Πέμπτη, Νοεμβρίου 08, 2007

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΤΣΜΕΔΕ


Η υλοποίηση του Νόμου 3518/2006, έχει δημιουργήσει έντονη αγανάκτηση σε χιλιάδες ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ και έχει κινητοποιήσει μια σειρά συλλόγους και σωματεία. Έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συσκέψεις, με τη συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων και συλλόγων. Σε αυτές εκφράστηκε η αναγκαιότητα να υπάρξει ένα κοινό πρόγραμμα δράσης και διεκδικήσεων ενάντια στον Ν. 3518/2006, για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

Στην κατεύθυνση αυτή συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση κινητοποίησης (με στάση εργασίας) στο ΤΣΜΕΔΕ και στο Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών στις 14/11/2007, ώρα 9πμ. Συμφωνήθηκε ακόμα το παρακάτω πλαίσιο που υπογράφεται από 11 σωματεία, που καλούν για την κινητοποίηση στις 14/11, ενώ αναμένεται να υπάρξουν ανάλογες αποφάσεις και από άλλα σωματεία.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 3518/2006

Η υλοποίηση του νέου αντιασφαλιστικού Νόμου για το ΤΣΜΕΔΕ (Ν. 3518/2006) δημιούργησε μια ασφυκτική κατάσταση για τους εργαζόμενους μηχανικούς αλλά και για τους εργαζόμενους ασφαλισμένους στο ΤΣΜΕΔΕ.

Τώρα πλέον όλοι γνωρίζουμε ότι ο νέος νόμος :

  • Αυξάνει υπέρογκα τις ασφαλιστικές εισφορές σε σημείο να χάνουμε έως και ένα μισθό το
  • χρόνο.
  • Εξαιρεί τις εισφορές για την Ειδική Προσαύξηση, από την εργοδοτική και την κρατική συμμετοχή, δημιουργώντας έναν ακόμα κλάδο αυτασφάλισης. Στους τρεις από τους τέσσερις συνταξιοδοτικούς κλάδους του ΤΣΜΕΔΕ, δεν προβλέπεται καμία κρατική συμμετοχή και στους δύο ούτε καν εργοδοτική. Με τον τρόπο αυτό
  • προωθείται η ανταποδοτικότητα και μεταφέρεται το κόστος της ασφάλισης στους εργαζόμενους.
  • Δημιουργεί νέες διαιρέσεις και διαχωρισμούς στους ασφαλισμένους του Ταμείου
  • όταν τους κατηγοριοποιεί σε προ και μετά το ‘93, σε άνω και κάτω των 50 ετών, σε ασφαλισμένους μετά το ’93 άνω και κάτω των 35 ετών, συμπιέζοντας τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω.
  • Εισάγει τον Κλάδο Πρόσθετων Παροχών, χωρίς να δεσμεύεται για τη διασφάλιση οποιασδήποτε πρόνοιας για τους εργαζόμενους μηχανικούς, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί σε κλάδο παροχής τραπεζικών «υπηρεσιών» και δανείων.
  • Μειώνει τις συντάξεις, καθώς καθορίζει αυθαιρέτως την κύρια σύνταξη στα 816 € (χωρίς καμιά πρόβλεψη αναπροσαρμογής), αντί για 1200 € που εκδίκασε το ΣτΕ
  • . Αντίστοιχο είναι και το σκεπτικό της Ειδικής προσαύξησης. Αυτό έχουν το θράσος να το ονομάζουν «αύξηση» και «αποκατάσταση των παραλείψεων και των αδικιών δεκαετιών…»

Οι ηγεσίες του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ, με τη στάση τους το προηγούμενο διάστημα, έχουν προσυπογράψει όλη αυτή την εξέλιξη. Σήμερα η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στο νόμο για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση πιστεύουμε ότι είναι αναγκαιότητα η διαμόρφωση ενός όσο το δυνατόν πλατύτερου μετώπου φορέων μηχανικών –εργαζομένων (σωματείων-συλλόγων) που θα αντιπαλέψει την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου αλλά και της νέας επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων μας.

Ενός μετώπου αγώνα που διεκδικεί:

  • Άμεση κατάργηση του Ν. 3518/06.
  • Μείωση των εργατικών εισφορών με αντίστοιχη αύξηση των κρατικών και εργοδοτικών εισφορών. Εργοδοτική και κρατική εισφορά σε όλους τους κλάδους σύνταξης & στο εφάπαξ.
  • Αύξηση των συντάξεων σε αξιοπρεπή επίπεδα, τουλάχιστον σε εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων.
  • Όχι στην ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα στην κοινωνική ασφάλιση. Πλήρη δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
  • Πλήρη και ουσιαστική ασφαλιστική εξίσωση προς τα πάνω όλων των ασφαλισμένων. Άρση της απαράδεκτης διάκρισης «παλιών» και «νέων» ασφαλισμένων χωρίς καμία επιβάρυνση τους.
  • Αποδέσμευση του ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής και το Χρηματιστήριο. Διασφάλιση των αποθεματικών του Ταμείου.
  • Άμεση απόδοση των χρωστούμενων του κράτους στο Ταμείο.
  • Διασφάλιση και υπεράσπιση των πόρων του Ταμείου από τα έργα. Καμία σκέψη για εξαίρεση των κρατήσεων υπέρ ΤΣΜΕΔΕ από τα έργα με ΣΔΙΤ.
  • Άμεση αναγνώριση των εργοδοτικών υποχρεώσεων (εργασιακών, ασφαλιστικών κλπ) και των δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και παρέχουν στην ουσία εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Αποφασίζουμε:

  1. Τετράωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 14/11/2007 και κινητοποίηση διαμαρτυρίας την ίδια μέρα στις 9πμ στο ΤΣΜΕΔΕ και ΥΠ.ΟΙ.Ο.
  2. Το συντονισμό με το συνδικαλιστικό κίνημα όλων των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για τη δημιουργία κοινού μετώπου υπεράσπισης και διεύρυνσης των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

Σύλλογος εκτάκτων συμβασιούχων ΕΜΠ (ΙΔΑΧ)

Σύλλογος Εργαζομένων ΜΟΔ του ΚΠΣ

Σύλλογος εργαζομένων στο ΤΕΕ

Σύλλογος Μεταπτυχιακών ΕΜΠ

Σωματείο Εργαζομένων ΕΡΓΟΣΕ

Σωματείο Εργαζομένων ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ

Σωματείο Εργαζομένων Κτηματολόγιο

Σωματείο Εργαζομένων στην Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ

Σωματείο Εργαζομένων στο ΚΑΠΕ

Σωματείο Μηχανικών ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

Δεν υπάρχουν σχόλια: