Τετάρτη, Ιουνίου 06, 2012

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΣ ΣΜΤ, ΤΡΙΤΗ 5 ΙΟΥΝΗ


Απόφαση γενικής συνέλευσης σωματείου μισθωτών τεχνικών στις 5 Ιούνη
Στο παρατεταμένο προεκλογικό τοπίο το μαυρισμένο μαύρο μέτωπο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και τα δεκανίκια τους, εντείνει τους εκβιασμούς απέναντι στον κόσμο της εργασίας. Σε συμμαχία με την Ε.Ε και τις παγκόσμιες οικονομικές ελίτ δηλώνουν ευθαρσώς πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από την συνέχιση της πολιτικής των μνημονίων. Η έκθεση της Εθνικής Τράπεζας περιγράφει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, με όρους Αποκάλυψης και πυρηνικού ολέθρου! Από κοντά και η εργοδοσία που καλεί τους εργαζόμενους να «διορθώσουν» την ψήφο τους, για να συνεχίσουν να έχουν δουλειά. Ο στόχος τους είναι να κλείσει το πολιτικό ρήγμα που άνοιξε με τους εργατικούς και λαικούς αγώνες της τελευταίας διετίας, να εγκλωβιστεί το αγωνιστικό δυναμικό σε λογικές επαναδιαπραγμάτευσης και αναμονής κυβερνητικών σεναρίων για τους όρους σφαγής των εργατικών δικαιωμάτων και των ρυθμών εξαθλίωσης μας.
Από τα πλέον ακραία αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν στο πλαίσιο των αλλεπάλληλων μνημονίων, είναι η κατάργηση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων. Διακηρυγμένος στόχος των μέτρων είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της μείωσης του εργατικού κόστους, έτσι ώστε αυτό να καταστεί συγκρίσιμο με το κόστος εργασίας στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες.
Το ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων, των συμβάσεων και της συνδικαλιστικής ελευθερίας, είναι μέρος του κόστους που καλείται να πληρώσει ο εργαζόμενος λαός για να παραμείνει η χώρα σε ευρώ και ΕΕ όπως ζητούν οι τράπεζες και το κεφάλαιο με βάση τα συμφέροντα τους.
Με τη λήξη της μετενέργειας για τις συλλογικές συμβάσεις, η εργοδοσία επιτίθεται με βιαιότητα, επιδιώκοντας το σφαγιασμό των μισθών και το τσάκισμα των επιδομάτων και εκβιάζει για μειώσεις μισθών ακόμα και 40%. Σε αρκετούς κλάδους οι εργοδότες έχουν καταγγείλει τις κλαδικές συμβάσεις και απαιτούν την υπογραφή νέων με μείωση μισθών και αφαίρεση δικαιωμάτων. Σε άλλους κλάδους αρνούνται να προσέλθουν σε συζήτηση για επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων και όπου το κάνουν απαιτούν συμβάσεις με μειωμένους μισθούς. Εκτιμάται ότι ένας στους τέσσερις εργαζομένους έχει πλέον ατομική σύμβαση εργασίας, ενώ σε ισχύ παραμένουν ελάχιστες κλαδικές συμβάσεις.
Σε αυτό το τοπίο ο ΣΕΒ προκειμένου να σύρει τους εργαζόμενους σε στάση αναμονής, επέλεξε ξανά την μέθοδο του «διαλόγου» και εμφανίζεται να κάνει «παραχωρήσεις», όπως, να δεχτεί την κατάργηση της μείωσης κατά 22% του μισθού της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης και την επαναφορά της διάρκειας της μετενέργειας στους 6 μήνες, από 3. Ο ΣΕΒ ξεχνάει βέβαια να ζητήσει την κατάργηση της μείωσης κατά 32% στους νέους ενώ η πρόταση του απλά συνεπάγεται μια τρίμηνη παράταση πριν την μισθολογική ισοπέδωση. Σε αντάλλαγμα ζητάει την μείωση των αποδοχών που διασφαλίζουν όσες συμβάσεις ονομάζει «ευγενείς» (δηλαδή όλες σχεδόν εκτός της εθνικής γενικής συλλογικής) και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, δίνοντας ακόμα ένα χτύπημα στα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι εργοδότες επιχειρούν να καταργήσουν τη Συλλογική Σύμβαση του Σωματείου.
Στόχος είναι όχι μόνο η δραστική μείωση των μισθών, αλλά και η μαζική υπογραφή ατομικών συμβάσεων/συμφωνητικών και η επιβολή ατομικής εκβιαστικής διαπραγμάτευσης των συνάδελφων. Θέλουν να γενικεύσουν την ελαστική απασχόληση και την απλήρωτη εργασία. Στο στόχαστρο βρίσκονται όλοι οι εργαζόμενοι και ειδικά οι νέοι, που εκβιάζονται –όσοι δουλεύουν- σε απασχόληση χωρίς δικαιώματα, πολλές φορές χωρίς μισθό στο όνομα της «μαθητείας».
Ταυτόχρονα οι εργοδότες μέσα από την καταγγελία που έχουν στείλει στο σωματείο μας κάνουν σαφές ότι δεν θέλουν να «διαπραγματευτούν» και στόχος τους είναι να μην υπάρχει συλλογική σύμβαση για τον κλάδο, μια σύμβαση που αποτελεί καθοριστικό όπλο στα χέρια των εργαζόμενων για τα δικαιώματά τους και τη βελτίωση της εργασιακής τους θέσης.
Μέσα στην κόλαση της ακραίας αντεργατικής επίθεσης οι εργοδότες θεωρούν ότι μπορούν επιτέλους να μετατρέψουν τους χώρους δουλειάς σε ’’εργασιακά στρατόπεδα συγκέντρωσης’’ Θέλουν να ξεμπερδέψουν με τη συλλογική σύμβαση του σωματείου, που  καλύπτει όλους τους τεχνικούς με εξαρτημένη σχέση εργασίας, δηλαδή και όσους αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών.
Στο πλαίσιο αυτό ήδη ο ΑΚΤΩΡ προχωράει σε σύναψη ατομικών συμβάσεων με τους εργαζόμενους, που περιλαμβάνει μειώσεις μισθών, παροχή εργασίας στα εκτός έδρας χωρίς επιπλέον αμοιβή και απαλλαγή από την υποχρέωση κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών, την ίδια στιγμή που ανακοινώνει αύξηση των κερδών του για το πρώτο τρίμηνο του 2012. Αλλά και σε εταιρίες όπως η Internetq, η Ασπροφώς  κ.α οι απολύσεις και παράλληλα η προσπάθεια για μειώσεις μισθών είναι πραγματικότητα.
Δεν μας τρομάζει η τρομοκρατία του ΣΕΒ, των κομμάτων του «μαύρου μετώπου» και της ΕΕ ότι η άμεση και μονομερής ανατροπή των Μνημονίων και της Δανειακής Σύμβασης, θα οδηγήσει σε «χάος». Στο κοινωνικό χάος οδήγησε η εφιαλτική πολιτική τους. Δεν είμαστε κοινωνικοί εταίροι, αλλά οι παραγωγοί του τεράστιου αυτού πλούτου και θα πρέπει να στοχεύσουμε στην διεκδίκηση αυτού που μας αναλογεί, όταν τα αφεντικά μας θέλουν να μας αμοίβουν με ψίχουλα και να διατηρήσουν την κερδοφορία τους από το μόχθο και την προσπάθεια μας.
Τώρα είναι ώρα, το ταξικό εργατικό κίνημα, σε αντιπαράθεση με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό και μακριά από λογικές αναμονής φιλολαικών κυβερνητικών λύσεων να βγει ξανά στο δρόμο του αγώνα απαιτώντας:
Ακύρωση των μνημονίων, της δανειακής σύμβασης, των αντεργατικών νόμων και όλου του νομοθετικού πλαισίου που σκλαβώνει τον λαό στην δικτατορία του κεφαλαίου. Παύση πληρωμών, μη αναγνώριση, διαγραφή του τοκογλυφικού  χρέους!  Ρήξη με την ΟΝΕ και το ευρώ και έξοδος από την ΕΕ. Κατάργηση της ελαστικής εργασίας, κανονικές προσλήψεις και υπογραφή αξιοπρεπών Συλλογικών Συμβάσεων. Με μαζικό, αποφασιστικό και συντονισμένο αγώνα να ανατρέψουμε την επίθεση, να αρνηθούμε να πληρώσουμε την κρίση και το χρέος που μας φόρτωσαν.
Καμιά απόλυση - άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων στους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν την «στάση πληρωμών» των μισθών τους από την εργοδοσία.  Να σταματήσει το πολιτικό και νομικό πλέγμα προστασίας των εταιρειών. Δέσμευση των κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων (προσωπικών ή άλλων εταιριών) του ιδιοκτήτη της εταιρίας που πτωχεύει ή οφείλει δεδουλευμένα για να καλυφθούν οι αποζημιώσεις των απολυμένων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζομένους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να παρθούν πίσω όλες οι μειώσεις μισθών που επιβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.  Όχι στην αντιδραστική αναδιάρθρωση του δημόσιου.
Όχι στην προγραμματισμένη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων. Δημόσια δωρεάν υγεία για όλους, μείωση των χρόνων συνταξιοδότησης, αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους. Άμεση κάλυψη όλων των απωλειών των Ασφαλιστικών Ταμείων από το κράτος και καταβολή των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας, άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις. 
Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση των τραπεζών, των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και των επιχειρήσεων που εγκαταλείπουν οι εργοδότες τους, με εργατικό - κοινωνικό έλεγχο. Να ακυρωθούν οι συμβάσεις παραχώρησης στο κατασκευαστικό κεφάλαιο που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. Δημόσια έργα βελτίωσης και ανάπτυξης των κοινωνικών υποδομών, με υλοποίησή τους από έναν δημόσιο φορέα κατασκευών με εργατικό έλεγχο.
Άμεσα μέτρα κατά της ανεργίας τώρα! επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις, πλήρης πρόσβαση στην υγεία, την εκπαίδευση και τις άλλες κοινωφελείς υπηρεσίες όλων των ανέργων. Μείωση των ωρών δουλειάς, και των χρόνων συνταξιοδότησης για να βρουν άμεσα δουλειά οι νέοι. Άμεσα επαναλειτουργία όλων των κλειστών εργοστασίων. Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών των ανέργων συναδέλφων μηχανικών με ΤΣΜΕΔΕ. Ο χρόνος ανεργίας να μετρά στα συντάξιμα έτη. Δωρεάν πρόσβαση των ανέργων σε περίθαλψη-συγκοινωνίες - χώρους ψυχαγωγίας.
Όχι στα χαράτσια, την αύξηση της φορολογίας στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα .Να αυξηθεί η φορολογία του κεφαλαίου στο 45% για να καλυφθούν τα ελλείμματα.
ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ ΣΕ:
1.                  Kάλεσμα σε συντονισμό με σωματεία και ομοσπονδίες του κλάδου (όπως ομοσπονδία οικοδόμων, επιχειρησιακά σωματεία κλπ) για απεργία και κινητοποίηση στον ΣΤΕΑΤ και στο υπουργείο Εργασίας το πρώτο δεκαήμερο του Ιούλη με ευθύνη του Δ.Σ για την προώθηση και την κήρυξη της. Συντονίζουμε τη δράση μας για την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων στον κλάδο, ενάντια στις απολύσεις και τα ατομικά συμφωνητικά και το καθεστώς των ΔΠΥ.
2.                  Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τον ΑΚΤΩΡ την Παρασκευή 8 Ιούνη στις 8:00 ενάντια στην προώθηση ατομικών συμβάσεων στους συναδέλφους μηχανικούς. (Διεύθυνση: Ερμού 25, Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας, Κόμβος Ολυμπιακού Χωριού ΝΕΑ ΚΗΦΙΣΙΑ)
3.                  Συγκέντρωση έξω από το αρχιτεκτονικό γραφείο «Πάρις Λιάκος και συνεργάτες» την Τρίτη 12 Ιούνη στις 9:00 ενάντια στις απολύσεις και τις καθυστερήσεις πληρωμών στους συναδέλφους που εργάζονται εκεί. (Διεύθυνση: Βαλσαμώνος 7 και Φαναριωτών)
4.                  Πρωτοβουλία πολιτικής και οικονομικής ενίσχυσης των χώρων που βρίσκονται σε πολύμηνο συνεχή απεργιακό αγώνα(Χαλυβουργία, Ανακύκλωση Ηρακλείου, Phone marketing) ενάντια στην προσπάθεια των εργοδοτών τους για μειώσεις μισθών και απολύσεων. Συμμετέχουμε στην συγκέντρωση των εργαζομένων της Phone marketing στο υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 7 Ιούνη στις 12:00. Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση στην πύλη της χαλυβουργίας την Τετάρτη 6 Ιούνη και Πέμπτη 7 Ιούνη στις 6.30 πμ. Στην συνέλευση μαζεύτηκαν χρήματα για την ενίσχυση του απεργιακού αγώνα των εργαζόμενων στην χαλυβουργία, στη Phone marketing και στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης στο Ηράκλειο Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: