Τρίτη, Δεκεμβρίου 02, 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΕΤΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ «ΜΥΤΙΛΙΝΑΙΟΣ» ΣΤΙΣ 27.11


Την Πέμπτη 27/11, ημέρα γενικής απεργίας, πραγματοποιήθηκε από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών απεργιακή περιφρούρηση στα κεντρικά γραφεία ΜΕΤΚΑ. Η είσοδος του Ομίλου Μυτιληναίος αποκλείστηκε, με αφορμή την εκδικητική απόλυση συναδέλφου τεχνικού από το εργοτάξιο του έργου Κιάτο – Ροδοδάφνη.

Η άδικη απόλυση του συναδέλφου έχει στόχο την τρομοκράτηση των εργαζόμενων καθώς η εταιρία επέλεξε να «ξεφορτωθεί» το συνάδελφο γιατί ρώτησε για τις υπερωρίες και ζήτησε να του κοινοποηθούν οι όροι της σύμβασής του.

Οι απλήρωτες υπερωρίες, η εργασία το Σάββατο και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις αποτελούν κανόνα για την ΜΕΤΚΑ, όπως και για όλους τους κατασκευαστικούς ομίλους. Τα κέρδη των εταιρειών γιγαντώνονται στις πλάτες των εργαζομένων, με την εκμετάλλευση και τα εξοντωτικά ωράρια, με τους καταβαραθρωμένους μισθούς την ίδια στιγμή που το κύριο δόγμα του κατασκευαστικού κεφαλαίου είναι «Καμία ανοχή σε διεκδικήσεις!».

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, η εργοδοσία φρόντισε να καλέσει την αστυνομία σε μια ακόμη προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων και με στόχο τη δημιουργία έντασης, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει.

Η εταιρία, πιεζόμενη από τη μαχητικότητα των συγκεντρωμένων, δήλωσε ότι στο εργοτάξιο θα τηρείται η εργατική νομοθεσία (καταβάλλοντας υπερωρίες και δίνοντας τα νόμιμα ρεπό σε περίπτωση εργασίας το Σαββατοκύριακο), ενώ μετά από την πρώτη τρίμηνη σύμβαση, αυτή, θα μετατρέπεται σε σύμβαση αορίστου χρόνου. Παράλληλα δήλωσε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στη χειροτέρευση των όρων εργασίας σε γραφεία. Η εργοδοσία αρνήθηκε να προχωρήσει στην επαναπρόσληψη του συναδέλφου. Ορίστηκε νέα συνάντηση με το Σωματείο για την επόμενη εβδομάδα στην οποία πρόκειται να συζητηθεί το θέμα της επαναπρόσληψης του συναδέλφου αλλά και το ζήτημα υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους εργαζόμενους του κλάδου.

Ο αποκλεισμός των γραφείων του ομίλου Μυτιληναίος και της ΜΕΤΚΑ έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην εργοδοσία, πως θα μας βρίσκει διαρκώς μπροστά της ενάντια στις συνθήκες γαλέρας που θέλει να επιβάλει.

Το σωματείο μισθωτών τεχνικών δεν πρόκειται να υποχωρήσει με απλές υποσχέσεις της εργοδοσίας. Η βελτίωση των όρων εργασίας στις εταιρείες και στα εργοτάξια, εξαρτάται από τους εργαζόμενους και την συλλογική τους δράση. Μόνο έτσι θα μπει ένα τέλος στην εργοδοτική ασυδοσία και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί την εργοδοτική αυθαιρεσία στον κλάδο. Καμία απειλή, καμία απόλυση δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη. Θα συνεχίσουμε των αγώνα για τη δικαίωση του απολυμένου συναδέλφου. Η ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων δε θα περάσει. Διεκδικούμε υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αυξήσεις σε σχέση με το 2009, αξιοπρεπείς μισθούς, αξιοπρεπή ζωή, μείωση των ωρών εργασίας, κανονικές προσλήψεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, συνδικαλιστικές ελευθερίες στους χώρους δουλειάς.

Απαιτούμε την άμεση επαναπρόσληψη του συναδέλφου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: