Κυριακή, Νοεμβρίου 21, 2010

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΑΘΗΝΩΝ
[ΣΕΕ-ΔΑΑ]
e-mail: sindikato.see.daa@gmail.com
21.11.10
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ
Συνάδελφοι
Οι εργοδότες και οι εργολάβοι του αεροδρομίου προχωρούν σε μια πρωτοφανή σε αγριότητα επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Με πρόσχημα την οικονομική κρίση απολύουν 60 εργαζομένους, στην DHL και την ΕΑΤ ενώ εκατοντάδες απολύσεις έχουν γίνει σε όλες σχεδόν τις εταιρίες του αεροδρομίου. Καταπατούν ακόμα και αυτά τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, αλλάζουν αυθαίρετα τις συμβάσεις μετατρέποντας τες αλλού σε ορισμένου χρόνου, αλλού 4ωρες η 6ωρες (Goldair, Ολυμπιακη, Swiisport, εταιρίες φύλαξης, εταιρίες καθαρισμού κλπ). Κραυγαλέα απόδειξη εργοδοτικής τρομοκρατίας είναι η περίπτωση της εργοδοσίας της Swiisport όπου δια του γενικού διευθυντή της κου Γρύλου απειλεί και πιέζει τους εργαζόμενους να παραιτηθούν οικιοθελώς από τα δικαιώματα τους. 

Με πρόσφατη απόφασή του ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι θα προχωρήσει στην απόλυση του 30% του προσωπικού και στην μείωση των αποδοχών κατά 15%. Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου απέρριψε τις επιλογές της εργοδοσίας και καταψήφισε πρόταση του προεδρείου του Συλλόγου για παροχή δωρεάν εργασίας σε τέσσερα ρεπό τον μήνα, σαν μια προσπάθεια αναζήτησης «εναλλακτικής» πρότασης!!!!!! Οι εργαζόμενοι στην Γενική Συνέλευση του επιχειρησιακού σωματείου απέρριψαν αυτές τις επιλογές κρατώντας μια περήφανη και αξιοπρεπή στάση.
Μετά την απόφαση της Γ.Συνέλευσης ο εργοδότης, ενεργώντας εκδικητικά, προχώρησε σε μια σειρά απολύσεις εργαζόμενων αορίστου χρόνου. Επισκέπτεται τα τμήματα της εταιρείας και απαιτεί, μέσω απειλής απόλυσης, την σύμφωνη γνώμη των εργαζόμενων για την προσφορά εργασίας σε ημέρα ανάπαυσης, άνευ αποζημίωσης. Αρκετοί εργαζόμενοι, κάτω από τον φόβο της απόλυσης υπέκυψαν στις απειλές του εργοδότη. Έτσι η εργασία σε ημέρα ρεπό θα δικαιολογείται σαν συμμετοχή σε εκπαίδευση!!!!!!! Συγχρόνως συνεχίζονται οι μαζικές απολύσεις. Στόχος του είναι να ελαχιστοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τους μόνιμους υπάλληλους έχοντας σχεδόν μόνο συμβασιούχους, εκμεταλλευόμενη την ανασφάλεια που δημιουργεί η έλλειψη σταθερής εργασίας. Είναι φανερό ότι η εταιρεία τρομοκρατεί απροκάλυπτα ασκώντας έντονη ψυχολογική πίεση στους εργαζόμενους για να υποκύψουν στις επιδιώξεις της.
Συνάδελφοι,
Είναι ολοφάνερο ότι οι εργοδοσίες εκμεταλλεύονται την πολιτική και οικονομική κατάσταση που τους ευνοεί. Έχουν σύμμαχο τους την πολιτική της κυβέρνησης, που τους βοηθάει να καταργήσουν κεκτημένα και δικαιώματα των εργαζόμενων μέσα από την δημιουργία ενός ολόκληρου οπλοστασίου από αντεργατικούς νόμους. Η «σωτηρία της πατρίδας» γιαυτούς περνάει μέσα από την ισοπέδωση των εργαζόμενων από τις απολύσεις και την ανεργία, την περικοπή των μισθών την εξαθλίωση τελικά όλων μας.. Η «σωτηρία της πατρίδας» για αυτούς που έφεραν και στηρίζουν το μνημόνιο είναι σωτηρία των τραπεζών, των κερδών των επιχειρήσεων ο φόβος και η ανασφάλεια των εργαζόμενων.
Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να υλοποιήσουν τα σχέδια τους.
Οι εργαζόμενοι πρέπει πρώτα να καταδικάσουν στην συνείδηση τους αυτές στις επιλογές. Να ζητήσουν από τα σωματεία να μπουν μπροστά για την αντιμετώπιση της επίθεσης. Να ανατρέψουν τις συμβιβασμένες στην εργοδοσία συνδικαλιστικές ηγεσίες. Να αναλάβουν, μαζί με όλα τα σωματεία του αεροδρομίου την πρωτοβουλία για την δημιουργία ενός συντονισμού σωματείων που θα οργανώσει τον αγώνα για την ανατροπή της επίθεσης των εργοδοτών για την δημιουργία ενός μεγάλου και ρωμαλέου εργατικού κινήματος στον χώρο του αεροδρομίου που θα αγωνιστεί ενάντια στην κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος, ενάντια στις απολύσεις και την περικοπή των μισθών μας.
Να απαιτήσουν από τα σωματεία την έναρξη πολύμορφων κινητοποιήσεων, αρχής γενομένης από την Πέμπτη 25.11.10 με την Παναττική 3ωρη στάση εργασίας από τις 12.00 έως 15.00. Να αναπτύξουμε όλοι οι εργαζόμενοι την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους δοκιμαζόμενους εργαζόμενους του χώρου. Η μεγαλύτερη δύναμη μας είναι η αλληλεγγύη μας.
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΘΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΏΝ
Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: