Τρίτη, Μαρτίου 11, 2008

ΑΠΕΡΓΙΑ 12 ΜΑΡΤΗ

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ

«Η μεταρρύθμιση δεν θα σταματήσει επειδή λίγοι και προνομιούχοι λειτουργούν ως κατεστημένο» δήλωσε ο Καραμανλής στο μήνυμα για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Με μίσος και κυνισμό η κυβέρνηση της ΝΔ αποκαλεί προνομιούχους και κατεστημένο όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από κλάδο, ηλικία και επάγγελμα. Παρουσιάζει τις μητέρες ανηλίκων, τους νέους και τις νέες της ελαστικής εργασίας, τους μετανάστες και τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, να απολαμβάνουν παροχές που δεν τους αξίζουν…. Αντιμετωπίζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων ως προνόμια που πρέπει να περικοπούν. Το νομοσχέδιο στοχεύει αποκλειστικά στην ανατροπή και αφαίρεση δικαιωμάτων, οδηγεί σε αύξηση των ορίων ηλικίας, σε δραματική μείωση των συντάξεων, σε υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, σε αντιδραστικές «ενοποιήσεις» ταμείων, στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του συστήματος.

Πιο συγκεκριμένα το ασφαληστρικό… νομοσχέδιο προβλέπει:

· Αύξηση στα 55 το όριο ηλικίας (κατά 5 χρόνια) για συνταξιοδότηση μητέρας με ανήλικο παιδί. Η πλασματική προσφορά επιπλέον χρόνου ασφάλισης για κάθε παιδί (που και σήμερα ισχύει) –και ο οποίος δεν θα υπολογίζεται για τις περιπτώσεις μειωμένης ή πρόωρης σύνταξης ή για 37ετία– σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εμφανίζεται ως «προστασία της μητρότητας» και είναι ντροπή και εξευτελισμός για την κυβέρνηση να το προβάλλει.

· Σαρωτικές αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης. Από τα 58 στα 60 χρόνια για όσους έχουν συμπληρώσει τα 35 χρόνια ασφάλισης. Η σύνταξη με 37ετία προϋποθέτει ηλικία 58 ετών, ενώ μέχρι τώρα ήταν χωρίς όριο ηλικίας. Αυξάνεται στα 57 από τα 55 το όριο ηλικίας για σύνταξη εφόσον κάποιος έχει συμπληρώσει 25 χρόνια βαρέα και ανθυγιεινά. Το μέτρο αυτό συνιστά χτύπημα του καθεστώτος των ΒΑΕ, πριν ακόμα γίνει ο αποχαρακτηρισμός του επαγγέλματος.

· Επέκταση του εργάσιμου βίου: Η πρόωρη μειωμένη σύνταξη γίνεται εξαιρετικά ασύμφορη, καθώς υπάρχει «ποινή» 6% για κάθε έτος πρόωρης αποχώρησης. Στην αύξηση των γενικών ορίων συνταξιοδότησης στοχεύει και η «εθελούσια» παράταση του εργάσιμου βίου μέχρι τα 68 χρόνια, με αύξηση της σύνταξης κατά 3,3% ανά έτος.

· Το αντιασφαλιστικό μένος της κυβέρνησης δεν αφήνει απέξω τους υποαπασχολούμενους, τους ανέργους, τις νέες γενιές. Σε όλους αυτούς, η κυβέρνηση αρνείται και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς αυξάνονται από 50 σε 100 τα ένσημα για να πάρουν οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ βιβλιάριο ασθενείας ενώ αυξάνονται από 100 σε 120 μέρες οι ημέρες εργασίας με βάση τις οποίες κάποιος δικαιούται επίδομα ασθενείας.

· Καθήλωση των επικουρικών συντάξεων στο 20% των συντάξιμων αποδοχών, πράγμα που σημαίνει δραστική μείωση των συντάξεων. Σε πολλούς κλάδους η μείωση των συντάξεων θα φτάσει μέχρι και το 40%.

· Σαρωτικές ενοποιήσεις 133 ταμείων σε 15 (οι οποίες δεν είναι μόνο διοικητικές), με τρόπο που συρρικνώνει τα δικαιώματα και ισοπεδώνει προς τα κάτω τις παροχές. Το ΤΣΜΕΔΕ διαλύεται και εντάσσεται στο «Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων» (μηχανικών, υγειονομικών, δικηγόρων). Και μόνο από την ορισμό του ταμείου αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση θέλει να επεκτείνει ακόμα περισσότερο την ευέλικτη απασχόληση, το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών... Σε ότι αφορά τη ληστεία των αποθεματικών το νομοσχέδιο ξεκαθαρίζει ότι «κοινωνικός πόρος» είναι όλες οι έμμεσες εργοδοτικές εισφορές, από τις οποίες υφαρπάζει το 10 %, ενώ έτσι ανοίγει ο δρόμος για την ανεξέλεγκτη κλοπή των αποθεματικών. Στο όνομα της «ομογενοποίησης» θα αυξηθούν οι εισφορές όλων των ασφαλισμένων του ταμείου ενώ στο όνομα της «ανισοτιμίας» οι παροχές και οι συντάξεις θα συρρικνωθούν προς τα κάτω!!!! Για τους γιατρούς και τους δικηγόρους προβλέπεται η σύσταση ειδικών λογαριασμών των οποίων, το ύψος των εισφορών και παροχών καθορίζεται με αναλογιστική μελέτη… και με απόφαση της κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι και οι ασφαλισμένοι των άλλων κλάδων θα «απολαύσουν» την αύξηση των εισφορών των μηχανικών, ενώ θα κυριαρχήσει το καθεστώς της αυτασφάλισης και της ανταποδοτικότητας στο ενιαίο ταμείο. Η εμπειρία των ενοποιήσεων είναι ότι όλοι «ενοποιούνται» στο κατώτερο επίπεδο. Αυτό σημαίνει οι εισφορές των μηχανικών θα μείνουν ως έχουν ή και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο ενώ οι παροχές και οι συντάξεις θα .. «ενοποιηθούν» άμεσα προς τα κάτω. Αυτό επιτείνεται και από το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο δεν αναφέρεται καν η περιβόητη «ειδική προσαύξηση»…

· Στις ανατροπές αυτές έρχεται να προστεθεί και η απόφαση της κυβέρνησης να φορτώσει τα βάρη αποκλειστικά στους εργαζόμενους. Η παρακράτηση του 10% των «κοινωνικών πόρων» είναι το πρώτο μέτρο, από το οποίο θα προέλθει το κεφάλαιο για το νέο Ταμείο Αλληλεγγύης (!) των γενεών, που δήθεν θα χρηματοδοτήσει το σύστημα μετά το 2019. Τα άλλα μέτρα είναι η παρακράτηση του 4% από το ΦΠΑ (που σημαίνει και νέα αύξηση του ΦΠΑ) και του 10% από την ιδιωτικοποίηση των πρώην ΔΕΚΟ, που θα «αξιοποιηθούν» για να κλείσουν τις τρύπες που άνοιξε η λεηλασία των αποθεματικών, το τζογάρισμα, οι χαριστικές ρυθμίσεις για το κεφάλαιο και οι τεράστιες οφειλές του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Όσο για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας δεν υπάρχει κανένα μέτρο.

Η αντιδραστική μεταρρύθμιση σηματοδοτεί την ολοκληρωτική επίθεση απέναντι στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζόμενων. Αποτελεί αντιδραστική συνέχεια και βάθεμα του νόμου Σιούφα της ΝΔ και του νόμου Ρέππα του ΠΑΣΟΚ και (για τους μηχανικούς) του πρόσφατου Νόμου 3518 για το ΤΣΜΕΔΕ. Ταυτίζεται με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προωθούνται από κοινού σε όλα τα κράτη-μέλη. Είναι η στρατηγική που θέλει να εξασφαλίσει όσο γίνεται μεγαλύτερη κερδοφορία για το κεφάλαιο και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, δημιουργώντας φθηνούς, ανασφάλιστους, ελαστικούς και πλήρως υποταγμένους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση αντλεί θράσος και αλαζονεία και από τη στάση του ΠΑΣΟΚ, καθώς όχι μόνο ότι έχει προϊστορία εφαρμογής αντεργατικών, αντιασφαλιστικών πολιτικών, αλλά και σήμερα συμφωνεί στην ουσία της κυβερνητικής πολιτικής.

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΩΡΑ

ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ

Η πυροσβεστική λογική του υποταγμένου συνδικαλισμού είναι κραυγαλέα!!! Οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ακόμα και τώρα που κατατίθεται το νομοσχέδιο δεν έχουν κανένα σχέδιο κλιμάκωσης και αγώνα. Είναι οι ίδιες ηγεσίες που άφησαν να μεσολαβήσουν δύο ολόκληροι μήνες απραξίας μεταξύ των δύο προηγούμενων απεργιών. Όχι μόνο δεν έχουν καμιά έμπρακτη συμπαράσταση στους κλάδους που αγωνίζονται αλλά θέλουν να αποκλιμακώσουν τον αγώνα με μια τυπική απεργία στην ψήφιση …

Τώρα πρέπει ο αγώνας να περάσει στα χέρια των ίδιων των εργαζόμενων και να αναπτυχθεί ένα κίνημα με διάρκεια και αποφασιστικότητα. Να δείξουμε τη δύναμη του συλλογικού αγώνα, την αξία της αλληλεγγύης στους κλάδους που κινητοποιούνται, την ανάγκη του ανυποχώρητου αγώνα που να έχει πραγματικό κόστος για την κυβέρνηση και τους εργοδότες. Οι αγωνιζόμενοι κλάδοι (Τράπεζα της Ελλάδος, ΔΕΗ, ΟΤΑ, Λιμάνια) δείχνουν το δρόμο. Εκφράζουμε την μαχητική μας αλληλεγγύη στον αγώνα τους. Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει αυταρχικά και κατασταλτικά μέτρα εναντίον τους.

Ο απεργιακός συντονισμός των μαχόμενων κλάδων, η κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα παντού και η πάλη για πανεργατικές διεκδικήσεις είναι μόνη απάντηση στην αντιασφαλιστική λαίλαπα της κυβέρνησης: Για την απόσυρση του νομοσχεδίου, για να καταργηθούν οι Νόμοι Σιούφα και Ρέππα και ο 3518/06 γα το ΤΣΜΕΔΕ, σύνταξη με βάση τον καταληκτικό μισθό -στα 58 και 55 χρόνια για άντρες και γυναίκες αντίστοιχα, διεύρυνση και όχι συρρίκνωση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, κατάργηση της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας των ταμείων, κατάργηση της ανασφάλιστης και ελαστικής εργασίας και των Δελτίων Παροχής Υπηρεσιών, επιστροφή στα ταμεία των κλεμμένων από το κράτος και τους εργοδότες, για να μην περάσει η αντιδραστική «ενοποίηση» των ταμείων. Για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.

Για να μην περάσει η αντιασφαλιστική «μεταρρύθμιση», για να δημιουργήσουμε ένα ρήγμα στην κυβερνητική πολιτική, για κατακτήσεις προς όφελος των εργαζόμενων.

· Την Τετάρτη 12/3 24ωρη απεργία και πορεία Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την βουλή, με προσυγκέντρωση στις 10.30 στα Προπύλαια.

· Παντεχνική κινητοποίηση των μηχανικών στη βουλή, στις 10.30 και 4ωρη στάση εργασίας (9-1).

· Την Τετάρτη 19/3 μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας συγκέντρωση στις 10.30 στο Πολυτεχνείο.

ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ!!!

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)

Πλατεία Καρύτση 10, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somtechnik.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: