Τετάρτη, Ιουλίου 30, 2008

ΓΙΑ ΤΟ 'ΑΤΥΧΗΜΑ' ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει το νέο εργοδοτικό έγκλημα στο Πέραμα που ήρθε να προστεθεί στο συνεχή, μακάβριο και βαρύ φόρο αίματος που πληρώνουν οι εργαζόμενοι στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Με στόχο αποκλειστικά το κέρδος, ο ηθικός αυτουργός και στο νέο έγκλημα κατά των εργαζομένων είναι η πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας που στο όνομα της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας δεν υπολογίζουν ούτε τη ζωή των εργαζομένων.

Δεν πρόκειται για «ατύχημα» και για «ανθρώπινο λάθος». Όλα αυτά αποτελούν προσπάθεια συγκάλυψης των εγκληματικών ευθυνών του κράτους και των κυβερνήσεων που προστατεύουν την εργοδοτική ασυδοσία.

Αυτό το λουτρό αίματος έχει όνομα και αιτία.

Ο μεγάλος ένοχος δεν είναι άλλος από την εργοδοσία που απασχολεί τους εργαζόμενους ανάλογα με τις…«ανάγκες». Τα ολοκληρωμένα μέτρα ελέγχου για την προστασία των εργαζομένων πριν και συνεχώς κατά τη διάρκεια των εργασιών, αποτελούν «καθυστέρηση» για τους εφοπλιστές που τους κοστίζει χιλιάδες ευρώ.

Η ζοφερή πραγματικότητα είναι ότι οι εργαζόμενοι – έλληνες και μετανάστες - εξαναγκάζονται να δουλεύουν :

Ø με απίστευτη εντατικοποίηση και χαμηλούς μισθούς

Ø με ανασφάλιστη εργασία σε πολλές περιπτώσεις

Ø χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας

Ø σε εργασίες επικίνδυνες μέσω του καθεστώτος των υπεργολαβιών και χωρίς κανένα έλεγχο

Ø με την προοπτική της απόλυσης να χρησιμοποιείται ως φόβητρο για την πειθάρχηση των εργαζομένων

Ø με ανύπαρκτους δημόσιους φορείς προστασίας και πρόληψης ατυχημάτων, αφού όλες οι υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας έχουν παραδοθεί στις ιδιωτικές ΕΞΥΠΠ

Ø ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια αποχαρακτηρισμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, με στόχο την κατάργηση της πρόβλεψης για συνταξιοδότηση 5 χρόνια νωρίτερα, που αποτελεί το ελάχιστο μέτρο προστασίας της υγείας των εργαζομένων που έχουν εκτεθεί σε επικίνδυνους παράγοντες κατά την εργασία τους.

Συνένοχοι είναι το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, που χρόνια τώρα εφαρμόζουν όλες τις αντεργατικές επιλογές της ΕΕ, ενθαρρύνουν και συγκαλύπτουν την ανεξέλεγκτη δράση της εργοδοσίας.

Έλεγχοι από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους δεν πραγματοποιούνται, ή γίνονται μετά από το ατύχημα. Και τότε, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν προσανατολίζονται στην εργοδοτική ευθύνη αλλά σε κάποιον υπάλληλο με τεχνική ευθύνη (π.χ. στον τεχνικό ασφάλειας, τον επιβλέποντα μηχανικό, το χημικό ναυτιλίας κλπ) μετατρέποντας τον σε εξιλαστήριο θύμα ή και στον …ίδιο τον εργαζόμενο που «αποδέχθηκε» να δουλέψει σε ανασφαλείς συνθήκες!

Η κατάσταση αυτή πρέπει επιτέλους να σταματήσει!

Οι εργαζόμενοι δεν είναι καύσιμη ύλη για τα συμφέροντα και τα υπερκέρδη των εταιρειών.

Οι εργαζόμενοι τεχνικοί και μηχανικοί πρέπει να αντισταθούν στις πιέσεις της εργοδοσίας ότι δήθεν αυτοί είναι «κάτι διαφορετικό», ότι αυτοί πρέπει να «καλύπτουν καταστάσεις». Να αντισταθούν στην προσπάθεια μετατόπισης των εργοδοτικών ευθυνών στις πλάτες των εργαζόμενων τεχνικών. Οι νέοι μηχανικοί που δουλεύουν σε κάποια ΕΞΥΠΠ, με μισθούς πείνας, είναι εξαρτημένοι διπλά και από τον άμεσο εργοδότη τους και από τον ‘’πελάτη’’ του. Και καλούνται να βγάζουν λάδι τον κάθε εγκληματία εργοδότη, είτε με το φόβο της απόλυσης, είτε με την άγνοια και την ανυπαρξία μιας ουσιαστικής εκπαίδευσης.

Οι εργαζόμενοι μηχανικοί - τεχνικοί, με βάση τα κοινά μας συμφέροντα απέναντι στην εργοδοσία, μαζί με τους εργαζόμενους των χώρων, να δυναμώσουμε την πάλη μας για:

§ Μέτρα προστασίας και υγιεινής & ασφάλειας τώρα. Προσανατολισμό της Επιθεώρησης Εργασίας στον ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης και στη συνδυασμένη εφαρμογή του συνόλου της σχετικής νομοθεσίας και των κανονισμών.

§ Να πληρώσει τώρα η εργοδοσία.

§ Ανθρώπινα ωράρια και αποδοχές. Πραγματικές αυξήσεις μισθών και ημερομισθίων ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς από μια δουλειά. 35ωρο, 7ωρο, 5θήμερο.

§ Την κατάργηση των ιδιωτικών ΕΞ.Υ.Π.Π. και τη δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφάλειας και Ιατρών Εργασίας, ενταγμένου στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

§ Την κατοχύρωση εργοδοτικής εισφοράς για την ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου και τη διευρυμένη εφαρμογή του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

Να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής μας και των δικαιωμάτων μας. Παλεύουμε για το τσάκισμα της εργοδοτικής τρομοκρατίας και της εγκληματικής αδιαφορίας στα θέματα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Για την καταδίκη και την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών του αστικού κράτους και των κυβερνήσεων.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

Πλατεία Καρύτση 10, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somtechnik.gr, τηλ. επικοινωνίας 6936760879, 6977806266

Δεν υπάρχουν σχόλια: