Παρασκευή, Φεβρουαρίου 06, 2009

Νέο έγκλημα της εργοδοσίας στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ στη Θεσσαλονίκη

Νέο έγκλημα της εργοδοσίας στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ στη Θεσσαλονίκη

Νέα εργοδοτική δολοφονία σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 5/2, όταν ο τεράστιος βραχίονας ενός γερανού της εταιρείας «Θεμελιοδομή», αποκολλήθηκε στο εργοτάξιο του Μετρό στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης και καταπλάκωσε έναν 55χρονο εργάτη. Ο βραχίονας δεν ήταν δεμένος με συρματόσχοινα όπως έπρεπε, με αποτέλεσμα κατά τις εργασίες της αποσύνδεσης να πέσει και να σκοτώσει τον εργάτη Το γεγονός αυτό δεν ήταν κάτι μη αναμενόμενο. Από την αρχή του έργου τα μέτρα ασφαλείας ήταν ανύπαρκτα. Ταυτόχρονα τραγικό θάνατο βρήκε την Τετάρτη ένας υπάλληλος της ΔΕΗ, στην Κάτω Κόμη Κοζάνης, ο οποίος εργαζόταν ως ηλεκτροτεχνίτης Εναέριων Δικτύων και υπέστη ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια επιδιόρθωσης βλάβης καλωδίων. Οι θάνατοι αυτοί, που ανεβάζουν στους 8 τους νεκρούς στους τόπους δουλειάς για το 2009, δεν είναι «ατυχήματα» που οφείλονται σε «ανθρώπινα λάθη». Είναι εγκλήματα που ήρθαν να προστεθούν στο συνεχή, μακάβριο και βαρύ φόρο αίματος που πληρώνουν οι εργαζόμενοι στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Ο μεγάλος ένοχος δεν είναι άλλος από την εργοδοσία που απασχολεί τους εργαζόμενους ανάλογα με τις… «ανάγκες» του έργου. Τα ολοκληρωμένα μέτρα ελέγχου για την προστασία των εργαζομένων πριν και κατά τη διάρκεια των εργασιών, αποτελούν «καθυστέρηση» για τους εργοδότες που τους κοστίζουν χιλιάδες ευρώ

Η πραγματικότητα είναι ότι οι εργαζόμενοι, έλληνες και μετανάστες εξαναγκάζονται να δουλεύουν:

  • Με απίστευτη εντατικοποίηση και χαμηλούς μισθούς, χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας, πολλές φορές ανασφάλιστοι και με την απειλή της απόλυσης να χρησιμοποιείται ως φόβητρο για την πειθάρχηση τους
  • Σε εργασίες επικίνδυνες μέσω του καθεστώτος των υπεργολαβιών και χωρίς κανένα έλεγχο.
  • Με ανύπαρκτους δημόσιους φορείς προστασίας και πρόληψης ατυχημάτων, αφού όλες οι υπηρεσίας υγείας και ασφάλειας έχουν παραδοθεί σε ιδιωτικούς φορείς

Συνένοχοι είναι το κράτος και οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που χρόνια τώρα εφαρμόζουν όλες τις αντεργατικές επιλογές της ΕΕ, ενθαρρύνουν και συγκαλύπτουν την ανεξέλεγκτη δράση της εργοδοσίας. Όχι μόνο με τους αντιδραστικούς νόμους για το εργασιακό και το ασφαλιστικό. Αλλά και μέσω των υποτιθέμενων ελέγχων που αντί να προσανατολιστούν στην ευθύνη τις εργοδοσίας, που παραβιάζει το όποιο νομοθετικό πλαίσιο ισχύει για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, στην καλύτερη περίπτωση επιβάλλουν κάποια "πρόστιμα", "χρυσώνοντας" το χάπι και απαξιώνοντας και την ανθρώπινη ζωή ακόμα.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα που πρέπει να δυναμώσει και που μας αγγίζει όλους. Η πραγματικότητα στα εργοτάξια αφορά με τον ίδιο τρόπο και τους εργάτες, και τους τεχνικούς. Οι εργαζόμενοι τεχνικοί μηχανικοί πρέπει να αντισταθούν στις πιέσεις που δέχονται από την εργοδοσία ότι δήθεν αυτοί είναι.. «κάτι διαφορετικό», ότι δήθεν αυτοί πρέπει να «καλύπτουν καταστάσεις». Μαζί με όλους τους εργαζόμενους να αναπτύξουμε ένα κίνημα υπεράσπισης της ίδιας μας της ζωής, να βάλουμε εμπόδιο με τον αγώνα μας, στην πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε τον επόμενο.

Η ώρα του αγώνα για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς είναι τώρα.

  • Μέτρα προστασίας και υγιεινής & ασφάλειας τώρα. Προσανατολισμό της Επιθεώρησης Εργασίας τον ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης και στη συνδυασμένη εφαρμογή του συνόλου της σχετικής νομοθεσίας και των κανονισμών.
  • Ανθρώπινα ωράρια και αποδοχές . Πραγματικές αυξήσεις μισθών και ημερομισθίων ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς από μια δουλειά. 35ωρο, 7ωρο, 5θήμερο.
  • Κατάργηση των ιδιωτικών ΕΞΥΠΠ. και τη δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφάλειας και Ιατρών Εργασίας, ενταγμένου στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
  • Κατοχύρωση εργοδοτικής εισφοράς για την ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου και τη διευρυμένη εφαρμογή του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)

Πλατεία Καρύτση 10, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somtechnik.gr, τηλ. επικοινωνίας 6936760879, 6977806266

Δεν υπάρχουν σχόλια: