Δευτέρα, Νοεμβρίου 26, 2012

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΤΟΙΜΑ DESKTOP ΜΕ LINUX ; ΝΑΙ ΑΛΛΑ..

Μπορεί να μην είναι γνωστό, αλλά υπάρχει και στα μέρη μας η δυνατότητα αγοράς desktop pc που να μην έχει προεγκατεστημένα Microsoft Windows, αλλά να μην είναι απλά unformmatted ο δίσκος τους, αλλά να έχουν πάνω κάποια διανομή linux .

H HP από όσο έχω προσέξει διαθέτει desktop αλλά με προεγκατεστημένο freedos, το οποίο όμως δε μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικό ...γενόσημο


σε αντίθεση με τη Dell, που βάζει Ubuntu, και μάλιστα κολλάει και σχετικό σηματάκι στους υπολογιστές της. Η φωτό είναι από ένα Dell Vostro 260 MiniTower, το οποίο έρχεται με προεγκατεστημένο Ubuntu 11.10 (τουλάχιστον αυτό είχε αυτό που έπιασα στα χέρια μου).

Άλλωστε το συγκεκριμένο σύστημα έχει πιστοποιηθεί για το λειτουργικό
The Dell Vostro 260 desktop has been awarded the status of Certified for Ubuntu.

Το πρόβλημα πάντως είναι, πως σε αντίθεση με τα αντίστοιχα συστήματα της Dell που έχουν προεγκατεστημένα Windows, ΔΕΝ δίνεται ούτε cd/dvd με drivers, ούτε cd/dvd με το λειτουργικό (σε αντίθεση με το παρελθόν καθώς σε Optiplex 360 που έλεγαν ότι είχαν FreeDos είχε Ubuntu 8.04 και με cd να συνοδεύει το μηχάνημα καθώς και drivers για το χρήστη.

Και το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο, αν συνυπολογίσει κανείς πως ΔΕΝ υπάρχουν διαθέσιμοι drivers για download από το site της Dell, η οποία για το συγκεκριμένο μηχάνημα δίνει μόνο για Win7&Win8 .

Δεν υπάρχουν σχόλια: