Δευτέρα, Οκτωβρίου 12, 2009

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΦΚ 6-8/11

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΣΕΦΚ)

Ανδρεά Λόντου 6 και Μεσολογγίου, τηλ. 210-3820537, 6974-439203

e-mail: sefk@sefk.gr, www.sefk.gr

Να μην αφήσουμε για αύριο τον αγώνα μας για αξιοπρέπεια

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΦΚ

Παρασκευή 6 Νοέμβρη, 9.30 π.μ. – 3.30 μ.μ.

Σάββατο 7 Νοέμβρη, 11.30 π.μ. – 5.30 μ.μ.

Κυριακή 8 Νοέμβρη, 11.00 μ.μ. – 7.00 μ.μ.

Στα γραφεία του σωματείου Ανδρέα Λόντου 6 και Μεσολογγίου, β΄όροφος


ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 18/10 6.00 Μ.Μ.

Οι εργαζόμενοι/ες στα φροντιστήρια, όπως όλοι/ες οι εργαζόμενοι/ες, δέχονται την ολοένα και μεγαλύτερη επίθεση εργοδοτών, Κεφαλαίου, πολιτικής εξουσίας και Ε.Ε. Με πρόσχημα την οικονομική κρίση αυξάνονται οι απολύσεις, η ανεργία, η ακρίβεια η φτώχεια και η τρομοκρατία στου χώρους δουλειάς. Πρωτοφανής η δολοφονική επίθεση που δέχθηκε η εργαζόμενη-συνδικαλίστρια-μετανάστρια-μάνα Κωνσταντίνα Κούνεβα. Η γενικευμένη αγανάκτηση του κόσμου της δουλειάς και της νεολαίας για το εφιαλτικό μέλλον που μας σχεδιάζουν ξέσπασε στην εξέγερση του Δεκέμβρη που ακολούθησε τη στυγερή δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Το εργατικό κίνημα στον απόηχο του Δεκέμβρη δοκίμασε νέες πρακτικές και τρόπους αγώνα. Το σωματείο έδωσε το παρών σε κάθε προσπάθεια αντίστασης στους χώρους δουλειάς, στάθηκε αλληλέγγυο σε κάθε εργαζόμενο που δέχθηκε την επίθεση της εργοδοσίας, συμμετείχε από την πρώτη στιγμή στην Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων σωματείων για την αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και την κατάργηση του δουλεμπορίου στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συμμετείχε στις πορείες που πραγματοποιήθηκαν και στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η λέξη απεργία δεν είναι απαγορευμένη πια στα φροντιστήρια. Αυξάνονται χρόνο με το χρόνο οι συνάδελφοι/ισσες που διεκδικούν και επιβάλλουν στους χώρους εργασίας το δικαίωμα στην απεργία.

Ένα χρόνο μετά την τελευταία εκλογική διαδικασία με τη σημαντική αύξηση των ψηφισάντων στις εκλογές, που αποτέλεσε ηχηρή απάντηση προς την εργοδοσία, πολλά άλλαξαν:

Με την παραίτηση από την έφεση που είχαν ασκήσει ο Ι. Δράκος, πρόεδρος του ΕΣΙΦΜΕΑ, και οι συνέταιροί του εναντίον της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών η οποία είχε δικαιώσει τον ΣΕΦΚ, έληξε μια περίοδος 8 χρόνων μέσα στην οποία οι εργοδότες δοκίμασαν πλήθος τρόπων αποδυνάμωσης και απαξίωσης του σωματείου. Προσπάθεια ελέγχου του σωματείου με εργοδοτικό ψηφοδέλτιο στις εκλογές του, μηνύσεις και αγωγές του πρώην αντιπροέδρου του ΕΣΙΦΜΕΑ, Μ.Χαρίση εναντίον μελών της παλαιότερης διοίκησης του σωματείου, δικαστική αμφισβήτηση της αντιπροσωπευτικότητας του σωματείου και τέλος η αγωγή του Ι.Δράκου.

Το σωματείο αντιστάθηκε, δεν υπέκυψε στην τρομοκρατία και βγήκε στο τέλος αυτής της περιόδου, πιο δυνατό, πιο έμπειρο και με τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε εκλογές στην ιστορία του. Η δράση και η στάση του ΣΕΦΚ όλα αυτά τα χρόνια είναι που ανάγκασε τους εργοδότες να σταματήσουν την προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων μας και να τερματίσουν τη δικαστική ομηρία όλων αυτών των χρόνων. Χωρίς κομματικούς μηχανισμούς πίσω από τη δράση του, με εργαζόμενους-συνδικαλιστές και όχι ξεπουλημένους επαγγελματίες-γραφειοκράτες. Με συνεχείς εξορμήσεις στους χώρους εργασίας, με δεκάδες εργατικές διαφορές στις επιθεωρήσεις εργασίας και με παρεμβάσεις για την τήρηση των αργιών. Σε συντονισμό και με κοινούς αγώνες με το υπόλοιπο εκπαιδευτικό και εργατικό κίνημα.

Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, όταν εργοδοτικές οργανώσεις όπως η Ένωση Τραπεζών αρνούνται να υπογράψουν ΣΣΕ, όταν στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών το στημένο «κίτρινο» εργοδοτικό σωματείο έχει καταφέρει να κηρυχτεί υποχρεωτική η σύμβαση που έχει υπογράψει με … τον εαυτό του, όταν η ξεπουλημένη πλειοψηφία της ΟΙΕΛΕ (ΠΑΣΚΕ) υπογράφει παναλλαδική ΣΣΕ για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών με «αυξήσεις» …0% ,ό,τι δηλαδή επιχειρεί να επβάλει στον ΣΕΦΚ τόσα χρόνια η εργοδοτική πλευρά στις διαπραγματεύσεις, η δράση και η στάση του ΣΕΦΚ, ανάγκασε τους εργοδότες να υπογράψουν απευθείας συλλογική σύμβαση εργασίας με τον ΣΕΦΚ, γεγονός που αποτελεί κατοχύρωσή της σύμβασης, καθώς σήμερα έχει ισχύ νόμου και είναι υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες.

Στα πλαίσια της ομοσπονδίας ο ΣΕΦΚ κατήγγειλε την ξεπουλημένη στάση της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ), όταν αυτή προχώρησε σε πλήρη συνεννόηση με την εργοδοσία και αποδέχτηκε την εξευτελιστική σύμβαση του… 0% για τα φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών και όταν εν κρυπτώ, αυθαίρετα προχώρησε στην ίδρυση παραταξιακού – διασπαστικού σωματείου - σφραγίδα για τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών αντί να αναιρέσει την απαράδεκτη απόφαση διαγραφής του «Βύρωνα» από τη δύναμη της Ομοσπονδίας. Προσπάθησε και ήρθε σε συντονισμό με τα πρωτοβάθμια σωματεία της επαρχίας, έτσι ώστε να ξεσκεπαστεί η απαράδεκτη στάση της πλειοψηφίας και να πάρουν στα χέρια τους τις διαπραγματεύσεις για τις ΣΣΕ που τους αφορούν. Για πρώτη φορά στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στον ΟΜΕΔ, στη διαδικασία της μεσολάβησης για την πανελλαδική σύμβαση των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης, υπήρχε παρουσία από τα πρωτοβάθμια σωματεία ΣΕΦΚ, ΣΕΦΙΕ (Θεσσαλονίκη), ΣΙΕΛ Αχαΐας, ΣΙΕΛ Θράκης και ηχηρή απουσία της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ. Ο συντονισμός των πρωτοβάθμιων σωματείων είναι πεποίθησή μας πως πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί τον Γενάρη του 2010. Συνέδριο στο οποίο η πλειοψηφούσα παράταξη θα πρέπει να ξεσκεπαστεί και να δώσει εξηγήσεις στους/ις συναδέλφους/ισσες για τη στάση της και γι’ αυτό χρειάζεται να αυξηθεί η συμμετοχή στις εκλογές, ώστε το συνδικάτο να έχει περισσότερους αντιπροσώπους στην ομοσπονδία. Στα πλαίσια αυτού του συντονισμού εντάσσουμε και την πρότασή μας, έπειτα από απόφαση της Γ.Σ., προς τους συναδέλφους και τη Γενική Συνέλευση του «Βύρωνα»-του ιστορικού εργατικού σωματείου στο χώρο των ξένων γλωσσών-για την πραγματοποίηση κοινής Γ.Σ. τον Σεπτέμβρη με σκοπό την οργάνωση της αντίστασης, την αντεπίθεσή μας προς τους εργοδότες του χώρου και την αποτελεσματική κοινή αγωνιστική στάση στο συνέδριο της ΟΙΕΛΕ.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Οι κατακτήσεις που το σωματείο έχει, και η αγωνιστική- ανυπόταχτη στάση του είναι ανάλογη της δύναμής του. Η ύπαρξη και η ανανέωσή του στηρίζεται στους νέους/ες συναδέλφους/ισσες που δραστηριοποιούνται κάθε χρονιά. Η οικονομική αυτοτέλειά του στηρίζεται στους/στις συναδέλφους/ισσες και όχι σε σπόνσορες, διαφημίσεις ή κομματικά γραφεία. Δυναμώνει και διεκδικεί περισσότερα για τον κλάδο όσο/ες περισσότεροι/ες συνάδελφοι/ισσες συμμετέχουν στις διαδικασίες του (συχνές γενικές συνελεύσεις, ανοιχτό Δ.Σ., εκλογές). Οι περσινές εκλογές αποτελούν την αφετηρία. Στις φετινές εκλογές θα δώσουμε τη μάχη σε κάθε φροντιστήριο νέοι και παλαιότεροι συνάδελφοι να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη για ισχυρό σωματείο. Η γκρίνια και η παθητική στάση απέναντι στους εργοδότες δεν οδηγεί πουθενά.

Μόνη λύση ο αγώνας

Η αντίσταση σε κάθε χώρο δουλειάς. Η μάχη για την εφαρμογή της ΣΣΕ σε κάθε φροντιστήριο είναι ευθύνη όλων μας. Το σωματείο είμαστε όλοι εμείς. Οι εκλογές του σωματείου δεν είναι άλλη μια επαναλαμβανόμενη τυπική διαδικασία. Έχει καθοριστική σημασία για την ύπαρξη και τη δύναμή του. Στην εκλογική διαδικασία δεν μετράμε τα… «κουκιά» για την κατάληψη μιας… «καρέκλας» σε κάποιο κρατικοδίαιτο Δ.Σ αλλά τους/τις συναδέλφους/ισσες που θέλουν να δώσουν τέλος στη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια. Δεν είναι ο… «ανταγωνισμός» «κάποιων» παρατάξεων, αλλά συλλογικός αγώνας, για να αλλάξουμε τη ζωή μας.

Να δυναμώσουμε το σωματείο-Να αλλάξουμε τη ζωή μας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΣΕΦΚ)

Ανδρεά Λόντου 6 και Μεσολογγίου, τηλ. 210-3820537, 6974-439203

e-mail: sefk@sefk.gr, www.sefk.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: