Τρίτη, Οκτωβρίου 02, 2007

Εκδήλωση ΜΕ.Ρ.Α.

Αντιγράφω από το ΠΡΙΝ της Κυριακής, το ρεπορτάζ για την ανοιχτή συζήτηση συνέλευση που έγινε στο ΕΜΠ την περασμένη Πέμπτη.

Εγώ απλά να κάνω μια σημείωση... όταν λέμε 7μμ δεν εννοούμε να αρχίζουμε στις 8.30μμ....


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕΡΑ ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Συνεχίζουμε για την Άλλη Αριστερά
Συσπείρωση και προβληματισμός στην πρώτη, επιτυχημένη, εκδήλωση του ΜΕΡΑ.

Συνεχίζουμε! Με μαχητικό πνεύμα και αυτοκριτική μπαίνουμε στην μάχη στους νέους αγώνες, με γραμμή ανατροπής και πρωτοβουλίες συσπείρωσης του ΜΕΡΑ και του ευρύτερου αντικαπιταλιστικού δυναμικού για τον πόλο της επαναστατικής Αριστεράς. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα της αρκετά μαζικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΜΕΡΑ την Πέμπτη στο κτίριο Γκίνη του ΕΜΠ. Οι ρωγμές που διαμόρφωσε στο αστικό πολιτικό σκηνικό το αποτέλεσμα της 16ης Σεπτεμβρίου, δίνουν τη δυνατότητα για την ένταση και το ποιοτικό βάθεμα της ταξικής πάλης, με αντικαπιταλιστική προοπτική, τόνισε εισηγητικά ο Α. Δραγανίγος. Ωστόσο, απαιτείται ποιοτικό άλμα και τομή στις πολιτικές και θεωρητικές επεξεργασίες του ΜΕΡΑ, ριζική ανασυγκρότησή του.

Η δίδυμη πτώση των ποσοστών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αντανακλά μια βαθιά κρίση στο αστικό πολιτικό σκηνικό, σημείωσε ο Α. Δραγανίγος. Η άνοδος της ρεφορμιστικής Αριστεράς, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, αντανακλά την αγωνία των εργαζόμενων, των εργατικών λαϊκών στρωμάτων να αμυνθούν στις κοσμογονικές αλλαγές οι οποίες είναι προ των πυλών, αλλά παράλληλα είναι και η αναζήτηση μιας άλλης διεξόδου πέρα από το σύγχρονο καπιταλισμό. Η εξέλιξη αυτή αποτιμάται ως θετική, αλλά δεν είναι η απαιτούμενη απάντηση στα βαθιά διλήμματα που θέτει ο καπιταλισμός. Παράλληλα αποτιμάται ότι οι επιδόσεις της εκτός των τειχών Αριστεράς σε όλες τις εκφάνσεις της είναι μεν αξιοσημείωτες και σε ανοδική τροχιά, ωστόσο σε ό,τι αφορά το ΜΕΡΑ, είναι πίσω από τις δυνατότητες της εποχής, τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες. Το αποτέλεσμα πρέπει να μας προβληματίζει, υπογράμμισε ο Α.Δραγανίγος. Σε αυτό το σκηνικό το ζητούμενο είναι οι απαντήσεις που έχει υποχρέωση το ΜΕΡΑ να δώσει στους εργαζόμενους, σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, με τρόπο ξεκάθαρο και ενωτικό, στην κατεύθυνση της συνολικής ρήξης και ανατροπής και της κομμουνιστικής επαναθεμελίωσης.

Ο Θ. Αθανασόπουλος, υποψήφιος του ΜΕΡΑ στη Β' Αθήνας, σημείωσε τις οργανωτικές ανεπάρκειες του ΜΕΡΑ. Ο Σάββας Μιχαήλ, ξεκίνησε με μια φράση του Μάο Τσε Τουγκ, για να περιγράψει το μετεκλογικό τοπίο λέγοντας χαρακτηριστικά "χάος επικρατεί παντού, η κατάσταση είναι υπέροχη", για να σημειώσει πως παρά τη φαινομενική αδυναμία της κυβέρνησης η κατάσταση ενέχει σοβαρούς κινδύνους, καθώς συχνά οι πιο αδύναμες κυβερνήσεις είναι οι πλέον αδίστακτες. Σφοδρή ήταν και η κριτική του στις δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς οι οποίες "έκαναν αποστασία" από το δρόμο της ενότητας και προτίμησαν την αυτόνομη κάθοδο. Ο Ηλίας Κορδαλής ζήτησε να μπει το δάκτυλο "επί τον τύπον των ήλων" και να αναλυθούν τα πραγματικά αίτια ενός "απογοητευτικού εκλογικού αποτελέσματος". Το κρίσιμο θέμα, σύμφωνα με τη γνώμη του, είναι να απαντήσει το ΜΕΡΑ στα απλά αλλά σημαντικά θέματα της καθημερινότητας των εργαζομένων και της νεολαίας.

Ο Χ. Μπίστης σημείωσε ότι δεν πρέπει να αναλωθεί το ΜΕΡΑ σε μια απέραντη γενική πολιτικολογία και στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της οργανωτικής συγκρότησής σε πανελλαδική βάση του ΜΕΡΑ. Ο Στ. Σκεύος από την ΟΚΔΕ εκτίμησε το αποτέλεσμα ως ισχνό, αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες διεύρυνσης των ρηγμάτων στο αστικό πολιτικό σκηνικό, ενώ επιβεβαίωσε την επιλογή της οργάνωσης να συνεισφέρει σε αυτή την προσπάθεια σε συνεργασία με το ΜΕΡΑ. Ο Ά. Χάγιος τόνισε ότι το ΜΕΡΑ προέβαλλε πρόγραμμα, πολιτικό σχέδιο και αντίληψη για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος ως κομβικού σημείου για την ανατροπή των συσχετισμών. Ωστόσο, ήταν ένα τρίπτυχο με σοβαρές ακόμα ανεπάρκειες. Ο ίδιος σημείωσε πως το ΝΑΡ είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στο βάθεμα των ιδεολογικών και πολιτικών επεξεργασιών πάνω σε αυτό το τρίπτυχο, αλλά και την οργανωτική ανασυγκρότηση του ιδίου και του ΜΕΡΑ. Το ΝΑΡ ακόμα είναι αποφασισμένο να κινηθεί σε δρόμο ενωτικό αλλά και παράλληλα σταθερό στην κατεύθυνση της κομμουνιστικής επαναθεμελίωσης και προοπτικής. Το λόγο πήραν κι άλλοι ομιλητές όπως η Κ. Μάτσα, που υπογράμμισε την ανάγκη της επιμονής για να ανοίξει ο δρόμος, ο Μ.Μιχαηλίδης (δάσκαλος, υποψήφιος με την ΕΝΑΝΤΙΑ), ο οποίος τόνισε την ανάγκη της ενότητας, ο Τ.Κατιντσάρος, ο Θ.Γ. Κάππος και ο Ζάχος Χριστοδουλόπουλος, που έθεσε την ανάγκη το ΜΕΡΑ να βάλει ξανά το ζήτημα της ενότητας του αντικαπιταλιστικού δυναμικού.

Αποφασίστηκε η διεξαγωγή ανάλογων εκδηλώσεων σε όλες τις πόλεις όπου το ΜΕΡΑ ανέπτυξε δράση, με τελική κατάληξη ένα πανελλαδικό σώμα μέσα στον Νοέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: