Σάββατο, Σεπτεμβρίου 19, 2009

Παλαίκαστρο – ο παράδεισος που σιγοσβήνει

Παλαίκαστρο – ο παράδεισος που σιγοσβήνει

Με τη παρούσα επιστολή διαμαρτυρίας θέλουμε να ενημερώσουμε τους αρμόδιους φορείς για παραβατικές συμπεριφορές ή και εγκλήματα σε βάρος του περιβάλλοντος. Η απαράμιλλη ομορφιά του παραθαλάσσιου τοπίου του Παλαικάστρου σιγοσβήνει στο όνομα της άναρχης ανάπτυξης και του κέρδους. Όταν οι δημοτικές αρχές μπαζώνουν λίμνες, οι ιδιώτες καραδοκούν και επεκτείνουν τα οικόπεδά τους. Όταν οι βιότοποι καταστρέφονται, το τσιμέντο αντικαθιστά την ομορφιά σβήνοντας με τα χρόνια τα ίχνη που έκαναν αυτό τον τόπο τόσο ξεχωριστό. Όταν σε περιοχές Natura ελάχιστα μέτρα από τη θάλασσα κάτω από το Καστρί, το θρυλικό και ιστορικό λόφο – κάστρο που οφείλει και την ονομασία του το Παλαίκαστρο, χαρακτηρισμένο Α΄ ζώνη απολύτου προστασίας, δίδεται άδεια λίγα μόνο μέτρα από τους πρόποδες του λόφου από τις αρμόδιες υπηρεσίες, πολεοδομία, πολ. μηχανικούς, αρχαιολογία, νομαρχία, δήμο, τότε τα πάντα έχουν διαβρωθεί και παραδοθεί στη στρεβλή ανάπτυξη και στο βωμό του κέρδους.


Πλακοπούλα - Καστρί, ο υγρότοπος όπως ήταν...


Ο υγρότοπος οικοδομείται...

Απορήσαμε όλοι όσοι είδαμε ξαφνικά να σηκώνονται 4 οικοδομές πλαισιωμένες με πισίνες, που προορίζονται για τουριστική εκμετάλλευση λίγα μόνο μέτρα από τη θάλασσα, θεμελιωμένες σε περιοχή βαλτώδη στο ίδιο επίπεδο με τη θάλασσα ίσως και χαμηλότερα, ενώ είναι αυτονόητο και χωρίς περαιτέρω διαδικασίες ότι έπρεπε να είναι χαρακτηρισμένη ως ελώδης περιοχή και μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας υδροβιότοπος, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα καθώς κάθε χρόνο ξεχειμωνιάζουν πλήθος υδρόβιων πουλιών. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι ότι, ανεξάρτητα από τα τέσσερα στρέμματα που σου δίνει ο νόμος το δικαίωμα να χτίσεις πρέπει πρωτίστως οι δήμοι να εξετάζουν και άλλους παράγοντες, όπως οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και το φυσικό κάλλος. Όφειλε ο δήμος και είχε ιερή υποχρέωση να διαφυλάξει αυτόν τον φυσικό παράδεισο. Δυστυχώς το συγκριτικό μας πλεονέκτημα που χαρακτήριζε πάντα αυτόν τον όμορφο τόπο άρχισε ήδη να μετρά αντίστροφα με ότι αυτό συνεπάγεται για την περιβαλλοντική υποβάθμιση και συνεπώς για την οικονομία του τόπου.


Η περιοχή με σημειωμένη την έκταση
όπου χτίζονται τα διαμερίσματα

Παρακάτω παραθέτουμε τα στοιχεία από το επίσημο διαχειριστικό σχέδιο Natura που υποδηλώνουν την αξία αυτού του υπέροχου βιότοπου.

Στην περιοχή όπου χτίζονται τα διαμερίσματα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Κουρεμένου, εντοπίζονται οι παρακάτω βιότοποι:

1. το φυτό Salicornia europaea . Είδος εξαιρετικά σημαντικό για την Κρήτη αφού η Εξάπλωση του στο νησί περιορίζεται στην παραλία του κουρεμένου. Ετησία φυτά σε λασπώδεις παραθαλάσσιες θέσεις κωδικός Natura 131010.

2. Centaurea aegialophila . Είδος της Ανατολικής Μεσογείου, πολύ σημαντικό για την Ευρώπη αφού εξαπλώνεται μέχρι την Κρήτη και ιδιαίτερα στον Κουρεμένο κάτω από το Καστρί και στην Χιόνα .

3. Μεσογειακοί αλμυροί βάλτοι με κυριαρχία του φυτού Juncus acutus κωδικός Natura 141010. H περιοχή κατακλύζεται κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών από την άνοδο της στάθμης του φρεατίου νερού, ενώ επηρεάζεται και από το θαλασσινό νερό.

4. Κωδικός Natura 1150. Λιμνοθάλασσες. Πρόκειται για μικρές αβαθείς λίμνες ( Βαι – Χιόνα – Κουρεμένος ) σε απόσταση 50-100 μέτρα από την θάλασσα.

5. Κωδικός Natura 142030 . Χαμηλοί αλόφυτοι θάμνοι επί των παραθαλάσσιων λασπωδών περιοχών ( Κουρεμένος) με κυρίαρχο φυτό το Atriplex portulacoides.

6. Κωδικός Natura 211021. Μεσογειακές θίνες εμρυακής μορφής. Βρίσκονται στις αμμώδεις ακτές του Κουρεμένου .

7. Κωδικός Natura 3170. ( οικότοπος προτεραιότητας ) Μεσογειακές μικρές λίμνες που περιοδικά κατακλύζονται από νερό. Σχηματίζεται στην παραθαλάσσια περιοχή νοτίως του όρμου Κουρεμένος .

Για την ορνιθοπανίδα

Το ρέμα που εκβάλει στη θέση Πλακοπούλες αποτελεί σημαντικό χώρο τροφοληψίας για τα μεγάλα παρυδάτια πουλιά όπως οι Ερωδιοί και η Χαλκόκοτα.. Παρόλο το μικρό μέγεθος αυτών των υγροβιότοπων έχουν μεγάλη αξία καθώς αποτελούν ζωτικής σημασίας σταθμούς ξεκούρασης και διατροφής για πολλά μεταναστευτικά πουλιά.

Λευκοτσικνιάς Egretta garzetta . Φωλιάζει στις Πλακοπούλες με λίγα ζευγάρια.

Καλαμόκιρκος Circus aeroginosus. Φωλιάζει στις Πλακοπούλες και στην κοιλάδα του Βάϊ.

Επίσης η όλη περιοχή στο κουρεμένο – Πλακοπούλες είναι σημαντική για μια σειρά σπάνιων ζώων ( αμφίβια, ερπετά κ.λ.π. ) ενώ η παραλία είναι σημείο ωοτοκίας για την θαλάσσια χελώνα caretta caretta.

Για τον υγρότοπο στις Πλακοπούλες το ειδικό διαχειριστικό σχέδιο του Natura αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Στην περίπτωση του υγρότοπου στις Πλακοπούλες υπάρχει δρόμος που διασχίζει κάθετα το ποτάμι. Ο δρόμος αυτός πρέπει να κλείσει. Η κοίτη και οι όχθες του ποταμού πρέπει να αποκτήσουν την φυσικότητα τους, με το να σταματήσουν οι όποιες εκσκαφές, να αφεθεί η βλάστηση να αναπτυχθεί και να σταματήσει η ρίψη μπαζών…..΄΄ αυτά γράφτηκαν 15 χρόνια πριν, τότε που υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις και οι ευνοϊκές συγκυρίες ώστε να βάζαμε τις σωστές βάσεις και να παίρναμε τις σωστές αποφάσεις για τη σωτηρία αυτού του τόπου. Έλλειπε όμως η περιβαλλοντική ευαισθησία, το όραμα και η σοφία από τους υπεύθυνους τοπικούς παράγοντες, που δυστυχώς ούτε και σήμερα δεν διαφαίνεται καμιά αλλαγή νοοτροπίας και αντίληψης στο τεράστιο θέμα του περιβάλλοντος, δηλαδή της ίδιας μας της ζωής.

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος δήμου Ιτάνου καταγγέλλει όσους και όσες υπηρεσίες συντέλεσαν ώστε να δοθούν άδειες οικοδομής, (με τα γνωστά τερτίπια του νόμου περί ιδιοκατοίκησης), να μετατρέψουν τον βάλτο σε οικόπεδα χωρίς να εξετάσουν ότι η περιοχή εντάσσεται εξολοκλήρου στο δίκτυο natura, καθώς όφειλαν σύμφωνα με το νόμο να προσκομίσουν και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων προτού προχωρήσουν στην εκχέρσωση και τσιμεντοποίηση του πιο σπάνιου υδροβιότοπου της περιοχής μας και ενός απείρου αισθητικού κάλλους τοπίου. Προτού ακόμα τελειώσει η σύνταξη αυτού του κειμένου, δεύτερη εκχέρσωση άρχισε ήδη από άλλον ιδιοκτήτη βάλτου 4 στρεμμάτων στο τελείωμα της πρώτης. Δεν χρειάζεται πλέον κανείς να προφητεύσει ότι άρχισε ήδη με τους χειρότερους οιωνούς η “Χερσονησοποίηση” της παραλιακής ζώνης του Παλαικάστρου.

Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του έναντι των επερχόμενων γενεών για τη διαρκή υποβάθμιση και καταστροφή πανέμορφων και ευαίσθητων οικοσυστημάτων πηγών πλούτου και ευημερίας για όλους μας.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΙΤΑΝΟΥ
Παλαίκαστρο Τ.Κ. 72300

http://ecocrete.gr/index.php?option=content&task=view&id=6253

Δεν υπάρχουν σχόλια: