Σάββατο, Φεβρουαρίου 27, 2010

ΑΠΟΛΥΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΔΗ


Σημαντικές εξελίξεις είχαμε αυτές τις μέρες στην υπόθεση της απόλυσης του Ντίνου Παλαιστίδη από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ. Όχι γιατί υπήρξε υπαναχώρηση της εργοδοσίας στις πιέσεις των εργαζόμενων και του σωματείου τους, αλλά γιατί μετά το αρχικό κείμενο 45 "διανοούμενων"
Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο έχουμε επί χρόνια συνεργασία με τον Σταύρο Πετσόπουλο και τις Εκδόσεις Άγρα και γνωρίζουμε όχι μόνο τη σπουδαία συμμετοχή τους στα γράμματα αλλά και τις εργασιακές συνθήκες απόλυτου σεβασμού του προσώπου των εργαζομένων και των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων τους που από την ίδρυση του εκδοτικού οίκου επικρατούν σ’ αυτόν.
Τις τελευταίες μέρες με οργή και θλίψη διαπιστώνουμε ότι με αφορμή την απόλυση εργαζομένου από τον εκδοτικό οίκο, υπό συνθήκες που ασφαλώς θα κριθούν από τα δικαστήρια, ο εκδοτικός οίκος επιχειρείται να εμφανιστεί ως διώκτης των συνδικαλιστικών ελευθεριών που εκφοβίζει και απολύει εργαζόμενους.
Τίποτα δεν είναι αναληθέστερο από τους παραπάνω ισχυρισμούς και γι’ αυτό αισθανόμαστε την ανάγκη να προβούμε σε δημόσια δήλωση για να προστατέψουμε τις Εκδόσεις Άγρα από τη συκοφάντηση και το διασυρμό.

που βγήκε στις 17/2 που είχαν πάρει ανοιχτά θέση στο πλευρό της εργοδοσίας και κατά του απολυμένου εργαζόμενου (ας αντιπαρέλθω τώρα το πως οι συγκεκριμένοι μπορούν να γνωρίζουν πχ αν πληρώνονται την υπερωριακή απασχόληση οι εργαζόμενοι...), ήρθαν χθες άλλοι 18, να υπογράψουν νέο κείμενο στο οποίο προσπάθησαν να ισορροπήσουν σε δυο βάρκες..

Είμαστε εναντίον των απολύσεων. Η υπεράσπιση των μισθωτών είναι θέμα αρχής" επιπλέον ότι "Η 'Άγρα' δεν είναι μια οποιαδήποτε καπιταλιστική επιχείρηση: διακρίνεται για την ποιότητα των εκδόσεών της, και τα τριάντα χρόνια της ύπαρξής της δεν έχει προβεί σε απολύσεις. Οι εργαζόμενοι στην "Άγρα" έπαιρναν πάντοτε μέρος στις απεργίες ως σύνολο, χωρίς ποτέ να υπάρξει αντίδραση από την πλευρά της εργοδοσίας". Επιπλέον εκφράζουν τη λύπη τους "για το ότι μια σχέση εργοδότη-εργαζόμενου με διαφορές και εντάσεις, κατέληξε σε απόλυση. Αλλά το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για να συζητηθεί το ευρύτερο πρόβλημα των συνθηκών εργασίας στον χώρο του βιβλίου. Αντί γι' αυτό, γίνεται, γραπτά και προφορικά, μια θορυβώδης και άδικη προσπάθεια απαξίωσης της Άγρας". Παράλληλα εκφράζουν την ελπίδα "ότι το πρόβλημα θα λυθεί με απευθείας συνεννόηση, και όχι από τα δικαστήρια, με επαναπρόσληψη του εργαζόμενου και με διάλογο με τους εργαζόμενους στην Άγρα". Η κρίση, καταλήγουν "πρέπει να ξεπεραστεί προς το συμφέρον των εργαζομένων. Ταυτόχρονα πρέπει να σταματήσει η εκστρατεία απαξίωσης, εκστρατεία που εντέλει είναι σε βάρος και των εργαζομένων στην Άγρα, αλλά και της πνευματικής ζωής της χώρας μας, στην οποία τόσα έχει προσφέρει αυτός ο εκδοτικός οίκος"
Το λυπηρό είναι πως ανάμεσα στους 18, που διατείνονται πως η Άγρα δεν είναι μια "οποιαδήποτε καπιταλιστική επιχείρηση" είναι οι Σάββας Μιχαήλ, Κατερίνα Μάτσα, Γιάννης Αγγελής, Θεόδωρος Κουτσουμπός από το ΕΕΚ αλλά και ο Ευτύχης Μπιτσάκης... Κατάντια...

Επίσης η Άγρα μάλλον στα πλαίσια της αντίδρασης στο blog για την απόλυση του Παλαιστίδη, έφτιαξε με τη σειρά της αντι-blog υπεράσπισης που έχει ανεβάσει όλες τις σχετικές δηλώσεις στήριξης...

Ανακοίνωση για το θέμα με αφορμή και το συγκεκριμένο κείμενο στήριξης της εργοδοσίας εξέδωσε και το ΝΑΡ Βιβλιουπαλλήλων

Δεν υπάρχουν σχόλια: