Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2007

ΑΠΕΡΓΙΑ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΗ


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ- ΝΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ- ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ


Βρισκόμαστε στις επόμενες μέρες της μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης μας στις 12 Δεκέμβρη και των συγκλονιστικών συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα. Τα εκατομμύρια απεργοί και οι χιλιάδες διαδηλωτές έστειλαν σαφές ηχηρό μήνυμα εναντίωσης στην κυβέρνηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και την αντιλαϊκή πολιτική. Στο χώρο μας η απεργία είχε ιδιαίτερη επιτυχία. Πολλές εταιρείες δεν λειτούργησαν καν, καθώς απέργησαν και συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις χιλιάδες εργαζόμενοι τεχνικοί, για πρώτη φορά σε τέτοια κλίμακα. Αυτό αποτελεί μια μεγάλη παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα των διεκδικήσεών μας τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για τις νέες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Οι πρωτοφανείς απεργιακές συγκεντρώσεις δημιούργησαν ένα σαφές πλήγμα στην κυβερνητική πολιτική, που εκφράστηκε με την αποπομπή του Υπ. Απασχόλησης Β. Μαγγίνα. Παρά τον πρώτο αναγκαστικό ελιγμό της, η κυβέρνηση, θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα, να υλοποιήσει τις βασικές πλευρές της αντι- ασφαλιστικής επίθεσης, καθώς αυτές αποτελούν θεμελιακές επιλογές της ΕΕ (σύνοδος της Λισσαβόνας), που ακολούθησαν στην χώρα μας όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ:

· Θα κινηθεί με πρώτο «πολιορκητικό κριό» την εφαρμογή του νόμου Ρέππα, ο οποίος από 1/1/2008 μειώνει τις συντάξεις, καταργεί τη 35ετία, αυξάνει τα όρια ηλικίας, προωθεί την ενοποίηση των Ταμείων, ιδρύει επαγγελματικά ταμεία κ.λ.π.

· Θα επιχειρήσει να προωθήσει τις αντιδραστικές τομές που έχει ήδη εξαγγείλει, όπως την κατάργηση πολλών κατηγοριών ΒΑΕ, την αύξηση των ορίων ηλικίας των γυναικών , την παραπέρα μείωση των συντάξεων, την εθνική σύνταξη πείνας, την ανταποδοτικότητα και την ιδιωτική ασφάλιση

· Θα συνεχίσει την προπαγανδιστική της καμπάνια για την εμπέδωση κλίματος αποδοχής της «ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» και κατακερματισμού των εργατικών αντιστάσεων. Στην κατεύθυνση αυτή θα εντείνει την κρισιολογία για τα Ταμεία και το δήθεν ενδιαφέρον της για τις ασφαλιστικές ανισότητες, για προνομιούχους και μη, ευγενή και ευτελή ταμεία. θα επιδιώξει να διχάσει τους εργαζόμενους, να τους φέρει σε αντιπαράθεση μεταξύ τους, ώστε να περάσει ευκολότερα τα μέτρα.

· Θα επιδιώξει την «ενοποίηση» των ταμείων εξισώνοντας προς τα κάτω τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις όλων των ασφαλισμένων. Η κυβέρνηση, θέλει να αρπάξει τα αποθεματικά και τις εισφορές των εργαζόμενων όχι για να ενισχύσει τις πενιχρές συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων, αλλά για να τα «αξιοποιήσει» μέσω της συμμετοχής τους σε τραπεζικά και επενδυτικά σχήματα, για να τροφοδοτήσει με «ζεστό χρήμα» τις αγορές και το χρηματιστήριο.

· Ειδικά για τους συναδέλφους μηχανικούς, έχει ήδη προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου 3518/06 για το ΤΣΜΕΔΕ, και μάλιστα, αξιοποιώντας τις αντιδραστικές του ρυθμίσεις (την δυνατότητα να καθορίζονται αυθαίρετα τα όρια των παροχών με απλή υπουργική απόφαση), θα μειώσει τις συντάξεις, στο όνομα της (προς τα κάτω) «ομογενοποίησης» των ασφαλισμένων. Οι βασικές διατάξεις του, θα αξιοποιηθούν και ως «πρότυπο» για το νόμο που θα διέπει το υπό σύσταση, Ενιαίο Ταμείο.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Το 2001 έγινε επίσης μια τεράστια απεργία που, πρακτικά κατάργησε τις «μεταρρυθμίσεις» Γιαννίτση, για να έρθει λίγο καιρό μετά ο «Νόμος Ρέπα», που πέρασε με την συναίνεση και την ενεργή στήριξη των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Σήμερα αρνούνται να ζητήσουν την κατάργηση του και αποσιωπούν και τις βαριές του συνέπειες. Θεωρούν το σύνολο των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σαν τετελεσμένα και αναμφισβήτητα γεγονότα. Δεν έχουν κανένα διεκδικητικό πλαίσιο για δικαιώματα και κατακτήσεις, διευκολύνοντας τελικά το πέρασμα της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής. Για αυτό δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στον υποταγμένο- κυβερνητικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ–ΑΔΕΔΥ.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΕ ΝΑ «ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ» ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!!! Συμφώνησε και μεθόδευσε την ψήφιση του νομοσχεδίου-έκτρωμα για το ΤΣΜΕΔΕ, έχοντας δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση σε χιλιάδες εργαζόμενους μηχανικούς. Συμφώνησε και προώθησε την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής (αύξηση εισφορών, ανταποδοτικότητα, απαλλαγή εισφορών για τους εργοδότες, εργασία μέχρι βαθιά γεράματα, τζογάρισμα με τα αποθεματικά του ταμείου κλπ). Στήριξε μαζί με τους εργοδότες την ευρεία χρήση του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών για τους μισθωτούς μηχανικούς και τη γιγάντωση της εισφοροδιαφυγής.

Σήμερα το ΤΕΕ προσπαθεί να συγκαλύψει τις τεράστιες εύθηνες του για το νόμο 3518/06 και εκλιπαρεί την κυβέρνηση να «εξαιρέσει» το ΤΣΜΕΔΕ από την «ενοποίηση». Καλεί το μεγάλο κατασκευαστικό και μελετητικό κεφάλαιο να «αντιδράσουν» για τη «σωτηρία του δικού μας ταμείου». Ο «αγώνας» τους είναι αγώνας για την εφαρμογή του νόμου 3518/06, για «φτηνές εγγυητικές επιστολές», για «ανταποδοτικό ταμείο» (με υψηλές εισφορές και χαμηλές παροχές!!), για «αποκλειστική» επιχειρηματική χρήση των αποθεματικών του (βλ. Τράπεζα Αττικής), για την παραπέρα εκμετάλλευση των εργαζόμενων μηχανικών. Κανένας κοινός αγώνας δεν μπορεί να γίνει με το ΣΤΕΑΤ και τις εργοδοτικές οργανώσεις που σέρνουν το σωματείο στα δικαστήρια για να μπορούν να κλέβουν ανενόχλητοι τεράστια ποσά από τα ασφαλιστικά ταμεία και κατά συνέπεια από τους εργαζόμενους, μέσω της εξάπλωσης του δελτίου παροχής υπηρεσιών.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να υπερβούμε τον σημερινό κατακερματισμό με ένα μεγάλο βήμα προς τα μπρος, στην κατεύθυνση της ενότητας στον αγώνα. Να συντονίσουμε τον αγώνα μας, με όλους τους κλάδους των εργαζομένων, να διαμορφώσουμε ένα αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο, σε περιεχόμενο και μορφές, που θα μπορέσει να ανατρέψει την αντιλαϊκή λαίλαπα. Για να έχουμε πραγματικές νίκες, να κάνουμε ένα βήμα μπροστά στον αγώνα για την κάλυψη των αναγκών και δικαιωμάτων μας.

ü Άμεση κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ( Σιούφα, Ρέπα κλπ) και του νόμου για το 3518/06 για το ΤΣΜΕΔΕ.

ü Πάλη ενάντια στην λεγόμενη «ενοποίηση», στην ουσία κλοπή των αποθεματικών των ταμείων.

ü Πλήρη δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Όχι στην ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα στην κοινωνική ασφάλιση. Απειθαρχία στις αντιασφαλιστικές οδηγίες της EE και τα κριτήρια της Λισσαβόνας.

ü Μείωση των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους στην προοπτική της πλήρους κατάργησης της εργατικής εισφοράς. Να πληρώνουν για την ασφαλιστική προστασία και τη σύνταξη το κράτος και οι εργοδότες. Καμιά εισφορά για τους άνεργους και τους φαντάρους και μεταπτυχιακούς φοιτητές.

ü Υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. Σύνταξη ίση με τον καταληκτικό μισθό, στα 30 χρόνια δουλειάς, ή στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και τα 58 για τους άνδρες. Όπου υπάρχουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις να διατηρηθούν. Επίδομα ανεργίας, ίσο με το βασικό μισθό, για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (μισθό, ή δελτίο παροχής υπηρεσιών).

ü Επέκταση –και όχι περιορισμό– των βαρέων και ανθυγιεινών και σε νέα τμήματα εργαζομένων που το έχουν ανάγκη (νέες επαγγελματικές ασθένειες εργαζόμενων, πχ εργαζόμενων στην πληροφορική).

ü Κατάργηση κάθε μορφής χρηματιστηριακής τοποθέτησης των αποθεματικών των ταμείων. Άμεση αποδέσμευση του ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής και το Χρηματιστήριο. Κρατική εξασφάλιση των αποθεματικών. Άμεση επιστροφή στα ταμεία όλων των απωλειών που έχουν υποστεί από τις πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων από το ’50 και μετά.

ü Πλήρη και ουσιαστική ασφαλιστική εξίσωση προς τα πάνω όλων των ασφαλισμένων. Άρση της απαράδεκτης διάκρισης «παλιών» και «νέων» ασφαλισμένων, χωρίς καμία επιβάρυνση τους.

ü Άμεση αναγνώριση των εργοδοτικών υποχρεώσεων (εργασιακών, ασφαλιστικών κλπ) και των δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και παρέχουν στην ουσία εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Στις 19/12 οι μηχανικοί απεργούμε μαζί με τους εργαζόμενους

γιατρούς - δικηγόρους-δημοσιογράφους

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10 πμ Πανεπιστημίου και Κοραή

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)

Μεσολογγίου 5, 2ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somtechnik.gr, τηλ. επικοινωνίας. 2103820537, 6936760879, 6977806266

Δεν υπάρχουν σχόλια: