Δευτέρα, Ιουνίου 09, 2008

ΣΣΕ σε Πληροφορική - Τηλεπικοινωνίες

ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΜΕ ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ

Έπειτα από μια πρώτη φάση εργασιακής εμπειρίας στον χώρο των νέων τεχνολογιών, κανένας πια δεν έχει ψευδαισθήσεις για «παιδιά που τους αρέσουν οι υπολογιστές» και για προνομιακούς όρους εργασίας. Μέρα με τη μέρα όλοι καταλαβαίνουμε πως τα συμφέροντά μας είναι σε ευθεία σύγκρουση με τα συμφέροντα των εργοδοτών:

Ø Θέλουν να πληρώνουν το ελάχιστο ενώ απαιτούν το μέγιστο. Οι συμβολικές αυξήσεις κοροϊδίας του 2%, η μη πληρωμή των υπερωριών και των επιδομάτων (για πτυχία, χρήση υπολογιστή, επικινδυνότητα κα), έχουν γίνει εδώ και αρκετά χρόνια καθεστώς. Μας δηλώνουν «ανειδίκευτους υπαλλήλους» ενώ απαιτούν και χρησιμοποιούν τις πλέον εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις μας. Προσπαθούν να αποσυμπιέσουν τη δυσφορία μας με bonus, όταν τα χρωστούμενα για τις απλήρωτες υπερωρίες είναι πολλαπλάσια.

Ø Ο εργάσιμος χρόνος έχει επιμηκυνθεί σε ολόκληρο το 24ωρο και με διάφορες μορφές. Υπερωρίες, θέσεις stand by, εκπαιδεύσεις-καταρτίσεις απογεύματα και σαββατοκύριακα (και βέβαια απλήρωτες!), χρήση κινητού τηλεφώνου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καθ’ όλη τη διάρκεια του μη εργάσιμου χρόνου. Εξάλλου το πρώτο πράγμα που άκουει ο κάθε νέος εργαζόμενος, είναι πως “εδώ φεύγουμε μόλις τελειώσουμε”. Ο ατελείωτος και απλήρωτος εργάσιμος χρόνος διαλύει τις ζωές μας και θυμίζει συνθήκες γαλέρας.

Ø Οι μαζικές απολύσεις παράλληλα με την εργοδοτική αυθαιρεσία είναι καθημερινά φαινόμενα και αποτελούν πάγιες πρακτικές υπεράσπισης των «συμφερόντων» της εταιρείας. Λόγω εξαγορών και συγχωνεύσεων εκατοντάδες συνάδελφοι βρέθηκαν στη ανεργία τα τελευταία χρόνια. Όλοι οι εργαζόμενοι ζούμε στην ανασφάλεια και στην αβεβαιότητα για το αύριο.

Ø Στον κλάδο μας κυριαρχούν ελαστικές και επισφαλείς εργασιακές σχέσεις. Η επενοικίαση εργαζόμενων δεν είναι παρά μια σύγχρονη μορφή σκλαβοπάζαρου. Στους νέους εργαζόμενους κυριαρχούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ για τους μηχανικούς (και όχι μόνο) επεκτείνεται η αμοιβή με δελτίο παροχής υπηρεσιών με ότι αυτό συνεπάγεται για τα εργασιακά του δικαιώματά τους. Η νέοι εργαζόμενοι εισάγονται πλέον όλο και πιο εντατικά στο καθεστώς της τηλεεργασίας, της 24ωρης διαθεσιμότητας και της αμοιβής με το κομμάτι.

Ø Όσοι δουλεύουν σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών διατρέχουν επιπλέον κινδύνους. Οι τεχνικοί κεραιών εκτίθενται στις ακτινοβολίες συνήθως χωρίς προστατευτικά μέτρα. Συχνά οι εταιρείες τοποθετούν τις κεντρικές κεραίες τους πάνω ακριβώς στα κτήρια όπου στεγάζονται και οι υπόλοιπες υπηρεσίες, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία εργαζόμενων και περιοίκων. Εξάλλου, “κανείς δεν έχει αποδείξεις για την επικινδυνότητα των ακτινοβολιών” - λένε – και επιφυλάσσουν μια όχι και τόσο φιλική αντιμετώπιση σε όσους εκφράσουν τη διαφωνία τους. Η ανυπαρξία βαρειών και ανθυγιεινών σε όλο τον κλάδο παράλληλα με την εφαρμογή του νόμου Ρέππα, του νόμου για το ΤΣΜΕΔΕ (ν. 3518/06) και την αντιασφαλιστική πολιτική, δημιουργεί γερασμένους, ανασφάλιστους και διαρκώς ανασφαλείς εργαζόμενους.

Σε αντίθεση όμως με την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, οι εταιρείες πληροφορικής βρίσκονται σε εξαιρετική ευρωστία και ανοδική πορεία. Η προώθηση των νέων τεχνολογιών άνοιξε τεράστιες δυνατότητες για την κερδοφορία τους, ενώ η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων σε αυτές τους φέρνει αμύθητα κέρδη.

Η πάλη του σωματείου για πραγματικές αυξήσεις και αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις έχει μεγάλη σημασία, καθώς η ακρίβεια δημιουργεί ασφυκτική πίεση στα εισοδήματά μας. Η κυβέρνηση με βάση την πολιτική της ΕΕ και του ΣΕΒ, θέτει πάνω από κάθε κοινωνικό δικαίωμα και ανάγκη την «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας και την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η ψήφιση του νόμου της Πετραλιά για τη σταδιακή μεταφορά ολόκληρου του κόστους της ασφάλισης στους εργαζομένους. Αν και η ευέλικτη εργασία έχει εξαπλωθεί ραγδαία, με την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, (αδήλωτη-μαύρη εργασία, δελτία παροχής υπηρεσιών, συμβάσεις «έργου», απλήρωτες υπερωρίες, stage κα), σήμερα κυβέρνηση και εργοδότες, σε εφαρμογή της «Πράσινη Βίβλου» της Ε.Ε. και της flexicurity, επιχειρούν να θεσμοθετήσουν την παραπέρα ελαστικοποίηση της εργασίας. Το πόρισμα της επιτροπής Κουκιάδη, κινείται στο δόγμα «εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα-εργοδότες χωρίς υποχρεώσεις». Ξεκάθαρα προτείνεται η αύξηση του ορίου απολύσεων, η κατάργηση του 8ώρου, η μετατροπή των συμβάσεων από πλήρους σε μερικής απασχόλησης, η μείωση των αποζημιώσεων, η επέκταση του δελτίου παροχής υπηρεσιών.

Η ανάγκη για μια αξιοπρεπή σύμβαση στον κλάδο μας είναι φανερή και την καταλαβαίνουν όλοι οι συνάδελφοι. Δεν επαρκεί για να μας καλύπτει ούτε η υπάρχουσα ΣΣΕ που προβλέπει για τις ειδικότητές μας μισθούς της τάξεως 700, 800 και 900 , ούτε φυσικά η Εθνική ΣΣΕ της ένδειας και της υποταγής στους εργοδότες που υπέγραψε άρον-άρον η ΓΣΕΕ και η οποία προβλέπει μέση αύξηση για όλο το 2008 4,48% και για το 2009 3,71%, ενώ την ίδια ώρα ο επίσημος πληθωρισμός τρέχει πάνω από 4,5%!.

ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ! ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Το σωματείο μας το προηγούμενο διάστημα υπέγραψε συλλογική σύμβαση εργασίας για τις τεχνικές εταιρείες, η οποία καλύπτει και τους εργαζόμενους που ενώ είναι μισθωτοί, αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Η αναγνώριση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων με δελτίο αποτελεί μεγάλη κατάκτηση, και είναι ένα σημαντικό βήμα στην πάλη για την κατάργηση της ευέλικτης και χωρίς δικαιώματα εργασίας.

Για το 2008 το σωματείο διεκδικεί κλαδική ΣΣΕ και στο χώρο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών. Στόχος είναι η κάλυψη των αναγκών και δικαιωμάτων των συναδέλφων όλων των επιμέρους ειδικοτήτων χωρίς συντεχνιακούς διαχωρισμούς. Θέλουμε μια Συλλογική Σύμβαση που να εξασφαλίζει αξιοπρεπείς μισθούς με βάση τις ανάγκες μας, σταθερή απασχόληση ενάντια στην ‘ευελιξία’ και την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, μείωση των ωρών εργασίας. Που να ισχύουν για όλους χωρίς εξαίρεση τους εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, ανεξάρτητα από το αν είναι τυπικά μισθωτοί ή με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Με αυτά τα κριτήρια, συλλογικά, διαμορφώσαμε τις διεκδικήσεις μας και προτείναμε στην εργοδοσία μια σύμβαση που βασίζεται στις παρακάτω αρχές:

1. Αυξήσεις στους μισθούς, τέτοιες που οι εργαζόμενοι να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια από ένα μόνο μισθό, να μας ανακουφίζουν από τη φοβερή ακρίβεια και να καλύπτουν τις ανάγκες μας. Δεν παλεύουμε για μικροαυξήσεις στην υπάρχουσα συλλογική σύμβαση, έχουμε άλλη λογική διεκδίκησης, όταν μάλιστα η κερδοφορία των επιχειρήσεων μεγαλώνει από την υπερεκμετάλλευση της εργασίας μας. Διεκδικούμε πρώτο μισθό για τους μηχανικούς και τεχνικούς όλων των ειδικοτήτων με πτυχίο σχολής πενταετούς φοίτησης 1840€, για τους απόφοιτους σχολής τετραετούς φοίτησης και Τεχνολόγους 1700€, για τους απόφοιτους μέσης εκπαίδευσης, ΙΕΚ και εμπειροτέχνες 1480 €. Μείωση των ωρών εργασίας (35ωρο, 5νθήμερο, 7ωρο).

2. Να συμπεριληφθούν στις συμβάσεις όλοι οι εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (μισθός ή Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κα). Μόνιμη και σταθερή απασχόληση ενάντια στην «ευελιξία» των εργασιακών σχέσεων, κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους, που δουλεύουν με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

3. Ικανοποίηση άλλων θεσμικών αιτημάτων όπως άδειες για συμμετοχή σε επιμορφωτικές δραστηριότητες (πληρωμένες όταν πραγματοποιείται με εντολή ή με υπόδειξη του εργοδότη), άδεια υπολογιστή (1 ημέρα/δίμηνο), προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών και των προσωπικών δεδομένων, ουσιαστικά μέτρα για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς κα

Σήμερα χρειάζεται μια γενικότερη κινητοποίηση, ένα πανεργατικό μέτωπο διεκδίκησης και πάλης. Είναι απαραίτητος ο συντονισμός των σωματείων, με κριτήριο την ανάπτυξη της πάλης για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Γι’ αυτό κινούμαστε και θα κινηθούμε ακόμα πιο δραστήρια στην κατεύθυνση αυτή, σε συντονισμό με σωματεία του χώρου όσο και με σωματεία άλλων κλάδων.

Η εμπειρία αναδεικνύει ότι χωρίς οργάνωση, χωρίς τη δημιουργία αντιστάσεων στους χώρους δουλειάς, δεν πρόκειται να βελτιώσουμε τους όρους εργασίας και τη ζωή μας. Οι πραγματικές κατακτήσεις θα έρθουν με την ενημέρωση και την ενεργή συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων, με την ενίσχυση των συνδικάτων και την αγωνιστική κινητοποίηση, όχι με κάποιες τυπικές διαδικασίες «διαλόγου» εργαζόμενων-εργοδοτών. Θα έρθουν με τη δράση μας για διεκδικήσεις που έχουν στο επίκεντρο το σύνολο των αναγκών και των δικαιωμάτων μας και όχι τα απαράβατα όρια της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων στα οποία υποκλίνεται η ηγεσία της ΓΣΕΕ και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός σε κάθε χώρο.

Με συλλογικούς αγώνες παλεύουμε για αξιοπρεπείς μισθούς και ωράρια εργασίας.

Όλοι στην κινητοποίηση στα γραφεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ, Λαγουμιτζή 23, στην Καλλιθέα) την Τετάρτη 11/6 στις 9πμ, με 3ωρη στάση εργασίας (9πμ-12 μμ)

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

Πλατεία Καρύτση 10, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somtechnik.gr, τηλ. επικοινωνίας 6936760879, 6977806266

Δεν υπάρχουν σχόλια: