..


Μπορεί τον Δεκέμβρη στον Κεραμεικό (διαβάστε και τη σχετική ανάρτηση ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ 20/12 - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ + βιντεο)να αποφασίστηκε πως η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη (με εκλεγμένους αντιπροσώπους/συνέδρους) θα γινόταν 'μέχρι το Πάσχα'..

και την Μεγάλη Παρασκευή να ανακοινώθηκε τελικά πως το Συντονιστικό αποφάσισε
να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία συγγραφής των θέσεων και επεξεργασίας των οργανωτικών ζητημάτων για την Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Μπορεί στις 7 Μάη μέσα από την
Απόφαση του Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις εξελίξεις και την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη
να ενημερωθήκαμε πως μέχρι τέλη Μαη θα υπήρχαν τα σχετικά κείμενα θέσεων
Άμεσα συγκροτήθηκαν στο Συντονιστικό δύο ανοιχτές επιτροπές, που εργάζονται εντατικά και γόνιμα για τη σύνταξη μέχρι τα τέλη του Μάη δυο κειμένων, αφενός για τη σύνταξη του εισηγητικού πολιτικού ντοκουμέντου προς τη Συνδιάσκεψη και αφετέρου για τα ζητήματα οργανωτικής συγκρότησης και ταυτόχρονα της παρακολούθησης της πορείας εγγραφής μελών και της εκλογής αντιπροσώπων για τη Συνδιάσκεψη.

όμως έχουμε μπει εδώ και δυο βδομάδες στον Ιούνη κι ακόμα περιμένουμε κάποια εξέλιξη πάνω στο θέμα..

Εδώ θα προσπαθήσω να μαζέψω τις θέσεις που έχουν καταθέσει οι οργανώσεις πάνω στα της συνδιάσκεψης, ξεκινώντας κάπως ανάποδα ..


Το site των Οικολόγων Εναλλακτικών (ecoalter.gr) είναι offline κι έτσι δεν υπάρχει πρόσβαση σε κείμενά τους...
Η τελευταία ανακοίνωση της Κομμουνιστικής Ανανέωσης είναι για τις περιφερειακές εκλογές του περασμένου Νοέμβρη..
Η ΑΡΑΣ έτσι κι αλλοιώς δεν έχει site ..
To site της ΑΡΑΝ (anasynthesi.gr) είναι πεσμένο, αλλά υπάρχει η πρότασή της για τη συνδιάσκεψη, που είχα ανεβάσει στα μέσα Απρίλη :
ΑΡΑΝ ΓΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΝΤΑΡΣΥΑ
 την βάζω και αυτοτελώς εδώ :
ΑΡΑΝ ΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ (15-04-2011)

στην ίδια ανάρτηση στα σχόλια υπάρχει και η θέση του ΣΕΚ, την οποία δεν μπόρεσα να πετύχω στο sekonline.gr
οπότε μπαίνει κι αυτή αυτόνομα :

1. Ορίζουμε από τώρα την Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις αρχές Οκτώβρη (8-9 ή 15-16).
- Ξεκινάμε την προετοιμασία της με κείμενα εισηγήσεων του Συντονιστικού που θα κατατεθούν στις τοπικές επιτροπές και θα μπορούν να συζητηθούν και να επεξεργαστούν, ανατροφοδοτώντας την συζήτηση και στο Κεντρικό Συντονιστικό.
2. Παράλληλα οργανώνουμε τις μάχες που είναι μπροστά: Πρωτομαγιά, επόμενη πανεργατική στα μέσα Μάη, στήριξη των κινητοποιήσεων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.
3. Οργανώνουμε δύο κεντρικές εκδηλώσεις – ημερίδες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ανάλογες με αυτές για το χρέος στο Πάντειο.
Μία πρώτη, προς τα τέλη Μάη (29-30) ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη, την ελληνική συμμετοχή και τη στάση που χρειάζεται να έχει η αντικαπιταλιστική αριστερά. Είναι ένα νέο μέτωπο που ανοίγει και προκαλεί την ανάγκη μιας τέτοιας συζήτησης για να τοποθετηθούμε ενάντια στους ιμπεριαλιστές “χωρίς ναι μεν, αλλά..” και να στηρίξουμε το κύμα των επαναστάσεων που έχει ξεσπάσει σε μια σειρά χώρες.
Μία δεύτερη εκδήλωση στα μέσα Ιούνη (11-12 ή 18-19) ενάντια στις περικοπές, τις συγχωνεύσεις κλπ για να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε στον συντονισμό αυτών των αντιστάσεων.
Συνεχίζουμε παράλληλα και τις εκδηλώσεις για την κρίση και την διαγραφή του χρέους, ιδιαίτερα σε μια σειρά πόλεις της επαρχίας που δεν έχουν γίνει.
4. Συμβάλουμε στην ουσιαστική λειτουργία των τοπικών επιτροπών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με παρεμβάσεις και εκδηλώσεις που βοηθάνε στην εξωστρέφεια, στην μαζικοποίηση και στην καλύτερη λειτουργία τους.
5. Αξιοποιούμε το διάστημα μέχρι το καλοκαίρι για να προλάβουμε να κάνουμε κάποια από αυτά τα βήματα, παίρνοντας υπόψη μας ότι μεγάλο μέρος του κόσμου μας θα εμπλακεί και σε μια σειρά άλλα κινηματικά και πολιτικά γεγονότα, ανάμεσά τους το Διεθνές Συνέδριο για το χρέος 6-8 Μάη, ο «Μαρξισμός 2011» στις 19-22 Μάη, το φεστιβάλ των «Αναιρέσεων» 3-5 Ιούνη. Και μπαίνουμε ορμητικά τον Σεπτέμβριο, με αφετηρία τη διαδήλωση στη ΔΕΘ, για να συνεχίσουμε και προλάβουμε να ανοιχτούμε και στον ευρύτερο κόσμο πέρα από το οργανωμένο ως τώρα δυναμικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.Το ΝΑΡ αναφέρθηκε στη συνδιάσκεψη και στο πως τη βλέπει μέσα από
Απόφαση του γραφείου της Π.Ε. του ΝΑΡ για τις εξελίξεις και την παρέμβαση
Το ΝΑΡ για ΑΝΤΑΡΣΥΑ (03/05/2011)
όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται :
Άμεσο ζήτημα είναι η εγγραφή μελών στις τοπικές και κλαδικές επιτροπές και η εφαρμογή της οργανωτικής απόφασης του Κεραμικού, στα πλαίσια της οποίας αντιμετωπίζονται με ικανοποιητικό τρόπο μια σειρά ζητήματα. Βασικό κριτήριο για μια νέα κατάσταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ο πρωταρχικός ρόλος των συνελεύσεων σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο. Οι συνελεύσεις συζητάνε και αποφασίσουν για όλα τα ζητήματα, συνολικά ή μερικά, γενικά ή τοπικά/κλαδικά με βάση τις εισηγήσεις του κεντρικού συντονιστικού ή εισηγήσεις των κατά τόπους ή χώρους συντονιστικών και στα ενωτικά πολιτικά πλαίσια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Σε αυτήν την διαδικασία εννοείται ότι κάθε σύντροφος η ομάδα συντρόφων, μπορούν να καταθέτουν απόψεις και να τις βάζουν στην δοκιμασία του διαλόγου και της απόφασης στην τοπική ή ευρύτερη συνέλευση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η απόφαση του Κεραμικού άφηνε ανοικτό το θέμα των αποφάσεων σε ζητήματα που δεν αφορούν τις προγραμματικές αρχές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για τις οποίες χρειάζεται ομοφωνία. Για τα υπόλοιπα ζητήματα που μπορούν να προκύψουν πρέπει, κατά την γνώμη μας, όταν δεν μπορεί να επιτευχθεί σύνθεση ή πλατιά συναίνεση, να χρειάζονται ενισχυμένες πλειοψηφίες της τάξης των ¾ για παράδειγμα, ώστε να αποφεύγονται τόσο διχαστικές αποφάσεις αλλά και αδυναμία απόφασης λόγω βέτο μιας πλευράς. Σε αυτές τις ψηφοφορίες κάθε μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει ισότιμη αντιμετώπιση, ανεξάρτητα αν είναι εκπρόσωπος οργάνωσης ή ανένταχτος. Αντιμετωπίζουμε βεβαίως με ιδιαίτερη προσοχή κι ευθύνη τη συνοχή του μετώπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αποτρέποντας τον παραμερισμό οποιασδήποτε οργάνωσης ή ρεύματος σκέψης.
Οι συνελεύσεις εκλέγουν με ψηφοφορία το συντονιστικό τους όργανο ο αριθμός των μελών του οποίου αποφασίζεται από αυτές και δεν μπορεί να είναι μικρότερος του αριθμού των οργανώσεων που υπάρχουν στο συγκεκριμένο χώρο προσαυξημένος κατά το 1/3. Διασφαλίζεται ότι κάθε οργάνωση μέσα από αυτή τη διαδικασία θα έχει οπωσδήποτε ένα μέλος στο συντονιστικό. Κάθε οργάνωση έχει τη δυνατότητα, στο πλαίσιο και του δικού της καταμερισμού να αντικαταστήσει ένα μέλος του συντονιστικού με άλλο σύντροφο. Οι συνελεύσεις αυτές θα εκλέξουν τον εκπρόσωπο τους στο κεντρικό συντονιστικό υλοποιώντας στην πορεία με όποιο τρόπο αυτές κρίνουν τον κανόνα της αιρετότητας και ανακλητότητας.
 
Η επόμενη πανελλαδική διαδικασία να έχει τη μορφή Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης με αιρετούς εκπροσώπους, που θα εκλεγούν από τοπικές και κλαδικές επιτροπές και οι οποίες θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν πάνω σε κείμενο με θέσεις του τωρινού Συντονιστικού. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη πρέπει να εκλέξει νέο συντονιστικό, το οποίου η σύνθεση θα εκφράζει τις τοπικές και κλαδικές συνελεύσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς και τις οργανωμένες δυνάμεις της. Αυτό το νέο όργανο θα έχει την ευθύνη πολιτικής λειτουργίας και εκπροσώπησης του εγχειρήματος μέχρι την επόμενη πανελλαδική συνδιάσκεψη θα συνεδριάζει τακτικά σε συγκεκριμένο και δημοσιοποιημένο τόπο και χρόνο με ατζέντα και επίσης θα εκλέξει με τον ίδιο τρόπο όπως στις τοπικές συνελεύσεις συντονιστική γραμματεία. Τα μέλη του -όταν θα παρεμβαίνουν πολιτικά ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ- θα εκπροσωπούν τις αποφάσεις της συνδιάσκεψης, του συντονιστικού και των συνελεύσεων των επιτροπών. Στις αυτοτελείς πολιτικές ή άλλες παρεμβάσεις των οργανώσεών τους είναι αυτονόητη η πλήρης πολιτική ελευθερία. Όλη η διαδικασία πρέπει να πάρει το χαρακτήρα μείζονος κοινωνικού και πολιτικού γεγονότος για ολόκληρη την Αριστερά. Για τις διαδικασίες, απαιτείται ομόφωνη απόφαση-πρόταση του τωρινού Συντονιστικού.
Προτείνουμε η συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να διοργανωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου 2011. Ως τις 20 Μάη να έχουν καταληχθεί οι κεντρικές εισηγήσεις από το συντονιστικό. Να ακολουθήσουν συνελεύσεις όλες οι συνελεύσεις των τοπικών και κλαδικών επιτροπών πριν το καλοκαίρι, που θα καταλήξουν σε περιφερειακές συνδιασκέψεις με αντιπροσώπους από την τελευταία βδομάδα του Ιούνη, έως τα μέσα του Ιούλη, ώστε να αποκρυσταλλωθεί σε πολιτικά και οργανωτικά βήματα η δράση μας την περίοδο αυτή.


H ΟΚΔΕ-Σπάρτακος έχει καταθέσει με τη σειρά της τη δική της πρόταση (που μου φαίνεται η πιο εμπεριστατωμένη και λιγότερο γενικόλογη από τις υπόλοιπες)
Τοποθέτηση της ΟΚΔΕ Σπάρτακος για τη συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

ΟΚΔΕ-Σπαρτακος ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: