Πέμπτη, Αυγούστου 12, 2010

ΣΕ ΔΙΩΓΜΟ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ

Στα πλαίσια της διαφάνειας στις προεκλογικές δαπάνες, ο νέος νόμος του υπ. εσωτερικών για τις δημοτικές & περιφερειακές εκλογές, καταργεί τα κουπόνια που ουσιαστικά χρησιμοποιούν μόνο οι συνδυασμοί που προέρχονται από την αριστερά ... Λες και οι Χριστοφοράκοι έδιναν ανώνυμα κουπόνια στους πρασινομπλέ ...

Το θέμα έβαλε πρώτη φορά ο Ριζοσπάστης και μάλιστα πρωτοσέλιδα στις 7 Ιουλίου , ενώ ασχολήθηκε εκτενώς και το επόμενο διάστημα
1. «Καθίσταται επιτρεπτή η ανάπτυξη δραστηριοτήτων πολιτικών κομμάτων, υπέρ συνδυασμών και υποψηφίων, προς τους οποίους έχουν δημόσια εκφράσει την υποστήριξή τους, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι οι δραστηριότητες αυτές δεν συνιστούν άμεση ή έμμεση χρηματοδότησή τους».

Αυτή η ρύθμιση στην πράξη σημαίνει πως ένας υποψήφιος, που δεν έχει οικονομική επιφάνεια, απαγορεύεται να ενισχυθεί από το κόμμα του και συνεπώς δεν μπορεί να κατέβει ως υποψήφιος στις εκλογές. Επίσης, ούτε ένα κόμμα μπορεί να στηρίξει ένα συνδυασμό αποτελούμενο από οικονομικά αδύνατους, δηλαδή εργαζόμενους, αφού του απαγορεύεται να τους χρηματοδοτήσει.

Υπ' αυτές τις προϋποθέσεις το δικαίωμα του εκλέγεσθαι θα υπάρχει μόνο για τους οικονομικά ισχυρούς και το δικαίωμα πολιτικής έκφρασης των κομμάτων στις εν λόγω εκλογές καθίσταται αποκλειστικό προνόμιο μόνο των αστικών κομμάτων, τα οποία στηρίζουν και στηρίζονται από τα ισχυρά οικονομικά στρώματα της κοινωνίας.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια ευθεία στόχευση προς το ΚΚΕ, το οποίο πάντοτε στηρίζει συνδυασμούς στις τοπικές εκλογές με υποψηφίους προερχόμενους από τον εργαζόμενο λαό.

2. «Καταργείται η αδιαφανής και αναχρονιστική διαδικασία άντλησης εσόδων από τη διάθεση ''κουπονιών''».

Στην ουσία, απαγορεύονται οι οικονομικές εξορμήσεις των κομμάτων και συνδυασμών με τη μέθοδο των κουπονιών. Δηλαδή, απαγορεύεται ο κλασικός τρόπος με τον οποίο, κυρίως το ΚΚΕ και οι συνδυασμοί του, απευθύνονται στο λαό για να ενισχύσει οικονομικά από το υστέρημά του την προεκλογική - και όχι μόνο - πολιτική τους δραστηριότητα.

3. «Η χρηματοδότηση των δαπανών συνδυασμών και υποψηφίων προέρχεται από φυσικά πρόσωπα και η διακίνηση των ποσών, που αναφέρονται σε έσοδα και δαπάνες, για το συνολικό ύψος τούτων γίνεται μέσω τραπεζικών λογαριασμών».

Τι σημαίνει αυτό; Οτι η πλήρης διακίνηση εσόδων και δαπανών, άρα των οικονομικών ενισχύσεων μέσω τραπέζης, σημαίνει καταγραφή των στοιχείων αυτού που ενισχύει ένα κόμμα ή ένα συνδυασμό οικονομικά. Εκ των πραγμάτων, πρόκειται για φακέλωμα με βάση το φρόνημα.

Είναι εντελώς προσχηματική η επίκληση από την πλευρά της κυβέρνησης ότι με αυτό τον τρόπο καταπολεμά το «βρώμικο χρήμα». Αν θέλουν να κάνουν κάτι τέτοιο έχουν άλλους τρόπους...

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση κλείνει όλους τους δρόμους για την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πολιτική δράση λαϊκών κομμάτων, οργανώσεων, συνδυασμών και πολιτών. Απαγορεύοντας στα κόμματα την οικονομική ενίσχυση των υποψηφίων και των συνδυασμών στις τοπικές εκλογές, απαγορεύει στους ανθρώπους που προέρχονται από την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα να εκλέγονται και να συγκροτούν συνδυασμούς. Αλλά κι αν ξεφύγει κάποιος - ατομικά ή ως συνδυασμός - και απευθυνθεί μόνος στους πολίτες, με τη σαφή απειλή του φακελώματος εμποδίζει τους τελευταίους να ενισχύσουν οικονομικά τον αγώνα του.

Θέση στο ζήτημα πήρε και το ΚΚΕ (μ-λ), στις 26/7

Κουπόνια …με ΑΦΜ!

Διπλότυπα και με ονοματεπώνυμο, αριθμό ταυτότητας και ΑΦΜ του αγοραστή θα πρέπει να είναι, πλέον, τα κουπόνια οικονομικής στήριξης των συνδυασμών που θα κατέβουν στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές του Νοέμβρη, σύμφωνα με νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Επιπλέον, ορίζεται το μέγιστο ποσό δαπανών ανά συνδυασμό και υποψήφιο, ενώ οι εκλογικές δαπάνες θα πρέπει να γίνονται κατά 95% μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
Με το επιχείρημα της πάταξης του λεγόμενου μαύρου πολιτικού χρήματος και της διαφθοράς έχει αρχίσει εδώ και χρόνια μια επιχείρηση, υποτίθεται, πιο στενού ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων.
Η επιχείρηση αυτή είναι προφανές ότι στόχο δεν έχει το Χριστοφοράκο και τους ομοίους του. Δε μπορεί η άρχουσα τάξη να απαγορεύσειστον εαυτό της να υποστηρίζει οικονομικά το πολιτικό της προσωπικό! Αυτό θα συνεχίσει να το κάνει είτε με νόμιμο είτε με παράνομο τρόπο.
Μόλις πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει κατά 10% την κρατική επιχορήγηση στα κόμματα (σε σχέση με αυτό που είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό). Τελικά τα κόμματα θα μοιραστούν φέτος 48 εκ. ευρώ, αντί, όμως, για τα 37 εκ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί αρχικά.
Ταυτόχρονα, η ενίσχυση κομμάτων και εκλογικών συνδυασμών επωνύμως είναι κάτι που, προφανώς, δεν ενοχλεί τους μεγάλους χορηγούς των μεγάλων κομμάτων, αντίθετα με τον απλό λαό, ο οποίος, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, κάθε άλλο παρά θέλει να καταγραφεί ως χρηματοδότης κάποιου κόμματος.
Αν, δε, το κόμμα αυτό είναι και αριστερό και, ιδιαίτερα, μικρό, ακόμα χειρότερα! Ο στόχος του ελέγχου που θέλει να επιβάλλει το κράτος στα οικονομικά των κομμάτων είναι η αποθάρρυνση του λαού από την ενίσχυση των δυνάμεων εκείνων που κατά βάση στηρίζονται σε αυτόν, τόσο πολιτικά, όσο και οικονομικά.
Είναι, λοιπόν, ανοιχτή κοροϊδία όλα αυτά που μας λένε. Τη στιγμή που τα εκατομμύρια χορεύουν, θα πρέπει να ζητάμε το ΑΦΜ αυτού που θα θέλει να μας ενισχύσει με 5 ευρώ!
Για το ΚΚΕ(μ-λ) το ζήτημα της οικονομικής του ανεξαρτησίας από το κράτος και τους μηχανισμούς του είναι ουσιαστικό πολιτικό. Οπως δεν μπορούμε να υπάρχουμε έξω από το λαό, έτσι και δεν μπορούμε να φανταστούμε να στηριζόμαστε οικονομικά παρά μόνο σε αυτόν. Γιαυτό και δεν έχουμε πάρει ποτέ την κρατική επιχορήγηση (όποτε μας την έδιναν), γιαυτό και επιμένουμε στην οικονομική στήριξη της δράσης μας από τα μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς της οργάνωσής μας.
Γιαυτό και καταγγέλλουμε τη νέα αυτή προσπάθεια ελέγχου και φακελώματος, ως μια προσπάθεια, ουσιαστικά, ελέγχου και χτυπήματος της πάλης μας και της πάλης όλων των αριστερών δυνάμεων και του ίδιου του λαού, τελικά.
Εμείς δεν πρόκειται να ζητήσουμε κανενός το όνομα και το ΑΦΜ. Θα εξακολουθήσουμε να εντάσσουμε την οικονομική μας δουλειά μέσα στην πολιτική μας δράση, θα συνεχίσουμε να ζητάμε την οικονομική στήριξη του λαού στη βάση μιας βασικής συμφωνίας με τις θέσεις μας, τη φυσιογνωμία μας και τη δράση μας. Οπως από το λαό αντλούμε τη δύναμη να αγωνιζόμαστε, έτσι από το λαό θα συνεχίσουμε να ζητάμε και την τόσο απαραίτητη οικονομική μας ανεξαρτησία.

αλλά και το ΝΑΡ μέσα από τις στήλες του Πριν της 8/8

Κατάργηση κουπονιών ενίσχυσης: Ανταρσία στο χαφιεδονόμο

Δημόσια όνομα και ΑΦΜ για 10 ευρώ ενίσχυση!


Θέλετε να στηρίξετε την Αριστερά αγοράζοντας ένα κουπόνι οικονομικής ενίσχυσης; Τότε περάστε από το αστυνομικό τμήμα ή την αμερικανική πρεσβεία και δώστε τα πλήρη στοιχεία σας! Εμείς απαντάμε: Με καμία κυβέρνηση!Με το μακαρθικής έμπνευσης νομοσχέδιο «για τις δαπάνες των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών», που ψηφίστηκε με διαδικασίες εξπρές από το θερινό τμήμα της Βουλής, η κυβέρνηση της τρόικας επιδιώκει το μαζικό φακέλωμα των υποστηρικτών της Αριστεράς, τη συμμόρφωση όλων των αριστερών οργανώσεων και το στραγγαλισμό των ενοχλητικών αριστερών δυνάμεων, που στηρίζονται στις εισφορές πολιτών και όχι στη χρηματοδότηση από το κράτος ή τις επιχειρήσεις. Είναι γνωστό ότι τα κουπόνια και η συνεισφορά των εργαζομένων είναι το μοναδικό μέσο χρηματοδότησης των εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων.
Στις προσεχείς εκλογές, προκειμένου να ενισχυθούν συνδυασμοί και υποψήφιοι –σύμφωνα με το νομοσχέδιο– καταργούνται τα κουπόνια και θεσμοθετούνται τα «εισιτήρια», που θα έχουν τραπεζική υπογραφή, ενώ θα πρέπει βεβαίως να είναι θεωρημένα από την αρμόδια ΔΟΥ και να φέρουν τα πλήρη στοιχεία αυτού που το αγοράζει! Εκτός από το ονοματεπώνυμο, καταγράφεται ο αριθμός ταυτότητας και το ΑΦΜ και το ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 ευρώ αν πρόκειται για πρόσωπο ή το 1/5 του ανώτατου επιτρεπτού ορίου αν πρόκειται για συνδυασμό.
Η αντικαπιταλιστική Αριστερά φυσικά θα κάνει ανταρσία και σε αυτό το ζήτημα και δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να νομιμοποιήσει αυτές τις φασιστικές ρυθμίσεις. «Εισιτήρια» αστικής νομιμότητας ούτε πρόκειται να παραλάβουμε, ούτε φυσικά να επιτρέψουμε το φακέλωμα των μελών, φίλων και υποστηρικτών μας. Την οικονομική εξόρμηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς δεν πρόκειται να την υπογράψει καμία τράπεζα ή πολυεθνική επιχείρηση, αλλά οι χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές και σπουδαστές στους οποίους απευθυνόμαστε, έχοντας επίγνωση των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν. Με το νέο νομοσχέδιο, στο όνομα της καταπολέμησης του μαύρου χρήματος, όλοι οι συνδυασμοί και ξεχωριστά οι υποψήφιοι στους μεγάλους δήμους (πάνω από 10.000 κάτοικοι) είναι υποχρεωμένοι να αναρτούν σε κεντρική βάση δεδομένων, που είναι εγκατεστημένη στο υπουργείο Οικονομικών, όλα τα έσοδα και τις δαπάνες τους, μνημονεύοντας και τα αντίστοιχα παραστατικά τραπέζης και αυτά θα είναι προσβάσιμα σε κάθε πολίτη (και σε κάθε χαφιέ).
Την αντίθεσή τους με το νόμο εξέφρασαν τόσο η Αλέκα Παπαρήγα όσο και ο Αλέξης Τσίπρας. Το ΚΚΕ τόνισε ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στον εκβιασμό γιατί δεν έχει καμία σχέση με την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, είναι πρακτικά ανεφάρμοστος και γιατί υπάρχει πολιτική στόχευση.

1 σχόλιο:

Dimka είπε...

Ο Ριζοσπάστης αν και αναφέρει ότι πρόκειται για ευθεία στόχευση στο ΚΚΕ, στη συνέχεια χρησιμοποιεί το "κυρίως" και κλείνει λέγοντας ότι
: "Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση κλείνει όλους τους δρόμους για την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πολιτική δράση λαϊκών κομμάτων, οργανώσεων, συνδυασμών και πολιτών." Αρά το ΚΚΕ εμμέσως αναγνωρίζει ότι υπάρχουν και άλλα λαϊκά κόμματα και οργανώσεις κάτι θετικό. Ακόμα πιο θετικά θα λειτουργούσε μια κοινή ανακοίνωση και κοινή στάση για το ζήτημα όλων των οργανώσεων της Αριστεράς, που συμμετέχουν στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Καθώς κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, τουλάχιστον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ (μ-λ), Μ-Λ ΚΚΕ και ΕΕΚ νομίζω ότι πρέπει να βγάλουν το Σεπτέμβρη μια κοινή ανακοίνωση.