Δευτέρα, Ιουνίου 23, 2008

Κινητοποίηση στο ΤΣΜΕΔΕ - 24/6

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 24/6/08, ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΜΕΔΕ ΣΤΙΣ 8 πμ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ με 4ωρη στάση εργασίας (8-12πμ)

Το προηγούμενο διάστημα το ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ αποφάσισε να μην υπολογίζονται στις εισφορές των μισθωτών μηχανικών, οι μη συντάξιμες αποδοχές (δώρα, επίδομα αδείας, κλπ.) και έτσι να υπάρξει μια σχετική μείωσή. Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα της αγανάκτησης χιλιάδων μηχανικών από την εφαρμογή του νόμου 3518/06 για το ΤΣΜΕΔΕ, που επέφερε τεράστια αύξηση των εισφορών και ταυτόχρονη μείωση των υποχρεώσεων του κράτους και της εργοδοσίας, των κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος και της πάλης της πλειοψηφίας των σωματείων του κλάδου για την κατάργηση του νόμου.

Η απόφαση αυτή, όπως και κάθε απόφαση του ΔΣ, τελούσε υπό την αίρεση της συμφωνίας της κυβερνητικής επιτρόπου, η οποία έχει προθεσμία δέκα ημερών για να θέσει βέτο. Ενώ παρήλθε το δεκαήμερο χωρίς υποβολή βέτο και άρα, η απόφαση όφειλε να είναι ισχυρή και αμετάκλητη, το ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ χωρίς να δώσει εξηγήσεις, επανεισήγαγε το θέμα για συζήτηση και τότε η επίτροπος έθεσε το αναμενόμενο… βέτο!!!

Με πρόσφατη απόφαση της η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, συμφώνησε με την κυβερνητική επίτροπο, ακύρωσε την απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου, επικαλούμενη το νέο αντί-ασφαλιστικό νόμο. Έτσι οι εισφορές των μισθωτών μηχανικών παραμένουν στα πολύ υψηλά επίπεδα που επιβλήθηκαν με το νόμο 3518/06, ενώ -όπως έχουμε τονίσει και παλιότερα- ενισχύεται με τον τρόπο αυτό η εξάπλωση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών, καθώς το δελτίο μετατρέπεται σε ακόμα ελκυστικότερο τρόπο αμοιβής. Με την απόφαση αυτή δημιουργείται η προϋπόθεση για επιβολή ακόμη πιο δυσβάστακτων εισφορών για τους μισθωτούς. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση, χωρίς να χάσει χρόνο προχωρά στην εφαρμογή του νόμου Πετραλιά, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η αντιδραστική ενοποίηση των ταμείων και η διαδικασία επιλογής των νέων προέδρων τους. Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στο αντίστοιχο νομοσχέδιο για το Δημόσιο, στην κατάργηση των βαρέων-ανθυγιεινών, ενώ συνεχίζεται η μείωση αποθεματικών των ταμείων μέσω του χρηματιστηρίου.

Σχετικά με την απόφαση του ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ, δηλαδή με το αν θα συνυπολογίζονται στις εισφορές και οι μη συντάξιμες αποδοχές, σύμφωνα με το νόμο Σιούφα αφορά τις εισφορές των «παλιών» μισθωτών. Για τους «νέους», τόσο ο νόμος Σιούφα, όσο και ο Ν.3518/06 συμπεριλαμβάνουν το σύνολο των αποδοχών, ενώ σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ η μείωση των εισφορών τους είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με τους παλιούς (μηδενική σχεδόν για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα). Το ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ δεν διεκδίκησε την άρση της διάκρισης «παλιών»-«νέων», και έτσι, η όποια θετική διεκδίκηση δεν τίθεται για όλους τους μισθωτούς μηχανικούς ενιαία. Δεν υπήρξε καμία απαίτηση από του ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ, ούτε από την ηγεσία του ΤΕΕ για τη μείωση των εισφορών των μισθωτών με δελτίο παροχής υπηρεσιών, ενώ το αίτημα του σωματείου για δημιουργία μηχανισμού από το ΤΣΜΕΔΕ για τον έλεγχο των διαφυγόντων πόρων του ταμείου εξαιτίας της παράνομης απασχόλησης των μισθωτών που οι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών απορρίφθηκε από τον πρόεδρο του ΤΣΜΕΔΕ.

Όπως αποδεικνύεται το «αυτοδιοικούμενο ΤΣΜΕΔΕ» ουδέποτε υπήρξε και δε θα μπορούσε να υπάρξει. Κι αυτό, γιατί η λειτουργία του ταμείου διέπεται από το σύνολο των αντί-ασφαλιστικών νόμων που λειτουργούν σαν ενιαίος μηχανισμός σύνθλιψης των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Ανέκαθεν υπήρχαν οι ασφαλιστικές δικλείδες με τα βέτο, τους επιτρόπους κλπ. σε επίπεδο καθαρά κυβερνητικό, και οι «εκπρόσωποι» των ασφαλισμένων αποδείχθηκαν πολύ καλοί στην «αποστολή» που τους είχε ανατεθεί, δηλαδή στην εφαρμογή της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής. Για την υπεράσπιση αυτής της «ανεξαρτησίας» του ΤΣΜΕΔΕ μας καλούσε η ηγεσία του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ να αγωνιστούμε, αφού πρώτα προώθησαν, μαζί με την κυβέρνηση το Ν.3518/06.

Το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε την πάλη για την ανατροπή της αντί-ασφαλιστικής πολιτικής, για την κατάργηση του Νόμου Πετραλιά, του 3518 για το ΤΣΜΕΔΕ και των άλλων αντί-ασφαλιστικών νόμων. Προϋπόθεση για να έχει ο αγώνας διέξοδο και προοπτική είναι ο συντονισμός των σωματείων, ο κοινός αγώνας όλων των εργαζόμενων. Χρειάζεται ανυποχώρητος και αποφασιστικός αγώνας διάρκειας, σε ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική, που να υπερβαίνει τον υποταγμένο–εργοδοτικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και να οριοθετείται από τη στάση της ηγεσίας του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ.

Χρειάζεται η πάλη για στόχους που θα ενώνουν τους εργαζόμενους και δε θα τους χωρίζουν, (παλιοί και νέοι, τυπικά μισθωτοί και μισθωτοί με δελτίο παροχής υπηρεσιών κλπ) για την άμεση βελτίωση της θέσης όλων μας.

· Κατάργηση των νόμων Πετραλιά, του 3518/06 για το ΤΣΜΕΔΕ, καθώς και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ (Ρέππα, Σιούφα κλπ).

· Άμεση, αποφασιστική μείωση των υπέρογκων εισφορών των εργαζομένων, στην προοπτική της κατάργησης τους, με αντίστοιχη αύξηση των κρατικών και εργοδοτικών εισφορών. Καμιά εισφορά για τους άνεργους και τους φαντάρους και μεταπτυχιακούς φοιτητές.

· Πλήρη ασφαλιστική εξίσωση προς τα πάνω όλων των ασφαλισμένων. Άρση της απαράδεκτης διάκρισης «παλιών» και «νέων» ασφαλισμένων χωρίς καμία επιβάρυνση τους.

· Πλήρη δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Όχι στην ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα στην κοινωνική ασφάλιση. Απειθαρχία στις αντιασφαλιστικές οδηγίες της EE και τα κριτήρια της Λισσαβόνας.

· Υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. Σύνταξη ίση με τον καταληκτικό μισθό, στα 30 χρόνια δουλειάς, ή στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και τα 58 για τους άνδρες. Όπου υπάρχουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις να διατηρηθούν. Επίδομα ανεργίας, ίσο με το βασικό μισθό, για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (μισθό, ή δελτίο παροχής υπηρεσιών).

· Άμεση αναγνώριση των εργοδοτικών υποχρεώσεων (εργασιακών, ασφαλιστικών κλπ) και των δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και παρέχουν στην ουσία εξαρτημένη σχέση εργασίας.

· Κατάργηση κάθε μορφής χρηματιστηριακής τοποθέτησης των αποθεματικών των ταμείων. Άμεση αποδέσμευση του ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής και το Χρηματιστήριο. Κρατική εξασφάλιση των αποθεματικών. Άμεση επιστροφή στα ταμεία όλων των απωλειών που έχουν υποστεί από τις πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων από το ’50 και μετά. Όχι στις χαριστικές ρυθμίσεις για όσους εισφοροδιαφεύγουν.

· Επέκταση –και όχι περιορισμό– των βαρέων και ανθυγιεινών και σε νέα τμήματα εργαζομένων που το έχουν ανάγκη (νέες επαγγελματικές ασθένειες εργαζόμενων, πχ εργαζόμενων στην πληροφορική, στη βιομηχανία, εργαστηριακοί υπάλληλοι κλπ).

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)

Πλατεία Καρύτση 10, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somtechnik.gr, τηλ: 6936760879, 6977806266

Δεν υπάρχουν σχόλια: