Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2009

Ανακοίνωση για Καριπίδη


Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους του Καριπίδη
Απαγόρευση των απολύσεων τώρα!

Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Καριπίδη βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Από την προηγούμενη Τετάρτη έχουν προχωρήσει σε απεργία εξαιτίας των απολύσεων δύο εργαζομένων. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την προηγούμενη φορά που οι εργαζόμενοι είχαν βγει σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους και να μη γίνουν απολύσεις. Τότε το σωματείο των εργαζομένων εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων είχε έρθει σε συμβιβασμό με τη διεύθυνση του εργοστασίου ώστε να παρθούν πίσω οι απολύσεις που είχαν γίνει, να δοθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα στους εργαζομένους και να μη γίνουν άλλες απολύσεις.

Η διοίκηση του εργοστασίου αθέτησε τη δέσμευση αυτή. Όχι μόνο εξακολουθεί να χρωστάει λεφτά στους εργαζόμενους, αλλά προχώρησε και στην απόλυση δύο ακόμα εργαζομένων οι οποίοι αποτελούσαν και δύο από τους πρωτοπόρους των κινητοποιήσεων όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η απεργία συνεχίζεται και εμείς δηλώνουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, τόσο με την παρουσία μας, όσο και με τις πολιτικές μας δυνάμεις. Παράλληλα προσπαθούμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός πλατειού δικτύου αλληλεγγύης που θα πιέσει τη διοίκηση του εργοστασίου να υποχωρήσει για ακόμη μία φορά. Πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι και το σωματείο τους θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ενωμένοι και ανυποχώρητοι στον αγώνα αυτό.

Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την διοίκηση του εργοστασίου για την επίλυση του ζητήματος. Επανειλλημένα έχει αθετήσει οποιεσδήποτε δεσμεύσεις και υποσχέσεις. Έχει αποδείξει άλλωστε και με τη στάση της στις κινητοποιήσεις ότι καμία διάθεση δεν έχει να συνδιαλλαγεί με τους εργαζόμενους και το σωματείο. Αντίθετα προσπαθεί με κάθε τρόπο να διασπάσει τον αγώνα αυτό. Δίνει προαγωγές σε ανθρώπους που δε συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, εκβιάζει τους μετανάστες που δουλεύουν στο εργοστάσιο, προσπαθεί να συγκροτήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό. Έφερε τα ΜΑΤ στο εργοστάσιο στην προσπάθειά του να βγάλει παράνομα εμπορεύματα την ώρα της απεργίας. Απειλεί με ασφαλιστικά μέτρα το σωματείο εμποροϋπαλλήλων και λοιπών ιδιωτικών υπαλλήλων. Και τώρα ανοικτά και ξεδιάντροπα απειλεί με κλείσιμο – λοκ άουτ - το εργοστάσιο, για να εκβιάσει τους εργαζόμενους.

Ωστόσο, τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ., όσο και η σημέρινη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί με τους τοπικούς φορείς φαίνεται να κλείνουν τα αυτιά στα προβλήματα αυτά. Μετά από περίπου 11 μήνες κινητοποιήσεων κανένας φορέας δεν έχει πάρει έστω και μια απόφαση στήριξης των εργαζόμενων. Αντίθετα η μόνη κίνηση που έγινε ήταν να φέρουν τα ΜΑΤ απέναντι στους εργαζομένους απεργούς με σκοπό την τρομοκράτησή τους ώστε να μπορέσει η ιδιοκτήτρια του εργοστασίου να βγάλει παράνομα τα εμπορεύματα. Τελικά, η επίθεση των ΜΑΤ αποτράπηκε, τα εμπορεύματα δεν φορτώθηκαν, η απεργία δεν έσπασε και ο απεργοσπαστικός μηχανισμός τσακίστηκε. Και όλα αυτά χάρη στη μαχητικότητα των εργαζομένων και των ανθρώπων που έτρεξαν από την πόλη με σκοπό να υπερασπιστούν έμπρακτα τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και να περιφρουρήσουν την απεργία με κάθε μέσο.

Καλούμε:

• Όλους τους φορείς και τα σωματεία να πάρουν αποφάσεις στήριξης των κινητοποιήσεων.
• Άμεσα να στηθεί απεργιακό ταμείο για τις οικονομικές ανάγκες της απεργίας και των απεργών.
• Το σωματείο εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων να κάνει πράξη την απόφαση της για σύσκεψη σωματείων που θα εκφραστεί και η στήριξη αυτή.
• Τη διενέργεια διοικούσας του εργατικού κέντρου ώστε να προκηρυχτεί 24ωρη απεργία και πορεία ενάντια στην απλήρωτη εργασία και τις απολύσεις με αιχμή τις απολύσεις στο εργοστάσιο Καριπίδη.
• Κρατικοποίηση με εργατικό έλεγχο, χωρίς αποζημίωση στα αφεντικά του Καριπίδη.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: