Κυριακή, Σεπτεμβρίου 15, 2013

DUAL(TRIPLE) BOOT ΜΕ WINDOWS 7 & 8 (VHD) & UBUNTU


Τις τελευταίες μέρες μια που είχα λίγο χρόνο έκατσα και σουλούπωσα διάφορα στο φορητό μου - ένα Sony VPCSB3L9E (i3-2330M, 500GB HDD, ATI Radeon 6470M, 4GB μνήμη αρχικά που την ανέβασα στα 8 πριν πάρουν φωτιά τα εργοστάσια στην Άπω Ανατολή και οι τιμές την ανιούσα). Είχα σταθερά από την αρχή που το πήρα dual boot με τα εργοστασιακά Windows 7 (Home Premium) και με Ubuntu 12.04, που το αναβάθμισα πρώτα σε 12.10 και τον Απρίλη σε 13.04 .

 Όμως αποφάσισα να γυρίσω στα 12.04, καθώς από το 12.10 και μετά το Ubuntu βάζει υποχρεωτικά το Grub 2.0 που δεν υποστηρίζεται από το Symantec System Recovery που χρησιμοποιώ στα windows για να παίρνω backup .
Ο δίσκος όταν έχει Grub 2.0 στημένο σε αυτόν σε οποιοδήποτε partition δεν είναι ορατός από το Symantec SR και μια που το προτιμώ από άλλα προγράμματα του είδους αποφάσισα να γυρίσω σε Ubuntu με παλιότερη έκδοση Grub, δηλαδή το 12.04 LTS (που άλλωστε έχει και support μέχρι το 2017, ενώ του 13.04 ήταν για 9 μήνες) .

Η εγκατάσταση του Ubuntu σε dual boot περιβάλλον, είναι σχετικά απλή (έως πολύ απλή με next-next-next) αλλά η απεγκατάσταση όχι τόσο . Μπορεί να γίνει μέσα από τα Windows σβήνοντας τα linux partitions, αλλά θα πρέπει είτε να ξαναφτιάξουμε το bootloader με τον δίσκο των Windows 7 γιατί μαζί με τα linux partitions σβήνεται και η εγγραφή των windows κι έτσι δε θα μπορούν να μπουτάρουν. Μπορεί κανείς να ακολουθήσει τη διαδικασία που περιγράφεται αναλυτικά εδώ

Windows 7: Remove Grub - Restore Windows 7

 Εγώ πάντως προτίμησα διαφορετική προσέγγιση από ένα σημείο και μετά.

Αφού έκανα delete τα partitions (τα οποία τα βλέπει ως Healthy αλλά με άγνωστο λειτουργικό, αφού τα Win7 δεν βλέπουν exts by default) μέσα από το Computer Management, δεν έκανα reboot με το δίσκο των Windows, αλλά απλά έτρεξα το Easy BCD (link για download εδώ).

Εκεί απλά πήγα στο BCD Deployment, επέλεξα το δίσκο μου και να κάνω 'Install the Windows Vista/7 bootloader to the MBR'
κι έτσι μετά το reboot το φορητό ξαναμπήκε κανονικά στα Windows 7, ενώ είχα σβήσει το Ubuntu 13.04

Είχα κατεβάσει πριν καιρό το 12.04.2 LTS, το έβαλα σε ένα usb stick που έγινε bootable ακολουθώντας την κλασσική διαδικασία
How to create a bootable USB stick

και έστησα τα 12.04.2, πρακτικά με περίπου next-next-next .
Σημείωση : Πριν σβήσω το 13.04, είχα πάρει backup (μέσα από το backup που δίνει το λειτουργικό) τόσο το /home όσο και τα downloads, κι έτσι μόλις σηκώθηκαν τα 12.04, έκανα restore και είχα τα αρχεία που ήθελα αλλά και τα profile στους browsers (αφού εγκατέστησα ξανά chrome-opera που δεν κατεβαίνουν πια από το ubuntu software center).  Πρέπει να πήρε κάνα μισάωρο η εγκατάσταση, κάνα πεντάλεπτο το restore και κάνα εικοσάλεπτο να κατεβάσει και να εγκαταστήσει τα updates αφού έχει βγει πια η 12.04.3

Ως γνωστό το ubuntu βάζει το grub και κάνει τον εαυτό του default λειτουργικό . Αυτό μπορεί να αλλάξει και με γραφικό περιβάλλον με το Grub Customizer (οδηγίες εδώ) από όπου επιλέγουμε να είναι default τα windows .

Μπορούμε όταν ξαναμπουτάρουμε στα Windows να ξαναπάμε στο EasyBCD και να ξανακάνουμε τη διαδικασία για να ξαναγραφτεί ο Win7 Bootloader στο δίσκο και για να έχουμε προσβασιμότητα στο Ubuntu, να προστεθεί μέσα από το EasyBCD ένα entry για linux partition
Σε μένα όταν επέλεγα type - Grub (Legacy) δεν έπαιξε, αλλά με GRUB2  δούλεψε κανονικά.

edit : Για το γνωστό θέμα του Ubuntu με τις hybrid κάρτες γραφικών στα laptop, ακολούθησα τις οδηγίες από εδώ

The following Instructions below explain how install the latest ATI Catalyst Video driver of Ubuntu 12.04 LTS Precise

και παίζει με τον Catalyst 13.8 driver, ενώ για να δουλεύει η intel graphics card, άλλαξα τις ρυθμίσεις της aticonfig  δίνοντας αυτή για να παίξει η integrated και όχι η discrete :

Code:
aticonfig --pxl # List current activated GPU
sudo aticonfig --px-dgpu # Activate discrete GPU (High-Performance mode), must re-start X to take effect
sudo aticonfig --px-igpu # Activate integrated GPU (Power-Saving mode), must re-start X to take effect

και είχε γύρω στους 10-15 βαθμούς κάτω στη θερμοκρασία ..

Έτσι είχα λοιπόν το dual boot .
Το ζητούμενο τώρα ήταν να μπορώ να μπουτάρω και σε ένα τρίτο λειτουργικό, ένα virtual μηχάνημα με Windows 8 Pro που είχα φτιάξει παλιότερα .
(Απαραίτητη παρένθεση : Σε ένα μηχάνημα με εγκατεστημένα Windows 7, δεν μπορείς να φτιάξεις virtual που να τρέχει Windows 8 μέσα από το Virtual PC που διαθέτουν. Ούτε με vmware workstation παλιότερης έκδοσης από την 9 -που δεν είναι και free. Οπότε η επιλογή του Virtual Box -που υποστηρίζει και το δικό του format αλλά και .vmdk / .vhd είναι μάλλον μονόδρομος.)

Αναλυτικές οδηγίες για το πως κάνουμε τώρα το .vhd που έχουμε να είναι bootable υπάρχουν εδώ

Add an Existing VHD to Boot off the Metal

Μπαίνει ο bootloader των 8 στο δίσκο και είναι default τα 8άρια - αλλά μπορείς να αλλάξεις ρυθμίσεις μέσα από το boot menu
Στην περίπτωσή μου, επειδή επέλεξα για default τα 7άρια και έκανα μετά το update στο Ubuntu που έκανε με τη σειρά του ξανά update στο grub και το έκανε default, έφυγε από το ξεκίνημα το bootmenu των 8 και όταν επιλέγω το 'Windows 8 loader' βγάζει bootmenu των 7 . Δεν είναι και καταστροφικό και δεν ασχολήθηκα να το σουλουπώσω .

Υ.Γ. Μερικές πληροφορίες χρονομέτρησης ..

 Τα Windows 7 Home Premium, θέλουν 2 λεπτά για να εμφανίσουν το login screen, άλλο 1,5 μετά για να συνδεθούν πχ στο gtalk, και συνολικά γύρω στο 5λεπτο για να έχουν φορτώσει -όσα μύρια τους έχω εγκαταστήσει- και να είναι έτοιμα & λειτουργικά σε ένα browser .

Tο Ubuntu 12.04.3 LTS θέλει 25" για να εμφανίσει login screen και συνολικά στα 40-45" έχει ανοίξει browser κι έχει ενημερώσει και το gmail ..

Tα Windows 8 με τη σειρά τους -κι ενώ τρέχουν από vhd) θέλουν περίπου 45" για να εμφανίσουν login screen και έπειτα γύρω στα 15" για να έχουν ανοίξει λειτουργικά ένα browser .

Δεν υπάρχουν σχόλια: