Τρίτη, Σεπτεμβρίου 22, 2009

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

Εκδήλωση της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΤΕΧΝΙΚΩΝ

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Πολυτεχνείο, Πέμπτη 24/09/09, ώρα 7μ.μ.

Τα εργατικά ατυχήματα, και ιδιαίτερα τα θανατηφόρα, έχουν πάρει το τελευταίο διάστημα μορφή χιονοστιβάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, κάθε δύο μέρες σκοτώνεται και ένας εργάτης, ενώ στους 200 ανέρχονται οι νεκροί εργαζόμενοι από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ.

Η διατίμηση της ανθρώπινης ζωής είναι έτσι κι’ αλλιώς χαμηλή στην κοινωνία του κέρδους. Η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων θυσιάζεται στο βωμό του εργοδοτικού κέρδους. Όμως οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων επιδεινώνουν την κατάσταση:

  • Η ουσιαστική κατάργηση των δημόσιων μηχανισμών ελέγχου για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία. Η παραχώρηση και αυτού του τομέα στην ιδιωτική κερδοσκοπία.
  • Η εντατικοποίηση της εργασίας, η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς με την ανειδίκευτη και ανασφάλιστη εργασία ελλήνων και μεταναστών σε συνθήκες περίπου μεσαίωνα, οι παλιές και νέες επαγγελματικές ασθένειες.
  • Η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων (εργολάβοι, αυτοαπασχολούμενοι»(!) εργάτες και εργαζόμενοι) ακόμα και στη βαριά βιομηχανία. Μέσω των νέων εργασιακών σχέσεων ουσιαστικά απαλλάσσεται ο εργοδότης από την ευθύνη τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, όχι μόνο ως προς τους μισθούς και τα ωράρια, αλλά και ως προς τις υποχρεώσεις του για τη διαφύλαξη της υγείας, της ακεραιότητας και της ζωής των εργαζόμενων. Καθόλου τυχαία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα αφορούν εργαζόμενους σε εργολάβους η δήθεν αυτοαπασχολούμενους.
  • Η σκανδαλώδης αδράνεια του επίσημου συνδικαλιστικού κινήματος

Οι τεχνικοί της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποφασίσαμε να οργανώσουμε μια εκδήλωση που θα μας δώσει την ευκαιρία να εγκαινιάσουμε την προσπάθεια να στοιχειοθετήσουμε και να αναλύσουμε το πρόβλημα, να διατυπώσουμε ένα ουσιαστικό πρόγραμμα πάλης και να προσανατολιστούμε σε δράσεις για την αντιμετώπισή του.

Εισηγητές:

Γερολυμάτος Κώστας (Μεταλλειολόγος Μηχανικός)

Κρασάκης Νίκος (Πολιτικός Μηχανικός)

Μαυροειδής Παναγιώτης (Εργαζόμενος στη Χαλυβουργική)

Δεν υπάρχουν σχόλια: