Τετάρτη, Φεβρουαρίου 17, 2010

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΤΚΑ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

    (ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΤΚΑ

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει τις τρομοκρατικές απολύσεις των τριών εργαζομένων της ΜΕΤΚΑ στο Βόλο, Κ. Βογιατζή, Β. Καλατζή, και Α. Παυλίδη την Παρασκευή 12/02/2010, μέσω δικαστικού επιμελητή. Οι απολύσεις γίνονται σε μια περίοδο όπου ο αγώνας των εργαζομένων της επιχείρησης για καλύτερες εργασιακές συνθήκες βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι απολύσεις αποτελούν ξεκάθαρη εκδικητική κίνηση, από τη μεριά της εργοδοσίας. O Αλέξης Παυλίδης συμμετείχε στις εκλογές του συνδικάτου με το αριστερό – αγωνιστικό ψηφοδέλτιο ενώ και οι Κώστας Βογιατζής και Βασίλης Καλατζής θεωρηθήκαν «ενοχλητικοί». Η εργοδοσία τους έβαλε στο στόχαστρο και απολυθήκαν από την επιχείρηση σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης του συνόλου των εργαζομένων. Αποτελούν το πρώτο βήμα «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» από την εργοδοσία, ενάντια στις αγωνιστικές αναζητήσεις των εργαζομένων του εργοστασίου. Αποτελούν ένα χτύπημα ενάντια σε κάθε εργαζόμενο της ΜΕΤΚΑ, ενάντια στα κατοχυρωμένα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά του δικαιώματα. Δεν είναι τυχαίο ότι γίνονται ακριβώς της στιγμή που το Σωματείο Εργαζομένων έμπαινε στη μάχη της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τη νέα χρονιά. Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται να ανεβάσει σε ένα ανώτερο επίπεδο το σχέδιο τρομοκράτησης των εργαζομένων, από την εργοδοσία, εδώ και τρία χρόνια, η οποία έφτασε μέχρι του σημείου ανοιχτής παρέμβασης στις πρόσφατες εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων. Είναι φανερό ότι οι απολύσεις γίνονται για συνδικαλιστικούς λόγους. Είναι παράνομες και καταχρηστικές και πρέπει να ανατραπούν.

Η εργοδοσία επικαλείται το ‘’δικαίωμα’’ για 2% απολύσεις και φυσικά την οικονομική κρίση. Το τελευταίο ακούγεται σαν ανέκδοτο την στιγμή που μετά και την πρόσφατη υπογραφή των συμβάσεων για ανάληψη μεγάλων ενεργειακών έργων σε Συρία, Τουρκία, καθώς και τη δρομολογηθείσα συνεργασία με την MOTOR-OIL. Μόνο μέσα στο πρώτο 9μηνο του 2009 τα καθαρά κέρδη του Ομίλου Μυτιληναίου, στον οποίο η ΜΕΤΚΑ αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων και κερδών, έφτασε τα 18,3 εκ. € ξεπερνώντας τα συνολικά καθαρά κέρδη όλου του 2008. Το δε ανεκτέλεστο της ΜΕΤΚΑ φτάνει αισίως τα 2,2 δις €.

Οι απολύσεις στην ΜΕΤΚΑ προστίθενται σε ένα γαϊτανάκι απολύσεων και τρομοκρατίας της εργοδοσίας, σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό να χρησιμοποιήσει την οικονομική κρίση για να κατεδαφίσει κάθε εργατικό δικαίωμα και συνδικαλιστική ελευθερία. Απέναντι σε αυτή την επίθεση η έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων αποτελεί μονόδρομο.

Το εργατικό και συνδικαλιστικό, πρέπει να δώσει μαζική και αποφασιστική απάντηση στην αυθαιρεσία και στις απολύσεις των συνάδελφων. Να ενώσουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους στην ΜΕΤΚΑ.

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ-ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ

ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ - ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ


ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 18/2 ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ στις 8 πμ (Δ/ση: Μαρ. Αντύπα 11, Ν. Ηράκλειο)


Την μέρα εκείνη έχει προκηρυχτεί 24ωρη απεργία από το σωματείο των εργαζόμενων στην ΜΕΤΚΑ, έπειτα από απόφαση τη συνέλευσης τους. Την ίδια μέρα το εργατικό κέντρο Βόλου έχει προκηρύξει απεργία στο Βόλο



Ανακοινώσεις για τις απολύσεις στη ΜΕΤΚΑ, έχουν εκδώσει το ΝΑΡ,
Απολύσεις συνδικαλιστών: μαζική απάντηση στην εργοδοσία
το ΕΕΚ Μαγνησίας
ΜΕΤ αλλικά ΚΑ τεργα

Δεν υπάρχουν σχόλια: