Κυριακή, Δεκεμβρίου 28, 2008

ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΑΡ

Μαζική η αντίσταση των εργαζομένων στα σχέδια λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή.
Οι εργαζόμενοι, με κάλεσμα σωματείων και ομοσπονδιών, έδωσαν από νωρίς την Κυριακή 28 Δεκέμβρη τη μάχη να μείνουν κλειστά τα καταστήματα, απαντώντας στην άθλια συμπαιγνία Κυβέρνησης ΝΔ, εμπόρων-εργοδοτών και ΠΑΣΟΚ που ήθελαν να σπάσουν την κυριακάτικη αργία στο όνομα της "χαμηλής εμπορικής κίνησης".
Δεκάδες μπλόκα σε κεντρικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας (Ερμού, Πανεπιστημίου, Σόλωνος, Αιόλου, κ.α.), πορείες, παραστάσεις διαμαρτυρίας και εξορμήσεις στους εργαζόμενους και τους καταναλωτές πραγματοποιήθηκαν από νωρίς το πρωί της Κυριακής, με αποτέλεσμα να μην ανοίξουν καθόλου ή να κλείσουν μεγάλες αλυσίδες και καταστήματα.
Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου, αλλά και εκατοντάδες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές, έδωσαν απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης, με το πρόσχημα των "επεισοδίων", να βάλει χέρι στην αργία της Κυριακής.
Όπως τονίζουν τα συνδικάτα "Το κριτήριο των κερδών τους μας θέλει και πάλι εργαζόμενους λάστιχο, να δουλεύουμε μέσα στις γιορτές ακόμα μια Κυριακή. Τα σχέδια τους να ανοίγουν όλο και περισσότερες Κυριακές είναι γνωστό εδώ και καιρό. Δεν μας πείθουν οι δικαιολογίες περί δήθεν πεσμένης κίνησης λόγω «επεισοδίων». Το πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Οι εργαζόμενοι, λόγω της πολιτικής λιτότητας που κυβέρνηση και εργοδότες ακολουθούν, δεν έχουν να «ξοδέψουν». Όσες Κυριακές και να ανοίξουν, η κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν, και που κτυπάει πρώτα απ΄ όλα τη ζωή των εργαζόμενων, θα έχει ως θύμα και την «εμπορική κίνηση»."
Όπως σημειώνουν τα σωματεία του εμπορίου, "πέρα από την ουσία, ακόμη και τυπικά, η απόφασή τους είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ. Η συμπαιγνία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τις εξαγγελίες Καραμανλή, Μίχαλου, Φώλια και του Χρυσοχοϊδη και του νομάρχη του ΠΑΣΟΚ Σγουρού, που ουσιαστικά έκαναν πραξικόπημα και με το «έτσι θέλω» καταργούν την Κυριακάτικη αργία, δε θα περάσει."
Το ΝΑΡ καταγγέλλει τα σχέδια κυβέρνησης-εργοδοτών για απελεύθέρωση του ωραρίου, ελαστικές σχέσεις και αύξηση του χρόνου εργασίας που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της αντεργατικής επίθεσης διαρκείας, στα πλαίσια της οποίας εντάσσεται και η σημερινή απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

κοινη εκδηλωση ΜΕΡΑ-ΕΝΑΝΤΙΑ 31/1 στο Σπορτινγκ
http://www.sek-ist.gr/pdf/uni.pdf