Δευτέρα, Δεκεμβρίου 15, 2008

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΣ ΣΕΦΚ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΣΕΦΚ)

Μέλος ΟΙΕΛΕ

Ανδρεά Λόντου 6, 10681 Αθήνα

τηλ. 210-3820537, 6974-439203

e-mail: sefk@sefk.gr, www.sefk.gr

Απόφαση της ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ του ΣΕΦΚ 14/12/2008:

ΠΕΜΠΤΗ 18/12: ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 12 μ.μ. – 5 μ.μ.

ΌΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 12μ.μ. ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Στις αίθουσες που καθημερινά εργαζόμαστε θα μένει μια θέση κενή.

Στις απουσίες που θα παίρνουμε ένα όνομα θα ακούγεται καθημερινά.

Ένας μαθητής μας δεν θα είναι ποτέ πια μαζί μας.

Δολοφονημένος από αστυνομικό.

Δολοφονημένος από το ίδιο το σύστημα που καθημερινά απαξιώνει και σκοτώνει τα όνειρα και τις προοπτικές όλων των νέων.

Η συσσωρευμένη οργή ξέσπασε προς κάθε κατεύθυνση. Χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν ενάντια στη λιτότητα, την ανεργία, την καταστολή και την κρατική βία. Πρωτοφανής και ακηδεμόνευτη εξέγερση ενάντια στην εφιαλτική πραγματικότητα. Πορείες, καταλήψεις σχολείων και σχολών. Καταλήψεις δρόμων, τηλεοπτικών σταθμών και δημαρχείων. Εργατικές συνελεύσεις στις κατειλημμένες σχολές, λαϊκές συνελεύσεις σε κατειλημμένα δημαρχεία. Νεολαία χωρίς διάθεση να σταματήσει. Η δολοφονία του Αλέξη ήταν απλώς ο καταλύτης σε μια εκρηκτική αντίδραση.

Κάθε μέρα παρακολουθούμε από τα μέσα ενημέρωσης την οικονομική κρίση που όλο και πλησιάζει. Κάθε λογής αναλυτές προφητεύουν τις χειρότερες μέρες που ξημερώνουν. Είναι σαν να κοιτάμε καθημερινά το δελτίο καιρού για να δούμε αν ήρθε ο τυφώνας ή μας προσπέρασε. Λες και αυτό που ζούμε χρόνια τώρα είναι οι ηλιόλουστες μέρες της αφθονίας και της ευημερίας. Λες και λέξεις, όπως λιτότητα, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, μηδενικές αυξήσεις, ελαστικό ωράριο δεν υπάρχουν ήδη στην καθημερινότητά μας. Λες και πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με αυτά που έχουμε γιατί τα χειρότερα δεν έχουν έρθει.

Όμως ο νεοφιλελευθερισμός, ο νόμος της αγοράς είναι πραγματικότητα εδώ και δεκαετίες. Το καπιταλιστικό σύστημα ξεπούλησε και ξεπουλάει ό,τι κοινωνικό αγαθό είχαν κατακτήσει εργαζόμενοι με τους αγώνες τους. Ελαστικοποιεί τις εργασιακές σχέσεις, με ενοικιαζόμενους εργαζομένους χωρίς ωράριο. Οξύνει τις κοινωνικές αντιθέσεις. Αυξάνει την ανεργία δημιουργώντας στρατιές ανέργων – απολυμένων. Εκτινάσσει στα ύψη την ακρίβεια βασικών αγαθών που αδυνατούν να αποκτήσουν όλο και περισσότεροι. Ιδιωτικοποιεί την Υγεία και την Παιδεία. Καταστρέφει το οικοσύστημα καταπατώντας και καταστρέφοντας ό,τι έχει απομείνει.

Όλο το προηγούμενο καιρό προσπαθούν να μας πουν πως μόνο αυτό υπάρχει. Ένας τρόπος. Ένας δρόμος. Τώρα αυτός ο δρόμος έγινε αδιέξοδο. Σε κρίση το σύστημα, και εμείς αυτοί που πρέπει να το σώσουμε. Να δουλεύουμε περισσότερο και να ζούμε λιγότερο. Να μην παίρνουμε και να μη διεκδικούμε αυξήσεις. Να πληρώνουμε για τα πάντα, για την εκπαίδευση, για την περίθαλψη, για την ασφάλιση, για τη σύνταξη. Να αποδεχθούμε τις απολύσεις ως αναγκαίες και αναπόφευκτες. Να ζήσουμε με λιγότερα από τα ελάχιστα που μας έχουν απομείνει. Να δουλεύουμε και να πληρωνόμαστε λιγότερο όποτε μας χρειάζονται οι εργοδότες. Να πληρώνουμε πανάκριβα και τα λίγα που αγοράζουμε. Να παραδώσουμε ό,τι κοινωνικό αγαθό μάς έχει απομείνει στο κεφάλαιο. Να σώσουμε τις τράπεζες που μέχρι τώρα θησαύριζαν από την υπερχρέωση των νοικοκυριών. Να δεχθούμε ως δεδομένη την ανισότητα και την εκμετάλλευση που συνεχώς διευρύνεται στέλνοντας όλο και περισσότερους εργαζομένους σε συνθήκες εξαθλίωσης. Ταυτόχρονα το σωσίβιο που πετάνε οι κυβερνήσεις στους τραπεζικούς και ασφαλιστικούς κολοσσούς για να αποφευχθεί η κατάρρευση της αγοράς οδηγεί τις ζημιές τους να τις πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες που καθημερινά βιώνουν όλοι οι εργαζόμενοι, οι καθηγητές των φροντιστηρίων δέχονται τις ίδιες πιέσεις και νιώθουν την ίδια ανασφάλεια. Με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Με ελαστικό ωράριο και λειψά ένσημα. Με παραβιάσεις της συλλογικής σύμβασης εργασίας(Σ.Σ.Ε). Με ωρομίσθια κάτω από τη Σ.Σ.Ε και δώρα που δεν καταβάλλονται. Το σωματείο καθημερινά αντιστέκεται και διεκδικεί. Βρέθηκε και θα βρίσκεται μαζί με τους συναδέλφους που διεκδικούν στις επιθεωρήσεις εργασίας. Έχει επιβάλει την τήρηση των αργιών της Σ.Σ.Ε. Αντιστάθηκε στην ποινικοποίηση των αγώνων και βγήκε δυνατό και ενωμένο μέσα από τις διώξεις και τις αγωγές των εργοδοτών. Εκφράζει καθημερινά την αλληλεγγύη του σε όλους τους εργαζομένους που αγωνίζονται και διεκδικούν. Είναι ζωντανό κομμάτι του εκπαιδευτικού κινήματος και παλεύει ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Περπάτησε μαζί με όλο το εργατικό κίνημα στις πορείες και τις απεργίες ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Οι κατακτήσεις όλων των προηγούμενων χρόνων και της φετινής σύμβασης είναι αποτέλεσμα της δράσης και της μαχητικότητας του σωματείου. Η νέα Σ.Σ.Ε. έχει την υπογραφή των εργοδοτών. Εμείς όμως, είμαστε αυτοί που πρέπει να την επιβάλουμε σε κάθε εργασιακό χώρο. Είναι υπόθεση όλων μας. Θα πρέπει να δώσουμε τη μάχη σε κάθε φροντιστήριο για την εφαρμογή της. Κανένας συνάδελφος κάτω από τη σύμβαση. Κανένας συνάδελφος να μην υπογράψει για δώρα, επίδομα και αποζημίωση αδείας που δεν θα λάβει.

Στην απεργία της 10ης Δεκεμβρίου το σωματείο βρέθηκε μαζί με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία και ορισμένες ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΠΟΣΔΕΠ) που όχι μόνο αρνήθηκαν να συμμορφωθούν αλλά επιμένοντας στο κάλεσμα στο Μουσείο έδωσαν τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί πανεργατική διαδήλωση στη Βουλή. Μια μαζική διαδήλωση χιλιάδων εργαζομένων, που έσπασε το κλίμα τρομοκρατίας και έδωσε άμεση απάντηση στο ξεπούλημα των συνδικαλιστικών ηγεσιών της Γ.Σ.Ε.Ε και της Α.Δ.ΕΔ.Υ. οι οποίοι επέλεξαν να μην πραγματοποιήσουν την εργατική διαδήλωση δίνοντας χέρι βοηθείας στην κυρίαρχη πολιτική. Διαδηλώσαμε ενάντια στις απολύσεις. Ενάντια στην ακρίβεια. Ενάντια στη λιτότητα. Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Ενάντια στην ανεργία. Ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και τον προϋπολογισμό που καταθέτει κυβέρνηση. Ενάντια στη καταστολή και την κρατική βία.

Στις κινητοποιήσεις που όλες αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται το σωματείο βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο δρόμο. Αγωνιστικά συμμετείχε στις πορείες και στις συνελεύσεις πρωτοβάθμιων σωματείων και εργαζομένων.

Στο επόμενο διάστημα να συντονιστούμε, να συζητήσουμε, να συνδιαμορφώσουμε τα αιτήματα του εργατικού κινήματος. Να βρεθούν οι εργαζόμενοι στο δρόμο του αγώνα, έναν αγώνα που θα είναι δικός τους και όχι μιας γραφειοκρατικής, ξεπουλημένης ηγεσίας. Μαζί με άλλα σωματεία και να δημιουργήσουμε μαχητικό μπλοκ ενάντια στις απολύσεις σε όλους τους χώρους εργασίας.

  • Εκφράζουμε την οργή μας για την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξη, αλλά και συνολικά για την πολιτική που δολοφονεί καθημερινά τις ανάγκες και τα όνειρα των εργαζομένων και της νεολαίας.
  • Απαιτούμε την άμεση αποφυλάκιση όλων των συλληφθέντων και την παύση κάθε δίωξής τους.
  • Αντιστεκόμαστε στην κρατική καταστολή και υπερασπιζόμαστε τις δημοκρατικές ελευθερίες και το δικαίωμα στη διαδήλωση. Απαιτούμε να αφοπλιστεί τώρα η αστυνομία, να διαλυθούν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί ΜΑΤ-ΟΠΚΕ-ΕΚΑΜ, να καταργηθούν οι τρομονόμοι και συνολικά το θεσμικό πλαίσιο του κρατικού αυταρχισμού.
  • Διεκδικούμε πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.
  • Διαδηλώνουμε την αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας.
  • Απαιτούμε να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι
  • Μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι διαδηλώνουμε ενάντια στην κυβέρνηση των δολοφόνων, παλεύουμε για τον πανεργατικό παλλαϊκό ξεσηκωμό για την ανατροπή της πολιτικής του αίματος, της φτώχειας, των απολύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: