Τετάρτη, Απριλίου 07, 2010

ΠΕΜΠΤΗ 8 ΑΠΡΙΛΗ - ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΠΕΜΠΤΗ 8 ΑΠΡΙΛΗ: ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ 6μμ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Το φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί ένα σύνολο αντιλαϊκών ρυθμίσεων που προκαλούν οργή και αγανάχτηση, όπως κι αν διαβαστούν. Είτε από τη σκοπιά της πρόσθετης φορολογικής επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων, είτε από εκείνη που αφορά τις παραπέρα διευκολύνσεις και φοροαπαλλαγές προς το κεφάλαιο. Η κυβερνητική προπαγάνδα επιχείρησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι με το φορολογικό, απαλύνονται οι επιπτώσεις που είχαν οι εργαζόμενοι εξαιτίας της εισοδηματικής πολιτικής και της μείωσης των ονομαστικών μισθών στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα:

* Η μείωση για τους μισθωτούς του αφορολόγητου ορίου, με την εξαναγκαστική συλλογή αποδείξεων, αποτελεί τον προάγγελο της συνολικής κατάργησης του. Η απαίτηση για συλλογή αποδείξεων σε μια χρονιά που η λαϊκή κατανάλωση συρρικνώνεται, αποτελεί στην ουσία μείωση έως και κατάργηση του αφορολόγητου ορίου.
* Η αύξηση του ΦΠΑ, καθώς και η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ΔΕΗ, τσιγάρα και ποτά, βαρύνει κυρίως τα λαϊκά εισοδήματα.
* Η εισαγωγή της πρώτης κατοικίας ως τεκμήριο και η αύξησή του στα μικρά Ι.Χ. θα επιβαρύνει τα χαμηλά εισοδήματα τα οποία καλούνται να καταβάλλουν φόρους για εισοδήματα που δεν έχουν.
* Με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης υπερωριών και επιδομάτων σε μια σειρά κλάδους του δημοσίου, πλήττεται – μαζί με τις άλλες περικοπές (14ος μισθός κλπ) –βάναυσα το εισόδημα των εργαζόμενων του δημοσίου, κύρια των χαμηλόμισθων.



ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Στα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης, περιλαμβάνεται και η πρόταση για κατάργηση των συντελεστών φορολόγησης των μηχανικών και αντικατάστασή τους με την φορολογία του συνόλου των εσόδων. Ακόμα σχεδιάζεται και η αύξηση της παρακράτησης φόρου από το 20% στο 25%. Στην πράξη οι μισθωτοί με δελτίο παροχής υπηρεσιών και οι αυτοαπασχολούμενοι καλούνται να δανείζουν το κράτος. Σε μια περίοδο που δεν έχουν δοθεί αυξήσεις και που η αεργία και η υποαπασχόληση καλπάζει θα χάσουμε ένα ακόμα κομμάτι του εισοδήματος μας. Τα παραπάνω μέτρα που οδηγούν σε ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΦΟΡΟΥ και δραματική μείωση του ετήσιου εισοδήματος μας, θα πλήξουν κυρίως τους μισθωτούς που αμείβονται με δελτίο και τους αυτοαπασχολούμενους.

Μήπως όμως ήταν επί τέλους καιρός να αρθούν τα ‘’προνόμια’’ της ‘’φορολογικής ασυλίας’’ των μηχανικών; Τα γελοία αυτά επιχειρήματα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν αφορούν τους μισθωτούς μηχανικούς, αλλά αντίθετα μας εξοργίζουν. Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΤΟΜΗ που επιχειρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι: «Αύξηση της φορολόγησης των εργαζόμενων μηχανικών, ενώ το καθεστώς της εργασιακής ανασφάλειας και ομηρίας με το δελτίο θα επεκταθεί σε ακόμα περισσότερους συναδέλφους»!

Οι προτάσεις του ΤΕΕ και των κυρίαρχων παρατάξεων, για δήθεν ειδικές συνθήκες των μηχανικών σαρώθηκαν με μια μονοκονδυλιά από την κυβέρνηση. Η ηγεσία του ΤΕΕ υποτίθεται ότι «παζαρεύει» το ύψος της αύξησης της φορολογίας των αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών μέσω των συντελεστών, ενώ δεν λεει λέξη για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, την αύξηση του ΦΠΑ και των αντιλαϊκών έμμεσων φόρων, την προκλητική μείωση της φορολογίας στο κεφάλαιο, την περικοπή των μισθών στο δημόσιο. Όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο δεν έλεγε λέξη για την απασχόληση των μισθωτών μηχανικών με δελτίο, αλλά αντίθετα την ενθάρρυνε. Αποδεικνύεται ξανά, πως η τακτική της ηγεσίας του ΤΕΕ είναι η προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις.

ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Τα δήθεν μέτρα για την φορολόγηση του κεφαλαίου αποτελούν στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων. Συγκεκριμένα προωθείται:

* Ο φορολογικός συντελεστής στα μη διανεμόμενα επιχειρηματικά κέρδη μειώνεται σταδιακά από 25% σε 20%.
* Η φορολογία των μερισμάτων των ιδιωτών αποτελεί σαπουνόφουσκα καθώς το ποσοστό των κερδών που διανέμεται ως μερίσματα είναι ελάχιστο μπροστά στο σύνολο των κερδών. Οι μετοχές εξάλλου των περισσοτέρων κερδοφόρων ΑΕ δεν ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα. Τα περιθώρια νόμιμης φοροδιαφυγής για τα νομικά πρόσωπα είναι τεράστια.
* Από τη λεγόμενη «ενιαία κλίμακα φορολόγησης» εξαιρούνται οι τόκοι καταθέσεων και οι τόκοι από ομόλογα, σε όφελος των τραπεζών.
* Απαλλάσσονται από κάθε φόρο τα κέρδη από αγοραπωλησίες μετοχών στο Χρηματιστήριο με την μοναδική προϋπόθεση ότι οι μετοχές δε θα μεταβιβαστούν για ένα τρίμηνο. Στην εποχή των «ελλειμμάτων» ο φόρος στις χρηματιστηριακές συναλλαγές παραμένει στο συμβολικό 1,5 τοις χιλίοις.
* Η εξευτελιστική φορολογία του 5%, για την επιστροφή κεφαλαίου από το εξωτερικό.
* Η διατήρηση των προκλητικών φοροελαφρύνσεων των εφοπλιστών.
* Νέες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο με πρόσχημα την «πράσινη ανάπτυξη», τη διατήρηση θέσεων εργασίας κλπ.



ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ - ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ - ΑΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΝΤ

Το φορολογικό νομοσχέδιο δεν είναι παρά ένα από τα μέτρα «ληστείας» του εισοδήματος των εργαζόμενων. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την ουσιαστική συναίνεση ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. η ΕΕ, το ΔΝΤ, το κεφάλαιο και οι τραπεζίτες, προχωρούν σε μια ιστορικών διαστάσεων επίθεση μέσα από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ. Ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις, νέοι γύροι λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων, δεκάδες χιλιάδες απολύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα είναι τα μέτρα που θα επιδιωχθεί να παρθούν το επόμενο διάστημα. Η υπαγωγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μαζί με την στενή επιτήρηση της ΕΕ, θα αποτελέσει ένα ιστορικό πισωγύρισμα, με αιχμή δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και την πλήρη ασυδοσία των εργοδοτών.

Οι εργαζόμενοι χρειάζεται μαχητικά, μαζικά κι αποφασιστικά να αντιπαλέψουμε τις προωθούμενες αντιδραστικές ανατροπές. Να βγούμε στο δρόμο του μαχητικού, διαρκούς και συντονισμένου αγώνα. Είναι επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης του συντονισμού των πρωτοβάθμιων σωματείων, ενάντια στη συναίνεση, στο συμβιβασμό, τον κυβερνητικό συνδικαλισμό των ηγεσιών των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Οι εργαζόμενοι έχουμε κάθε συμφέρον και να απεργήσουμε, να διαδηλώσουμε, να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο! Να κατέβουμε μαζικά στις πορείες, στις απεργίες, να απαιτήσουμε κλιμάκωση με γενικές πανεργατικές απεργίες.

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ -ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

* Διπλασιασμός του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους αυτοαπασχολούμενους.
* Να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης
* Γενναία φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας
* Αύξηση της φορολόγησης του κεφαλαίου στο 45%
* Πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των μισθωτών που αμείβονται με δελτίο. Άμεση κατάργηση της πληρωμής με δελτίο, στην εξαρτημένη σχέση εργασίας. Αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις, αποφασιστική αύξηση των αποδοχών μας με 35ωρο-5μερο -7ωρο



ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)

http://www.somtechnik.gr/ Γραφεία: Πλατεία Καρύτση 10, ΑΘΗΝΑ, 4oς όροφος,TK:10561

Δεν υπάρχουν σχόλια: