Δευτέρα, Φεβρουαρίου 23, 2009

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΜΤ - 3/3/2009

Εκλογοαπολογιστική συνέλευση σωματείου 3/3/2009

Για λόγους καλύτερης προετοιμασίας και ενημέρωσης όλων των μελών του σωματείου, η Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μάρτη στις 6.30 στο Πολυτεχνείο (Πατησίων), αντί για τις 26 Φεβρουαρίου. Στη συνέλευση θα συζητηθεί ο απολογισμός της δράσης του σωματείου της προηγούμενης διετίας, πρόγραμμα δράσης το επόμενο διάστημα. Θα εκλεγεί, παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου, εφορευτική επιτροπή για τη διενέργεια των εκλογών του σωματείου.

Σημείωση: Δεδομένου του θέματος της συνέλευσης και της παρουσίας δικαστικού αντιπροσώπου, θα πρέπει να τηρηθεί αυστηρά η ώρα έναρξης τα συνέλευσης. Επίσης, όλοι/ες οι συνάδελφοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους ταυτότητα προκειμένου να ψηφίσουν για εκλογή εφορευτικής επιτροπής.

Υπογράφτηκε η νέα συλλογική σύμβαση για τις τεχνικές εταιρείες


Υπογράφτηκε από το σωματείο μας και όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις, η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας για τους τεχνικούς στις μελετητικές, κατασκευαστικές και τεχνικές εταιρείες για την Αττική. Η σύμβαση είναι σύμφωνη με την πρόταση του μεσολαβητή του ΟΜΕΔ.


Τα βασικότερα στοιχεία της σύμβασης είναι τα εξής:

  • Η διατήρηση της προηγούμενης κατάκτησης, δηλαδή ότι συμπεριλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής της όλοι οι εργαζόμενοι τεχνικοί που εργάζονται με εξαρτημένη σχέση εργασίας, ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (μισθός, Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κ.α.).
  • Η διατήρηση θεσμικών ζητημάτων που προβλέπονταν από την προηγούμενη ΣΣΕ.
  • Έχει αναδρομική ισχύ με πρόβλεψη για αυξήσεις τόσο για το 2008 όσο και για το 2009.
  • Προβλέπει αυξήσεις: για το βασικό μισθό του μηχανικού κατά 6% από 1/1/ 2008 και κατά 6% από 1/1/2009. Για το βασικό μισθό των υπόλοιπων τεχνικών κατά 7%από 1/1/ 2008 και κατά 7% από 1/1/ 2009. Τις αυξήσεις δικαιούνται και όσοι εργαζόμενοι λαμβάνουν αμοιβές μεγαλύτερες των βασικών. Όλοι οι πτυχιούχοι Μέσων Τεχνικών Σχολών, διετούς τουλάχιστον φοίτησης, κατατάσσονται στη μισθολογική κλίμακα των πτυχιούχων Εργοδηγών – Σχεδιαστών – Τεχνικών ΜΕ., στο αμέσως επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο από αυτό που θα εντάσσονταν. Προβλέπεται επίδομα ενοικίου 280 ευρώ σε όσους εργαζόμενους διαμένουν, μακριά από τον τόπο μονίμου κατοικίας τους.
  • Περιλαμβάνει στο πεδίο ισχύος της την ειδικότητα των Περιβαλλοντολόγων ΠΕ.
  • Θεσπίζονται δύο διμερείς επιτροπές (σωματείο - εργοδοτικές οργανώσεις) με αντικείμενα α) την προστασία των προσωπικών δεδομένων των εργαζόμενων και β)τα θέματα επιμόρφωσης και επαγγελματικής κατάρτισης.

Σημαντικό ζήτημα αποτελεί το γεγονός ότι η ΣΣΕ αυτή δεν προέκυψε με διαιτητική απόφαση του ΟΜΕΔ, αλλά για πρώτη φορά την υπέγραψαν όλες οι εργοδοτικές οργανώσεις. Το γεγονός αυτό έχει μεγάλη σημασία. Σημαίνει την αναγνώριση τόσο του σωματείου, όσο και των δικαιωμάτων των μισθωτών που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Οφείλεται στην ανάπτυξη της δράσης του σωματείου, στην πάλη ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, αλλά και για την εφαρμογή της πρώτης συλλογικής σύμβασης. Στη δυνατότητα του σωματείου να υπερασπίζεται και να διευρύνει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Όλα αυτά κάνουν σαφές στην εργοδοσία ότι είναι το μόνο σωματείο στο χώρο των τεχνικών που πραγματικά υπάρχει και κατά συνέπεια πρέπει να διαπραγματευτεί μαζί του. Το γεγονός αυτό αποτελεί πλήγμα για τον εργοδοτικό συνδικαλισμό στο χώρο (ΣΤΥΕ) που όλα αυτά τα χρόνια, πάλευε σε αγαστή συνεργασία με την εργοδοσία, για τη μη αναγνώριση του σωματείου και των εργαζόμενων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.


Στη σημερινή περίοδο, που η εργοδοσία, στο όνομα της κρίσης, αξιοποιώντας τη στήριξη της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ, επιχειρεί να επιβάλλει την απαξίωση και την κατάργηση των συμβάσεων στο όνομα της «συγκράτησης» των απολύσεων, η διεύρυνση και περιφρούρηση των δικαιωμάτων μας με όρους συλλογικής σύμβασης εργασίας έχει ιδιαίτερη σημασία. Το σωματείο μαζί με τους εργαζόμενους καθώς και άλλα αγωνιστικά σωματεία του κλάδου, πρέπει να κινηθούν, ώστε να γίνει η σύμβαση αντικείμενο διεκδίκησης στους χώρους δουλειάς, να παλέψει ενάντια στην όποια παραβίασή της. Για να είναι καθολική η εφαρμογή της, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση και η εργοδοσία επιχειρούν να γενικεύσουν την ελαστική και χωρίς δικαιώματα εργασία και να καταργήσουν κάθε συλλογικό δικαίωμα και κεκτημένο. Να συνεχίσει τον αγώνα για ΣΣΕ με βάση τις ανάγκες μας, για επέκταση του πεδίου εφαρμογής της ΣΣΕ (κάλυψη ΔΠΥ κλπ) σε πανελλαδικό επίπεδο, για το σύνολο των αναγκών μας.



Τις αμέσως επόμενες μέρες θα δημοσιευτεί και θα σταλεί η νέα συλλογική σύμβαση με όλες τις σχετικές προβλέψεις.

Ενημέρωση για τις απολύσεις στη forth net


Πριν λίγες μέρες απολύθηκαν από τη forth net, δύο συνάδελφοι στην προσπάθεια τους να συστήσουν το επιχειρησιακό σωματείο. Απολύθηκαν λίγες μέρες πριν οι συνάδελφοι τους, ιδρυτικά μέλη του σωματείου καταθέσουν τα χαρτιά της σύστασης του σωματείου στο πρωτοδικείο! Οι δύο συνάδελφοι προχώρησαν σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας. Το επιχειρησιακό σωματείο προχωρεί στις πρώτες του δράσεις.

Το σωματείο μισθωτών τεχνικών πραγματοποίησε κινητοποίηση στα γραφεία της forth net στις 13/2. Συναντήθηκε με εκπροσώπους της εταιρείας και ζήτησε την άμεση ανάκληση των απολύσεων. Η εταιρεία απάντησε ότι οι εργαζόμενοι απολύθηκαν για λόγους μειωμένης παραγωγικότητας!!! Από τη μεριά μας ξεκαθαρίσαμε ότι απαιτούμε να παρθούν πίσω οι απολύσεις. Να αναγνωριστούν οι εργαζόμενοι που παρέχουν τις εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις, ως τεχνικοί και όχι ως υπάλληλοι γραφείου, να τους δοθούν τα νόμιμα επιδόματα.


Την Πέμπτη 26/2, θα γίνει τριμερής στην επιθεώρηση εργασίας της Καλλιθέας, και παράσταση σωματείων για να παρθούν πίσω οι απολύσεις. Το σωματείο μας καλεί σε κινητοποίηση την ίδια μέρα έξω από τα γραφεία της εταιρείας, (Ατθίδων 4, Καλλιθέα) στις 8.30 πμ.


Καλούμε σε σύσκεψη των σωματείων του κλάδου των τηλεπικοινωνιών-πληροφορικής την τετάρτη 25/02,18:00 στο ΕΜΠ για το ζήτημα των απολύσεων και της διερεύνησης των δυνατοτήτων και των δρόμων κοινής δράσης και παρέμβασης ενάντια στις απολύσεις.


.

Δεν υπάρχουν σχόλια: