Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 08, 2010

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΕΒΕΛΗ

Διαβάζοντας το τελευταίο φύλλο της Κόντρας, διάβασα για την εμπεριστατωμένη πρόταση του Λασιθιώτη δασολόγου Παντελή Φιλιππάκη για το θέμα της αναδάσωσης της Πρέβελης .

Ψάχνοντας λίγο, βρήκα την πρόταση την οποία και παραθέτω :

Προτεινόμενα Δασοκομικά διαχειριστικά μέτρα για την επιτάχυνση της φυσικής αποκατάστασης μετά την πυρκαγιά στο φοινικόδασος της Πρέβελης

1)Άμεση επιφανειακή άροση του εδάφους για την ενσωμάτωση της στάχτης σε αυτό. Ο σκοπός αυτού του μέτρου είναι διττός α) για τον εμπλουτισμό και λίπανση του εδάφους με τα ιχνοστοιχεία της τέφρας καθότι αυτή είναι υδρόφοβη και με τις πρώτες βροχές θα ξεπλυθεί με αποτέλεσμα να χάσει το έδαφος την γονιμότητα που χρειάζεται ώστε να ανακάμψει το δάσος ταχύτερα, αλλά και αφού ανακάμψει να αποφευχθούν συμπτώματα τροφοπένιας.

β) Τα μη αποτεφρωμένα πλήρως λεπτοτεμαχίδια άνθρακα (κάρβουνο) να μην εκπλυθούν στον ποταμό και στη συνέχεια στη θάλασσα καθότι εμπεριέχουν διοξίνες οι οποίες δια της βιοσυσσώρευσης δύναται να θανατώσουν σημαντικό μέρος της μικροπανίδας και μικροχλωρίδας στην επιφάνεια του εδάφους αλλά και εντός των υδάτων. Σε μεγάλες συγκεντρώσεις προκαλούν σε ένα ποσοστό φυτοτοξικότητα και στα μεγάλα φυτά, αλλά και στην χερσαία πανίδα (έχει παρατηρηθεί μεγάλος αριθμός αποβολών από κτηνοτρόφους σε αιγοπρόβατα μετά από φωτιά σε περίοδο κύησης).

2)Άμεσο κλάδεμα των ιστάμενων μίσχων των ημι-καμμένων κλάδων καθότι αφενός είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία για κλάδευση- καθαρισμό του φοινικοδάσους αφού έχουν καεί οι οξύληκτες άκρες των φύλλων ως μέτρο αντιπυρικής προστασίας για μέλλουσες πυρκαγιές, αλλά και για το λόγω ότι αυτά περιέχουν πλέον επιδερμικά διοξίνες και πρέπει να αφαιρεθούν για να μην προσληφθούν αυτές από τα άτομα του φοίνικα.εσωτερικά του παρεγχύματος όπου θα οδηγούσε σε πιθανό στρές και καχεξία.

3)Άμεσος καθαρισμός των κορυφών των φοινίκων από καμμένες άκρες ώστε η νέα κορυφή που θα βγάλει να μην επιβαρύνεται από τις διοξίνες με αποτέλεσμα να καθυστερήσει να βγεί ή να προκληθεί νανισμός αλλά και για να απελευθερωθεί και να μην συμπιέζεται υπό το βάρος και τη μάζα του νεκρού όγκου του καμμένου τμήματος, μετά από τον καθαρισμό θα πρέπει να ξεπλυθεί επί τόπου με γλυκό νερό απ’το ποτάμι με ένα απλό λάστιχο ποτίσματος ώστε να απομακρυνθεί σε μεγάλο ποσοστό και η σκόνη του άνθρακα που έχει εισχωρήσει πέριξ του κορυφαίου μεριστώματος σε χαμηλότερα σημέια όπου δεν θα μπορεί να αποροφηθεί απ’τους ιστούς.

4) Άμεση δημιουργία φραγμάτων από κλαδοπλέγματα με κλαδιά που θα συλλέγονται και θα δένονται επί τόπου και σε πυκνό δίκτυο, απ’τους καθαρισμούς των καμμένων τμημάτων της ξυλώδους χλωρίδας σε παράταξη κάθετα προς την εκάστοτε κλίση του εδάφους α) για την αποφυγή της διάβρωσης αυτού λόγω επιφανειακής απορροής των όμβριων υδάτων κατά την χειμερινή περίοδο.

β) για την κατακράτηση των σπόρων και την φυσική αναγέννηση

γ) για την προστασία και κατακράτηση της οργανικής ουσίας και των ιχνοστοιχείων απ’την έκπλυση προκειμένου να αποφύγουμε την μείωση της γονιμότητας του εδάφους, την υποβάθμιση αυτού όπου θα οδηγήσει σε σημειακές κηλίδες ερημοποιήσεως αναλόγως του βαθμού διάβρωσης.

Για τα παραπάνω θα χρειαστούνε 2 πετρελαιοκίνητες φρέζες με περιστρεφόμενα μαχαίρια βαρέος τύπου για να μην σπάνε ή ένα μικρό τρακτέρ. 2 αλυσοπρίονα με αλυσίδα ανοικτής γωνίας ειδικά για φοινικοειδή όπου δεν θα συσσωρεύονται οι ίνες, 2 τηλεσκοπικά αλυσοπρίονα ή δισκοπρίονα με κοντάρι περίπου 3 μέτρων. 2 διπλές σκάλες 6-10 μέτρων και μία τριπλή 12 μέτρων. Βενζινοκίνητη αντλία με ανέμη 100 μέτρων, λεπτό ανοξείδωτο σύρμα (όσες κουλούρες χρειαστούνε) και πένσες. Τσουγκράνες, φτυάρια, σκαλίδες κτλ. 8-12 ικανοί χειρώνακτες εργάτες για 8 μήνες τουλάχιστον.

Πρόβλεψη χρονικού διαστήματος αποκατάστασης της μορφής του δάσους

Αρχές Άνοιξης έως μέσα καλοκαιριού για την δημιουργία νέας στεφάνης .

3-4 χρόνια για την απόκτηση συμπαγούς πλήρους αρχικής μορφής της στεφάνης μέσω κεκλιμένων κλάδων που προσδίδουν το χαρακτηριστικό ημισφαιρικό προφίλ της , 5-6 χρόνια για την εκκίνηση της κάμψης αυτών έως 180 μοίρες ώστε να αποδοθεί η πλήρης σφαιρική πλέον φυσική όψη μέσω της κατακράτησης και των παλαιότερων ξερών κλάδων.

Οι παραπάνω τιμές –χρονικά διαστήματα εξαρτώνται σε κάποιο βαθμό από πολλούς φυσικούς παράγοντες (βιοτικούς-αβιοτικούς) αλλά κυρίως την ολοκλήρωση των ως άνω μέτρων.

Εάν θέλουμε να επιταχύνουμε τους χρόνους αυτούς χρειάζονται και άλλα επικουρικά μέτρα τα οποία είναι κοστοβόρα και δεν είναι δασοκομικού χαρακτήρα ,όπως πχ. η διαφυλική λίπανση με λούσιμο της στεφάνης και ριζοπότισμα με πολύ αραιό διάλυμα 20-20-20 ή άλλο αναλόγως των ελλείψεων του εδάφους που θα προκύψουν από δειγματοληψία χώματος και χημική ανάλυση ,προκειμένου να «ντοπάρουμε» τον φοίνικα αλλά δεν είναι σωστό τέτοια μέτρα να εφαρμόζονται σε περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ και γενικότερα στα δάση.

Ο φοίνικας του Θεόφραστου είναι ίσως το πιο βραδυαυξές είδος φοίνικα σε συνθήκες ενδημίας-πεδίου. Στην περίπτωση πρώτης καύσης όπως αυτή η πυρκαγιά, καθώς μειώνεται ο φόρτος των κλάδων των κεντρικών κορμών και των παραφυάδων έως και 100% η τάση για ταχεία αποκατάσταση της στεφάνης είναι σίγουρη. Σε περιπτώσεις όπως αυτή, με μεγάλες εντάσεις ανέμων, το μέτωπο της φωτιάς κινείται με μεγάλη ταχύτητα και καθώς δημιουργούνται συνθήκες γρήγορης κατανάλωσης οξυγόνου και τοπικές στιγμιαίες υπερσυγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα και δεν προλαβαίνει να κάψει σε μεγάλο πάχος τον ψευδοκορμό και εν συνεχεία μέρος του παρεγχύματος καθώς σβήνουν οι φλόγες έπειτα απ’ την υπερανάφλεξη των αιθέριων ελαίων του χλωρού τμήματος λόγω της μέγιστης πτητικότητας που δημιουργεί η ακραία θερμοκρασία του πύρινου μετώπου αλλά ούτε και τον επικόρυφο βλαστό σε βάθος ώστε να κινδυνέψει με νέκρωση το επικόρυφο μερίστωμα.

Εσωτερικά του ψευδοκορμού του φοίνικα βρίσκεται το παρέγχυμα (μονοκοτυλήδονα) όπου τα αγγεία και οι αγωγοί βρίσκονται διεσπαρμένα σε όλη του την έκταση και μεταφέρουν τους χυμούς με ευθείες παράλληλες προς το ακραίο επικόρυφο μερίστωμα που δίνει νέα φύλλα.

[Ενώ δηλαδή στα δέντρα μπορούμε να βρούμε στοιχεία για το ύψος των βροχοπτώσεων από τους ετήσιους αυξητικούς δακτυλίους μετρώντας το πάχος αυτών (πρώιμος-όψιμος) στους φοίνικες μπορεί να φανεί εξωτερικά από τις διακυμάνσεις της διαμέτρου της καθ’ ύψος αύξησης και κατά μήκος του κορμού.]

Έπειτα από επανειλημμένες πυρκαγιές έχει παρατηρηθεί ότι όσο περισσότερο καίγεται εις βάθος ο ψευδοκορμός περιμετρικά-σημειακά τόσο μεγαλύτερη νέκρωση περιμετρικά σε βάθος έχουμε του παρεγχύματος λόγω πλασμόλυσης (εξάτμιση των χυμοτοπίων των κυττάρων εξαιτίας των ακραίων θερμοκρασιών και νέκρωσή τους). Όταν έχουμε επανειλημμένες έρπουσες καύσεις συνήθως μειώνεται το ποσοστό των μικρών παραφυάδων που ανακάμπτουν ή σε βαριές περιπτώσεις έχουμε ολική απώλεια των μικρών παραφυάδων και μη ανάκαμψη. Αυτό εξαιτίας της μικρής διαμέτρου παρεγχύματος όπου βράζει –εξατμίζεται –στεγνώνει και καίγεται πιο γρήγορα.

Αυτή η τοπική μείωση του όγκου του παρεγχύματος με τη μορφή νεκρωμένου δακτυλίου στο εξωτερικό του καθορίζει και το βαθμό ανάκαμψης- αποκατάστασης της στεφάνης στην παλιά της μορφή (μέγεθος –όγκος-ευρωστία) θυμίζει δακτύλιο στομάχου όπου στραγγαλίζει –μειώνει ως ενός βαθμού (αναλόγως του βάθους καύσης, που εξαρτάτε περισσότερο απ’ το χρόνο και λιγότερο απ’ την ένταση της πυρκαγιάς) την ποσότητα των παρεχόμενων χυμών στο σύστημα ρίζας –βλαστού-στεφάνης. Οπότε για περιπτώσεις επανειλημμένων καύσεων έχουμε συνήθως οριστική αλλαγή της όψης του φοίνικα προς το χειρότερο με πλήρη ανικανότητα ανάκαμψης της στεφάνης σε μέγεθος –όγκο συγκριτικά με άτομα όπου δεν κάηκαν ποτέ ή απλώς κάηκαν επιδερμικά 2-3 φορές κατά το παρελθόν.

Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και σε άτομα φοίνικα όπου τα παλαιότερα χρόνια πριν το 1960 οι γονείς αφήναν τα παιδιά τους να περνάν το χρόνο τους τρώγοντας –αφαιρόντας το εσωτερικό παρέγχυμα του φοίνικα του Θεόφραστου με μαχαίρι ή κουτάλι καθότι αυτό είναι πολύ εύγευστο έως ότου αυτοί γυρίσουν από τις κτηνοτροφικές-αγροτικές εργασίες πέριξ του φοινικοδάσους του Βάι. Τρυφερά μέρη του φοίνικα (καρδιά) θεωρούνται σήμερα εξεζητημένες λιχουδιές στη Γαλλία και ο FVO με την ΕΕ έχουν θεσπίσει τα ανώτατα όρια (mg/kgr) συγκεντρώσεων φυτοφαρμάκων στην καρδιά του φοίνικα.

