Πέμπτη, Οκτωβρίου 25, 2007

Υποχρεωτική η ΣΣΕ του Σωματείου Μισθ.Τεχνικών

Κηρύχτηκε υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Τις προηγούμενες μέρες αποφασίστηκε από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας να κηρυχτεί υποχρεωτική η πρώτη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του Σωματείου, για όλους τους τεχνικούς στις τεχνικές εταιρείες, παρά την επιθετικότητα τις εργοδοσίας απέναντι στο σωματείο. Το σωματείο αμέσως μετά την έκδοση της διαιτητικής απόφασης πάλεψε ώστε κανένας εργαζόμενος να μην πάει πίσω οικονομικά και θεσμικά από αυτήν τη σύμβαση. Επίσης προσέφυγε ώστε να ανακηρυχθεί η σύμβαση υποχρεωτική και να εφαρμοστεί για όλους τους τεχνικούς. Αυτό αποτελεί κατάκτηση για το σωματείο και τους εργαζόμενους γιατί με τον τρόπο αυτό όλες οι τεχνικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν τη σύμβαση και στην ουσία διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής της. Είναι η πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, που σύμβαση στον κλάδο κηρύσσεται υποχρεωτική, καθώς ο ΣΤΥΕ επιλέγει οι συμβάσεις που υπογράφει να ισχύουν μόνο για τα μέλη του και για τις εταιρείες που είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων. Το γεγονός αυτό καθιστά εκ των πραγμάτων το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών το πιο αντιπροσωπευτικό και το μόνο πραγματικό σωματείο στο χώρο των τεχνικών. Ταυτόχρονα αναδεικνύει μια άλλη λογική αγώνα και διεκδίκησης για το εργατικό κίνημα, από αυτή του υποταγμένου συνδικαλισμού της συναίνεσης και της συνδιαλλαγής με την εργοδοσία.

Η πρώτη συλλογική σύμβαση, παρά το γεγονός ότι απέχει πολύ από τις προτάσεις του σωματείου, συμπεριλαμβάνει στο πεδίο εφαρμογής της και τους εργαζόμενους τεχνικούς με εξαρτημένη σχέση εργασίας, που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Γι αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση της εργοδοσίας, που κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του σωματείου.

Η ανησυχία των εργοδοτών είναι δικαιολογημένη, καθώς η σύμβαση αμφισβητεί τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, που εφαρμόζουν με «πρωτοπόρο» τρόπο οι τεχνικές εταιρείες, τα μελετητικά γραφεία και τις άλλες επιχειρήσεις που δουλεύουν τεχνικοί. Το θέμα αυτό έχει τεράστια σημασία, όχι μόνο για το σωματείο, για το όλο εργατικό κίνημα, καθώς η εργοδοσία επιχειρεί με κάθε τρόπο να επιβάλλει τις «ελαστικές εργασιακές σχέσεις», την εφαρμογή του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών σε όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους.

Σε ένα τέτοιο φόντο, η μάχη του σωματείου για την επόμενη σύμβαση, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Άμεσα το σωματείο θα προχωρήσει τη διαδικασία για τις νέες συλλογικές συμβάσεις τόσο στη μελέτη-κατασκευή, όσο και στην πληροφορική-τηλεπικοινωνίες. Η διαδικασία αυτή θέλουμε να είναι μια μαχητική πορεία που να κινητοποιεί το σύνολο των συναδέλφων, να αλλάζει τους συσχετισμούς στο χώρο προς όφελος των εργαζόμενων. Αξιοποιώντας την κατάκτηση της πρώτης σύμβασης θέλουμε να δώσουμε μια πραγματική μάχη για το σύνολο των αναγκών μας.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ

Η μάχη του σωματείου για τις νέες συλλογικές συμβάσεις, γίνεται σε μια περίοδο που κλιμακώνεται μια άγρια αντεργατική πολιτική. Η κυβέρνηση, με βάση τις την πολιτική της ΕΕ και του ΣΕΒ, βάζει πάνω από κάθε κοινωνικό δικαίωμα και ανάγκη την «μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας» στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας. Ο νέος προϋπολογισμός που κατέθεσε, αποτελεί συνέχεια της πολιτικής που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες και είναι ο πιο αντιλαϊκός των τελευταίων χρόνων. Έξι δισεκατομμύρια ευρώ νέοι φόροι για τους εργαζόμενους!!, φοροαπαλλαγές και προνόμια για το κεφάλαιο. Άγριο χαράτσι στο πετρέλαιο θέρμανσης, κεφαλικός φόρος στην μικρή ιδιοκτησία και ενίσχυση της μεγάλης, μελλοντική νέα αύξηση του ΦΠΑ, μείωση των μισθών με αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό, αποδόμιση κάθε κοινωνικής πρόνοιας και δαπάνης.

Η διαδικασία της αντιδραστικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος μπαίνει ξανά στο τραπέζι του «διαλόγου». Στο όνομα δήθεν της εξυγίανσης και της αντιμετώπισης των προβλημάτων των ασφαλιστικών ταμείων, που οι ίδιοι οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν, προωθείται η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, η αύξηση των εισφορών και την καρατόμηση των συντάξεων. Ακόμα προωθείται η εφαρμογή «κεφαλαιοποιητικών συστημάτων» και ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης, ενώ η εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου για το ΤΣΜΕΔΕ έχει δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση στους εργαζόμενους μηχανικούς.

Άμεσα θα πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες αγώνα, χωρίς να διαθέσουμε τον παραμικρό χρόνο στην κυβέρνηση, χωρίς να περιμένουμε τι θα κάνει ο υποταγμένος συνδικαλισμός των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, που συμμετέχει στον «κοινωνικό διάλογο», που έχει εξελιχθεί σε προπαγανδιστή του «μονόδρομου» των επιλογών των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας στο εργατικό κίνημα.

Η κατάσταση αυτή, η πολιτική αυτή δεν είναι «μονόδρομος»! Μπορεί να βρει την αποφασιστική αντίσταση και τη διάθεση της πλειοψηφίας των εργαζόμενων για την ανατροπή της. Σε αυτή την κατεύθυνση θέλουμε να συντονίσουμε τη δράση μας με άλλα σωματεία, με κριτήριο την ανάπτυξη και το περιεχόμενο της πάλης. Με μαζικούς αποφασιστικούς αγώνες μπορούμε να έχουμε πραγματικές νίκες, να κάνουμε ένα βήμα μπροστά στον αγώνα για την κάλυψη των αναγκών και δικαιωμάτων μας.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ü Για να δοθούν άμεσα αυξήσεις, που να μας ανακουφίζουν από τη φοβερή ακρίβεια και να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων. 1400 ευρώ κατώτερος μισθός. Όχι στα νέα προγράμματα λιτότητας και λεηλασίας του εργατικού εισοδήματος.

ü Για την κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων που πηγάζουν από την εξαρτημένη σχέση εργασίας. Είμαστε αντίθετοι στην «ευέλικτη απασχόληση» και τα ατομικά συμφωνητικά, τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας». Διεκδικούμε κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους, που δουλεύουν με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

ü Για τη μείωση των ωρών εργασίας (35ωρο, 5νθήμερο, 7ωρο).

ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΜΕΔΕ

ü Για πλήρη δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Όχι στην ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα στην κοινωνική ασφάλιση. Απειθαρχία στις αντιασφαλιστικές οδηγίες της EE και τα κριτήρια της Λισσαβόνας.

ü Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

ü Μείωση των εισφορών των εργαζόμενων. Αύξηση των καλύψεων και των συντάξεων. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης.

ü Κατάργηση κάθε μορφής χρηματιστηριακής τοποθέτησης των αποθεματικών των ταμείων. Αποδέσμευση του ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής και το Χρηματιστήριο.

Συντονιζόμαστε με σωματεία και επιτροπές αγώνα για την απόσυρση του νέου νόμου για το ΤΣΜΕΔΕ. Καλούμε σε παντεχνική συγκέντρωση στις 14/11 στις 10πμ στο ΤΣΜΕΔΕ, με στάση εργασίας και πορεία στο υπουργείο οικονομικών.

Το Σωματείο, θέλει να συζητήσει για όλα αυτά με τους εργαζόμενους. Να διαμορφώσουμε μαζί τις διεκδικήσεις μας και την πρόταση μας για τις νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Να αποφασίσουμε για τα αιτήματα και τις μορφές πάλης μας. Να φτιάξουμε ένα σχέδιο κινητοποίησης και αγώνων.

Όλοι στη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΗ

στις 7μμ στο Πολυτεχνείο (κτ. Γκίνη)

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)

Μεσολογγίου 5, 2ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somtechnik.gr, τηλ. επικοινωνίας. 2103820537, 6936760879, 6977806266

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

signwmi gia to asxeto sxolio
to "ashtonhar" simainei kati?

haridimos είπε...

ashton είναι ένα παρατσούκλι που μου είχαν κολλήσει κάποτε κι έμεινε - επειδή ήταν πιασμένο σαν όνομα στο blogger έβαλα και τα πρώτα γράμματα του ονόματος :-)