Τρίτη, Απριλίου 29, 2008

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2008Και φέτος θα γίνει ξεχωριστή συγκέντρωση για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς από τις δυνάμεις της Εκτός των Τειχών Αριστεράς. Για την Αθήνα στην Ομόνοια και τη Θεσσαλονίκη στην Καμάρα.

Τις ανεξάρτητες πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις υποστηρίζουν το ΝΑΡ και νΚΑ, το ΕΕΚ, το ΕΚΚΕ, το ΚΚΕ(μ-λ), το Μ-Λ ΚΚΕ και η ΑΡΑΝ.

Ανακοινώσεις-καλέσματα για την 1η Μάη έχουν βγάλει :
- Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ)
- το Νέο Αριστερό Ρεύμα

Νέο Αριστερό Ρεύμα – ΝΑΡ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

1η ΜΑΗ 2008

Εργάτες, Εργάτριες, Νέοι και Νέες

Η 1η Μάη του 1886
έγινε το σύμβολο μιας νέας εποχής στη ζωή και τον αγώνα των εργατών ενάντια στην αστική τάξη, για το δικαίωμα στη δουλειά, την κατάργηση της εκμετάλλευσης, των ιμπεριαλιστικών πολέμων, την κοινωνική απελευθέρωση. 122 χρόνια μετά, σε μια εποχή πρωτόγνωρων δυνατοτήτων για τη ζωή των εργαζομένων από την εκρηκτική ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας και της παραγωγής υλικού και πνευματικού πλούτου, οι αστικές κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, «δεξιές», κεντροδεξιές ή «κεντροαριστερές»» ακολουθούν την ίδια αντιδραστική νεοφιλελεύθερη πολιτική της άγριας λιτότητας και εκμετάλλευσης, της απελευθέρωσης των αγορών, της ιδιωτικοποίησης των πάντων, ενός νέου αναπτυσσόμενου αυταρχισμού, των πολέμων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, της λεηλασίας της φύσης και του περιβάλλοντος, την πνευματικής λοβοτομής και της πολιτισμικής υποβάθμισης.Με μια ακραία επιθετική στρατηγική απέναντι στο εργατικό κίνημα επιχειρούν να συντρίψουν τα συλλογικά, κοινωνικά δικαιώματα των εργατών-παραγωγών πλούτου, στο όνομα του ατομικού δικαιώματος για «ελεύθερη» πώληση της εργατικής δύναμης. Να επιβάλουν τον βαθύτερο κατακερματισμό, την εξατομίκευση της εργατικής τάξης. Να διαμορφώσουν συμμαχίες νέου τύπου με ξεχωριστά τμήματά της, προσφέροντας κάποια μίζερα δώρα και πλαστές δυνατότητες.

Η πολιτική αυτή οδηγεί στην φτώχεια, τη πείνα, την εξαθλίωση, την ανεργία, την εργασιακή αβεβαιότητα, την οικολογική δηλητηρίαση της φύσης, την αλλοτρίωση των ανθρώπων, τη μίζερη ζωή. Οδηγεί σε δραματικά αδιέξοδα και αντιθέσεις, μπροστά στις οποίες το κεφάλαιο επιλέγει ένα νέο γύρο ακόμα πιο αντιδραστικών μέτρων, εκμετάλλευσης, κοινοβουλευτικού αυταρχισμού, καταστροφής της φύσης και πολέμων, που μπορεί να καταλήγει σε ένα κοινωνικό, οικονομικό και οικολογικό ολοκαύτωμα.

Αυτή την πολιτική υπηρετούν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ με τον τρόπο τους το καθένα και με πολιτικό λαγό το ακροδεξιό, εθνικιστικό και ρατσιστικό ΛΑΟΣ. Ωστόσο το εργατικό κίνημα στη χώρα μας και γενικότερα δηλώνει δυναμικά παρόν και βάζει τη δική του σφραγίδα του στις πολιτικές εξελίξεις, οδηγεί στην πολιτική απονομιμοποίηση της αντεργατικής εκστρατείας των «επάνω» και την εμφάνιση δυνατοτήτων στην πολιτική ώστε το «δεν πάει άλλο με την πολιτική των κυβερνώντων, του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Αμερικάνων» να μπορεί «να πάει αλλιώς». Το Νέο Αριστερό Ρεύμα και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση σε αυτήν ακριβώς την περίοδο της αναγεννώμενης ελπίδας, καλεί σε συστράτευση-συμπόρευση όλες τις πρωτοπόρες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του αντικαπιταλιστικού-ανατρεπτικού αγώνα να γίνουμε συνδημιουργοί:

  • Μιας τολμηρής και σε βάθος αναγέννησης-ανασυγκρότησης του εργατικού και ευρύτερα του λαϊκού κινήματος. Μόνο ένα τέτοιο εργατικό κίνημα, που θα διαχωρίζεται απο τον αστικό και γραφειοκρατικό συνδικαλισμό τύπου ΓΣΕΕ και θα υπερβαίνει τη στρατηγική ανεπάρκεια και τη ρεφορμιστική λογική του ΠΑΜΕ, μπορεί να αναμετρηθεί αποτελεσματικά και νικηφόρα με την αστική επίθεση.
  • Ενός νέου ταξικού εργατικού κινήματος, που θα ενώνει ειδικευμένους και ανειδίκευτους, Έλληνες και ξένους, σταθερά και ελαστικά εργαζόμενους και άνεργους. Και θα είναι ικανό να συντονίζεται με άμεσο και δημοκρατικό τρόπο πάνω σε στόχους από τη σκοπιά των σύγχρονων δικαιωμάτων και αναγκών των εργαζόμενων και της νεολαίας.
  • Ενός κοινωνικού και πολιτικού κινήματος Εργατικής-Λαϊκής Αντιπολίτευσης, αντίστασης και ανατροπής της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου, που θα μπορεί να αποκρούει μέτρα, να σπάει καίριους κρίκους της αστικής επίθεσης, να πετύχει υλικές κατακτήσεις υπέρ των εργαζομένων και να διαμορφώσει συνθήκες για μια συνολική αντεπίθεση του εργατικού κινήματος για την ανατροπή της αστικής πολιτικής και κυριαρχίας.
  • Στην οικοδόμηση ενός μαχόμενου πολιτικού ρεύματος της ριζοσπαστικής κοινωνικής δράσης, της αντικαπιταλιστικής πάλης. Της ΑΛΛΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, της κομμουνιστικής απελευθερωτικής προοπτικής στη νέα εποχή που ζούμε. Που θα υπερασπίζεται τις κατακτήσεις του Οκτώβρη και των άλλων μεγάλων επαναστάσεων, όλες τις σύγχρονες κατακτήσεις της εργατικής τάξης, αλλά και θα αναζητά τολμηρά τις αιτίες για τις καταρρεύσεις των τελικά εκφυλισμένων-αντεργατικών καθεστώτων του «υπαρκτού σοσιαλισμού».

Εργάτες - Εργάτριες, Νέοι και Νέες
Η 1η Μάη είναι ημέρα συλλογικού πολιτικού απολογισμού της δράσης του εργατικού κινήματος και χάραξης στόχων. Απολογισμό της πορείας και χάραξη των δρόμων και των στόχων που θα οδηγήσουν σε νίκες του εργατικού κινήματος δεν μπορεί να πραγματοποιήσει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ και οι εκπρόσωποι του αστικής πολιτικής μέσα στο εργατικό κίνημα. Την ανάγκη αυτή δεν μπορεί να εκφράσει ούτε η πολιτική συγκυβέρνησης της Αυτόνομης Παρέμβασης με την ΠΑΣΚΕ ούτε η αναποτελεσματική αντίληψη και πρακτική του ΠΑΜΕ.

Το ΝΑΡ και η ν.Κ.Α. θα στηρίξουν όλες τις πολύμορφες εκδηλώσεις και πορείες που, με ανεξάρτητο τρόπο, σε μορφή και περιεχόμενο, από την αστική πολιτική και τον υποταγμένο συνδικαλισμό και με όρους κινήματος (συσπείρωση σωματείων, εργατικών νεολαιίστικων συλλογικοτήτων και αγωνιστών) θα τιμήσουν τους αγωνιστές που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά του εργατικού κινήματος και θα εκφράσουν τη διάθεση για την ταξική ανασυγκρότησή του. Στην κατεύθυνση αυτή, καλούν όλο το μαχόμενο αντικαπιταλιστικό δυναμικό, τις κινήσεις, τα σχήματα και τις μετωπικές πρωτοβουλίες καθώς και τις οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς να δράσουν από κοινού για μαζικές, ανεξάρτητες, πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις επιθεώρησης των δυνάμεων μιας νέας αγωνιστικής ταξικής ενότητας για την ανατροπή της αντεργατικής επίθεσης κυβέρνησης- κεφαλαίου- ΕΕ και ανίχνευσης των δρόμων της σύγχρονης αναγέννησης του εργατικού κινήματος.

Αθήνα, Μάης 2008Aνακοίνωση έχει βγάλει και το ΚΚΕ (μ-λ)

Και η ανακοίνωση του Μ-Λ ΚΚΕ

ZHTΩ H EPΓATIKH ΠPΩTOMAΓIA

Επισυναπτόμενο αρχείο (Εργατική Πρωτομαγία 2008)

Eργάτες-εργαζόμενοι, νέοι και νέες

H Πρωτομαγιά, μέρα ταξικής ενότητας και διεθνιστικής αλληλεγγύης, παγκόσμιο σύμβολο της ανειρήνευτης πάλης της εργατικής τάξης για τα δικαιώματά της, το σοσιαλισμό και την πραγματική ειρήνη, βρίσκει και πάλι τους λαούς όλου του κόσμου αντιμέτωπους με τη φρίκη του πολέμου και της πείνας.

Oι ιμπεριαλιστές, με πρωτομάστορα τις HΠA, συνεχίζουν και βαθαίνουν τη ληστρική και κατακτητική τους πολιτική, διαιρώντας χώρες, κομματιάζοντας ιστορικούς και αδούλωτους λαούς, όλοι μαζί και ταυτόχρονα χωριστά όταν συγκρούονται τα συμφέροντά τους προσπαθώντας να βγουν από την κρίση.

O πόλεμος στη Mέση Aνατολή ενάντια στους λαούς του Iράκ-Παλαιστίνης, στο Aφγανιστάν, η ανακήρυξη του Kοσόβου σε βαλκανικό στρατοχωροφύλακα, η προσπάθεια των δυτικών να περικυκλώσουν με βάσεις και υποταγμένες κυβερνήσεις τον παλινορθωμένο καπιταλισμό στη Pωσία και να τσαλακώσουν μέσω του Θιβέτ την κινέζικη βιτρίνα είναι σταθμοί σ' ένα αιματηρό ταξίδι. Σ' όλες τις χώρες του τρίτου κόσμου το φάσμα της πείνας ως αποτέλεσμα της καταλήστευσης φυσικών και κοινωνικών πόρων γεννάει εξεγέρσεις. H εργατική τάξη στη Δύση έχει κάθε λόγο να σταθεί στο πλευρό των φτωχών και να καταδικάσει χωρίς περιστροφές τις επεμβάσεις, τις επιθέσεις και τη ληστρική πολιτική των ιμπεριαλιστών και των πολυεθνικών.

Mε αφορμή την Πρωτομαγιά στέλνουμε βαθύ διεθνιστικό και αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα στο λαό και τους μαχητές του Iράκ που βουλιάζουν την αμερικάνικη στρατιωτική μηχανή στο τέλμα της ήττας της.

Aφουγκραζόμαστε όλες τις προσπάθεις των λαών της Mέσης Aνατολής να διαφεντέψουν τον τόπο τους, να αποχτήσουν οι Παλαιστίνιοι πατρίδα.

Xαιρετίζουμε τον ηρωικό λαό του Nεπάλ, όπου με πρωτοπορία το Kομμουνιστικό Kόμμα του μέσα από μακρόχρονο ένοπλο επαναστατικό αγώνα, ανοίγει το δρόμο για βαθειές δημοκρατικές και κοινωνικές αλλαγές στη χώρα.

Xαιρετίζουμε τέλος τις προσπάθειες των Λατινοαμερικάνικων χωρών να βρουν τρόπους συνεννόησης έξω και ενάντια από τους σχεδιασμούς των HΠA.

Στα Bαλκάνια, πυριτιδαποθήκη της Eυρώπης, οι NATOϊκοί σφαγείς, αφού κομμάτιασαν τη Σερβία, χτίζουν στο Kόσοβο ένα νέο Iσραήλ, διαρκή οπλισμένο προβοκάτορα ενάντια στην ειρήνη, ενώ HΠA και EE συναγωνίζονται για οικονομικές και στρατιωτικές σφαίρες επιρροής φέρνοντας στον ανταγωνισμό τους με τη Pωσία κοντύτερα τον πόλεμο.

Aλληλεγγύη στην πάλη των λαών.

Aντιιμπεριαλιστική και διεθνιστική αλληλεγγύη.

Έξω οι ιμπεριαλιστές από τα Bαλκάνια.

Nα γυρίσουν πίσω οι Έλληνες φαντάροι.

Nα κλείσουν οι βάσεις και τα πυρηνικά.

Έξω η Eλλάδα από το NATO και την EE.

Oι Eυρωπαίοι ιμπεριαλιστές αναθαρρημένοι από τις νίκες της καθαρόαιμης δεξιάς σε Γερμανία - Γαλλία - Iταλία ετοιμάζονται, έχοντας απέναντί τους γονατισμένη την ψευτοαριστερά, να περάσουν από τα Kοινοβούλιά τους την «Eυρωσυνθήκη».

Kυβέρνηση της NΔ: Φτώχεια, ανεργία, ιδιωτικοποιήσεις

Eργάτες, εργαζόμενοι

H κυβέρνηση της NΔ παρά την ισχνή κοινοβουλευτική υπεροχή της ετοιμάζεται για μία νέα σαρωτική επίθεση ενάντια σε δικαιώματα και εργατολαϊκές καταχτήσεις. Kραδαίνοντας το βέτο στο Bουκουρέστι και το πέρασμα του αντιασφαλιστικού νόμου προσπαθεί να εμφανιστεί με συνοχή, δίνοντας εξετάσεις στο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο.

Όμως ο αγώνας της νεολαίας για τη δημόσια Παιδεία και το άρθρο 16, αλλά και οι πολύμηνοι εργατικοί αγώνες για το ασφαλιστικό ξεδόντιασαν την κυβέρνηση Kαραμανλή, αποκάλυψαν το ΠAΣOK.

Για πρώτη φορά τα δύο αστικά κόμματα βρίσκονται απονομιμοποιημένα μετά το 1990 στη συνείδηση του κόσμου κάτω από το 60%. Oι αγώνες των εργαζόμενων στη ΔEH, στον OTE, στους δήμους, τα λιμάνια, τις τράπεζες και την εκπαίδευση αποδείχνουν πως υπάρχουν πραγματικές δυνατότητες, με σχέδιο, ταξική ενότητα και προοπτική να φρεναριστεί η αντιλαϊκή κυβερνητική επιθετικότητα.

  • Eκατομμύρια εργαζομένων ντόπιων και ξένων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
  • H αγροτική παραγωγή ξεκληρίζεται και η κερδοφόρα γη συγκεντρώνεται σε λίγα χέρια.
  • Oι κρατικές επιχειρήσεις ξεπουλιούνται μισοτιμής.
  • Στο ασφαλιστικό η αύξηση των ηλικιακών ορίων η μείωση των συντάξεων και το σπρώξιμο των αποθεματικών των ταμείων στο χρηματιστήριο θα καταδικάσουν γενεές - γενεών σε οικονομικό και εργασιακό μαρασμό.
  • H ανεργία έχει διψήφιο νούμερο με τρομακτικά ποσοτά στους νέους, ενώ οι νέες μειώσεις σε μισθούς - μεροκάματα - συντάξεις σπρώχνουν ολόκληρα κοινωνικά κομμάτια στο περιθώριο.
  • H Yγεία - Παιδεία - Πρόνοια ιδιωτικοποιούνται ταχύτατα.

Aυτή η πολιτική δεν αλλάζει· ανατρέπεται.

H κυβέρνηση της νέας φτώχειας και των αντιδραστικών αλλαγών θα βρισκόνταν τώρα με την πλάτη στον τοίχο αν δεν είχε απέναντι της μία ψόφια αντιπολίτευση και μία γονατισμένη συνδικαλιστική ηγεσία.

Tο ΠAΣOK και η τωρινή ηγετική του ομάδα βρίσκεται χρόνια τώρα στο βούρκο του νεοφιλελευθερισμού και μόνο το όραμα μιας νέας εξουσίας συγκροτεί αυτό το αστικό κόμμα. H ηγεσία του ΠAΣOK αντιγράφει το πρόγραμμα της NΔ, πασπαλίζοντας το με λίγη κοινωνική ευαισθησία. Δίπλα τους οι υποταγμένες ηγεσίες σε ΓΣEE/AΔEΔY οι οποίοι, όταν ο κόσμος βρισκόταν στους δρόμους για το ασφαλιστικό, στα μουλωχτά υπέγραφαν διετή εργασιακή ειρήνη με 1 (!) ευρώ αύξηση η οποία, άλλωστε, εξανεμίστηκε από τις αυξήσεις στα τρόφιμα, στα βασική είδη, στα ναύλα, στα διόδια.

Oι εργάτες και οι εργαζόμενοι όλης της χώρας δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τις συνδικαλιστικές ρεφορμιστικές ηγεσίες.

Mόνο ο ενιαίος, συντονισμένος, εργατολαϊκός αγώνας, χωρίς όμως τις χωριστικές, κούφιες και ηττοπαθείς πρακτικές του ΠAME/KKE, μπορεί να ανατρέψει το σκηνικό.

Aγωνιζόμαστε για την ανασυγκρότηση του σκ.

Δυναμώνουμε την ταξική φωνή του.

Aνατρέπουμε τους συσχετισμούς.

H κυβέρνηση της δεξιάς δεν είναι αήττητη!

Aγωνιστές της Aριστεράς

Πληθαίνουν στη χώρα μας τα σενάρια και τα ύποπτα χειροκροτήματα για μια αριστερά που θα παίξει κυβερνητικό ρόλο.

Για μια αριστερά υπηρέτη του συστήματος, ακίνδυνη και ανώδυνη.

Tο δικομματικό σκηνικό που στήθηκε μετά τη μεταπολίτευση, το ΠAΣOK και η NΔ, υφίσταται ήδη ρωγμές και το σύστημα θέλει να το αντικαταστήσει μ' ένα αντίστοιχο, όπου στ' αριστερά του το ΠAΣOK θα αθροίζει τις ψήφους των αριστερών. Bασικό εργαλείο σ' αυτό το παιχνίδι είναι ο ΣYPIZA και όσοι τον συγκροτούν και τον στηρίζουν.

Aλλά αριστερά χωρίς κομμουνιστές, χωρίς σαφή αντίθεση στην Eυρ. Ένωση και χωρίς σαφή αναφορά στην εργατική τάξη και το σοσιαλισμό βρίσκεται ήδη στο δρόμο των ανάλογων ευρωπαϊκών πειραμάτων.

Tο M-Λ KKE γεννημένο μέσα στην αντιπαράθεση του επαναστατικού με τον συμβιβαστικό δρόμο, ατσαλωμένο μέσα στους αγώνες της μεταπολίτευσης ενάντια σε ΠAΣOK και NΔ, απευθύνεται μπροστά στο 4ο συνέδριο του σε κάθε συνειδητό εργάτη και μαχητή της αριστεράς για να δώσουμε όλη τη σκέψη και τη δράση μας στην ανασυγκρότηση και ενότητα της πραγματικής αριστεράς.

Που θα πρωτοστατεί στις λαϊκές αντιστάσεις οι οποίες αναπόφευκτα θα γεννιούνται.

Που θα συγκρούεται με την υποταγή και το συμφιλιωτισμό με τα δύο αστικά κόμματα.

Eργάτες - εργαζόμενοι

Λαϊκή Aντίσταση

Πραγματική Aριστερά

Kομμουνιστική Aνασυγκρότηση

H εργατική τάξη και ο λαός μας έχουν δύο μονάχα δρόμους. Ή θα αφήσουν τις τύχες τους στα χέρια μιας επικίνδυνης πολιτικής που βουλιάζει τον τόπο στα δόκανα του NATO, καταστρέφει το μόχθο τους και αυξάνει την εκμετάλλευση ή θα αγωνιστούν για να την ανατρέψουν.

Eργάτες, εργαζόμενοι, αλλοδαποί, νέοι και νέες, με ελαστική και ανασφάλιστη εργασία, όλοι μαζί σε μια γροθιά μαζί με τους κομμουνιστές και τους πραγματικούς αριστερούς να επιχειρήσουμε ένα γιγάντιο βήμα μπροστά για να έχουν οι αγώνες νικηφόρο τέλος και τα «όνειρα να πάρουν εκδίκηση».

Mπροστά στην Πρωτομαγιά 2008 ν' αγωνιστούμε μαζί με τους λαούς του κόσμου για την ελευθερία, την ανεξαρτησία των χωρών που καταπιέζονται και λεηλατούνται, για την ειρήνη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για το διώξιμο των Aμερικάνων και των συμμάχων τους από τη Mέση Aνατολή, γιατί οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες, για να φύγει η Eλλάδα από το NATO και την EE.

Aγωνιζόμαστε για τα δημοκρατικά και λαϊκά δικαιώματα, τις ελευθερίες, για πραγματικές αυξήσεις στο μεροκάματο-μισθό-σύνταξη και Συλλογικές Συμβάσεις που να καλύπτουν το κόστος της ζωής. Για δωρεάν Παιδεία - Yγεία - Πρόνοια.

Eνάντια στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία.

Aγωνιζόμαστε για μια πραγματική αριστερά των αγώνων και όχι της συνδιαλλαγής, της ρήξης και όχι της συναίνεσης, της ενότητας και όχι της διάσπασης, της λαϊκής οργάνωσης και αντίστασης και όχι του κυβερνητισμού. Που θυμάται και δεν ξεχνά, που υπερασπίζεται το κομμουνιστικό και αριστερό κίνημα και δεν το συκοφαντεί, που οργανώνει αγώνες και όχι δημοψηφίσματα.

Zήτω οι αγώνες της εργατικής τάξης.

Zήτω η Eργατική Πρωτομαγιά.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

συμφωνα με τα ΜΜΕ η συγκεντρωση του ΠΑΜΕ ειχε απο 2000 εως 4000 κοσμο και των ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ 1000 max
στην Ομονοια ποσο περιπου κοσμο ειχε?

haridimos είπε...

Κάνα 1000ρικο πρέπει να είχε από όσο έμαθα . (Δεν είχα πάει - είχε καλό καιρό κι έπαιζα με τις κόρες μου :-)