Συμπέρασμα:

Τα προαναφερθέντα μέτρα πρέπει να γίνουν άμεσα και πριν τις πρώτες βροχοπτώσεις, η βοσκή πρέπει να απαγορευθεί για 3 χρόνια και μετά να επιτραπεί χρόνο παρά χρόνο και εκτός της τουριστικής σαιζόν προκειμένου να μην υπάρχει επαρκής καύσιμη ύλη στο μέλλον και προκειμένου μελλοντικές πυρκαγιές να παραμείνουν έρπουσες και να μην φθάσουν στον ανώροφο υπό οιεσδήποτε συνθήκες ανέμων.

Με αυτό τον τρόπο βοηθούμε και την φυσική αναγέννηση του φοίνικα καθώς δίδουμε αυξητικό χώρο για τις πυκνό-νεοφυτείες από χουρμάδες εφόσον ελέγχουμε την πίεση των αρτιφύτων από προτιμώμενους για τα κτηνοτροφικά ζώα ανταγωνιστές (βούρλα,σχίνους, καλάμια, γάστρεις, πόες, κτλ) καθώς και τα αρτίφυτα είναι προτιμώμενα αλλά θέλουν πολλά χρόνια έως ότου αυτά ανέλθουν στον μεσόροφο και μετέπειτα στον ανώροφο, δίδοντας τους έτσι τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να αποκτήσουν βαθύ ριζικό σύστημα ούτως ώστε να αυτονομηθούν έπειτα από 20 χρόνια και μετά την οριστική απαγόρευση της βοσκής για άλλα 20 ώστε το δάσος να αντικαταστήσει τα γηραιότερα άτομα και ποιο ευάλωτα σε πρωτογενείς και δευτερογενείς προσβολές (μυκητολογικές και εντομολογικές ασθένειες), ο περίτροπος χρόνος πλήρους φυσικής αναγέννησης-αντικατάστασης ανά συστάδα πρέπει να είναι περί τα 200 χρόνια και επί του συνόλου του δάσους περί τα 500 χρόνια.

Οι χυμοί των δέντρων εφόσον μέσω της βοσκής «κλαδεύονται» οι παραφυάδες και μειώνεται ο φόρτος, θα καταλήγουν με μεγαλύτερο ποσοστό στους κεντρικούς κορμούς όπου αυτοί προσδίδουν κατά κύριο λόγο και την αισθητική μορφή του δάσους.

Για τη ενίσχυση της παραλλακτικότητας στη γεννητική βάση (πισίνα γονιδίων) προτείνουμε να διασπαρθούν πριν την άροση και κατά μήκος της Πρέβελης 300 κιλά χουρμάδες από διαφορετικά άτομα του Βάι της παραλιακής ζώνης καθώς και 100 κιλά από κάθε μια από τις υπόλοιπες φυσικές συστάδες του Θεόφραστου στη Κρήτη όπου δεν υπάρχουν σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων άλλα είδη φοινικοειδών ώστε να μην υπάρχει περίπτωση υβριδισμού. Έτσι η Πρέβελη μπορεί να αναδειχθεί εις την σημαντικότερη σποροπαραγωγό συστάδα.

Για σπάνια επαπειλούμενα είδη της πανίδας και της χλωρίδας τα οποία προϋπήρχαν στον οικότοπο και δεν διεσώθησαν, εάν δεν υπάρχουν πληθυσμοί σήμερα πέριξ του οικοτόπου, προτείνουμε επανεισαγωγή τους.

Για τους εμπρηστές που συνελλήφθησαν ή δεν συνελλήφθησαν αλλά και για αυτούς που τους αφήσαν ελεύθερους ύστερα από πιέσεις τρίτων συνήθως ανωτέρων και κυβερνητικών παραγόντων, προτείνουμε την εσχάτη των ποινών.

Για τη Δασοπυρόσβεση προτείνουμε αυτή να ξαναγυρίσει στην Δασική Υπηρεσία καθώς έως σήμερα από τότε που ανέλαβε η Πυροσβεστική δεν υπάρχει φωτιά που να μην έχει σβήσει μόνη της.

Για τους καθ’ ύλην αρμόδιους ανεύθυνο-υπεύθυνους στα κεντρικά πόστα προτείνουμε να δέσουν μια πέτρα στο λαιμό τους και να φουντάρουν στο γκρεμό.

Προς πάσα εισαγγελική αρχή προτείνουμε να ερευνήσει σε βάθος ποιοι είναι αυτοί που μας καίνε συντονισμένα εκ’ παραλλήλου και θέλουν να καταστρέψουν τον φυσικό πλούτο της χώρας μας καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να είναι αποκλειστικά και μόνο οικοπεδοφάγοι-εμπρηστές αλλά ούτε και τυχαία γεγονότα. Ποιοι είναι αυτοί που τους καλύπτουν σε κάθε περίπτωση συλλήψεως. Και ποιοι και για ποιους λόγους (ηθικοί αυτουργοί) πιέζουν αυτούς που τους καλύπτουν (και είναι κυρίως αιρετά-κυβερνητικά πρόσωπα και παράγοντες) να τους καλύψουν ή να μην ανακαλύψουν, τους φυσικούς αυτουργούς.

Προτείνουμε να σταματήσει η αυθαιρεσία και η ατιμωρησία εις βάρος του περιβάλλοντος.

Προτείνουμε στους λάτρεις του κέρδους και του σκότους να φύγουνε μέρα, να πάνε αλλού, αλλιώς θα φύγουν νύχτα.

Υ.Γ.Όσο για το σκαθάρι, όσους δεν ψεκάσαμε λόγω του κυνηγητού και των μετακινήσεων (μετακίνηση του πατέρα μου στο ηράκλειο) να ξέρετε ότι ήδη έχει αρχίσει η κάμψη των φύλλων , από τα έντομα που θα συλλεχθούν και θα σταλούν στα αρμόδια εργαστήρια προτείνω να γίνει ανάλυση dna προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι συγγενικά άτομα της 2ης ή τρίτης γενιάς του ίδιου γονέα και ποια η συγγένεια αυτών με τους πληθυσμούς των Μαλλιών ή Νεαπόλεως από όπου υποτίθεται ότι προήλθαν με φυσική εξάπλωση ή τυχαία με ανεμοστρόβιλο ή με φρουτεμπορική και λαχανέμπορους και κατέκλυσαν τον βόρειο και Νότιο οδικό άξονα του Νομού.

Μετά την δεύτερη διασπορά ακολούθησε και μια τρίτη καθώς σε φοίνικες στους οποίους δεν είχαμε βρει χαρακτηριστικά γωνιακά φαγώματα τον Ιούνιο βλέπουμε ότι τώρα έχουν αποκτήσει (σε μικρό βαθμό βέβαια). Γενική Επισκόπηση Νομού (πόρτα-πόρτα, φοίνικα-φοίνικα, σε κάθε χωριό, δρόμο , οικισμό κτλ…) δεν θα ξανακάνουμε μέχρι να κατασταλούν οι προσβολές στο Δήμο Ιεράπετρας έως και το Μύρτος όπου βρίσκονται και τα νότια διοικητικά όρια του Νομού Λασιθίου.

Δεν είναι δυνατόν ακριβώς τα ίδια γωνιακά φαγώματα στα φύλλα, οι αρμόδιοι να λένε ότι προήλθαν από άλλα έντομα για το βάι (ας μας πούνε ποια…) και από το σκαθάρι για την παχιά άμμο, μόνο και μόνο επειδή βρήκαμε σκαθάρι στη παχιά άμμο ενώ στο Βάι η προσβολή ήταν άρχουσα και τα ξεκάναμε όλα αν και τους δώσαμε δείγμα νεαρής προνύμφης του ρυγχοφόρου(σε κακή κατάσταση βέβαια-είχε μουμιοποιηθεί απ’το φάρμακο) , δηλαδή στο βάι ποιος τα έκανε? Οι ακρίδες; Το λεπιδόπτερο όπως λένε; Ή τα τρωκτικά; Δεν είδα ποτέ μου άλλο έντομο να κάνει ζικ ζάκ γωνιακά φαγώματα σε μορφή V ,N, Λ <>, >< και τέτοια με καθαρές τομές όπως αναφέρεται και στην διεθνή βιβλιογραφία και όπως δείχνουν φωτογραφίες άλλων χωρών . Δηλαδή τι θέλουν να μας τρελάνουν; Μέχρι τώρα μας τα χαν πρήξει όλοι με το βάι , τώρα σιωπή…

Σας λέω ότι έως και τώρα στο Νομό απ’ τον Αγιο Νικόλαο έως και το Βάι τουλάχιστον 130χλμ αλλά και απ’ το Μύρτος έως τους Αρμένους –Βάι (νότιος οδικός άξονας) δεν έχει πέσει κανένα δέντρο (πλήν του Μόχλους και του καλού χωριού όπου είχαν προσβληθεί το 2009 (πρώτη σπορά) και ψεκαστήκαν-κόπηκαν-ταφήκαν με την άριστη επίβλεψη της Δ/νσης αγροτικής ανάπτυξης με απόλυτη ασφάλεια και χωρίς να διαφύγει κανένα έντομο …αυτά για τον μελλοντικό ερευνητή.

Σας λέω ότι οι φοίνικες που τυχόν διέφυγαν της προσοχής μας καθώς υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που τα φαγώματα δεν φαίνονται ή δεν μπορέσαμε να ψεκάσουμε , από τα μέσα Σεπτέμβρη έως τα τέλη του Νοέμβρη θα έχουν πλήρη κάμψη των φύλλων εάν δεν τους προλάβουμε.

Σας λέω ότι δεν είναι δυνατόν να τους σώζουμε για πολύ ακόμα όλους τους αρμόδιους (Υπουργεία –Περιφέρεια –ΝΑΛ-Ινστιτούτα κτλ.) καθώς και τη χώρα από τα πρόστιμα, εφόσον διαπιστώθηκε επαναδιασπορά, και θέλουμε τουλάχιστον 2-3 μήνες συνεχών επισκοπήσεων στα ίδια μέρη για να ξαναδούμε τον Νομό ,πράμα το οποίο δεν θα κάνουμε εθελοντικά εάν δεν συντονιστούνε οι υπηρεσίες της αγροτικής ανάπτυξης αφήνοντας τα air-condition , τα γραφεία και τις παγίδες και να πιάσουν να επιθεωρήσουν μακροσκοπικά έναν έναν τους φοίνικες σε κάθε περιοχή ευθύνης. Θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας στο Βάι σβήνοντας τα ίχνη των προσβολών που έχουνε κατασταλεί πλήρως και παρακολουθώντας τακτικά για καινούργια γωνιακά φαγώματα σε ακτίνα 10 χμ. και καταστέλλοντας τις προσβολές δωρεάν με δικά μας έξοδα και εθελοντικά όπως πάντα.

Η ξεφτίλα είναι τεράστια, 1,5 εκατομμύριο για μπανιστήρι που δεν λειτούργησε ποτέ , 3 εκατ. Για 1 τσαμπί χουρμάδες μέσα σε τσαντίρι από ελαιόπανα και χώμα., 50.000 για χιλιοερευνημένα πράματα . Για να πάει κάποιος να λούσει τους προσβεβλημένους φοίνικες του νομού και να σώσει το Βάι : 1+15 εθελοντές, ε άντε και γαμ….

ΥΓ2 όποιος αρμόδιος ή μη θέλει ,μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα στοιχεία ελεύθερα για να συντάξει προτάσεις για την επόμενη μέρα χωρις να χρειάζεται να αναφέρει την πηγή ή το όνομά μου και χωρίς να με ενημερώσει, τα έγραψα μόνο και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς στους αρμοδιους και δεν είναι τίποτα επίσημο , από όλα τα κείμενα που έχω συντάξει δίνω το δικαίωμα να βάλει όποιος θέλει το όνομά του απο κάτω αρκεί η όποια δράση να γίνει για το καλό και όχι για την κονόμα , γιατί όπου υπάρχουν λεφτά , υπάρχουν σκαθάρια και φωτιές....

Απαγορεύω όμως δικά μου στοιχεία ,συμπεράσματα ή λόγια ή αποσπάσματα κειμένων να χρησιμοποιηθούν από εξυπνάκηδες ,λαμόγια, και βαρώνους ,που θα καταλήγουν να προτείνουν πράμματα προς ιδίον όφελος ή ενάντια στο σκεπτικό και στον αρχικό σκοπό των μέτρων αυτών που είναι ο οικότοπος να μην υποβαθμιστεί απ'την επιφανειακή διάβρωση, και να ξαναγίνει το δάσος όπως ήταν μια ώρα αρχίτερα.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας...
Παντελής Φιλιππάκης –Δασολόγος

25-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: