Δευτέρα, Νοεμβρίου 26, 2007

ΝΕΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

ΝΕΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ

Και πάλι στα δικαστήρια επιχειρεί να σύρει ο ΣΤΕΑΤ το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Η νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ) σε βάρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, για την μη εφαρμογή της σύμβασης εργασίας, έρχεται να καταδείξει την επίμονη προσπάθεια των εργοδοτικών οργανώσεων, για περιστολή των δικαιωμάτων των εργαζόμενων τεχνικών .

Αιχμή και αφορμή και της νέας αίτησης είναι το ζήτημα της επέκτασης ισχύος της σύμβασης και για τους μισθωτούς τεχνικούς που πληρώνονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Ο ΣΤΕΑΤ κάνει λόγο για … ελεύθερους επαγγελματίες, για τους οποίους δεν πρέπει να εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία! Γνωρίζουμε ωστόσο όλοι, όπως πολύ καλά γνωρίζει και ο ΣΤΕΑΤ, ότι η Σύμβαση αφορά ξεκάθαρα μισθωτούς, που εργάζονται με όλα τα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης σχέσης εργασίας. Έτσι, οι εργοδοτικοί φορείς, δείχνουν τι πραγματικά εννοούν όταν μιλάνε για «συνεργάτες» και «στελέχη».

Η διαρκής επίθεση της εργοδοσίας απέναντι στο σωματείο και στους εργαζόμενους, έχει πάρα πολλές εξηγήσεις:

· Η εργοδοσία αντιλαμβάνεται ότι η αναγνώριση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων με δελτίο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην πάλη για την κατάργηση της ευέλικτης και χωρίς δικαιώματα εργασίας, καθώς εδώ και κάμποσα χρόνια διευρύνεται η πληρωμή με Δελτίο στους εργαζόμενους τεχνικούς, ενώ για τους μηχανικούς είναι σχεδόν καθολική.

· Η συγκεκριμένη σύμβαση ανοίγει όλο το θέμα για την αναγνώριση και των θεσμικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων αυτών των εργαζόμενων.

· Μέσα από το καθεστώς της αμοιβής με το ΔΠΥ, η εργοδοσία εισφοροδιαφεύγει, κλέβοντας τεράστια ποσά από τα ασφαλιστικά ταμεία και κατά συνέπεια και από τους εργαζόμενους, διαφεύγει δηλαδή, όλο το κομμάτι του έμμεσου μισθού τους, που αντιστοιχεί σε παροχές που θα μπορούσαν να έχουν οι εργαζόμενοι και δεν έχουν (ασφαλιστικές καλύψεις και παροχές, ταμείο ανεργίας όταν μένουν άνεργοι κλπ).

Η κίνηση αυτή του ΣΤΕΑΤ γίνεται σε μια περίοδο που το φαινόμενο της ευέλικτης εργασίας και του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών αγκαλιάζει όλο και περισσότερους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια κυβερνήσεων, Ευρωπαϊκής Ένωσης και εργοδοτών, για την εφαρμογή της Πράσινης Βίβλου για την απασχόληση, την κατάργηση των συμβάσεων εργασίας, τη μετατροπή των συμβάσεων αορίστου χρόνου σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου, την εφαρμογή της «ευέλικτης απασχόλησης» και του δελτίου παροχής υπηρεσιών σε όλους τους εργαζόμενους. Το θέμα αυτό συνιστά μάχη τεράστιας σημασίας για το εργατικό κίνημα συνολικά.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ! ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Η πάλη του σωματείου για πραγματικές αυξήσεις και για αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις έχει μεγάλη σημασία, καθώς η ακρίβεια και η σκληρή λιτότητα, δημιουργεί μια ασφυκτική πίεση στα εισοδήματα μας. Η κυβέρνηση, με βάση την πολιτική της ΕΕ και του ΣΕΒ, βάζει πάνω από κάθε κοινωνικό δικαίωμα και ανάγκη την «μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας» στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας.

Ο νέος προϋπολογισμός που κατέθεσε, αποτελεί συνέχεια της πολιτικής που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες και είναι ο πιο αντιλαϊκός των τελευταίων χρόνων. Έξι δισεκατομμύρια ευρώ νέοι φόροι για τους εργαζόμενους!!, φοροαπαλλαγές και προνόμια για το κεφάλαιο. Άγριο χαράτσι στο πετρέλαιο θέρμανσης, κεφαλικός φόρος στην μικρή ιδιοκτησία και ενίσχυση της μεγάλης, μελλοντική νέα αύξηση του ΦΠΑ, μείωση των μισθών με αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό, αποδόμηση κάθε κοινωνικής πρόνοιας και δαπάνης.

Η διαδικασία της αντιδραστικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος μπαίνει ξανά στο τραπέζι του «διαλόγου». Στο όνομα δήθεν της εξυγίανσης και της αντιμετώπισης των προβλημάτων των ασφαλιστικών ταμείων, που οι ίδιοι οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν, προωθείται η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, η αύξηση των εισφορών και την καρατόμηση των συντάξεων. Ακόμα προωθείται η εφαρμογή «κεφαλαιοποιητικών συστημάτων» και ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης, ενώ η νέα αντιασφαλιστική επιδρομή, θα αξιοποιηθεί και ως εργαλείο επέκτασης των μέτρων της μερικής απασχόλησης και των ελαστικοποιημένων σχέσεων εργασίας. Ήδη η εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου για το ΤΣΜΕΔΕ, έχει δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση στους εργαζόμενους μηχανικούς.

Οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ εδώ και χρόνια έχουν εξελιχθεί σε προπαγανδιστή του «μονόδρομου» των επιλογών των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας στο εργατικό κίνημα. Η μέχρι τώρα πρακτική τους έχει δείξει ότι δεν κινούνται σε λογική υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, αλλά περάσματος της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής.

Άμεσα πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες αγώνα, χωρίς να διαθέσουμε τον παραμικρό χρόνο στην κυβέρνηση. Η κατάσταση αυτή, η πολιτική αυτή δεν είναι «μονόδρομος»! Μπορεί να βρει την αποφασιστική αντίσταση και τη διάθεση της πλειοψηφίας των εργαζόμενων για την ανατροπή της. Σε αυτή την κατεύθυνση θέλουμε να συντονίσουμε τη δράση μας για την πάλη μας, με άλλα σωματεία, με κριτήριο την ανάπτυξη και το περιεχόμενο της πάλης, με γνώμονα τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζόμενων. Με μαζικούς αποφασιστικούς αγώνες μπορούμε να έχουμε πραγματικές νίκες, να κάνουμε ένα βήμα μπροστά στον αγώνα για την κάλυψη των αναγκών και δικαιωμάτων μας. Η δύναμη βρίσκεται στα χέρια μας, στον ενωμένο αγώνα όλων των εργαζομένων.

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Οι εργαζόμενοι τεχνικοί θα αποκρούσουμε αποφασιστικά κάθε προσπάθεια υπονόμευσης των καταχτήσεων μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε ούτε ένας εργαζόμενος στους χώρους δουλειάς να μην πάει πίσω οικονομικά και θεσμικά από αυτήν τη σύμβαση. Άμεσα θα προχωρήσουμε τη διαδικασία για τις νέες συλλογικές συμβάσεις τόσο στη μελέτη-κατασκευή, όσο και στην πληροφορική-τηλεπικοινωνίες.

Οι εργοδοτικοί φορείς ας το συνειδητοποιήσουν: Οι μέρες που κυριαρχούσε ο εργοδοτικός συνδικαλισμός στον κλάδο των τεχνικών και που η συλλογικές διεκδικήσεις ήταν ανύπαρκτες, αποτελούν πλέον παρελθόν.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ü Για να δοθούν άμεσα αυξήσεις, που να μας ανακουφίζουν από τη φοβερή ακρίβεια και να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων. 1400 ευρώ κατώτερος μισθός. Όχι στα νέα προγράμματα λιτότητας και λεηλασίας του εργατικού εισοδήματος.

ü Για κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους, που δουλεύουν με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Για την κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων που πηγάζουν από την εξαρτημένη σχέση εργασίας. Είμαστε αντίθετοι στην «ευέλικτη απασχόληση» και τα ατομικά συμφωνητικά, τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας». Για τη μείωση των ωρών εργασίας (35ωρο, 5νθήμερο, 7ωρο).

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ

ü Παλεύουμε ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, το «ενιαίο ταμείο επιστημόνων», που στοχεύει στην αντιδραστική κλοπή των αποθεματικών και την συρρίκνωση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

ü Άμεση κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου 3518/06 για το ΤΣΜΕΔΕ και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

ü Πλήρη δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Όχι στην ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα στην κοινωνική ασφάλιση. Απειθαρχία στις αντιασφαλιστικές οδηγίες της EE και τα κριτήρια της Λισσαβόνας.

ü Μείωση των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους στην προοπτική της πλήρους κατάργησης της εργατικής εισφοράς. Να πληρώνουν για την ασφαλιστική προστασία και τη σύνταξη το κράτος και οι εργοδότες. Καμιά εισφορά για τους άνεργους και τους φαντάρους και μεταπτυχιακούς φοιτητές.

ü Πλήρη και ουσιαστική ασφαλιστική εξίσωση προς τα πάνω όλων των ασφαλισμένων. Άρση της απαράδεκτης διάκρισης «παλιών» και «νέων» ασφαλισμένων χωρίς καμία επιβάρυνση τους.

ü Υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. Σύνταξη ίση με το μέσο όρο των αποδοχών της τελευταίας τριετίας, στα 30 χρόνια δουλειάς, ή στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και τα 58 για τους άνδρες. Επίδομα ανεργίας, ίσο με το βασικό μισθό, για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (μισθό, ή δελτίο παροχής υπηρεσιών). Άμεση αναγνώριση των εργοδοτικών υποχρεώσεων (εργασιακών, ασφαλιστικών κλπ) και των δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και παρέχουν στην ουσία εξαρτημένη σχέση εργασίας.

ü Επέκταση –και όχι περιορισμό– των βαρέων και ανθυγιεινών και σε νέα τμήματα εργαζομένων που το έχουν ανάγκη (νέες επαγγελματικές ασθένειες εργαζόμενων).

ü Κατάργηση κάθε μορφής χρηματιστηριακής τοποθέτησης των αποθεματικών των ταμείων. Άμεση αποδέσμευση του ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής και το Χρηματιστήριο. Άμεση επιστροφή στα ταμεία όλων των απωλειών που έχουν υποστεί από τις πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων από το ’50 και μετά.

1. ΣΤΙΣ 27/11 ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ ΣΤΙΣ 8ΠΜ, ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, με στάση εργασίας (8πμ-12μμ)

2. ΣΤΙΣ 28/11, ΜΕΡΑ ΕΚΔΙΚΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΟΥ ΣΤΕΑΤ, ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ (9.00 π.μ. στο κτίριο 5) με στάση εργασίας (8πμ-12μμ)

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)

Μεσολογγίου 5, 2ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somtechnik.gr, τηλ. επικοινωνίας. 2103820537, 6936760879, 6977806266

Δεν υπάρχουν σχόλια: