Πέμπτη, Φεβρουαρίου 12, 2009

FORTHNET - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Η σκιά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης άρχισε να σκεπάζει και τη χώρα μας. Στο άκουσμα και μόνο της κρίσης πολλές μεγάλες εταιρίες κάνουν απολύσεις, μεταφέροντας τα άμεσα αποτελέσματα τις κρίσης στους εργαζόμενους. Την ίδια ώρα στρατιές ανέργων αναμένεται να κατακλύσουν την αγορά εργασίας. Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ μιλάει για τον αριθμό-ρεκόρ των 400 απολύσεων την ημέρα ως τα μέσα Μάρτη. Κυβέρνηση και εργοδότες προσπαθούν να σιγήσουν τις όποιες φωνές αντίστασης έχουν αρχίσει να ακούγονται μέσα στους εργασιακούς χώρους.

FORTHnet: Απλά – Γρήγορα – Εξευτελιστικά

Στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής οι εργοδότες έχουν επιλέξει ξεκάθαρα: μείωση του προσωπικού. Τους τελευταίους μήνες είχαμε το κλείσιμο της Altec Telecoms, «εθελούσιες» απολύσεις στη Vodafone και το θράσος να απολυθεί υπάλληλος σε κατάστημα της Πάτρας μετά από… κλήρωση, στη Lannet και σε άλλες εταιρίες καθυστέρηση πληρωμών και απολύσεις. Την ίδια όμως στιγμή το δρόμο της αξιοπρέπειας επιλέγουν πολλοί εργαζόμενοι: δημιουργούν επιχειρησιακά σωματεία(στη Vodafone, στη TIM,στην Αλτεκ και αλλού), δρουν με το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, κερδίζουν με τις κινητοποιήσεις τους (Οι εργαζόμενοι στην Altec με τη μαζική τους κινητοποίηση κέρδισαν, στη Lαnnet πληρώθηκαν)

Η εργοδοσία στην αρχή των προσπαθειών μέσα στις εταιρείες θέλει να φοβίσει. Στη FORTH net, ο συνάδελφος Νίκος Βασιλόπουλος, μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και γνωστός για τη συνδικαλιστική του δράση, γρήγορα διάβηκε την πόρτα της εξόδου με ευτελή ανυπόστατα προσχήματα, αφού αρχές Γενάρη η σύμβασή του είχε γίνει αορίστου. Τον ίδιο καιρό αθόρυβα αλλά μεθοδευμένα σε όλα τα τμήματα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης της εταιρίας γίνονται απολύσεις.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ η FORTHnet ανακοίνωσε την εξαγορά της Nova θέλοντας να προσφέρει πλουσιότερο… πακέτο υπηρεσιών στους πελάτες της και βέβαια να γίνει πιο ανταγωνιστική στη μάχη για την «πίτα της αγοράς» με το υπόλοιπο προσωπικό να εξαναγκάζεται σε υπερωρίες. Βέβαια η απορία όλων παραμένει:

«Ποιος και τι θα απαντήσει στην άλλη άκρη της γραμμής?» Εμείς απαντάμε: Κάθε απόλυση και μάχη! Στην επισφάλεια απαντάμε με αγώνες!

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως νέοι, εργάζονται σε απαράδεκτες συνθήκες στις τηλεπικοινωνίες με όνειρο την επαγγελματική καταξίωση και την ανέλιξη. Με μισθούς που μετά βίας ξεπερνούν αυτούς των ανειδίκευτων εργατών, πολλές φορές και κάτω από αυτούς, χωρίς το επίδομα χρήσης υπολογιστή. Εργάζονται συνεχώς μπροστά στην οθόνη, χωρίς καμία αναγνώριση των εξειδικευμένων τεχνικών γνώσεων που παρέχουν αφου η εταιρεία τους δηλώνει σαν υπάλληλους γραφείου. Και βέβαια είναι πάντα εκεί: με το ακουστικό στο αυτί, στην οθόνη του υπολογιστή, στην πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στις παραλείψεις και την αδιαφορία κάθε εταιρίας ενάντια στους καταναλωτές. Αν και «αναλώσιμοι» είναι εντελώς απαραίτητοι.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση δεν πρέπει κανένας να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια και κυρίως κανένας συνάδελφος δεν πρέπει να ακολουθήσει τη λογική της ατομικής διαπραγμάτευσης. Ο καθένας/η καθεμία από εμάς μπορεί να είναι «ο επόμενος» απολυμένος αλλά όπως δείχνει η εμπειρία σε διάφορους χώρους, όλοι/όλες μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση.

Δυναμώνουμε τη φωνή μας, μαθαίνουμε τα δικαιώματά μας, δημιουργούμε επιχειρησιακά σωματεία, γραφόμαστε στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, αγωνιζόμαστε συλλογικά για τη διατήρηση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων μας.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΤΟΧΟΙ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ - ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ!

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ - ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΗ FORTHnet

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

Καταγγείλετε στο ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ οποιαδήποτε απόλυση ή απειλή για απόλυση και κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία

Επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 6936760879, 6977806266, 6947934495

Στείλτε e-mail στη διεύθυνση techniko@somtechnik.gr , ή

Ταχυδρομείστε μας στη διεύθυνση: Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 10, 105 61 ΑΘΗΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: