Τρίτη, Απριλίου 08, 2008

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ-ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ 2008


Αύριο διεξάγονται οι φοιτητικές & σπουδαστικές εκλογές στα ΑΕΙ & ΤΕΙ της χώρας.
Ελπίζω (λέμε τώρα) να διαβάσω αποτελέσματα και για τα ΤΕΙ...

7 σχόλια:

Γατος_με_απαλες_πατουσες είπε...

Η φωτο στο ποστερ ειναι απο τον Γαλλικο Μαη και περι τα τελη του 70 αρχες 80 την χρησιμοποιουσε σε αφισες της η Β'Πανελλαδικη ... ενα κομματι του παλιου Ρηγα .. μαλλον αργησατε να την αντιγραψετε χο χο
και μην με πεις Συριγμενο διοτι θα κανεις λαθος :-)

haridimos είπε...

Το σχόλιο με τον πληθυντικό δεν το κατάλαβα.
Δεν έχω σχέση με νΚΑ .

η Β' Πανελλαδική και οι μετεξελίξεις της πάντως με τις συσπειρώσεις, συμμετείχαν στα ΕΑΑΚ (τουλάχιστον στη σχολή μου) όταν προ 15ετίας είχαν δημιουργηθεί.

Ανώνυμος είπε...

Το '77-'78 δημιουργείται ένα συνεχώς αυξανόμενο δυναμικό αγωνιστών, ανένταχτων μεν πολιτικοποιημένων δε. Ήταν σχεδόν όλοι "πρώην" (Κνίτες, "Ρηγάδες", αριστεριστές μια και οι οργανώσεις άρχισαν να δείχνουν σημάδια κρίσης). Με την διάσπαση της Β' πανελλαδικής από την ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος και βοηθούντος του ν.815 για την τριτοβαθμια εκπαιδευση που λειτουργεί ως πρόκληση και δημιουργεί το έδαφος για τις καταλήψεις του '79, δημιουργούνται οι "Συσπειρώσεις" στις οποιές κυριαρχούν οι "πανελλαδικάριοι", οι ανένταχτοι "πρώην", ενώ η μόνη οργάνωση που μπαίνει στις συσπειρώσεις εκείνη την εποχή είναι η Οργάνωση Σοσιαλιστική Επανάσταση (ΟΣΕ).

Με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1981 - που δεν ήξεραν πως να το αντιμετωπίσουν - η πλειοψηφία της άκρας αριστεράς (Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (μαρξιστικό-λενινιστικό) και Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας) περνάει τρομερή ιδεολογική και πολιτική κρίση όπως και η Β' Πανελλαδική για παρόμοιους λόγους, όπως και οι αυτόνομοι. Σχήματα "συσπειρωσιακά" εξακολουθούν να υπάρχουν αλλά να απομαζικοποιούνται, ενώ δεν εκφράζονται κεντρικά ως παράταξη. Το 1983, με την κόντρα στον νόμο-πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, συσπειρώνεται ξανά ότι είχε απομείνει, παίρνει πανελαλαδική έκφραση, ονομάζεται ΑΣΦ-Σ (Αριστερές Συσπειρώσεις Φοιτητών-Σπουδαστών) και πλέον εκεί κυριαρχούν οι λεγόμενοι αριστεριστές (ανένταχτοι και ενταγμένοι με κύριες οργανώσεις τις ΟΣΕ και Α/συνέχεια (διάσπαση του ΚΚΕ (μ-λ) ) και κάποιες άλλες που στην πορεία διαλύθηκαν).

Το 1987-89 δημιουργείται νέα κρίση και οι ΑΣΦ-Σ διασπώνται στα τρία και παύουν να έχουν πανελλαδική έκφραση. Υπάρχουν πλέον οι συσπειρώσεις που ελεχει η ΟΣΕ και εκφράζονται πανελλαδικά σαν ΕΣΟΦ-Σ, υπάρχουν οι συσπειρώσεις που κυριαρχεί η Α/συνέχεια και καταγράφονται πανελλαδικά σαν Αριστερά Σχήματα και υπάρχουν οι συσπειρώσεις που ελέγχουν διάφοροι "ανεξάρτητοι συνδικαλιστές" που καταγράφονται πανελλαδικά σαν Α.ΣΥΣ. (Αριστερες Συσπειρώσεις).

Οι ΑΣΥΣ θα μπουν στη συνέχεια στην ΕΑΑΚ και μετά από αυτούς (δηλ. τις ΑΣΥΣ) κυρίως θα προκύψουν οι ΑΡ.Α.Σ. και ΑΡΑΝ. Πιο αναλυτικά, η ΕΑΑΚ σχηματίστηκε από τα σχήματα που "έλεγχαν" οι ΑΣΥΣ μαζί με την ΚΝΕ-ΝΑΡ (σημερινό Νέο Αριστερό Ρεύμα) το '90-'91. Οι ΑΣΥΣ, που εν τω μεταξύ είχαν μετατραπεί από αμιγής φοιτητική οργάνωση σε πολιτική με παρεμβάσεις και σε εργασιακούς χώρους, διασπάστηκαν το 1998 και δημιουργήθηκε η ΑΡΑΣ (Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση). Τέλος, το 2003 το ένα μέρος των ΑΣΥΣ (που κράτησε και το όνομα) ενώθηκε με την Αριστερή Κίνηση (με φοιτητικό σχήμα τον Αντίλογο που συμμετείχε στην ΕΑΑΚ και δραστηριοποιούταν κυρίως στην Πάτρα) και δημιούργησαν την ΑΡΑΝ που πλέον αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι στο εσωτερικό των ΕΑΑΚ.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε εγώ ξέρω ότι από το 77 ως το 82 πρώτη δύναμη σε ΑΕΙ και ΚΑΤΕΕ ήταν η ΠΣΚ.

haridimos είπε...

Στα ΤΕΙ η Πσκ ήταν πρώτη μέχρι ΚΑΙ το 1988.

Ανώνυμος είπε...

σε ποια σπουδαστικη παραταξη ησουν haridimos?

haridimos είπε...

Το 1989 συμμετείχα στο ενιαίο ψηφοδέλτιο ΚΝΕ/νΕΑΡ (δε θυμάμαι πως λεγόταν).
Το 1991, ήμουν από τα ιδρυτικά μέλη της Αγωνιστικής Συσπείρωσης της ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά (που συμμετείχε στην Πρωτοβουλία για τη Συσπείρωση των Ανεξάρτητων Αριστερών Σχημάτων - προθάλαμος των ΕΑΑΚ εκείνη τη χρονιά) η οποία από το '92 λεγόταν ΑΡΑΣ (Αριστερή Αγωνιστική Συσπείρωση). Μετά το '93 δεν είχα επαφή αφού είχα πάρει πτυχίο και είχα παραιτηθεί και από το ΚΣ της ΕΣΕΕ γι'αυτό το λόγο :-)
Νομίζω πως το σχήμα υπάρχει ακόμα στη ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά - δε ξέρω αν λέγεται ακόμα έτσι.