Τετάρτη, Ιανουαρίου 30, 2008

ΝΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

Βγήκε η απόφαση του Μονομελούς Δικαστηρίου Αθηνών που αφορά τα ασφαλιστικά μέτρα που άσκησαν οι εργοδότες μεγαλοκατασκευαστές, εναντίον του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Αιχμή και αφορμή της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων είναι το άρθρο 3 της συλλογικής σύμβασης του σωματείου που αφορά την εφαρμογή της και για τους μισθωτούς τεχνικούς που αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Η απόφαση δεν αφήνει περιθώρια στην εργοδοσία. Απορρίπτει την αίτηση της εργοδοσίας να ανασταλεί η ισχύς της σύμβασης και δικαιώνει το σωματείο. Αναφέρει ότι έχει τηρηθεί όλη η νόμιμη διαδικασία για την κατάρτιση της σύμβασης. Επισημαίνει ότι το άρθρο 3 περιλαμβάνει όλα τα κριτήρια της εξαρτημένης σχέσης εργασίας (αμοιβή με μισθό, υπαγωγή σε νομική εξάρτηση, έλεγχος και εποπτεία από τον εργοδότη, άσκηση διευθυντικού δικαιώματος) και ότι ορίζει το πεδίο ισχύος της σύμβασης.

Η απόφαση αποτελεί δικαστικό τετελεσμένο και κατάκτηση και για το σωματείο και τους εργαζόμενους, καθώς αναγνωρίζει τα δικαιώματα που προκύπτουν από την εξαρτημένη σχέση εργασίας, θέτει σε αμφισβήτηση τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που κυριαρχούν στον κλάδο και αποτελεί ένα ακόμα βήμα στον αγώνα για κανονικές προσλήψεις.

Ταυτόχρονα αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την εργοδοσία, η οποία με συνεχείς δικαστικές προσφυγές εναντίον του σωματείου, κατέστησε σαφές ότι αυτό που πάνω από όλα την ενδιαφέρει είναι να μη αλλάξει το καθεστώς των εργαζόμενων με δελτίο και η πλήρης περιστολή των δικαιωμάτων μας. Χαρακτηριστικά στο δικαστήριο, οι εργοδότες ισχυρίστηκαν ότι η εφαρμογή της σύμβασης θα επιφέρει την οικονομική καταστροφή των τεχνικών εταιρειών !!!! ενώ χωρίς καμιά ντροπή, διεκδίκησαν το «δικαίωμα» τους να εισφοροδιαφεύγουν, καθώς απασχολούν παράνομα εργαζόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Ακόμα αποτελεί πλήγμα και για τον εργοδοτικό συνδικαλισμό (ΣΤΥΕ) στο χώρο καθώς αναδεικνύει μια άλλη λογική αγώνα και διεκδίκησης, από αυτή της συναίνεσης και της συνδιαλλαγής με την εργοδοσία.

Η πάλη ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις έχει τεράστια σημασία για το όλο εργατικό κίνημα, καθώς το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης και των εργοδοτών για την εφαρμογή της πράσινης βίβλου της ΕΕ για την επιβολή των «ελαστικών εργασιακών σχέσεων», την εξάπλωση του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών σε όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΕΒ με αφορμή στη συζήτηση για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση απαιτεί την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και την παραπέρα ελαστικοποίηση της εργασίας.

Το επόμενο διάστημα με ένταση των δυνάμεων μας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, για τις νέες συλλογικές συμβάσεις τόσο στη μελέτη-κατασκευή, όσο και στην πληροφορική-τηλεπικοινωνίες. Αξιοποιώντας την κατάκτηση αυτή, αλλά και την κήρυξη της σύμβασης ως υποχρεωτική, ώστε να ισχύει για όλους τους εργαζόμενους τεχνικούς, μπορούμε από καλύτερες θέσεις να παλέψουμε, με βάση το σύνολο των αναγκών μας.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ü Για να δοθούν άμεσα αυξήσεις, που να μας ανακουφίζουν από τη φοβερή ακρίβεια και να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας. 1400 ευρώ κατώτερος μισθός. Όχι στα νέα προγράμματα λιτότητας και λεηλασίας του εργατικού εισοδήματος.

ü Για κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους, που δουλεύουν με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Για την κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων που πηγάζουν από την εξαρτημένη σχέση εργασίας. Είμαστε αντίθετοι στην «ευέλικτη απασχόληση» και τα ατομικά συμφωνητικά, τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας». Για τη μείωση των ωρών εργασίας (35ωρο, 5νθήμερο, 7ωρο).

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ 7 ΦΛΕΒΑΡΗ στις 7μμ στο Πολυτεχνείο (κτ. Γκίνη)

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: